Posted on Leave a comment

Polity System of Government-Parliamentary system Questions|Frontier IAS

Polity System of Government-Parliamentary system Questions|Frontier IAS
Q1. Consider the following statements regarding forms of government:/ सरकार के रूपों के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:
  1. The government are classified as Parliamentary and Presidential on the basis of nature of relations between the national governments and the regional government./ राष्ट्रीय सरकारों और क्षेत्रीय सरकार के बीच संबंधों को प्रकृति के आधार पर सरकार को संसदीय और राष्ट्रपति के रूप में वर्गीकृत किया जाता है।
  2. Art. 74 and Art. 75 deal with the Parliamentary system at the Centre./ अनुच्छेद 74 और 75 केन्द्र में संसदीय व्यवस्था से सम्बंधित है
  3. Art. 163 and Art. 164 deal with the Parliamentary system in the states./अनुच्छेद 163 और 164 राज्यों में संसदीय व्यवस्था से सम्बंधित है
Which of the statement (s) given above is/are true?/  ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा  सही हैं?
  1. 1 and 2/ 1 और  2
  2. 2 and 3/ 2 और  3
  3. 1 and 3/ 1 और  3
  4. 1, 2 and 3/ 1, 2 और  3
[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans.b [/showhide] Q2. Consider the following statements regarding President in the American form of government:/  अमेरिका में राष्ट्रपति सरकार के रूपों के  बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:
  1. The President can be removed by passing a vote of no-confidence in the Lower House./ निम्न सदन में अविश्वास के मत को पारित करके राष्ट्रपति को हटाया जा सकता है।
  2. The President has a fixed tenure of 5 years./ राष्ट्रपति के पास 5 साल की एक निश्चित अवधि होती है
  3. He can dissolve the Lower House of Congress./ वह कांग्रेस के निम्न सदन को भंग कर सकते हैं।
Which of the statement (s) given above is/are incorrect?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा गलत है?
  1. 1 and 2/ 1 और 2
  2. 2 and 3/ 2 और 3
  3. 1 and 3/ 1 और 3
  4. 1, 2 and 3/ 1, 2 और 3
[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans.d [/showhide] Q3. Which of the following is/are a feature of Presidential form of Government?/ निम्नलिखित में से कौन सा सरकार के राष्ट्रपति पद की एक विशेषता है?
  1. Government by people with expertise/ विशेषज्ञता वाले लोगों द्वारा सरकार
  2. Harmonious relationship between Legislature and Executive/ विधानमंडल और कार्यकारी के बीच सामंजस्यपूर्ण संबंध
  3. Stability of Government/ सरकार की स्थिरता
Select the correct option (s):/ सही विकल्प चुनें:
  1. 1 and 2/ 1 और 2
  2. 2 and 3/ 2 और 3
  3. 1 and 3/ 1 और 3
  4. 1, 2 and 3/ 1, 2 और 3
[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans.c [/showhide] Q4. Consider the following statements regarding Parliamentary form of Government:/ सरकार के संसदीय रूप से सम्बंधित निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:
  1. India has adopted Parliamentary form of government./ भारत ने सरकार का संसदीय स्वरूप अपनाया है
  2. The Constitution makers gave more preference to responsibility than stability while choosing a system of government for India./ भारत के लिए सरकार की व्यवस्था का चयन करते समय संविधान निर्माताओं ने स्थिरता की ज़िम्मेदारी को अधिक प्राथमिकता दी।
  3. The Parliamentary form of government consists of dual executive./ सरकार के संसदीय स्वरूप में दोहरी कार्यकारी शामिल हैं।
  4. Swaran Singh Committee recommended replacing Parliamentary form of government with the Presidential one./ स्वर्ण सिंह समिति ने राष्ट्रपति के साथ संसदीय रूप की जगह लेने की सिफारिश की।
Which of the statement (s) given above is/are correct?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा सही है?
  1. 1, 2 and 3/ 1, 2 और 3
  2. 2, 3 and 4/ 2, 3 और 4
  3. 1, 2 and 4/ 1, 2 और 4
  4. 1, 2, 3 and 4/ 1, 2, 3 और 4
[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans.a [/showhide] Q5. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:
  1. The ‘Shadow Cabinet’ is formed by the ruling party to prepare its members for future ministerial office./ ‘छाया कैबिनेट’ का गठन शासक दल द्वारा अपने सदस्यों को भावी मंत्री कार्यालय के लिए तैयार करने के लिए किया जाता है।
  2. The Parliamentary form of government is based on the doctrine of fusion of powers./ सरकार का संसदीय स्वरूप शक्तियों के संलयन के सिद्धांत पर आधारित है।
  3. In the Constituent Assembly, K T Shah favoured the adoption of the Presidential system of government./ संविधान सभा में, के टी शाह ने राष्ट्रपति शासन प्रणाली को अपनाने का पक्ष लिया।
Which of the statement (s) given above is/are not false?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा गलत नहीं है?
  1. 1 and 2/ 1 और 2
  2. 2 and 3/ 2 और 3
  3. 1 and 3/ 1 और 3
  4. 1, 2 and 3/ 1, 2 और 3
[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans.b [/showhide] Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Parliamentary and Presidential System | Indian Polity | UPSC , State PSC

Parliamentary and Presidential System | Indian Polity | UPSC , State PSC
Parliamentary vs. Presidential System-
  • The two popular forms of government are Parliamentary and Presidential which are classified on the basis of nature of relations between Executive and the legislative organs of the government.
  • In Parliamentary system of government, the executive is responsible to the legislature for its policies. In Presidential system of government, the executive is not responsible to the legislature for its policies and is constitutionally independent of the legislature in respect of its term of office.
  • Parliamentary form of government is prevalent in Britain, Japan, Canada, India etc. Presidential form of government is prevalent in USA, Brazil, Russia, Sri Lanka etc.
  • Parliamentary government is also known as cabinet government or responsible government or Westminster form of government. Presidential is also known as non-responsible or non-parliamentary or fixed executive system of government.
  • Art. 74 and 75 deal with the Parliamentary system at the centre and Art. 163 and 164 in the states.
  • Ivor Jennings called the parliamentary system as ‘cabinet system’ because cabinet is the nucleus (centre) of power in a parliamentary system.
  • Parliamentary government is known as responsible government because the cabinet is accountable to the Parliament and enjoys office till it has support of Parliament.
  • Parliamentary government is also described as ‘Westminster model of government’ after the location of the British Parliament, where the Parliamentary system originated.
  • संसदीय बनाम राष्ट्रपति शासन व्यवस्था –
  • सरकार के दो लोकप्रिय रूप संसदीय और राष्ट्रपति हैं, जिन्हें सरकार के कार्यकारी और विधायी अंगों के बीच संबंधों के प्रकृति के आधार पर वर्गीकृत किया जाता है।
  • सरकार की संसदीय प्रणाली में, कार्यकारी अपनी नीतियों के लिए विधायिका के लिए जिम्मेदार है। राष्ट्रपति सरकार की व्यवस्था में, कार्यकारी अपनी नीतियों के लिए विधायिका के लिए ज़िम्मेदार नहीं है और अपने कार्यालय के कार्यकाल के संबंध में विधायिका से स्वतंत्र रूप से स्वतंत्र है।
  • सरकार के संसदीय स्वरूप ब्रिटेन, जापान, कनाडा, भारत आदि में प्रचलित है सरकार के राष्ट्रपति रूप संयुक्त राज्य अमेरिका, ब्राजील, रूस, श्रीलंका आदि में प्रचलित है
  • संसदीय सरकार को कैबिनेट सरकार या जिम्मेदार सरकार या वेस्टमिंस्टर सरकार के रूप में भी जाना जाता है। राष्ट्रपति को गैर-जिम्मेदार या गैर-संसदीय या निश्चित कार्यकारी प्रणाली के रूप में भी जाना जाता है।
  • अनुच्छेद 74 और 75 केंद्र में संसदीय प्रणाली और अनुच्छेद 163 और 164 राज्यों से सम्बंधित है
  • null
  • आईवर जेनिंग्स ने संसदीय प्रणाली को ‘कैबिनेट सिस्टम’ कहा क्योंकि शक्ति का केंद्र बिंदु कैबिनेट होता है ।
  • संसदीय सरकार को उत्तरदायी सरकार के रूप में जाना जाता है क्योंकि कैबिनेट संसद के प्रति जवाबदेह है और जब तक संसद का समर्थन नहीं होता तब तक वह कार्यालय का आनंद उठाते हैं।
  • ब्रिटिश संसद के स्थान के बाद संसदीय सरकार को ‘सरकार के वेस्टमिंस्टर मॉडल‘ के रूप में भी वर्णित किया गया है, जहां संसदीय प्रणाली की उत्पत्ति हुई।
For More Articles You Can Visit On Below Links : Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel



Posted on Leave a comment

Features of Indian Constitution | UPSC- IAS | State PSC

Features of Indian Constitution | UPSC- IAS |  State PSC
Salient Features of our Constitution: The Constitution of India reflects the democratic values of our nation.It is a “living document”.
  • Longest Written Constitution
  • A unique blend of rigidity and flexibility
  • Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republican nature of the State
  • Fundamental Rights
  • Fundamental Duties
  • Directive Principles of State Policy
  • Integrated and Independent Judiciary
  • Single Citizenship
  • Universal Adult Franchise
  • Federal structure of government
  • Emergency Provisions
  • Parliamentary form of government
  • Local Self-government
  • Special provision for Scheduled Areas
संविधान की प्रमुख विशेषताएं : भारत का संविधान हमारे राष्ट्र के लोकतान्त्रिक मूल्यों को दर्शाता है | यह एक “जीवित अभिलेख” हैं |
  • सबसे लम्बा लिखित संविधान
  • नम्यता एवं अनम्यता का समन्वय
  • संप्रभु, समाजवादी, धर्मनिरपेक्ष, लोकतान्त्रिक, गणतंत्रवादी प्रकृति का राष्ट्र
  • मौलिक अधिकार
  • मौलिक कर्त्तव्य
  • राज्य के नीति-निर्देशक सिद्धांत
  • एकीकृत व स्वतन्त्र न्यायपालिका
  • एकल नागरिकता
  • सार्वभौमिक वयस्क मताधिकार
  • सरकार का संघीय व्यवस्था
  • आपातकालीन प्रावधान
  • सरकार का संसदीय रूप
  • त्रि-स्तरीय सरकार
  • अनुसूचित क्षेत्रों के लिए विशेष प्रावधान
Longest Written Constitution:
The Constitution of India is the longest written constitution. It originally contained a Preamble, 395 Articles in 22 Parts, 8 Schedules and 5 Appendices. (Presently, it contains 448 Articles in 25 parts, 12 Schedules and 5 Appendices). Factors contributing to longest Constitution:
  • The founding fathers of the Constitution had accumulated experience from working of all known Constitutions of the world and many provisions were included to avoid the difficulties experienced in the working of those Constitutions.
  • It laid down the structure of both Central and State Government.
  • Geographical Factors like vastness of the country and problems related to language, SCs and STs and minorities have contributed to the bulk of the Constitution.
सबसे लम्बा लिखित संविधान :
भारत का संविधान सबसे लम्बा लिखित संविधान है | इसमें मूल रूप से 1 प्रस्तावना, 22 भागों में 395 अनुच्छेद, 9 अनुसूचियां और 5 परिशिष्ट हैं | ( वर्त्तमान में इसमें 25 भागों में 448 अनुच्छेद, 12 अनुसूचियां और 5 परिशिष्ट हैं | ) लिखित संविधान के निर्णायक तत्त्व :
  • संविधान के निर्माताओं ने विश्व के समस्त ज्ञात संविधानों के निर्माण के अनुभव को एकत्र किया था और उन संविधानों के निर्माण के अनुभव में जो समस्याएँ थी उन्हें दूर करने के लिए के सारे प्रावधान जोड़े गए |
  • इसने केंद्र और राज्य सरकार की बनावट का नेतृत्व किया |
  • भोगौलिक कारण जैसे देश का विस्तार और भाषाओँ से सम्बंधित समस्या, अनुo जाति और अनुo जनo और अल्पसंख्यकों ने संविधान के विस्तार में योगदान दिया |
For More Articles You Can Visit On Below Links :

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview) 

RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel



Posted on Leave a comment

State Legislature | Indian Polity | UPSC Exams

State Legislature | Indian Polity | UPSC Exams State Legislature:
  • Art. 168-212 under Part VI of the Constitution deals with the State Legislature.
  • The Constitution provides for a Legislature for every state.
  • There are many similarities between Parliament and State Legislatures.
Constitutional Provisions:
  • Art. 168 provides that the Legislature of every State consists of the Governor or one or two Houses.
  • The Legislature in the State can be unicameral (consisting of one House) or bicameral (consisting of two Houses).
  • States of Jammu & Kashmir, Bihar, Maharashtra, Karnataka, Andhra Pradesh, Uttar Pradesh and Telangana have bicameral Legislature.
  • Unicameral Legislature consists of Legislative Assembly only whereas Bicameral Legislature consists of Legislative Assembly and Legislative Council.
राज्य विधायिका:
  • संविधान के भाग VI के तहत अनु. 168-212 में राज्य विधानमंडल के बारे में बताया गया है।
  • संविधान प्रत्येक राज्य के लिए एक विधानमंडल के लिए प्रदान करता है।
  • संसद और राज्य विधानमंडलों के बीच बहुत समानताएं हैं।
संवैधानिक प्रावधान:
  • अनु. 168 में बताया गया है कि हर राज्य का विधानमंडल राज्यपाल एवं एक या दो सदनों से मिलकर बनता हैं |
  • राज्य में विधान मंडल एकसदनीय (एक सदन से मिलकर) या द्विसदनीय (दो सदनों से मिलकर) हो सकता है।
  • जम्मू और कश्मीर, बिहार, महाराष्ट्र, कर्नाटक, आंध्र प्रदेश, उत्तर प्रदेश और तेलंगाना राज्यों में द्विसदनीय विधानमंडल हैं।
  • एकसदनीय विधानमंडल में विधान सभा का ही गठन होता है, जबकि द्विसदनीय  विधानमंडल में विधान सभा और विधान परिषद होते हैं।
Composition of Legislative Assembly: 
Legislative Assembly (Vidhan Sabha): It is the popular House of the State.
  1. Composition of Legislative Assembly:The maximum strength of Legislative Assembly can be 500 and the minimum strength is 60. (Legislative Assembly of Mizoram and Goa should have 40 members each.)
  2. The members of the Legislative Assembly are elected directly by the people on the basis of Universal Adult Franchise from territorial constituencies of the State.
विधानसभा : यह राज्य का लोकप्रिय सदन होता है |
  1. विधान सभा का बनावट :इसकी अधिकतम संख्या 500 और न्यूनतम 60 है | (मिजोरम और गोवा के लिए विधान सभा के लिए 40 सदस्य होंगे |)
  2. विधान सभा के प्रतिनिधियों का निर्वाचन  प्रत्यक्षत: राज्य के निर्वाचन क्षेत्र  से व्यस्क मताधिकार के द्वारा किया जाता है |
For More Articles You Can Visit On Below Links : Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview) 

RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Federal System of India | UPSC IAS Prelims Exam | Indian Polity MCQs

Federal System of India | UPSC IAS Prelims Exam | Indian Polity MCQs

Federal System of India | UPSC IAS Prelims Exam | Indian Polity MCQs

Q1. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The government is classified into Unitary and Federal on the basis of the nature of relations between the national and the regional government./ राष्ट्रीय और क्षेत्रीय सरकार के बीच संबंधों की प्रकृति के आधार पर सरकार को एकात्मक और संघीय में वर्गीकृत किया जाता है।

(2)The government can be classified into Parliamentary and Presidential on the basis of nature of the relations between the legislature and the Executive./ सरकार को विधायिका और कार्यकारी के बीच के संबंधों की प्रकृति के आधार पर संसदीय और राष्ट्रपति के रूप में वर्गीकृत किया जा सकता है।

(3)In Unitary form of government, no regional government should exist./ सरकार की एकात्मक रूप में, कोई क्षेत्रीय सरकार मौजूद नहीं होना चाहिए।

Which of the statement (s) given above is/are not untrue?/  ऊपर दिए गए कथनों  में से कौन सा असत्य नहीं है?

(a)1 and 2/ 1 और  2

(b)2 and 3/ 2 और  3

(c)1 and 3/  1 और  3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और  3

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.a

The government is classified into Unitary and Federal on the basis of the nature of relations between the national and the regional government.

[/showhide]

Q2. Which of the following are the Unitary features of a government?/ इनमें से कौन एक सरकार की एकात्मक विशेषताएं हैं?

(1)Single government/ एकल सरकार

(2)Constitution as the Supreme law of the land/ देश के सर्वोच्च कानून के रूप में संविधान

(3)Bicameral or Unicameral Legislature/ द्विसदनीय या एक सदनीय विधानमंडल

Select the correct option (s):/ सही विकल्प चुनें:

(a)1 and 2/ 1 और 2

(b)2 and 3/ 2 और 3

(c)1 and 3/ 1 और 3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और 3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

[/showhide]

Q3. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)A Federation can be formed by way of integration of states./ एक संघ राज्यों के एकीकरण के माध्यम से बन सकता है।

(2)America was formed as a result of integration of states./ राज्यों के एकीकरण के परिणामस्वरूप अमेरिका का गठन किया गया था।

(3)Federation of Canada was formed as a result of disintegration of states./ राज्यों के विघटन के परिणामस्वरूप कनाडा का संघ गठन किया गया था।

Which of the statement (s) given above is/are true?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा सत्य है?

(a)1 and 2/ 1 और 2

(b)2 and 3/2 और 3

(c)1 and 3/1 और 3

(d)1, 2 and 3/1, 2 और 3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

A federation is a new state formed through a treaty or agreement between the various units. A federation can be formed by way of  integration or by way of disintegration.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements regarding similarity between Indian and Canadian Federal features:/ भारतीय और कनाडाई संघीय विषेशताओं के बीच समानता के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)Both are formed by way of disintegration./ दोनों विघटन के माध्यम से बनते हैं

(2)Both have a centralising tendency and are biased towards centre./ दोनों एक केंद्रीकृत प्रवृत्ति है और केंद्र के प्रति पक्षपाती हैं।

(3)India as well Canada consider themselves as a ‘Union’ and have used the term ‘Union’ instead of ‘Federation’./ भारत और कनाडा भी खुद को ‘संघ’ के रूप में मानते हैं और ‘फेडरेशन’ के बजाय ‘संघ’ शब्द का इस्तेमाल करते हैं।

Which of the statement (s) given above is/are not incorrect?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा गलत नहीं है?

(a)1 and 2/ 1 और 2

(b)2 and 3/ 2 और 3

(c)1 and 3/ 1 और 3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और 3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

[/showhide]

Q5. Which of the following form a part of the Unitary features of the Indian Constitution?/ निम्नलिखित में से कौन सी भारतीय संविधान की एकात्मक विशेषताओं का एक हिस्सा है?

(1)All- India Services/ अखिल भारतीय सेवाएँ

(2)Integrated Election Machinery/ एकीकृत चुनाव मशीनरी

(3)Absolute veto enjoyed by the President over State bills/ राष्ट्रपति के पास राज्य विधायकों पर वीटो अधिकार है

(4)Independent Judiciary/ स्वतंत्र न्यायपालिका

Select the correct option (s):/ सही विकल्प चुनें:

(a)1, 2 and 3/ 1, 2  और 3

(b)2, 3 and 4/ 2, 3  और 4

(c)1, 3 and 4/  1, 3  और 4

(d)1, 2, 3 and 4/1, 2, 3  और 4

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.a

[/showhide]

 

 

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Indian Polity Fundamental Rights :: Solved Questions | Frontier IAS Coaching

Indian Polity Fundamental Rights :: Solved Questions | Frontier IAS Coaching

Indian Polity Fundamental Rights :: Solved Questions | Frontier IAS Coaching

Indian Polity Fundamental Rights
Q1. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर  विचार करें:

(1)Art. 28-30 deals with Cultural and Educational rights./सांस्कृतिक और शैक्षिक अधिकारों अनुच्छेद 28-30 से संबंधित है।

(2)Art. 29 grants ‘any section of citizens’ right to conserve their culture./अनुच्छेद 29  ‘किसी भी भाग के नागरिको ‘अपनी संस्कृति का संरक्षण करने का अधिकार देता  हैं

(3)The expression ‘any section of citizens’ in Art. 29 includes minority as well as majority community./अभिव्यक्ति  ‘नागरिकों का कोई भी हिस्सा’ अनुच्छेद 29 में अल्पसंख्यक और बहुसंख्यक समुदाय शामिल है

Which of the statement(s) given above is/are correct?/ऊपर दिए कथनों में से कौन सा सही है ?

(a)1 and 2/1 और  2

(b)2 and 3/2 और 3

(c)1 and 3/1 और  3

(d)1, 2 and 3/1, 2 और 3

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

Art. 29-30 deals with Cultural and Educational rights.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर  विचार करें:

(1)Only the Supreme Court is empowered to issue writs in cases of violation of Fundamental rights./मौलिक अधिकारों के उल्लंघन के मामलों में केवल उच्चतम न्यायालय को राइट जारी करने का अधिकार है।

(2)Supreme Court can refuse a petition under Art. 32, if an alternate legal remedy is available./सुप्रीम कोर्ट अनुच्छेद 32 के तहत याचिका को अस्वीकार कर सकता है, यदि कोई वैकल्पिक कानूनी उपाय उपलब्ध हो ।

Which of the statement(s) given above is/are correct?/ऊपर दिए कथनों में से कौन सा सही है ?

(a)Only 1/केवल 1

(b)Only 2/केवल 2

(c)Both 1 and 2/1 और 2 दोनों

(d)None of these/इनमे से कोई नहीं

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

Both the Supreme Court and the High Court are empowered to issue writs for enforcement of other fundamental rights specified under Part III of the Constitution.

[/showhide]

Q3. Consider the following :/निम्नलिखित पर विचार करें:

(1)Art. 26-Freedom to manage religious affairs/अनुच्छेद 26- धार्मिक मामलों के प्रबंधन की स्वतंत्रता

(2)Art. 30-Protection of language, script and culture of minorities/अनुच्छेद 30- अल्पसंख्यकों की भाषा, लिपि और संस्कृति का संरक्षण

(3)Art. 21-Right to elementary education/अनुच्छेद  21 – प्राथमिक शिक्षा का अधिकार

(4)Art. 20- Protection in respect of conviction for offences/अनुच्छेद 20-अपराधों के लिए सजा के संबंध में संरक्षण

(5)Art. 18-Abolition of titles except military and academic/अनुच्छेद  18- सैन्य और शैक्षणिक को छोड़कर उपाधि का उन्मूलन

Which of the statement(s) given above is/are correctly matched?/ऊपर दिए कथनों में से कौन सा सही से मिलाया गया है?

(a)1, 3 and 5/1, 3 और 5

(b)1, 4 and 5/1, 4 और 5

(c)1, 2, 4 and 5/1, 2, 4 और 5

(d)1, 3, 4 and 5/1, 3, 4 और 5

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

Art. 26 deals with ‘Freedom to manage religious affairs’.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements regarding writs issued by Supreme Court:/सर्वोच्च न्यायालय द्वारा जारी किए गए रिटों के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)Writs of ‘Mandamus’ and ‘Certiorari’ can be issued against state and individual both./राज्य और व्यक्तिगत दोनों के खिलाफ ‘परमादेश’ और ‘उत्प्रेषण-लेख’ के रिट जारी किए जा सकते हैं।

(2)Writ of ‘Mandamus’ can be issued only against judicial or quasi-judicial authorities./’परमादेश’ के रिट केवल न्यायिक या अर्ध-न्यायिक प्राधिकरणों के खिलाफ जारी किए जा सकते हैं।

(3)Writ of ‘Prohibition’ issued by a higher court to a court subordinate to it to prevent it from exceeding its jurisdiction./एक उच्च न्यायालय द्वारा जारी किए गए ‘निषेध’ के रिट को इसकी अधीनता वाले न्यायालय में इसे अपने अधिकार क्षेत्र से अधिक होने से रोकने के लिए है।

(4)Writ of ‘Certiorari’ is both preventive as well as curative in nature./ ‘उत्प्रेषण-लेख’ के रिट  प्रकृति में दोनों निरोधक और साथ ही रोगनिवारक हैं।

Which of the statement(s) given above is/are not untrue?/ऊपर दिए गए कथनों  में से कौन सा गलत नहीं है?

(a)1, 2 and 3/1, 2 और 3

(b)3 and 4/3 और 4

(c)2, 3 and 4/2, 3 और 4

(d)1, 2 and 4/1, 2 और 4

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

Writs of ‘Mandamus’ and ‘Certiorari’ can be issued only against the state and not an individual.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)Fundamental rights are sacrosanct in nature./मौलिक अधिकार प्रकृति में पुण्यमय हैं

(2)The State should grant compensation when it acquires the property of minority educational institution./राज्य को अल्पसंख्यक शिक्षा संस्थान की संपत्ति का अधिग्रहण करने पर मुआवजा देना चाहिए।

(3)Fundamental rights enunciated under Art. 15, Art. 16, Art. 19 and Art. 30 are available to both citizens and foreigners./अनुच्छेद 15, अनुच्छेद 16, अनुच्छेद 19 और अनुच्छेद 30 के तहत तैयार किए गए मौलिक अधिकार नागरिक और विदेशियों दोनों के लिए उपलब्ध हैं

(4)Art. 31C cannot be subjected to judicial review./अनुच्छेद 31C को न्यायिक समीक्षा के अधीन नहीं किया जा सकता है

Which of the statement(s) given above is/are false?/उपरोक्त कथनों में से कौन सा गलत है?

(a)1, 3 and 4/ 1, 3 और 4

(b)1, 2 and 4/1, 2 और 4

(c)1, 2 and 3/1, 2 और 3

(d)2, 3 and 4/2, 3 और 4

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.a

Fundamental rights are not sacrosanct in nature. It means that they can be abolished by the Parliament and they are not permanent.

[/showhide]

 

 

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Polity Salient Features of Constitution MCQs | UPSC IAS Preparation

Polity Salient Features of Constitution MCQs | UPSC IAS Preparation

Polity Salient Features of Constitution MCQs | UPSC IAS Preparation

Polity Salient Features of Constitution
Q1. Which of the following is a feature of Indian Constitution?/निम्नलिखित में से कौन सी भारतीय संविधान की एक विशेषता है?

(1)Unwritten Constitution/अलिखित संविधान

(2)Democratic nature of the State/राज्य की लोकतांत्रिक प्रकृति

(3)Special provision for scheduled areas/निर्धारित क्षेत्रों के लिए विशेष प्रावधान

(4)Self-government/स्वशासन

Select the correct option:/सही विकल्प का चयन करें:

(a)1, 2 and 3/1, 2 और 3

(b)2, 3 and 4/2, 3 और 4

(c)1, 2 and 4/1, 2 और 4

(d)1, 2 , 3 and 4/1, 2, 3 और 4

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

Indian Constitution is the longest written Constitution.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The Constitution originally contained 448 Articles in 25 Parts./संविधान में मूल रूप से 25 भागों में 448 अनुच्छेद शामिल थे।

(2)The Constitution lays down special procedure for Constitutional Amendments./संविधान में संवैधानिक संशोधन के लिए विशेष प्रक्रिया शामिल है |

(3)The Constitution is the Supreme law of the land./संविधान देश का सर्वोच्च कानून है।

Which of the statements given above is/are not incorrect?/ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा गलत नहीं है?

(a)1 and 2/1 और 2

(b)2 and 3/2 और 3

(c)1 and 3/1 और 3

(d)1, 2 and 3/1, 2 और 3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

Originally the Constitution contained a Preamble, 395 Articles in 22 Parts, 8 Schedules and 5 appendices.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)Fundamental Rights are absolute./मौलिक अधिकार असीमित हैं

(2)Directive Principles are non justiciable./निर्देशक सिद्धांत गैर न्यायोचित है।

(3)Directive Principles serve as a negative directions to the State./निर्देशक सिद्धांत राज्य के लिए एक नकारात्मक दिशा के रूप में काम करते हैं।

Which of the statements given above is/are false?/ऊपर दिए गए कथन में से कौन सा गलत है?

(a)1 and 2/1 और 2

(b)2 and 3/2 और 3

(c)1 and 3/1 और 3

(d)1, 2 and 3/1, 2  और 3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

Fundamental rights are not absolute, they are subjected to some limitations.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The Constitution makers preferred stable government over responsible government./संविधान निर्माताओं ने जिम्मेदार सरकार से ज्यादा स्थिर सरकार को प्राथमिकता दी।

(2)Democratic Decentralisation is a feature of Indian Constitution./लोकतान्त्रिक विकेंद्रीकरण भारतीय संविधान की एक विशेषता है |

(3)The Seventh Schedule consists of 22 languages recognised by the Constitution./सातवीं अनुसूची में संविधान द्वारा मान्यता प्राप्त 22 भाषाएँ शामिल हैं।

Which of the statements given above is/are not incorrect?/ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा गलत नहीं है?

(a)1 and 2/1 और 2

(b)Only 1 /केवल 1

(c)Only 2/केवल 2

(d)Only 3/केवल 3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

The Constitution makers preferred Parliamentary system (responsible government) over Presidential System (stable government).

[/showhide]

Q5. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)Art. 12-35 deals with the Fundamental Rights./अनुच्छेद 12-35 मौलिक अधिकारों से संबंधित है |

(2)Art. 365 deals with the Amendment of the Constitution./अनुच्छेद 365 संविधान के  संशोधन से सम्बंधित है।

(3)There are 11 Schedules in the Constitution of India./भारत के संविधान में 11 अनुसूचियां हैं|

Which of the statements given above is/are correct?/ऊपर दिए गए कथन में से कौन सा सही है?

(a)1 and 2/1 और 2

(b)Only 1/केवल 1

(c)Only 2/केवल 2

(d)2 and 3/2 और 3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

Art. 12-35 in Part III of the Constitution deals with the Fundamental Rights.

[/showhide]

 

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

 

Posted on Leave a comment

Polity Non Constitutional Bodies | UPSC – IAS | Frontier IAS Coaching

Polity Non Constitutional Bodies | UPSC – IAS | Frontier IAS Coaching

Polity Non Constitutional Bodies | UPSC – IAS | Frontier IAS Coaching

Polity Non Constitutional Bodies
Q1. Consider the following statements in relation to NITI Aayog:/  नीति आयोग के संबंध में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)NITI is an acronym for ‘National Institute for Transforming India’./ एनआईटीआई ‘नेशनल इंस्टीट्यूट फॉर ट्रांसफॉर्मिंग इंडिया’ के लिए एक संक्षिप्त शब्द है

(2)The Vice-Chairperson of NITI Aayog is appointed by the Chairperson of NITI Aayog./ नीति आयोग के उपाध्यक्ष, नीति आयोग के अध्यक्ष द्वारा नियुक्त किया जाता है।

(3)The Team India Wing of NITI Aayog provides a platform for national collaboration and comprises of representatives from every state./ नीति आयोग के टीम इंडिया विंग राष्ट्रीय सहयोग के लिए एक मंच प्रदान करता है और इसमें हर राज्य के प्रतिनिधि शामिल हैं।

Which of the statement (s) given above is/are not untrue?/ ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा  गलत नहीं है?

(a)1 and 2/ 1 और  2

(b)2 and 3/ 2 और  3

(c)1 and 3/ 1 और  3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और  3

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

The acronym ‘NITI’ stands for ‘National Institute for Transforming India’.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements regarding erstwhile Planning Commission:/ पूर्व योजना आयोग के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)It was a Constitutional body./ यह एक संवैधानिक निकाय था।

(2)The Deputy Chairman of Planning Commission is a member of cabinet and is invited to attend all its meetings./ योजना आयोग के उपाध्यक्ष कैबिनेट के सदस्य हैं और उन्हें सभी बैठकों में भाग लेने के लिए आमंत्रित किया जाता है।

(3)It is only an advisory body and its recommendations are not binding on the government./ यह केवल एक सलाहकार निकाय है और इसकी सिफारिशें सरकार पर बाध्यकारी नहीं हैं।

Which of the statement (s) given above is/are incorrect?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा गलत है?

(a)1 and 2/ 1 और 2

(b)2 and 3/ 2 और  3

(c)1 and 3/ 1 और 3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और 3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.a

The Planning Commission is a non-Constitutional body.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements regarding National Development Council:/ राष्ट्रीय विकास परिषद के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The Sarkaria Commission recommended to give it a Constitutional status./सरकारी आयोग ने इसे संवैधानिक दर्जा देने की सिफारिश की थी

(2)Only some Cabinet Ministers are members of NDC./ केवल कुछ कैबिनेट मंत्रियों एनडीसी के सदस्य हैं।

(3)Same person acts as Secretary to Planning Commission and Secretary to National Development Council./ एक ही व्यक्ति योजना आयोग के सचिव और राष्ट्रीय विकास परिषद के सचिव के रूप में कार्य करता है।

Which of the statement (s) given above is/are correct?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा सही है?

(a)1 and 2/ 1 और  2

(b)2 and 3/ 2 और  3

(c)1 and 3/ 1 और  3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और  3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

The Sarkaria Commission recommended to give it a Constitutional status.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements regarding approval of the Five-Year Plan:/ पंचवर्षीय योजना के अनुमोदन के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The Planning Commission is responsible to draft a Five-Year Plan for the nation./ योजना आयोग देश के लिए एक पंचवर्षीय योजना का प्रारूप तैयार करने के लिए जिम्मेदार है।

(2)With its approval, the plan becomes official and is published in the official gazette./ इसकी अनुमोदन के साथ, यह योजना आधिकारिक होती है और आधिकारिक राजपत्र में प्रकाशित होती है।

(3)Then the plan is presented to the Parliament./ तब योजना संसद को प्रस्तुत की जाती है

(4)Then, it is submitted to the Union Cabinet for its approval./ इसके बाद,इसकी मंजूरी के लिए केंद्रीय मंत्रिमंडल में प्रस्तुत किया जाता है।

(5)After that, it is placed before National Development Council for its approval./ उसके बाद, इसे अनुमोदन के लिए राष्ट्रीय विकास परिषद के समक्ष प्रस्तुत किया जाता  है।

Arrange the following in the correct order of last to first.

(a)1, 5, 4, 3, 2

(b)2, 5, 4, 3, 1

(c)1, 4, 5, 3, 2

(d)2, 3, 5, 4, 1

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

The Draft Five-Year Plan prepared by the Planning Commission is first submitted to the Union cabinet.

[/showhide]

Q5. Which of the following pillars form the basis of NITI Aayog?/ निम्नलिखित स्तंभों में से कौन सा नीति आयोग के आधार के रूप में है ?

(1)Pro-people agenda in fulfilling aspirations of individual and society./ व्यक्तिगत और समाज की आकांक्षाओं को पूरा करने में समर्थकों की कार्यसूची

(2)Inclusive approach and involvement of citizens/ समावेशी दृष्टिकोण और नागरिकों की भागीदारी

(3)Retrospective legislation to change the rules./ नियमों को बदलने के लिए पूर्वव्यापी कानून

(4)Empowerment of women/ महिलाओं का सशक्तिकरण

Select the correct option:/ सही विकल्प का चयन करें:

(a)1, 2 and 3/ 1, 2 और 3

(b)2, 3 and 4/ 2 ,3 और 4

(c)1, 2 and 4/ 1, 2 और 4

(d)1, 2, 3 and 4/ 1, 2, 3 और 4

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

[/showhide]

 

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

 

Posted on Leave a comment

Indian Polity System of Government-Parliamentary System | Solved Questions

Indian Polity System of Government-Parliamentary System | Solved Questions

Indian Polity System of Government-Parliamentary System | Solved Questions

Q1. Consider the following statements regarding forms of government:/ सरकार के रूपों के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The government are classified as Parliamentary and Presidential on the basis of nature of relations between the national governments and the regional government./ राष्ट्रीय सरकारों और क्षेत्रीय सरकार के बीच संबंधों को प्रकृति के आधार पर सरकार को संसदीय और राष्ट्रपति के रूप में वर्गीकृत किया जाता है।

(2)Art. 74 and Art. 75 deal with the Parliamentary system at the Centre./ अनुच्छेद 74 और 75 केन्द्र में संसदीय व्यवस्था से सम्बंधित है

(3)Art. 163 and Art. 164 deal with the Parliamentary system in the states./अनुच्छेद 163 और 164 राज्यों में संसदीय व्यवस्था से सम्बंधित है

Which of the statement (s) given above is/are true?/  ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा  सही हैं?

(a)1 and 2/ 1 और  2

(b)2 and 3/ 2 और  3

(c)1 and 3/ 1 और  3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और  3

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

The government are classified as Parliamentary and Presidential on the basis of nature of relations between the Executive and the Legislature.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements regarding President in the American form of government:/  अमेरिका में राष्ट्रपति सरकार के रूपों के  बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The President can be removed by passing a vote of no-confidence in the Lower House./ निम्न सदन में अविश्वास के मत को पारित करके राष्ट्रपति को हटाया जा सकता है।

(2)The President has a fixed tenure of 5 years./ राष्ट्रपति के पास 5 साल की एक निश्चित अवधि होती है

(3)He can dissolve the Lower House of Congress./ वह कांग्रेस के निम्न सदन को भंग कर सकते हैं।

Which of the statement (s) given above is/are incorrect?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा गलत है?

(a)1 and 2/ 1 और 2

(b)2 and 3/ 2 और 3

(c)1 and 3/ 1 और 3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और 3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

In American form of government, the President can only be removed by the process of Impeachment for a grave constitutional act.

[/showhide]

Q3. Which of the following is/are a feature of Presidential form of Government?/ निम्नलिखित में से कौन सा सरकार के राष्ट्रपति पद की एक विशेषता है?

(1)Government by people with expertise/ विशेषज्ञता वाले लोगों द्वारा सरकार

(2)Harmonious relationship between Legislature and Executive/ विधानमंडल और कार्यकारी के बीच सामंजस्यपूर्ण संबंध

(3)Stability of Government/ सरकार की स्थिरता

Select the correct option (s):/ सही विकल्प चुनें:

(a)1 and 2/ 1 और 2

(b)2 and 3/ 2 और 3

(c)1 and 3/ 1 और 3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और 3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

Presidential form of government consists of experts and it is a stable government.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements regarding Parliamentary form of Government:/ सरकार के संसदीय रूप से सम्बंधित निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)India has adopted Parliamentary form of government./ भारत ने सरकार का संसदीय स्वरूप अपनाया है

(2)The Constitution makers gave more preference to responsibility than stability while choosing a system of government for India./ भारत के लिए सरकार की व्यवस्था का चयन करते समय संविधान निर्माताओं ने स्थिरता की ज़िम्मेदारी को अधिक प्राथमिकता दी।

(3)The Parliamentary form of government consists of dual executive./ सरकार के संसदीय स्वरूप में दोहरी कार्यकारी शामिल हैं।

(4)Swaran Singh Committee recommended replacing Parliamentary form of government with the Presidential one./ स्वर्ण सिंह समिति ने राष्ट्रपति के साथ संसदीय रूप की जगह लेने की सिफारिश की।

Which of the statement (s) given above is/are correct?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा सही है?

(a)1, 2 and 3/ 1, 2 और 3

(b)2, 3 and 4/ 2, 3 और 4

(c)1, 2 and 4/ 1, 2 और 4

(d)1, 2, 3 and 4/ 1, 2, 3 और 4

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.a

India has adopted Parliamentary form of government because of familiarity of the Constitution makers with the system and they preferred responsibility over responsibility.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The ‘Shadow Cabinet’ is formed by the ruling party to prepare its members for future ministerial office./ ‘छाया कैबिनेट’ का गठन शासक दल द्वारा अपने सदस्यों को भावी मंत्री कार्यालय के लिए तैयार करने के लिए किया जाता है।

(2)The Parliamentary form of government is based on the doctrine of fusion of powers./ सरकार का संसदीय स्वरूप शक्तियों के संलयन के सिद्धांत पर आधारित है।

(3)In the Constituent Assembly, K T Shah favoured the adoption of the Presidential system of government./ संविधान सभा में, के टी शाह ने राष्ट्रपति शासन प्रणाली को अपनाने का पक्ष लिया।

Which of the statement (s) given above is/are not false?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा गलत नहीं है?

(a)1 and 2/ 1 और 2

(b)2 and 3/ 2 और 3

(c)1 and 3/ 1 और 3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और 3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

The ‘Shadow Cabinet’ is formed by the opposition party to balance the ruling cabinet and to prepare its members for future ministerial office.

[/showhide]

 

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel