Posted on Leave a comment

State Legislature Indian Polity Practice Questions | UPSC – IAS | State PCS Exam

State Legislature Indian Polity Practice Questions | UPSC – IAS | State PCS Exam

State Legislature Indian Polity Practice Questions | UPSC – IAS | State PCS Exam

State Legislature Indian Polity
Q1. Consider the following statements about creation/abolition of Legislative Council:/विधान परिषद के निर्माण / उन्मूलन के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)For the purpose of creation of legislative council, legislative assembly must pass a resolution by a simple majority./विधान परिषद के निर्माण के उद्देश्य के लिए, विधानसभा को साधारण बहुमत से एक प्रस्ताव पारित करना होगा।

(2)The Parliament may approve the resolution by a special majority./संसद एक विशेष बहुमत द्वारा प्रस्ताव को स्वीकार कर सकती है।

(3)It is not binding upon Parliament to approve such a resolution./इस तरह के प्रस्ताव को स्वीकृति देने के लिए संसद बाध्य नहीं है।

Which of the statements given above is/are true?/ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा सही है?

(a)Only 3/केवल 3

(b)1 and 3/1 और 3

(c)1 and 2/1 और 2

(d)Only 2/केवल 2

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.a

For the purpose of creation of legislative council, legislative assembly must pass a resolution by a special majority. Special majority means at least 2/3rd of the members present and voting in House.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements regarding members of Legislative Council of a state:/एक राज्य की विधान परिषद के सदस्यों के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)1/12th members are to be elected by electorates consisting of graduates of 3 years standing and residing within the state./1/12 वीं के सदस्यों को निर्वाचित किया जाता है जिसमें 3 साल के स्नातक होते हैं और राज्य के भीतर रहते हैं।

(2)1/3rd members are to be elected by the members of the Legislative Assembly of the state from amongst persons who are members of the assembly./1/3 सदस्यों को राज्य के विधान सभा के सदस्यों द्वारा विधानसभा के सदस्य होने वाले सदस्यों के बीच चुने जाते है।

Which of the statements given above is/are not true?/ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा सही नहीं है?

(a)Only 1/केवल 1

(b)Only 2/केवल 2

(c)1 and 2/1 और 2

(d)None of these/इनमे से कोई नहीं

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

Of the total members in the Legislative Council of a State:

  • One-third are to be elected by electorates consisting of Members of Municipalities, District Boards and such other local authorities in the State as Parliament may by law specify.
  • One-twelfth are to be elected by electorates consisting of graduates of 3 years standing and residing within the State.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements regarding Speaker of the Legislative Assembly:/विधान सभा के अध्यक्ष के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The Speaker only exercises a casting vote./अध्यक्ष केवल निर्णायक मतदान का प्रयोग करते हैं।

(2)The Speaker is the final interpreter of the provisions of the Constitution of India./अध्यक्ष भारत के संविधान के प्रावधानों का अंतिम व्याख्याता है।

(3)He has the power to adjourn the assembly in the absence of a quorum./उनके पास गणपूर्ति की अनुपस्थिति में विधानसभा को स्थगित करने की शक्ति है।

Which of the statements given above is/are not untrue?/ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा गलत नहीं है?

(a)1 and 2/1 और 2

(b)1 and 3/1 और 3

(c)Only 2/केवल 2

(d)1, 2 and 3/1, 2 और 3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

  • The Speaker only exercises a casting vote.
  • The Speaker is the final interpreter of the provisions of the Constitution of India within the assembly.
  • He has the power to adjourn the assembly in the absence of a quorum.

[/showhide]

Q4. Who among the following in the state legislature decides the disqualification of a member of the legislative assembly arising on the grounds of  ‘defection’?/राज्य विधायिका में निम्नलिखित में से कौन ‘विलोपन’ के आधार पर होने वाली विधानसभा के सदस्य की अयोग्यता का निर्णय करता है?

(a)Speaker of legislative assembly/विधानसभा के अध्यक्ष

(b)Chief Minister/मुख्यमंत्री

(c)Deputy Chairman of legislative council/विधान परिषद के उपाध्यक्ष

(d)leader of majority party/बहुमत पार्टी के नेता

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.a

  • Speaker of legislative assembly decides the disqualification of a member of the legislative assembly arising on the grounds of  ‘defection’.
  • But the decision of the Speaker is subject to judicial review as well.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)Manner of election of officers of state legislature is same./राज्य विधायिका के अधिकारियों के चुनाव का तरीका एक समान है |

(2)The Speaker and Deputy Speaker of legislative assembly are elected by the members of the assembly from amongst themselves./विधानसभा के विधानसभा अध्यक्ष और उपाध्यक्ष को बीच में से चुने जाते हैं।

(3) Chairman and Deputy Chairman of the legislative council are elected by the members of the assembly from amongst themselves./विधान परिषद के अध्यक्ष और उप सभापति को विधानसभा के सदस्यों द्वारा खुद से चुना जाता है।

Which of the statements given above is/are not untrue?/ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा गलत नहीं है?

(a)Only 1/केवल 1

(b)1 and 2/1 और 2

(c)2 and 3/2 और 3

(d)1, 2 and 3/1, 2 और 3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

As all the officers of state legislature are elected by their respective members from amongst themselves, the manner of election of state officers is same.

[/showhide]

Q6. Consider the following statements regarding position of lapsing of bills on dissolution of the assembly: / विधानसभा के विघटन पर बिलों को समाप्त होने की स्थिति के बारे में निम्नलिखित बयानों पर विचार करें:

(1)A bill pending in the assembly lapses. / एक विधेयक सभा में लंबित हो तो वह समाप्त हो जाती है।

(2)A bill passed by the assembly but pending in the council lapses. / एक विधेयक जो सभा द्वारा पारित हो पर परिषद् में लंबित हो, समाप्त हो जाती है |

(3)A bill pending in the council but not passed by the assembly does not lapse. / एक विधेयक जो परिषद् में तो लंबित है पर सभा द्वारा पारित नहीं है तो वह समाप्त नहीं होता है |

(4)A bill passed by the assembly or passed by both the houses but returned by the President for reconsideration of House (s) does not lapse. / एक विधेयक जो सभा या दोनों सदनों द्वारा पारित तो हो पर राष्ट्रपति द्वारा पुनर्विचार के लिए वापस भेज दिया गया हो, नहीं समाप्त होता है |

Which of the statements given above is/are not incorrect? / ऊपर दिए गए कथन में से कौन सा गलत नहीं है / हैं ?

(a)1, 2 and 3 / 1, 2 और 3

(b)1, 3 and 4 / 1, 3 और 4

(c)1, 2 and 4  / 1, 2 और 4

(d)1, 2, 3 and 4 / 1, 2, 3 और 4

[showhide type=”links6″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

A bill pending in the assembly lapses (whether originating in the assembly or transmitted to it by the council).

[/showhide]

 

 

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Important MCQs on Constitutional Bodies :: Indian Polity | Frontier IAS Coaching

Important MCQs on Constitutional Bodies :: Indian Polity | Frontier IAS Coaching

Important MCQs on Constitutional Bodies :: Indian Polity | Frontier IAS Coaching

Important MCQs on Constitutional Bodies
Q1. Consider the following statements regarding composition of the Election Commission:/ चुनाव आयोग की संरचना के बारे में निम्नलिखित  कथनों पर विचार करें:

(1)The Election Commission consists of a Chief Election Commissioner and other Election Commissioners./ चुनाव आयोग में मुख्य निर्वाचन आयुक्त और अन्य चुनाव आयुक्त शामिल हैं।

(2)The Chief Election Commissioner can vary the strength of other Election Commissioners according to the exigencies of the time./ मुख्य निर्वाचन आयुक्त समय की अपेक्षाओं के अनुसार अन्य निर्वाचन आयुक्तों की ताकत को बदल सकते हैं।

(3)The conditions of service of the Election Commissioners are determined by the President./ चुनाव आयुक्तों की सेवा की शर्तों को राष्ट्रपति द्वारा निर्धारित किया जाता है।

Which of the statement (s) given above is/are not false?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा  गलत नहीं है?

(a)1 and 2/ 1 और 2

(b)2 and 3/ 2 और 3

(c)1 and 3/ 1 और 3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और 3

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

The Election Commission consists of a Chief Election Commissioner and other Election Commissioners.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों  पर विचार करें:

(1)The Election Commission is a multi-member statutory body./ चुनाव आयोग एक बहु-सदस्यीय संवैधानिक निकाय है।

(2)The members of the Election Commission has tenure of 6 years irrespective of their age./ चुनाव आयोग के सदस्यों की उम्र उनकी उम्र के बावजूद 6 साल का है।

(3)The Chief Election Commissioner can be appointed any number of times as a member of the Commission./ आयोग के सदस्य के रूप में मुख्य चुनाव आयुक्त को कई बार नियुक्त किया जा सकता है।

Which of the statement (s) given above is/are not correct?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा सही नहीं है?

(a)1 and 2/ 1 और 2

(b)2 and 3/ 2 और 3

(c)1 and 3/ 1 और 3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और 3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

  • The Election Commission is a multi-member Constitutional body.
  • The members of the Election Commission has tenure of 6 years or upto the age of 65 years, whichever is earlier.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements regarding Chief Election Commissioner:/ मुख्य चुनाव आयुक्त के बारे में निम्नलिखित कथनों  पर विचार करें:

(1)He is removed in a way similar to the Judge of a Supreme Court./ उन्हें सर्वोच्च न्यायालय के न्यायाधीश के समान एक तरह से हटा दिया जाता है।

(2)The resolution seeking his removal needs to be passed by a Special majority by the house in which the resolution has been moved and by a  simple majority in the other House of Parliament./ अपने निष्कासन की मांग करने वाले संकल्प को एक विशेष बहुमत द्वारा पारित किया जाना आवश्यक है  और जिसमें संसद के अन्य सदन में साधारण बहुमत से उस प्रस्ताव को स्थानांतरित किया गया है।

(3)The grounds for his removal include ‘unsound mind’, ‘proved misbehaviour’ and ‘incapacity’./ उनके निष्कासन के लिए मैदान में ‘अस्वस्थ मन’, ‘सिद्ध दुर्व्यवहार’ और ‘अक्षमता’ शामिल हैं।

Which of the statement (s) given above is/are not true?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा सच नहीं है?

(a)1 and 2/ 1 और 2

(b)2 and 3/ 2 और 3

(c)1 and 3/ 1 और 3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और 3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

The Chief Election Commissioner removed in a way similar to the Judge of a Supreme Court.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The other Election Commissioners can be removed by the President at his own discretion./ अन्य निर्वाचन आयुक्तों को राष्ट्रपति द्वारा अपने विवेकाधिकार से हटाया जा सकता है।

(2)All the members of the Election Commission are not eligible for further employment by the government./चुनाव आयोग के सभी सदस्य सरकार द्वारा आगे रोजगार के लिए योग्य नहीं हैं।

Which of the statement (s) given above is/are correct?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा सही है ?

(a)Only 1/ केवल 1

(b)Only 2/ केवल 2

(c)Both 1 and 2/ 1 और 2 दोनों

(d)None of these/ इनमे से कोई नहीं

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

The other Election Commissioners cannot be removed from their offices by the President without consulting the Chief Election Commissioner.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The Election Commission can even advise for disqualification of the sitting members of the Parliament./ चुनाव आयोग  संसद के बैठे सदस्यों की अयोग्यता के लिए भी सलाह दे सकती हैं।

(2)The Election Commission notify the schedule of the elections./ चुनाव आयोग चुनावों के सारणी को सूचित करता है।

(3)The administrative expenses of the Election Commission are not subject to the vote of the Parliament./ चुनाव आयोग के प्रशासनिक खर्च संसद के वोट के अधीन नहीं हैं।

Which of the statement (s) given above is/are correct?/ ऊपर दिए गए कथनों  में से कौन सा सही हैं?

(a)1 and 2/ 1 और  2

(b)2 and 3/ 2 और  3

(c)1 and 3/ 1 और  3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और  3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.a

The Election Commission can advise for disqualification of the sitting members of the Parliament.

[/showhide]

 

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel