Posted on Leave a comment

Federal System of India | UPSC IAS Prelims Exam | Indian Polity MCQs

Federal System of India | UPSC IAS Prelims Exam | Indian Polity MCQs

Federal System of India | UPSC IAS Prelims Exam | Indian Polity MCQs

Q1. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The government is classified into Unitary and Federal on the basis of the nature of relations between the national and the regional government./ राष्ट्रीय और क्षेत्रीय सरकार के बीच संबंधों की प्रकृति के आधार पर सरकार को एकात्मक और संघीय में वर्गीकृत किया जाता है।

(2)The government can be classified into Parliamentary and Presidential on the basis of nature of the relations between the legislature and the Executive./ सरकार को विधायिका और कार्यकारी के बीच के संबंधों की प्रकृति के आधार पर संसदीय और राष्ट्रपति के रूप में वर्गीकृत किया जा सकता है।

(3)In Unitary form of government, no regional government should exist./ सरकार की एकात्मक रूप में, कोई क्षेत्रीय सरकार मौजूद नहीं होना चाहिए।

Which of the statement (s) given above is/are not untrue?/  ऊपर दिए गए कथनों  में से कौन सा असत्य नहीं है?

(a)1 and 2/ 1 और  2

(b)2 and 3/ 2 और  3

(c)1 and 3/  1 और  3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और  3

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.a

The government is classified into Unitary and Federal on the basis of the nature of relations between the national and the regional government.

[/showhide]

Q2. Which of the following are the Unitary features of a government?/ इनमें से कौन एक सरकार की एकात्मक विशेषताएं हैं?

(1)Single government/ एकल सरकार

(2)Constitution as the Supreme law of the land/ देश के सर्वोच्च कानून के रूप में संविधान

(3)Bicameral or Unicameral Legislature/ द्विसदनीय या एक सदनीय विधानमंडल

Select the correct option (s):/ सही विकल्प चुनें:

(a)1 and 2/ 1 और 2

(b)2 and 3/ 2 और 3

(c)1 and 3/ 1 और 3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और 3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

[/showhide]

Q3. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)A Federation can be formed by way of integration of states./ एक संघ राज्यों के एकीकरण के माध्यम से बन सकता है।

(2)America was formed as a result of integration of states./ राज्यों के एकीकरण के परिणामस्वरूप अमेरिका का गठन किया गया था।

(3)Federation of Canada was formed as a result of disintegration of states./ राज्यों के विघटन के परिणामस्वरूप कनाडा का संघ गठन किया गया था।

Which of the statement (s) given above is/are true?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा सत्य है?

(a)1 and 2/ 1 और 2

(b)2 and 3/2 और 3

(c)1 and 3/1 और 3

(d)1, 2 and 3/1, 2 और 3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

A federation is a new state formed through a treaty or agreement between the various units. A federation can be formed by way of  integration or by way of disintegration.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements regarding similarity between Indian and Canadian Federal features:/ भारतीय और कनाडाई संघीय विषेशताओं के बीच समानता के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)Both are formed by way of disintegration./ दोनों विघटन के माध्यम से बनते हैं

(2)Both have a centralising tendency and are biased towards centre./ दोनों एक केंद्रीकृत प्रवृत्ति है और केंद्र के प्रति पक्षपाती हैं।

(3)India as well Canada consider themselves as a ‘Union’ and have used the term ‘Union’ instead of ‘Federation’./ भारत और कनाडा भी खुद को ‘संघ’ के रूप में मानते हैं और ‘फेडरेशन’ के बजाय ‘संघ’ शब्द का इस्तेमाल करते हैं।

Which of the statement (s) given above is/are not incorrect?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा गलत नहीं है?

(a)1 and 2/ 1 और 2

(b)2 and 3/ 2 और 3

(c)1 and 3/ 1 और 3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और 3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

[/showhide]

Q5. Which of the following form a part of the Unitary features of the Indian Constitution?/ निम्नलिखित में से कौन सी भारतीय संविधान की एकात्मक विशेषताओं का एक हिस्सा है?

(1)All- India Services/ अखिल भारतीय सेवाएँ

(2)Integrated Election Machinery/ एकीकृत चुनाव मशीनरी

(3)Absolute veto enjoyed by the President over State bills/ राष्ट्रपति के पास राज्य विधायकों पर वीटो अधिकार है

(4)Independent Judiciary/ स्वतंत्र न्यायपालिका

Select the correct option (s):/ सही विकल्प चुनें:

(a)1, 2 and 3/ 1, 2  और 3

(b)2, 3 and 4/ 2, 3  और 4

(c)1, 3 and 4/  1, 3  और 4

(d)1, 2, 3 and 4/1, 2, 3  और 4

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.a

[/showhide]

 

 

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Indian Polity Fundamental Rights :: Solved Questions | Frontier IAS Coaching

Indian Polity Fundamental Rights :: Solved Questions | Frontier IAS Coaching

Indian Polity Fundamental Rights :: Solved Questions | Frontier IAS Coaching

Indian Polity Fundamental Rights
Q1. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर  विचार करें:

(1)Art. 28-30 deals with Cultural and Educational rights./सांस्कृतिक और शैक्षिक अधिकारों अनुच्छेद 28-30 से संबंधित है।

(2)Art. 29 grants ‘any section of citizens’ right to conserve their culture./अनुच्छेद 29  ‘किसी भी भाग के नागरिको ‘अपनी संस्कृति का संरक्षण करने का अधिकार देता  हैं

(3)The expression ‘any section of citizens’ in Art. 29 includes minority as well as majority community./अभिव्यक्ति  ‘नागरिकों का कोई भी हिस्सा’ अनुच्छेद 29 में अल्पसंख्यक और बहुसंख्यक समुदाय शामिल है

Which of the statement(s) given above is/are correct?/ऊपर दिए कथनों में से कौन सा सही है ?

(a)1 and 2/1 और  2

(b)2 and 3/2 और 3

(c)1 and 3/1 और  3

(d)1, 2 and 3/1, 2 और 3

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

Art. 29-30 deals with Cultural and Educational rights.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर  विचार करें:

(1)Only the Supreme Court is empowered to issue writs in cases of violation of Fundamental rights./मौलिक अधिकारों के उल्लंघन के मामलों में केवल उच्चतम न्यायालय को राइट जारी करने का अधिकार है।

(2)Supreme Court can refuse a petition under Art. 32, if an alternate legal remedy is available./सुप्रीम कोर्ट अनुच्छेद 32 के तहत याचिका को अस्वीकार कर सकता है, यदि कोई वैकल्पिक कानूनी उपाय उपलब्ध हो ।

Which of the statement(s) given above is/are correct?/ऊपर दिए कथनों में से कौन सा सही है ?

(a)Only 1/केवल 1

(b)Only 2/केवल 2

(c)Both 1 and 2/1 और 2 दोनों

(d)None of these/इनमे से कोई नहीं

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

Both the Supreme Court and the High Court are empowered to issue writs for enforcement of other fundamental rights specified under Part III of the Constitution.

[/showhide]

Q3. Consider the following :/निम्नलिखित पर विचार करें:

(1)Art. 26-Freedom to manage religious affairs/अनुच्छेद 26- धार्मिक मामलों के प्रबंधन की स्वतंत्रता

(2)Art. 30-Protection of language, script and culture of minorities/अनुच्छेद 30- अल्पसंख्यकों की भाषा, लिपि और संस्कृति का संरक्षण

(3)Art. 21-Right to elementary education/अनुच्छेद  21 – प्राथमिक शिक्षा का अधिकार

(4)Art. 20- Protection in respect of conviction for offences/अनुच्छेद 20-अपराधों के लिए सजा के संबंध में संरक्षण

(5)Art. 18-Abolition of titles except military and academic/अनुच्छेद  18- सैन्य और शैक्षणिक को छोड़कर उपाधि का उन्मूलन

Which of the statement(s) given above is/are correctly matched?/ऊपर दिए कथनों में से कौन सा सही से मिलाया गया है?

(a)1, 3 and 5/1, 3 और 5

(b)1, 4 and 5/1, 4 और 5

(c)1, 2, 4 and 5/1, 2, 4 और 5

(d)1, 3, 4 and 5/1, 3, 4 और 5

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

Art. 26 deals with ‘Freedom to manage religious affairs’.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements regarding writs issued by Supreme Court:/सर्वोच्च न्यायालय द्वारा जारी किए गए रिटों के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)Writs of ‘Mandamus’ and ‘Certiorari’ can be issued against state and individual both./राज्य और व्यक्तिगत दोनों के खिलाफ ‘परमादेश’ और ‘उत्प्रेषण-लेख’ के रिट जारी किए जा सकते हैं।

(2)Writ of ‘Mandamus’ can be issued only against judicial or quasi-judicial authorities./’परमादेश’ के रिट केवल न्यायिक या अर्ध-न्यायिक प्राधिकरणों के खिलाफ जारी किए जा सकते हैं।

(3)Writ of ‘Prohibition’ issued by a higher court to a court subordinate to it to prevent it from exceeding its jurisdiction./एक उच्च न्यायालय द्वारा जारी किए गए ‘निषेध’ के रिट को इसकी अधीनता वाले न्यायालय में इसे अपने अधिकार क्षेत्र से अधिक होने से रोकने के लिए है।

(4)Writ of ‘Certiorari’ is both preventive as well as curative in nature./ ‘उत्प्रेषण-लेख’ के रिट  प्रकृति में दोनों निरोधक और साथ ही रोगनिवारक हैं।

Which of the statement(s) given above is/are not untrue?/ऊपर दिए गए कथनों  में से कौन सा गलत नहीं है?

(a)1, 2 and 3/1, 2 और 3

(b)3 and 4/3 और 4

(c)2, 3 and 4/2, 3 और 4

(d)1, 2 and 4/1, 2 और 4

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

Writs of ‘Mandamus’ and ‘Certiorari’ can be issued only against the state and not an individual.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)Fundamental rights are sacrosanct in nature./मौलिक अधिकार प्रकृति में पुण्यमय हैं

(2)The State should grant compensation when it acquires the property of minority educational institution./राज्य को अल्पसंख्यक शिक्षा संस्थान की संपत्ति का अधिग्रहण करने पर मुआवजा देना चाहिए।

(3)Fundamental rights enunciated under Art. 15, Art. 16, Art. 19 and Art. 30 are available to both citizens and foreigners./अनुच्छेद 15, अनुच्छेद 16, अनुच्छेद 19 और अनुच्छेद 30 के तहत तैयार किए गए मौलिक अधिकार नागरिक और विदेशियों दोनों के लिए उपलब्ध हैं

(4)Art. 31C cannot be subjected to judicial review./अनुच्छेद 31C को न्यायिक समीक्षा के अधीन नहीं किया जा सकता है

Which of the statement(s) given above is/are false?/उपरोक्त कथनों में से कौन सा गलत है?

(a)1, 3 and 4/ 1, 3 और 4

(b)1, 2 and 4/1, 2 और 4

(c)1, 2 and 3/1, 2 और 3

(d)2, 3 and 4/2, 3 और 4

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.a

Fundamental rights are not sacrosanct in nature. It means that they can be abolished by the Parliament and they are not permanent.

[/showhide]

 

 

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Polity Salient Features of Constitution MCQs | UPSC IAS Preparation

Polity Salient Features of Constitution MCQs | UPSC IAS Preparation

Polity Salient Features of Constitution MCQs | UPSC IAS Preparation

Polity Salient Features of Constitution
Q1. Which of the following is a feature of Indian Constitution?/निम्नलिखित में से कौन सी भारतीय संविधान की एक विशेषता है?

(1)Unwritten Constitution/अलिखित संविधान

(2)Democratic nature of the State/राज्य की लोकतांत्रिक प्रकृति

(3)Special provision for scheduled areas/निर्धारित क्षेत्रों के लिए विशेष प्रावधान

(4)Self-government/स्वशासन

Select the correct option:/सही विकल्प का चयन करें:

(a)1, 2 and 3/1, 2 और 3

(b)2, 3 and 4/2, 3 और 4

(c)1, 2 and 4/1, 2 और 4

(d)1, 2 , 3 and 4/1, 2, 3 और 4

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

Indian Constitution is the longest written Constitution.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The Constitution originally contained 448 Articles in 25 Parts./संविधान में मूल रूप से 25 भागों में 448 अनुच्छेद शामिल थे।

(2)The Constitution lays down special procedure for Constitutional Amendments./संविधान में संवैधानिक संशोधन के लिए विशेष प्रक्रिया शामिल है |

(3)The Constitution is the Supreme law of the land./संविधान देश का सर्वोच्च कानून है।

Which of the statements given above is/are not incorrect?/ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा गलत नहीं है?

(a)1 and 2/1 और 2

(b)2 and 3/2 और 3

(c)1 and 3/1 और 3

(d)1, 2 and 3/1, 2 और 3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

Originally the Constitution contained a Preamble, 395 Articles in 22 Parts, 8 Schedules and 5 appendices.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)Fundamental Rights are absolute./मौलिक अधिकार असीमित हैं

(2)Directive Principles are non justiciable./निर्देशक सिद्धांत गैर न्यायोचित है।

(3)Directive Principles serve as a negative directions to the State./निर्देशक सिद्धांत राज्य के लिए एक नकारात्मक दिशा के रूप में काम करते हैं।

Which of the statements given above is/are false?/ऊपर दिए गए कथन में से कौन सा गलत है?

(a)1 and 2/1 और 2

(b)2 and 3/2 और 3

(c)1 and 3/1 और 3

(d)1, 2 and 3/1, 2  और 3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

Fundamental rights are not absolute, they are subjected to some limitations.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The Constitution makers preferred stable government over responsible government./संविधान निर्माताओं ने जिम्मेदार सरकार से ज्यादा स्थिर सरकार को प्राथमिकता दी।

(2)Democratic Decentralisation is a feature of Indian Constitution./लोकतान्त्रिक विकेंद्रीकरण भारतीय संविधान की एक विशेषता है |

(3)The Seventh Schedule consists of 22 languages recognised by the Constitution./सातवीं अनुसूची में संविधान द्वारा मान्यता प्राप्त 22 भाषाएँ शामिल हैं।

Which of the statements given above is/are not incorrect?/ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा गलत नहीं है?

(a)1 and 2/1 और 2

(b)Only 1 /केवल 1

(c)Only 2/केवल 2

(d)Only 3/केवल 3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

The Constitution makers preferred Parliamentary system (responsible government) over Presidential System (stable government).

[/showhide]

Q5. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)Art. 12-35 deals with the Fundamental Rights./अनुच्छेद 12-35 मौलिक अधिकारों से संबंधित है |

(2)Art. 365 deals with the Amendment of the Constitution./अनुच्छेद 365 संविधान के  संशोधन से सम्बंधित है।

(3)There are 11 Schedules in the Constitution of India./भारत के संविधान में 11 अनुसूचियां हैं|

Which of the statements given above is/are correct?/ऊपर दिए गए कथन में से कौन सा सही है?

(a)1 and 2/1 और 2

(b)Only 1/केवल 1

(c)Only 2/केवल 2

(d)2 and 3/2 और 3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

Art. 12-35 in Part III of the Constitution deals with the Fundamental Rights.

[/showhide]

 

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel