Posted on Leave a comment

Industries Question Answer :: Geography Practice Questions- Frontier IAS

Industries Question Answer :: Geography Practice Questions- Frontier IAS

Industries Question Answer :: Geography Practice Questions- Frontier IAS
Q1. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:
  1. Handloom and Khadi are the example of mineral based industries/हथकरघा और खादी  खनिज आधारित उद्योगों का उदाहरण है।
  2. Cotton textile and jute textile, are the example of Agro-based Industries/कॉटन टेक्सटाइल और जूट टेक्सटाइल  कृषि आधारित उद्योगों का उदाहरण हैं
  3. Iron and steel industry are the example of Mineral-based Industries/लोहा और इस्पात उद्योग खनिज आधारित उद्योगों का उदाहरण हैं
Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही हैं:-
  • only 2
  • 1 and 3
  • 2 and 3
  • 1,2,3
[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans. C is correct.
  • Statement 1 is not correct   Handloom Khadi and are the example of Cottage industries.
  • Statement 2 is correct  Cotton textile and jute textile, are the example of Agro-based Industries
  • Statement 3 is correct Iron and steel industry are the example of Mineral-based Industries.
[/showhide] Q2. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:
  1. Sugar mills use non-weight-losing raw material and is generally located in large urban centre/चीनी मीलों में भार-ह्रास न होने वाले कच्चे माल का उपयोग होता है और ये उद्योग आम तौर पर बड़े शहरी केंद्र में स्थित होते हैं
  2. Cotton textile industry  located in the regions where raw materials are located./सूती वस्त्र उद्योग उन क्षेत्रों में स्थित होते है जहाँ पर कच्चा माल उपलब्ध हो |
  3. Aluminium industries are power intensive hence located near sources of power/एल्यूमिनियम उद्योग के लिए  बिजली की आवश्यकता होती है इसलिए ये बिजली के स्रोतों के निकट स्थित होते है |
Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही हैं:-
  • only 2
  • only 3
  • 2 and 3
  • 1,2,3
[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans. B is correct. Statement 1 is not correct   Sugar mills (in sugarcane growing areas) being weight-losing, are located in the regions where raw materials are located.  
  • Statement 2 is not correct  Cotton textile industry uses a non-weight-losing raw material and is generally located in large urban centre, (Mumbai, Ahmedabad, Surat, etc).   
  • Statement 3 is correct Aluminium and Synthetic nitrogen manufacturing industries are power intensive and require huge quantum of electricity, hence tend to be located near sources of power.
[/showhide] Q3. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें
  1. Iron ore, coking coal and limestone are required in the ratio of  2:1: 1 in iron and steel manufacturing./लौह और इस्पात निर्माण में लौह अयस्क, कोकिंग कोयला और चूना पत्थर 2: 1: 1 के अनुपात में आवश्यक हैं।
  2. Iron and steel industry are located mainly near the source of raw materials/ लौह और इस्पात उद्योग कच्चे माल के स्रोत के पास स्थित है |
  3. India is the  second-largest steel producer in the world/भारत दुनिया में दूसरा सबसे बड़ा स्टील उत्पादक है
Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही हैं:
  • Only 1
  • 1 and 2
  • 2 and 3
  • 1,2,3
[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans. C is correct. 
  • Statement 1 is not correct Iron ore, coking coal and limestone are required in the ratio of  4: 2: 1 in iron steel manufacturing.
  • Statement 2 is correct   As all the raw materials are gross (weight losing), therefore, the best location for the iron and steel plants is near the source of raw materials
  • Statement 3 is correct  India has become the  second-largest steel producer in the world after China in 2016
[/showhide] Q4. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:
  1. Rourkela steel plant was set up in 1959 in collaboration with Russia./राउरकेला स्टील प्लांट को 1959 में रूस के सहयोग से स्थापित किया गया था।
  2. Bhilai steel plant was established in collaboration with Germany/भिलाई इस्पात संयंत्र जर्मनी के सहयोग से स्थापित किया गया था
  3. Durgapur Steel Plant, was set up in collaboration with the government of the United Kingdom/दुर्गापुर इस्पात संयंत्र, यूनाइटेड किंगडम की सरकार के सहयोग से स्थापित किया गया था
Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही हैं:
  • Only 3
  • 1 and 2
  • 2 and 3
  • 1,2,3
[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans. A is correct.
  • Statement 1 is not correct Rourkela steel plant was set up in 1959 in collaboration with Germany.
  • Statement 2 is not correct Bhilai steel plant was established in collaboration with Russia
  • Statement 3 is correct Durgapur Steel Plant, was set up in collaboration with the government of the United Kingdom
[/showhide] Q5. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें
  1. Aluminium is light, resistant to corrosion, a good conductor of heat, and malleable/एल्यूमिनियम  हल्का, जंग अवरोधी, ऊष्मा का सुचालक,लचीला होता है |
  2. Bauxite, the raw material used in the smelters is a very bulky, dark reddish coloured rock/प्रागलकों में बॉक्साइट का कच्चे पदार्थ के रूप में किया जाता है जो की भारी गहरे रंग की चट्टान है |
  3. Other raw materials used in the manufacturing process are caustic soda, aluminium fluoride and anthracite coal/विनिर्माण प्रक्रिया में उपयोग किए जाने वाले अन्य कच्चे माल कास्टिक सोडा, एल्यूमीनियम फ्लोराइड और एन्थ्रेसाइट कोयला हैं।
Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही हैं:-
  • Only 3
  • 1 and 2
  • 2 and 3
  • 1,2,3
[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans. D is correct.
  • Statement 1 is correct It is light, resistant to corrosion, a good conductor of heat, malleable and becomes strong when it is mixed with other metals.
  • Statement 2 is correct Bauxite, the raw material used in the smelters is a very bulky, dark reddish coloured rock.
  • Statement 3 is correct Other raw materials used in the manufacturing process are calcine, petroleum, coke, caustic soda, aluminium fluoride, fuel oil, steam coal and anthracite coal.
[/showhide] Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

UPSC Geography Important Questions || Civil Services Examination

UPSC Geography Important Questions || Civil Services Examination

UPSC Geography Important Questions || Civil Services Examination

Q1. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें :

1. Coal, Petroleum, Natural gas are considered as Conventional sources of energy./ कोयला, पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक गैस परंपरागत ऊर्जा के साधन माने जाते हैं |

2. Bituminous is a low grade soft brown coal, having high moisture content./ बिटुमिनस एक निम्न कोटि का भूरा कोयला होता है जो मुलायम होने के साथ साथ अधिक नमीयुक्त होता है |

3. Damodar Valley , Raniganj, Jharia, are the major coal fields in Gondwana coal fields./ गोंडवाना कोयला क्षेत्र में दामोदर घाटी, रानीगंज, झरिया प्रमुख कोयला क्षेत्र हैं |

Which of the above statement/s is/are correct :/ उपरोक्त में से कौन सा/ से कथन सत्य है/हैं ?

(a) only 1/ केवल 1

(b) 1 and 3/ 1 और 3

(c) 2 and 3/ 2 और 3

(d) 1,2,3/ 1,2,3

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct  Coal, Petroleum, Natural gas are considered as Conventional sources of energy.
  • Statement 2 is not correct  Lignite is a low grade soft brown coal, having high moisture content.
  • Statement 3 is correct Damodar Valley , Raniganj, Jharia,Bokaro, Giridih, Karanpura are the famous coal fields in Gondwana coal fields.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें :

1. Ankleshwar accounts for about 63 per cent of India’s petroleum production./ भारत के पेट्रोलियम उत्पादन का लगभग 63 % अंकलेश्वर से प्राप्त होता है |

2. The eastern part of India has greater potential for the development of solar energy .भारत के पूर्वी भाग में सौर ऊर्जा के विकास की अधिक संभावनाएं हैं |

3. In India Rajasthan and Jharkhand have large deposits of Uranium./ भारत में राजस्थान और झारखण्ड में यूरेनियम के विशाल निक्षेप हैं |

Which of the above statement/s is/are correct:-/ उपरोक्त में से कौन सा/ से कथन सत्य है/हैं ?

(a) only 3/ केवल 3

(b) 1 and 3/ 1 और 3

(c) 2 and 3/ 2 और 3

(d) 1,2,3/ 1,2,3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. A is correct.

  • Statement 1 is not correct  Mumbai High accounts for about 63 per cent of India’s petroleum production
  • Statement 2 is not correct  The western part of India has greater potential for the development of solar energy in Gujarat and Rajasthan.
  • Statement 3 is correct In India Rajasthan and Jharkhand have large deposits of Uranium.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें :

(a) Thorium deposits are mainly obtained from monazite and ilmenite along the coast of Kerala and Tamil Nadu./ थोरियम निक्षेप मुख्यतः केरल और तमिलनाडु के तटीय क्षेत्र की बीच की बालू में मोनेज़ाइट और इल्मेनाइट से प्राप्त किया जाता है |

(b) Local winds, land and sea breezes can not be used to produce electricity./ स्थानीय हवाओं, स्थलीय और जलीय पवनों को विद्युत् पैदा करने के लिए प्रयुक्त नहीं  किया जा सकता है |

(c) The largest wind farm cluster is located in Tamil Nadu from Nagercoil to Madurai./ पवन ऊर्जा फार्म की विशालतम पेटी तमिलनाडु में नागरकोइल से मदुरई तक स्थित है |

Which of the above statement/s is/are correct:-/उपरोक्त में से कौन सा/ से कथन सत्य है/हैं ?

(a) only 2/ केवल 2

(b) 1 and 2/ 1 और 2

(c) 1 and 3/ 1 और 3

(d) 1,2,3/ 1,2,3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. C is correct.

  • Statement 1 is correct Thorium deposits mainly obtained from monazite and ilmenite along the coast of Kerala and Tamil Nadu.
  • Statement 2 is not correct The permanent wind systems such the trade winds, westerlies and seasonal wind like monsoon have been used as source of energy. Local winds, land and sea breezes can also be used to produce electricity.
  • Statement 3 is correct The largest wind farm cluster is located in Tamil Nadu from Nagercoil to Madurai.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें :

1. In India, ideal places for tidal energy are Gulf of Khambhat, the Gulf of Kachchh in Gujarat./ भारत में गुजरात में खम्बात की खाड़ी और कच्छ की खाड़ी ज्वारीय ऊर्जा के लिए आदर्श स्थान है |

2. Geothermal energy exists because, the earth grows progressively hotter with increasing depth./ भू-तापीय ऊर्जा इसलिए अस्तित्व में होती है क्योंकि बढ़ती गहराई के साथ पृथ्वी प्रगामी ढंग से तप्त होती  जाती है |

3. Groundwater is very hot in areas with high geothermal gradient and it turns into steam on reaching to earth surface./ अधिक भू- तापीय प्रवणता वाले क्षेत्र में भूमिगत जल बहुत तप्त होता है और पृथ्वी के सतह पर पहुंचकर भाप में परिवर्तित हो जाता है |

Which of the above statement/s is/are correct:-/ उपरोक्त में से कौन सा/ से कथन सत्य है/हैं

(a) only 1/ केवल 1

(b) 1 and 2/ 1 और 2

(c) 2 and 3/ 2 और 3

(d) 1,2,3/ 1,2,3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. D is correct.

  • Statement 1 is correct In India, ideal places for tidal energy are Gulf of Khambhat, the Gulf of Kachchh in Gujarat .
  • Statement 2 is correct  Geothermal energy exists because, the earth grows progressively hotter with increasing depth.
  • Statement 3 is correct Groundwater is very hot in areas with high geothermal gradient and it turns into steam on reaching to earth surface.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें :

1. Biogas has higher thermal efficiency in comparison to kerosene, dung cake and charcoal./ बायोगैस की तापीय समक्षता मिट्टी के तेल, उपलों और चारकोल की अपेक्षा अधिक होती है |

2. Biogas plants can be set up at municipal level only./ बायोगैस संयंत्र केवल नगरपालिका स्तर पर ही लगाए जा सकते हैं |

3. Puga Valley, Ladakh is famous because experimental project to harness geothermal energy has been set up here./ लद्दाख का पूगा घाटी भू-तापीय ऊर्जा के दोहन के लिए लगाए गए प्रायोगिक परियोजना के लिए प्रसिद्ध है |

Which of the above statement/s is/are correct:/ उपरोक्त में से कौन सा/से कथन सत्य है/हैं ?

(a) only 3/ केवल 3

(b) 1 and 3/ 1 और 3

(c) 2 and 3/ 2 और 3

(d) 1,2,3/ 1,2,3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct  Biogas has higher thermal efficiency in comparison to kerosene, dung cake and charcoal.
  • Statement 2 is not correctBiogas plants are set up at municipal, cooperative and individual levels.
  • Statement 3 is correct Two experimental projects have been set up in India to harness geothermal energy. One is located in the Parvati valley near Manikaran in Himachal Pradesh and the other is located in the Puga Valley, Ladakh.

[/showhide]

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Minerals & Energy Resources – Indian Geography MCQs || UPSC IAS Exam

Minerals & Energy Resources – Indian Geography MCQs || UPSC IAS Exam

Minerals & Energy Resources – Indian Geography MCQs || UPSC IAS Exam

Q1. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें –

1. In Igneous and Metamorphic rocks minerals are found in the cracks, crevices, faults or joints./आग्नेय और कायांतरित चट्टानों में खनिज दरारों, जोड़ों, भ्रंशों और विदरों में मिलते हैं |

2. In metamorphic rocks, minerals occur in beds or layers./कायांतरित चट्टानों में खनिज संस्तरों और परतों में पाए जाते हैं |

3. Placer deposits generally contain minerals, which are not corroded by water./प्लेसर निक्षेप में साधारणतः वैसे खनिज होते हैं जो जल द्वारा घर्षित नहीं होते |

Which of the above statement/s is/are correct :/ उपर्युक्त कथनो में से कौन सा /से  सही है / हैं ?

(a) only 1/केवल  1

(b) 1 and 3/1 और 3

(c) 2 and 3/2 और 3

(d) 1,2,3 /1 ,2 ,3

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct  In Igneous and Metamorphic rocks minerals are found in the cracks, crevices, faults or joints. / कथन 1 सत्य है| आग्नेय और कायांतरित चट्टानों में खनिज दरारों, जोड़ों, भ्रंशों और विदरों में मिलते हैं|
  • Statement 2 is not correct In sedimentary rocks, minerals occur in beds or layers. / कथन 2 असत्य है| अवसादी चट्टानों में, खनिज संस्तरों और परतों में पाए जाते हैं |
  • Statement 3 is correct Placer deposits generally contain minerals, which are not corroded by water / कथन ३ सत्य है| प्लेसर निक्षेप में साधारणतः वैसे खनिज होते हैं जो जल द्वारा घर्षित नहीं होते |

[/showhide]

Q2. Consider the following statements/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें –

1. Manganese and chromites are the examples of non-ferrous minerals/मैंगनीज और क्रोमाइट अलौह खनिज के उदाहरण हैं|

2. The North-Eastern Plateau belt of mineral distribution consist of Chhotanagpur , Odisha, West Bengal and parts of Chhattisgarh./खनिज वितरण की उत्तर- पूर्वी पठार पट्टी के अंतर्गत छोटानागपुर, ओडिशा, पश्चिम बंगाल और छत्तीसगढ़ के कुछ हिस्से आते हैं |

3. High grade iron ore, manganese and limestone are the major minerals in North-eastern Plateau Region. / उच्च गुणवत्ता वाले  लौह अयस्क, मैंगनीज और चूना पत्थर उत्तर- पूर्वी पठार क्षेत्र के प्रमुख खनिज हैं|

Which of the above statement/s is/are correct:-/ उपर्युक्त कथनो में से कौन सा /से  सही है / हैं ?

(a) only 2/केवल 2

(b) 1 and 3/1 और 3

(c) 2 and 3/2 और 3

(d) 1,2,3/1,2,3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. A is correct. 

  • Statement 1 is not correct  Manganese and chromites are the examples of ferrous minerals / कथन 1 असत्य है| मैंगनीज और क्रोमाइट लौह खनिज के उदाहरण हैं|
  • Statement 2 is correct  The North-Eastern Plateau belt of mineral distribution consist of Chhotanagpur , Odisha, West Bengal and parts of Chhattisgarh./ कथन 2 सत्य है| खनिज वितरण की उत्तर- पूर्वी पठार पट्टी के अंतर्गत छोटानागपुर, ओडिशा, पश्चिम बंगाल और छत्तीसगढ़ के कुछ हिस्से आते हैं
  • Statement 3 is not correct : High grade iron ore, manganese and limestone are the major minerals in South-western Plateau Region/ कथन 3 असत्य है| उच्च गुणवत्ता वाले  लौह अयस्क , मैंगनीज और चूना पत्थर दक्षिण- पश्चिमी पठार क्षेत्र के प्रमुख खनिज हैं|

[/showhide]

Q3. Consider the following statements / निम्नलिखित कथनों पर विचार करें –

1. Ferrous minerals account for about three fourths of the total value of the production of metallic minerals./ लौह खनिज धात्विक खनिजों के उत्पादन मूल्य के तीन-चौथाई भाग का योगदान करते हैं |

2. India ranks 4th in reserves of iron ore in Asia./ लौह अयस्क के संचित भंडार में भारत का एशिया में चौथा स्थान है|

3. Odisha (Badampahar mines) has High grade hematite ore ./ओडिशा ( बदामपहाड़ खानों ) में उच्च गुणवत्ता वाले  हेमाटाइट अयस्क पाए जाते हैं |

Which of the above statement/s is/are correct:/उपर्युक्त कथनो में से कौन सा /से  सही है / हैं ?

(a) only 2/ केवल 2

(b) 1 and 2/1 और 2

(c) 1 and 3/1 और 3

(d) 1,2,3/ 1,2,3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. C is correct.

  • Statement 1 is correct  Ferrous minerals account for about three fourths of the total value of the production of metallic minerals./ कथन 1 सत्य  है|लौह खनिज धात्विक खनिजों के उत्पादन मूल्य के तीन-चौथाई भाग का योगदान करते हैं |
  • Statement 2 is not correct India has highest reserves of iron ore in Asia./ कथन 2 असत्य है | भारत में एशिया का विशालतम लौह अयस्क का संचित भंडार है|
  • Statement 3 is correct Odisha (Badampahar mines,Mayurbhanj district) has High grade hematite ore ./ कथन 3 सत्य है| ओड़िशा (बदामपहार खान, मयूरभंज) में उच्च गुणवत्ता वाले हेमाटाइट अयस्क पाए जाते हैं |

[/showhide]

Q4. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें –

1. Rajasthan is the largest producer of manganse./ राजस्थान मैंगनीज का सबसे बड़ा उत्पादक राज्य है|

2. Nearly 10 kg of manganese is required to manufacture one tonne of steel./ एक टन इस्पात बनाने में लगभग 10  किग्रा मैंगनीज की आवश्यकता होती है |

3. Singhbhum, Balaghat and Khetri mines are the major producers of copper./ सिंघभूम, बालाघाट और खेतरी तांबे की मुख्य उत्पादक खानें हैं |

Which of the above statement/s is/are correct:-/ उपर्युक्त कथनो में से कौन सा /से  सही है / हैं ?

(a) only 1/ केवल 1

(b) 1 and 2/1 और 2

(c) 2 and 3/2 और 3

(d) 1,2,3/1, 2, 3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. C is correct.

  • Statement 1 is not correct Odisha is the largest producer of manganse.
  • Statement 2 is correct  Nearly 10 kg of manganese is required to manufacture one tonne of steel.
  • Statement 3 is correct  Singhbhum district (Jharkhand), Balaghat district (Madhya Pradesh) and Khetri mines (Rajasthan)are the major producers of copper.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें –

1. Odisha is the largest producer of bauxite./ओडिशा बॉक्साइट का सबसे बड़ा उत्पादक राज्य है |

2. Mica has  low dielectric strength, insulating properties and resistance to high voltage/अभ्रक में निम्न परावैद्युत शक्ति, विंसवाहन के गुण और उच्च वोल्टेज की प्रतिरोधिता होती है |

3. Jharkhand is the leading producer of mica./ झारखण्ड अभ्रक का अग्रणी उत्पादक राज्य है |

Which of the above statement/s is/are correct:-/ उपर्युक्त कथनो में से कौन सा /से  सही है / हैं ?

(a) only 3/केवल 3

(b) 1 and 3/1 और  3

(c) 2 and 3/2 और 3

(d) 1,2,3/1,2,3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct  Odisha is the largest producer of bauxite.
  • Statement 2 is not correct Mica has  high dielectric strength, insulating properties and resistance to high voltage
  • Statement 3 is correct Jharkhand is the leading producer of mica.

[/showhide]

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Geography Practice Questions :: Forest and Wildlife Resources || UPSC IAS

Geography Practice Questions :: Forest and Wildlife Resources || UPSC IAS

Geography Practice Questions :: Forest and Wildlife Resources || UPSC IAS

Q1. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

1. Grazing, firewood collection by tribals is strictly regulated in wildlife Sanctuaries/ वन्यजीव अभ्यारण्य में आदिवासियों को चराई तथा  लकड़ी संग्रह के लिए सख्त दिशा-निर्देश होते है |

2. There are 18 wildlife sanctuaries in India/भारत में 18 वन्यजीव अभयारण्य हैं।.

3. Unlike a National park, where certain rights can be allowed, in a wildlife sanctuary, no rights are allowed/एक नेशनल पार्क के विपरीत, जहां कुछ अधिकारों की अनुमति दी जा सकती है, अभयारण्य में, किसी भी अधिकार की अनुमति नहीं है।

Which of the above statement/s is/are correct /इनमें से कौन सा कथन सही हैं

(a) only 1

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) None of the above

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. A is correct.

  • Statement 1 is correct  Grazing, firewood collection by tribals is allowed but strictly regulated in wildlife Sanctuaries.
  • Statement 2 is not correct There are more than 500 wildlife sanctuaries in India.
  • Statement 3 is not correct Unlike a Sanctuary, where certain rights can be allowed, in a National Park, no rights are allowed.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें

1. Man and Biosphere programmewas started by UNESCO in 1971 and later introduced in India in 1986/जीव मंडल प्रोग्राम  1971 में यूनेस्को द्वारा शुरू किया गया और बाद में 1986 में भारत में लागू किया गया |

2. Project Tiger was implemented since 1980/प्रोजेक्ट टाइगर 1980 से लागू किया गया था.

3. Project Elehant aims at ensuring long-term survival of elephants in their natural habitat/प्रोजेक्ट एलिफेंट  का उद्देश्य उनके प्राकृतिक निवास स्थान में हाथियों के दीर्घकालिक अस्तित्व को सुनिश्चित करना है।.

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही हैं:-

(a) only 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct Man and Biosphere programme was started by UNESCO in 1971 and later introduced in India in 1986.
  • Statement 2 is not correct Project Tiger was implemented by India since 1973.
  • Statement 3 is correct : Project elephant  was aimed at ensuring long-term survival of identified viable population of elephants in their natural habitat.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें

1. India is the first country in the world to have made provisions for the conservation of environment in its constitution./भारत दुनिया का एकमात्र ऐसा देश है जिसके संविधान में पर्यावरण के रक्षण और सरंक्षण  के लिए प्रावधान है |

2. The plants in Schedule VI are prohibited from cultivation and planting./अनुसूची 6 में शामिल पादप खेती और रोपण से निषिद्ध हैं।

3. Schedule V includes the animals which are endangered and can not be hunted./अनुसूची 5 में ऐसे जानवर शामिल हैं जो लुप्तप्राय हैं और इनका  शिकार नहीं किया जा सकता है।

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही हैं:-

(a) only 2

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct India is the first country in the world to have made provisions for the protection and  conservation of environment in its constitution.
  • Statement 2 is correct  The plants in Schedule VI are prohibited from cultivation and planting.
  • Statement 3 is not correct Schedule V includes the animals which may be hunted.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें

1. Under Wildlife protection act, 1972, only state government has the authority to declare wildlife sanctuary./वन्यजीव संरक्षण अधिनियम 1972 के तहत, केवल राज्य सरकार को वन्यजीव अभयारण्य घोषित करने का अधिकार है।

2. There are 88 identified elephant corridors in India/भारत में 88 एलिफेंट कॉरिडोर हैं.

3. Haathi Mere Saathi Campaign to protect elephants, was launched by the Ministry of environment and forest (MoEF) in 2003./हाथियों की रक्षा के लिए हाथी मेरे साथी अभियान, 2003 में पर्यावरण और वन मंत्रालय  द्वारा शुरू किया गया था।

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही हैं:-

(a) only 2

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. A is correct.

  • Statement 1 is not correct  Under Wildlife Protection Act of 1972 State Government can declare an area as wildlife sanctuaries if it is of adequate ecological, geomorphological and natural significance. The Central Government may also declare a sanctuary under certain conditions.
  • Statement 2 is correct  There are 88 identified elephant corridors in India.
  • Statement 3 is not correct  Haathi Mere Saathi Campaign was launched by the Ministry of environment and forest (MoEF) in partnership with the, wildlife trust of India in 2011.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:-

1. Sacred groves are found in Khasi and Jaintia Hills in Meghalaya/तपोवन मेघलय में खासी और जयंतिया पहाड़ियों में पाए जाते है |

2. Community Reserves can be declared by the State Government in any private or community land, not comprised within a National Park, Sanctuary or a Conservation Reserve/राज्य सरकार किसी भी निजी अथवा  समुदाय की भूमि ,नेशनल पार्क में न आने वाली भूमि,अभ्यारण अथवा संरक्षित क्षेत्र को सामुदायिक आरक्षित क्षेत्र के अंतर्गत घोषित कर सकती है |

3. The rights of people living inside a Conservation Reserve are not affected/सरंक्षित निचय के अंदर संरक्षण रिजर्व के अंदर रहने वाले लोगों के अधिकार प्रभावित नहीं होते हैं।

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही हैं:-

(a) only 3

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. D is correct.

  • Statement 1 is correct Sacred groves are found in Khasi and Jaintia Hills in Meghalaya, Aravalli Hills of Rajasthan, Western Ghat regions of Karnataka etc.
  • Statement 2 is correct Community Reserves can be declared by the State Government in any private or community land, not comprised within a National Park, Sanctuary or a Conservation Reserve, where an individual or a community has volunteered to conserve wildlife and its habitat.
  • Statement 3 is correct  The rights of people living inside a Conservation Reserve are not affected.

[/showhide]

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Indian Geography Forests and wildlife resources :: Practice Questions

Indian Geography Forests and wildlife resources :: Practice Questions

Indian Geography Forests and wildlife resources :: Practice Questions

Q1. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:-

1. An ecosystem is a community of living organisms only/ पारिस्थितिकी तंत्र केवल जीवित प्राणियों का एक समुदाय है

2. India accounts for 8 per cent of the total number of species in the world/दुनिया की कुल प्रजातियों की कुल संख्या का 8 प्रतिशत भारत में  है

3. India is the only country in the world that has both tigers and lions/भारत दुनिया का एकमात्र देश है जिसमें बाघ और शेर दोनों हैं

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही है –

(a) only 2

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) None of the above

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. C is correct.

  • Statement 1 is not correct  An ecosystem is a community of living organisms in conjunction with the nonliving components of their environment like air, water and mineral interacting as a system.
  • Statement 2 is correct  India has nearly 8 per cent of the total number of species in the world
  • Statement 3 is correct India is the only country in the world that has both tigers and lions.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:-

1. The country has about 13% of the world’s total species of birds and 12% of the world’s species of fish/देश में पक्षियों की लगभग 2,000 प्रजातियां (दुनिया के कुल में से 13%) 2,546 प्रजातियां मछलियां हैं|

2. One-horned rhinoceroses are mainly found in swampy land of Gir forest in Gujarat/एक सींग वाला गेंडा मुख्यतः गुजरात के गिर जंगल के दलदल मैदान में पाए जाते हैं|

3. Wild ass are mainly found in arid areas of the Rann of Kachchh/जंगली गधे मुख्य रूप से कच्छ के रण  के शुष्क क्षेत्रों में पाए जाते हैं

Which of the above statement/s is/are correct /इनमें से कौन सा कथन सही है:-

(a) only 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct India has about 13% of the world’s total species of birds and 12% of the world’s species of fish.
  • Statement 2 is not correct One-horned rhinoceroses are mainly found in swampy and marshy lands of Assam and West Bengal and not in Gir forest of Gujarat.
  • Statement 3 is correct Wild ass are mainly found in arid areas of the Rann of Kachchh

[/showhide]

Q3. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें

1. cattle, sal, pine, rodents come under normal species category/पशु, साल ,चीड़ , कृन्तक सामान्य प्रजाति श्रेणी में आते हैं |

2. Blackbuck, crocodile, Indian wild ass are the example of rare species./काला  हिरण,मगरमच्छ, भारतीय जंगली गधा दुर्लभ प्रजातियों का उदाहरण हैं।

3. Species which are found in any particular area are called Endemic species/किसी विशेष क्षेत्र में पाए जाने वाले प्रजातियों को स्थानिक प्रजाति कहा जाता है।.

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही है:-

(a) only 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct  cattle, sal, pine, rodents are the example of  normal species,whose population levels are considered to be normal for their survival.
  • Statement 2 is not correct  blackbuck, crocodile, Indian wild ass, Indian rhino, lion tailed macaque, sangai (brow antlered deer in Manipur), etc are the example of endangered species.
  • Statement 3 is correct Species which are found in any particular area usually isolated by natural or geographical barriers are called endemic species.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें :-

1. The forest area is the area notified and recorded as the forest land irrespective of the existence of trees, while the actual forest cover is the area occupied by forests with canopy/वनीय क्षेत्र से हमारा अभिप्राय वनीय भूमि से है जिसके अंदर वृक्षों को सम्मिलित नहीं किया गया है जबकि वास्तविक वन आच्छादित क्षेत्र से हमारा अभिप्राय वन तथा वृक्षों से है |

2. Social forestry is the protection of forests and afforestation on barren lands for environmental, social and rural development/सामाजिक वानिकी का अर्थ है पर्यावरणीय, सामाजिक और ग्रामीण विकास के उद्देश्य से वनों की  सुरक्षा तथा ऊसर भूमि पर वनरोपण |.

3. Urban forestry  is raising of trees on public and privately owned lands in and around urban centres (greenbelts, parks etc)/शहरों और इनके इर्द-गिर्द निजी व् सार्वजनिक भूमि ,जैसे – हरित पट्टी,पार्क में वनरोपण |

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही है:-

(a) only 1

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. D is correct.

  • Statement 1 is correct The forest area is the area notified and recorded as the forest land irrespective of the existence of trees, while the actual forest cover is the area occupied by forests with canopy.
  • Statement 2 is correct  Social forestry is the management and protection of forests and afforestation on barren lands with the purpose of helping in the environmental, social and rural development.
  • Statement 3 is correct  Urban forestry  is Raising and management of trees on public and privately owned lands in and around urban centres such as greenbelts, parks, roadside avenues, industrial and commercial green belts, etc.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें :-

1. In Reserved Forests, all activities are prohibited unless permitted while in Protected Forests, all activities are permitted unless prohibited./संरक्षित वनों में बिना अनुमति के सभी गतिविधियों पर रोक है जबकि रक्षित वनों में सभी गतिविधियां की जा सकती है जब तक की कोई रोक न हो |

2. An area notified under the provisions of Indian Forest Act having limited degree of protection is known as Reserved forest/भारतीय वन सरंक्षण  अधिनियम के अनुसार वे वन जिनका संरक्षण सीमित है संरक्षित वनों के अंतर्गत आते है |

3. Unclassed Forest is an area recorded as forest but not included in reserved or protected forest category/वह  क्षेत्र जो जंगल के रूप में दर्ज किया गया है लेकिन आरक्षित या संरक्षित वन वर्ग में शामिल नहीं है अवर्गीकृत वनों में आता है |  

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही है:-

(a) only 3

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct In Reserved Forests, all activities are prohibited unless permitted while in Protected Forests, all activities are permitted unless prohibited.
  • Statement 2 is not correct An area notified under the provisions of Indian Forest Act having limited degree of protection is known as protected forest.
  • Statement 3 is correct  Unclassed Forest is an area recorded as forest but not included in reserved or protected forest category.

[/showhide]

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

UPSC Exam : Indian Geography Important Questions – Frontier IAS

UPSC Exam : Indian Geography Important Questions – Frontier IAS

UPSC Exam : Indian Geography Important Questions – Frontier IAS

Q1. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें

1. Subtropical Broad-leaved Forests have mean annual rainfall above 200 cm./उपोष्णकटिबंधीय  चौड़ी पत्तियों वाले वनों का औसत वार्षिक वर्षा-स्तर 200 सेमी से अधिक होता है |

2. Subtropical broad leaved forest have species like evergreen oaks, chestnuts, ash, beech, sals and pines./उपोष्ण कटिबंधीय चौड़ी पत्ती वाले वनों में पाए जाने वाली  प्रजातियां सदाबहार ओक, चेस्टनट, प्रभूर्ज वृक्ष, छाल ,साल और चीड़ हैं।

3. Subtropical moist pine forest are found in western Himalayas at elevations between 1000 to 2000 metres above sea level./आर्द्र  उपोष्णकटिबंधीय चीड़ वाले वन पश्चिमी हिमालय में समुद्र तल से 1000 से 2000 मीटर की ऊंचाई के बीच पाए जाते है |

Which of the above statement/s is/are correct/इनमे से कौन सा कथन सही है :-

(a) only 2

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) None of the above

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. C is correct.

  • Statement 1 is not correct  Subtropical Broad-leaved Forests have mean annual rainfall between 75 cm to 125 cm.
  • Statement 2 is correct  Commonly found species in subtropical broad leaved forest are evergreen oaks, chestnuts, ash, beech, sals and pines..
  • Statement 3 is correct Subtropical moist pine forest are found in western Himalayas at elevations between 1000 to 2000 metres above sea level.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:-

(a) Subtropical Dry Evergreen Forests have annual rainfall between  50-100 cm /उपोष्णकटिबंधीय शुष्क सदाबहार वनों का वार्षिक वर्षा-स्तर  50-100 सेमी के बीच होता है |

(b) Deodar and Indian chestnut are important species of wet Temperate Forests/देवदार और देशी चेस्टनट बरसाती शीतोष्ण वन की प्रमुख प्रजातियां है |

(c) Moist Temperate forest are mainly composed of coniferous species/आर्द्र शीतोष्ण वन मुख्य रूप से कम ऊंचाई वाले वृक्षों की प्रजातियों से निर्मित होते है |

Which of the above statement/s is/are correct/इनमे से कौन सा कथन सही है :-

(a) only 2

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. D is correct.

  • Statement 1 is correct Subtropical Dry Evergreen Forests have annual rainfall between  50-100 cm
  • Statement 2 is correct Important species of wet Temperate Forests are deodar and Indian chestnut are
  • Statement 3 is correct Moist Temperate forest are mainly composed of coniferous species.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements about dry temperate forest/शुष्क शीतोष्ण वनों के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:-

(a) Dry Temperate Forests have rainfall between 100-200 cm/शुष्क शीतोष्ण वनों में वर्षा 100-200 सेमी के बीच होती है

(b) These  forest have mainy xerophytic shrubs like which deodar, oak etc./इन वनों में मुख्य रूप से शुष्कतानुकूली पादप जैसे देवदार,ओक आदि पाए जाते है |

(c) These forest are mainly found in Ladakh, Lahul and Sikkim/ये जंगल मुख्य रूप से लद्दाख, लाहौल और सिक्किम में पाए जाते हैं।

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही है :-

(a) only 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. C is correct.

  • Statement 1 is not correct Precipitation in these forest is below 100 cm and is mostly in the form of snow.
  • Statement 2 is correct  Coniferous forests with xerophytic shrubs in which deodar, oak, ash, olive, etc are the main trees.
  • Statement 3 is correct Such forests are found in the inner dry ranges of the Himalayas ,Ladakh, Lahul, Chamba, Kinnaur, Garhwal and Sikkim.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:-

(a) Alpine forest are a mixture of  coniferous and broad-leaved trees/अल्पाइन जंगल शंकुधारी और चौड़ी पत्ती वाले वृक्षों का मिश्रण है |

(b) Littoral forest are mainly distributed in the Andaman and Nicobar Islands and the Sunderbans of West Bengal/तटीय वन(वेलांचली वन) मुख्य रूप से अंडमान निकोबार द्वीप समूह और पश्चिम बंगाल के सुंदरबन में पाए जाते है |

(c) Littoral forest  can survive and grow only in  brackish water/वेलांचली वन केवल खारे पानी में ही फल-फूल सकते है |.

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही हैं:-

(a) only 1

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct Alpine forest are a mixture of  coniferous and broad-leaved trees     
  • Statement 2 is correct Littoral forest are mainly distributed in the Andaman and Nicobar Islands and the Sunderbans of West Bengal.
  • Statement 3 is not correct  Littoral forest  can survive and grow both in fresh as well as brackish water.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:-

(a) In Littoral forest, the important species found are Fir, spruce, rhododendron/वेलांचली वनों में फर ,स्प्रूस, बुरांस आदि  महत्वपूर्ण प्रजातियां हैं।

(b) Sundri, agar, screw pines, canes and palms, etc. are important species. of alpine forest/अल्पाइन वनों में पाई जाने वाली महत्वपूर्ण प्रजातियां सुंदरी वृक्ष,ऍंगार,चीड़,गन्ना तथा खजूर आदि है |.

(c) Pines, cedars, silver firs, spruce, etc. are most important trees of moist temperate forest/आर्द्र शीतोष्ण वनों में  चीड़ , देवदार, सिल्वर-फर , स्प्रूस, आदि सबसे महत्वपूर्ण वृक्ष हैं।.

Which of the above statement/s is/are correct /इनमें से कौन सा कथन सही हैं:-

(a) only 3

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. A is correct.

  • Statement 1 is not correct In Littoral forest, the important species found are Sundri, agar, screw pines, canes and palms, etc.
  • Statement 2 is not correct Fir, spruce, rhododendron are important species. of alpine forest.
  • Statement 3 is correct Pines, cedars, silver firs, spruce, etc. are most important trees. of moist temperate forest.

[/showhide]

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Vegetation in India :: Indian Geography | UPSC IAS Exam Preparation

Vegetation in India :: Indian Geography | UPSC IAS Exam Preparation

Vegetation in India :: Indian Geography | UPSC IAS Exam Preparation

Q1. Consider the following statements/ निम्नलिखित कथनो पर विचार करें:-

1. The vegetation which is only found in India is known as Virgin vegetation/केवल भारत में पाए जाने वाले वनस्पति को  अक्षत वनस्पति के रूप में जाना जाता है |

2. Exotic vegetation is one which is undisturbed by the human beings and found in Himalayan region and Sunderban delta region/विदेशी वनस्पति वह वनस्पति है जो मनुष्यों के प्रभाव से दूर है और हिमालय क्षेत्र और सुंदरबन डेल्टा क्षेत्र में पाई जाती है |

3. The vegetation which has come from outside of the India is known as Endemic vegetation./वह वनस्पति जो भारत के बाहर पाई जाती है उसे स्थानिक वनस्पति कहा जाता है |

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही है –

(a) only 2

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) None of the above

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. D is correct.

  • Statement 1 is not correct  Virgin vegetation is the one which is Undisturbed by the human beings and it can be found in the area where human reach is not possible like Himalayan region and Sunderban delta region.
  • Statement 2 is not correct  Exotic vegetation is the virgin vegetation which has come from outside of the India.
  • Statement 3 is not correct Endemic vegetation is the virgin vegetation which is only found in India

[/showhide]

Q2. Consider the following statements about tropical wet evergreen forest/उष्णकटिबंधीय आर्द्र सदाबहार वनों के विषय में  निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:-

1. The trees of these forests shed their leaves together season wise/इन जंगलों के पेड़ ऋतु अनुसार एक साथ अपने पत्ते गिराते है |

2. Bamboos, orchids are the undergrowth plants in these areas/बांस, ऑर्किड इन क्षेत्रों में पाए जाने वाले झाडीदार वृक्ष है |

3. The important species of these forests are rosewood and mahogany/इन जंगलों की महत्वपूर्ण प्रजातियां शीशम और महोगनी हैं।

Which of the above statement/s is/are correct/इनमे से कौन सा कथन सही  है –

(a) only 2

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. C is correct.

  • Statement 1 is not correct The trees of these forests do not shed their leaves together.
  • Statement 2 is correct The undergrowth is formed mainly of bamboos, ferns, climbers, orchids, etc.
  • Statement 3 is correct   The important species of these forests are rosewood, mahogany, aini, ebony, etc.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements about tropical semi evergreen forest/उष्णकटिबंधीय अर्ध सदाबहार वनों के विषय में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें

1. These are transitional forests between tropical wet evergreen forests and tropical deciduous forests/ये वन उष्णकटिबंधीय आर्द्र सदाबहार से उष्णकटिबंधीय पर्णपाती वनों में परिवर्तित होते रहते है |

2. Annual rainfall in these forest exceeds 250 cm/इन जंगलो में वार्षिक वर्षा 250 सेमी से अधिक होती है |

3. white cedar, hollock and kail are the main species of these forest/इन वनों की मुख्य प्रजातियां सफेद देवदार, हैलोक और कैल हैं।

Which of the above statement/s is/are correct/इनमे से कौन सा कथन सही  है –

(a) only 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct These form transitional forests between tropical wet evergreen forests and tropical deciduous forests.
  • Statement 2 is not correct   Annual rainfall for tropical semi evergreen forest lies between 200-250 cm
  • Statement 3 is correct Main species of these forest are white cedar, hollock and kail.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

1. Tropical moist deciduous forests do not shed their leaves altogether/उष्णकटिबंधीय आर्द्र पर्णपाती वन एक साथ अपनी पत्तियां नहीं गिराते है .

2. Tropical moist deciduous forests occupy a much larger area than the tropical evergreen forests/उष्णकटिबंधीय आर्द्र पर्णपाती वन ,उष्णकटिबंधीय सदाबहार वनों की तुलना में अधिक क्षेत्रफल को  आच्छादित करते है |

3. Tropical dry evergreen forest are found along the coasts of Tamil Nadu/उष्णकटिबंधीय शुष्क सदाबहार जंगल तमिलनाडु के तटीय  क्षेत्रों में पाए जाते हैं।.

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन  सही हैं

(a) only 1

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. C is correct.

  • Statement 1 is not correct Tropical moist deciduous forests drop their leaves during the spring and early summer when sufficient moisture is not available.
  • Statement 2 is correct  Tropical moist deciduous forests occupy a much larger area than the tropical evergreen forests
  • Statement 3 is correct   Tropical dry evergreen forest are found along the coasts of Tamil Nadu.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

1. Tropical dry deciduous forest represent a transitional type, moist deciduous on the wetter side and thorn forests on the drier side/ये समय के साथ अपना रूप बदलते है,आर्द्र मौसम अवस्था में आर्द्र पर्णपाती तथा शुष्क मौसम में ये कंटीले वन होते है |

2. Tropical dry deciduous forest are found in rainier areas of the Uttar Pradesh and Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan./आर्द्र पर्णपाती वन उत्तर प्रदेश और बिहार, मध्य प्रदेश, राजस्थान के वर्षा वाले क्षेत्रों में पाए जाते है |

3. Babool, ber, neem, khejri, palas, etc. are the important speies of Tropical dry deciduous forest/आर्द्र पर्णपाती वनों में पाई जाने वाली  महत्वपूर्ण प्रजातियां बबूल,बेर,जंगली खजूर,खैर,नीम ,खेजरी,पलाश आदि है |

Which of the above statement/s is/are correct /इनमें से कौन सा कथन सही है

(a) only 3

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct Tropical dry deciduous forest represent a transitional type, moist deciduous on the wetter side and thorn forests on the drier side.
  • Statement 2 is correct Tropical dry deciduous forest are found in rainier areas of the Peninsula and the plains of Uttar Pradesh and Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan.
  • Statement 3 is not correct Babool, ber, neem, khejri, palas, etc. are the important speies of Tropical thorn forest not deciduous.

[/showhide]

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Indian Geography Agriculture Questions || UPSC-IAS Exam Preparation

Indian Geography Agriculture Questions || UPSC-IAS Exam Preparation

Indian Geography Agriculture Questions || UPSC-IAS Exam Preparation

Q1. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों  पर विचार करें:

1. Foodgrains occupy about one-third of total cropped area in India./खाद्यान्न भारत के कुल फसली  क्षेत्र के एक तिहाई भाग पर उपलब्ध है |

2. India ranks third in production of cereals after China and U.S.A./चीन और अमेरिका के बाद अनाज के उत्पादन में भारत तीसरे स्थान पर है।

3. India is the largest producer of rice in the world./भारत दुनिया में चावल का सबसे बड़ा उत्पादक है।

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही है

(a) only 2

(b) 1 and 2

(c) 1 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. A is correct.

  • Statement 1 is not correct  Foodgrains are dominant crops and occupy about two-third of total cropped area in India.
  • Statement 2 is correct India produces about 11 per cent cereals of the world and ranks third in production after China and U.S.A.
  • Statement 3 is not  correct India is the second largest producer of rice in the world after China.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

1. Rice can be grown as summer crop in deltaic regions/चावल डेल्टाइ क्षेत्रों में ग्रीष्म ऋतु की फसल के रूप में उगाई जाती है |

2. At the time of sowing, the rice  fields must be flooded under 10-12 cm deep water./बुवाई के समय, चावल के खेतों में 10-12 सेमी गहरे पानी की आवश्यकता होती है

3. Loamy and Clayey soils are prefered soil for rice production./दोमट मिट्टी तथा मृत्तिकामय मृदा चावल के उत्पादन के लिए उपयुक्त  मिट्टी है |

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही है:

(a) only 2

(b) 1 and 2

(c) 1 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. D is correct.

  • Statement 1 is correct Rice can be grown as summer crop in deltaic regions
  • Statement 2 is correct The rice fields must be flooded under 10-12 cm deep water at the time of sowing.
  • Statement 3 is correct  Loamy and Clayey soils are prefered soil for rice production.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

1. The yield of wheat is decreased by light drizzles and cloudiness at the time of ripening./परिपक्वता काल में गेहूं की पैदावार हल्की बूंदा-बांदी तथा बादलन होने के कारण कम हो जाती है |

2. Well drained fertile, mostly alluvial and clay loams are the best for wheat cultivation./सुगम जल निकासी वाली ,अधिकांशतः जलोढ़ मृदा तथा दोमट मिट्टी गेहूं की उपज के उपयुक्त मिट्टी है |

3. About 14 per cent of the total  cropped area in the country is under wheat cultivation./देश के  कुल फसली क्षेत्र का लगभग 14 प्रतिशत गेहूं की खेती के अधीन है।

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही हैं

(a) only 2

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. C is correct.

  • Statement 1 is not correct Light drizzles and cloudiness at the time of ripening increases the yield of wheat.
  • Statement 2 is correct  Well drained fertile, mostly alluvial and clay loams are the best for wheat cultivation.
  • Statement 3 is correct  About 14 per cent of the total  cropped area in the country is under wheat cultivation.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें

(a) Maize occupies only 3.6 per cent of total cropped area./मक्का कुल फसली क्षेत्र के 3.6 प्रतिशत भाग पर उपलब्ध है |

(b) Maize is grown in areas of more than 100 cm rainfall./100 सेमी से अधिक वर्षा वाले  क्षेत्रों में मक्के का उत्पादन होता है |

(c) Jowar is grown both as kharif as well as a rabi crop in southern states while as kharif crop in northern states./ज्वार दक्षिण भारत में खरीफ तथा रबी दोनों रूपों में उगाई जाती है परन्तु उत्तरी राज्यों में खरीफ फसल के रूप में उगाई जाती है |

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही है

(a) only 1

(b) 1 and 2

(c) 1 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. C is correct.

  • Statement 1 is correct Maize occupies only 3.6 per cent of total cropped area.
  • Statement 2 is not correct  Maize is grown in semi-arid conditions (25 – 75 cm) and it cannot be grown in areas of >100 cm rainfall.
  • Statement 3 is correct   Jowar is grown both as kharif as well as a rabi crop in southern states while as kharif crop in northern states.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements/ निम्न कथनों पर विचार करें

(a) Bajra is a rabi crop of dry and warm climate./बाजरा शुष्क और उष्ण जलवायु की रबी फसल है |

(b) India accounts for about one-third of the total production of pulses in the world./भारत दुनिया में दालों के कुल उत्पादन का लगभग एक तिहाई भाग पैदा करता है |

(c) Gram is cultivated as pure or mixed with wheat, barley, linseed or mustard/चना  एकल अथवा गेहूं, जौ, अलसी या सरसों के साथ मिश्रित रूप में बोया जाता है

Which of the above statement/s is/are correct/उचित कथन का चयन करें

(a) only 3

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. A is correct.

  • Statement 1 is not correct Bajra is a rainfed kharif crop of dry and warm climate.
  •  Statement 2 is not correct India accounts for about one-fifth of the total production of pulses in the world.
  • Statement 3 is correct  Gram is cultivated as pure or mixed with wheat, barley, linseed or mustard

[/showhide]

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel