Posted on Leave a comment

Drainage System of India- Geography Practice Questions for IAS UPSC

Drainage System of India- Geography Practice Questions for IAS UPSC

Drainage System of India- Geography Practice Questions for IAS UPSC

Q1. Consider the following statements:

1. The world’s largest drainage basin is of Ganga River./गंगा की द्रोणी विश्व की  सबसे बड़ी द्रोणी है

2. The drainage pattern of an area depends upon geological time period, topography, amount of water flowing and the periodicity of the floor./किसी क्षेत्र का अपवाह तंत्र वहां के भूवैज्ञानिक समयावधि, चट्टानों की प्रकृति एवं सरंचना,स्थलाकृति,ढाल ,बहते जल की मात्रा और बहाव की अवधि का परिणाम है |

3. Drainage system is system of rivers which is spread over a particular area with specific water capacity./अपवाह  नदियों की प्रणाली है जो एक विशिष्ट क्षेत्र में विशिष्ट जल क्षमता के साथ बहती है |

Which of the above statement/s is/are correct?

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. C is correct.

  • Statement 1 is not correct The world’s largest drainage basin is of Amazon River and the Ganga River has the largest basin in India.
  • Statement 2 is correct The drainage pattern of an area is the outcome of the geological time period, nature and structure of rock, topography, slope, amount of water flowing and the periodicity of the floor.
  • Statement 3 is correct The flow of water through well defined channels is known as drainage and the network of such channels is called drainage system.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements about water divide:

1. It is also called as Drainage divide./इसे अपवाह विभाजक भी कहा जाता है

2. Water divide is noticeable in case of youthful topography and it is not easy to notice in plains .

3. In India, there are mainly five water divides./भारत में, मुख्य रूप से चार जल विभाजक है

Which of the above statement/s is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1,2,3

(d) None

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. Option A is correct

  • Statement 1 is correct  Any elevated area, such as a mountain or an upland which separates two drainage basins. Such an upland is called a water divide.It is also called Drainage divide.
  • Statement 2 is correct Water divide is conspicuous in case of youthful topography and it is not well marked in plains .
  • Statement 3 is not correct  In India, there are mainly four water divides:

Aravallis, Himalayas, Satpura and Vindhya Range, Western Ghats.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements:

1. River basins and watershed are marked by Unity, any change in one part of the basin directly affects the other parts of watershed and the unit as a whole./नदी द्रोणी एवं जल-विभाजक एकता के परिचायक है इनके एक भाग में परीवर्तन का प्रभाव अन्य भागों व पूर्ण क्षेत्र में देखा जा सकता है |

2. Watersheds covers more area than river basins./क्षेत्रफल की दृष्टी से जल विभाजक बड़ी एवं द्रोणियां छोटे होती है |

3. The drainage pattern of an area depends upon the geological time period, topography and slope./किसी क्षेत्र का अपवाह तंत्र वहां के भूवैज्ञानिक समयावधि, स्थलाकृति, और बहाव की अवधि का परिणाम है |

Which of the above statement/s is/are true?

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) 1 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. Option C is correct

  • Statement 1 is correct  River basins and watershed are marked by Unity, what happens in one part of the basin or watershed directly affects the other parts and the unit as a whole.
  • Statement 2 is not correct The catchments of large rivers are called river basins while those of a small rivulet and rails are known as watershed.Watersheds are small in area while the basins cover large area.
  • Statement 3 is correct  The drainage pattern of an area is the result of the geological time period,Nature and structure of rocks,Topography,Slope.

[/showhide]

Q4. Find the correct matches:

Part A                                                             Part B

1. The drainage pattern resembling  —— Angular drainage

the branches of a tree ./

जो अपवाह प्रतिरूप पेड़ की शाखाओं के अनुरूप

हो उसे कोणीय द्रोणी पैटर्न  कहते है |

2. Bedrock joints and faults intersect ——–Dendritic drainage.

at more acute angles

than rectangular drainage patterns./

जहाँ आधार संधि एवं भ्रंशन एक दूसरे को आयताकार

प्रतिरूप की तुलना में अधिक  न्यून कोणों पर प्रतिच्छेद

करती हो वहां वृक्षाकार अपवाह बनता है

3. River originate from a hill and——–  Radial drainage.

flow in all directions/

जब नदी एक पहाड़ी से निकलर सभी

दिशाओं में प्रवाहित होती है तो इस प्रकार

बने प्रतिरूप को अरीय अपवाह प्रतिरूप  कहते है |

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) Only 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. C is correct

  • Match 1 is not correct  The drainage pattern resembling the branches of a tree is known as dendritic drainage.
  • Match 2 is not correct Angular drainage patterns form where bedrock joints and faults intersect at more acute angles than rectangular drainage patterns.

Match 3 is correct  When the river originate from a hill and flow in all directions, the drainage pattern is known as Radial drainage.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements :

1. Streams of Ladakh, Tibet, are the example of centripetal drainage./लद्दाख की धाराएं,नेपाल में बागमती अभिकेंद्री प्रतिरूप कहा जाता है |

2. Rivers of lesser Himalayas and rivers originating in the Western Ghats and flowing into Arabian Sea are the example of Parallel drainage/लघु हिमालय की नदियाँ एवं पश्चिमी घाट से निकलने वाली नदियाँ अरब सागर में गिरती है समांतर अपवाह  |

3. Narmada, Son and Mahanadi rivers originating from Amarkantak Hills are the example of centrifugal pattern./नर्मदा, सोन और महानदी जैसी नदियाँ अमरकंटक पहाड़ियों से निकलती है एवं ये अरीय प्रतिरूप का निर्माण करने वाली नदियों में शामिल है |

Which of the above statement/s is/are correct?

(a) only 2

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. D is correct

  • Statement 1 is correct  Streams of Ladakh, Tibet, and the Baghmati and its tributaries in Nepal are the example of centripetal drainage.
  • Statement 2 is correct Rivers flow parallel to each other for a long distance. E.g. River Ganga and Yamuna flow parallel to each other before joining at Allahabad, Rivers of lesser Himalayas and rivers originating in the Western Ghats and flowing into Arabian Sea are the example of Parallel drainage.
  • Statement 3 is correct Rivers like Narmada, Son and Mahanadi originating from Amarkantak Hills flow in different directions and are good examples of radial pattern( centrifugal pattern).

[/showhide]

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Physiographic Divisions of India :: Geography MCQs || IAS UPSC Exam

Physiographic Divisions of India :: Geography MCQs || IAS UPSC Exam

Physiographic Divisions of India :: Geography MCQs || IAS UPSC Exam

Q1. Consider the following statement/s about great Indian desert:/भारतीय रेगिस्तान के बारे में निम्नलिखित कथनों  पर विचार करें

1. It forms a natural boundary between India and Afghanistan./यह भारत और अफ़ग़ानिस्तान  के बीच एक प्राकृतिक सीमा बनाता है

2. It is considered as world’s 17th largest desert, and the largest subtropical desert./यह दुनिया का 17 वां सबसे बड़ा रेगिस्तान माना जाता है, और सबसे बड़ा उप-उष्णकटिबंधीय रेगिस्तान है।

3. Annual temperatures do not vary much. It ranges from 20°C in the winter to over 35°C during the summer./वार्षिक तापमान में ज्यादा अंतर नहीं होता है  यह गर्मियों के दौरान 35 डिग्री सेल्सियस से ऊपर चला जाता है और सर्दियों में 20 डिग्री सेल्सियस से तक चलता है।

Which of the above statement/s is/ are correct?/उपरोक्त कथन / कथनों में से कौन सा /से सही  है?

(a) only 1

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) None

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. option D is correct.

  • Statement 1 is not correct  It forms a natural boundary between India and Pakistan.
  • Statement 2 is not correct   It is considered as world’s 17th largest desert, and the world’s 9th largest subtropical desert.
  • Statement 3 is not correct  Annual temperature  vary a lot. It can range from 0°C in the winter to over 50°C during the summer

[/showhide]

Q2. Consider the following statements about Thar desert:/थार रेगिस्तान के बारे में निम्नलिखित कथन/कथनों  पर विचार करें:

1. The soils of this region is generally regur soil ./इस क्षेत्र की मिट्टीे आम तौर पर रेगुर  मिट्टी होती है

2. Water is scarce and is found at great depths (30 to 120 m) below the ground level./जल दुर्लभ है ,और जमीन के स्तर के नीचे  (30 से 120 मीटर) में पाया जाता है।

3. Thar Desert are bordered by Aravali Hills in the Northeast and by plains of the Indus river in the north west./थार रेगिस्तान पूर्वोत्तर में अरावली पहाड़ियों और उत्तर-पश्चिम में सिंधु नदी के मैदानों के ऊपर स्थित हैं

Which of the following statement/s is/are correct?/उपरोक्त कथन / कथनों में से कौन सा /से सही  है?

(a) Only 1

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. option B is correct.

  • Statement 1 is not correct The soils of the arid region are generally sandy to sandy-loam in texture.
  • Statement 2 is correct   Water is scarce and is found at great depths (30 to 120 m) below the ground level.
  • Statement 3 is correct  Thar Desert extends upto Aravali Hills in the Northeast the Great Rann of Kutch along the coast and alluvial plains of the Indus river in the west and north west.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements about Western Coastal plain of India/भारत के पश्चिमी तटीय मैदान के बारे में निम्नलिखित कथनों  पर विचार करें

1. It Runs from Rann of Kutch to Kanyakumari and has a narrow width of about 10 to 15 km./यह कच्छ के रण से कन्याकुमारी तक स्थित  है और लगभग 10 से 15 किमी की इसकी चौड़ाई है।

2. It has few estuaries out of which The Narmada and the Tapi are the major ones./इसमें कुछ ज्वारनदीमुख (एस्चुएरी) नदियां हैं जिनमें से नर्मदा और तापी प्रमुख हैं।

3. The lakes, lagoons, backwaters etc.are a significant part of the Konkan Coast./झीलें , लैगून, बैकवाटर आदि कोंकण तट का महत्वपूर्ण हिस्सा हैं

Which of the above statement/s is/are correct?/उपरोक्त कथन / कथनों में से कौन सा /से सही  है?

(a) only 1

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. option B is correct.

  • Statement 1 is correct Western Coastal plain of India runs from Rann of Kutch to Kanyakumari and has a narrow width of about 10 to 15 km.
  • Statement 2 is correct   It is dotted with a large number of coves , creeks and a few estuaries.The estuaries, of the Narmada and the Tapi are the major ones.
  • Statement 3 is not correct  The existence of lakes, lagoons, backwaters, spits, etc. is a significant characteristic of the Kerala coast not Konkan coast.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथन/कथनों  पर विचार करें:

1. The sand of Kerala coast has large quantity of Monazite mineral  which is mainly used as fertilizer in agriculture./केरल तट की रेत में बड़ी मात्रा में मोनाज़ाइट खनिज है जिसका मुख्य रूप से कृषि में उर्वरक के रूप में उपयोग किया जाता है।

2. Tamilnadu  coastal plain Extends from the Chennai in north to Kanyakumari in the south./तमिलनाडु तटीय मैदान  उत्तर में चेन्नई से दक्षिण में कन्याकुमारी तक फैला हुआ  है।

3. Andhra  coastal plain  does not have a single good harbour./आंध्र तटीय मैदान में  एक भी अच्छा बंदरगाह नहीं है

Which of the above statement/s is/are NOT correct?उपरोक्त कथन / कथनों में से कौन सा /से सही  नहीं है?

(a) Only 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. option C is correct.

  • Statement 1 is not correct The sands of Kerala coast have large quantity of Monazite mineral which is used for nuclear power not in agriculture.
  • Statement 2 is correct   Extends about 675 km from the north of Chennai to Kanyakumari in the south.
  • Statement 3 is not correct Andhra coastal plain has a straight coast and badly lacks good harbours with the exception of Visakhapatnam and Machilipatnam.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements about Island groups in India./भारत में द्वीप समूहों के बारे में निम्नलिखित कथन/कथनों  पर विचार करें।

1. The Great Andaman group of islands and the Nicobar group are separated by Ten Degree Channel./दस डिग्री चैनल अंडमान समूह को निकोबार समूह से अलग करता  है।

2. The Barren Island is the only active volcano of India, situated in Nicobar Island./बैरन आइलैंड, निकोबार द्वीप में स्थित भारत का एकमात्र सक्रिय ज्वालामुखी है।

3. In Lakshdweep Island, Amindivi Islands are the northernmost while the Minicoy island is the southernmost./लक्षद्वीप द्वीप में, अमिन्दिवि द्वीपसमूह सबसे उत्तरी क्षेत्र में हैं जबकि मिनिकॉय द्वीप सबसे दक्षिणी क्षेत्र में हैं

Which of the above statement/s is/are correct?/उपरोक्त कथन / कथनों में से कौन सा /से सही  है?

(a) 1 and 3

(b) 1 and 2

(c) only 1

(d) 1,2,3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. option  A is correct.

  • Statement 1 is  correct Ten Degree Channel separates The Great Andaman group of islands in the north from the Nicobar group in the south.
  • Statement 2 is not correct  The Barren Island is the only active volcano of India, situated in Andaman sea.
  • Statement 3 is correct The Lakshadweep Islands are a group of 25 small islands. Amindivi Islands are the northernmost while the Minicoy island is the southernmost.

[/showhide]

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Indian Physical Geography- MCQs with answers | UPSC-IAS

Indian Physical Geography- MCQs with answers | UPSC-IAS

Indian Physical Geography- MCQs with answers | UPSC-IAS

Q1. Consider the following statements regarding Peninsular Plateau of India:

भारत के प्रायद्वीपीय पठार के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

  1. It is triangular in shape and  is part of the youngest landmass./यह आकार में त्रिकोणीय है और सबसे नवीनतम भूभाग का हिस्सा है
  2. The average height of the plateau is 600-900 m above sea level./समुद्र तल से पठार की औसत ऊंचाई 600- 900 मीटर है।
  3. Most of the peninsular rivers flow west to east indicating its general slope./प्रायद्वीपीय नदियों में से अधिकांश पश्चिम से पूर्व की दिशा में बहती  हैं ,यह पठार की सामान्य ढलान को इंगित करता है

Which of the above statement/s is/are correct:/निम्नलिखित कथन/कथनों में से कौन सा/से  सही है

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. option B is correct.

  • Statement 1 is not correct  Formed due to the breaking and drifting of the Gondwanaland and thus, making it a part of the oldest landmass. It is triangular in shape with its base coinciding at southern edge of the great plain of North India and  apex at Kanyakumari.
  • Statement 2 is  correct  The average height of the plateau is 600-900 m above sea level (varies from region to region).
  • Statement 3 is correct  Most of the peninsular rivers flow west to east indicating its general slope.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements regarding Western ghat and Eastern ghat:

पश्चिमी घाट और पूर्वी घाट के बारे में निम्नलिखित कथनों  पर विचार करें

  1. Western ghat are continuous while the Eastern Ghats are discontinuous and irregular./ पश्चिमी घाट निरंतर है जबकि पूर्वी घाट अनियमित हैं।
  2. Western ghats are higher than the Eastern Ghats./ पश्चिमी घाट की ऊंचाई पूर्वी घाट से अधिक हैं
  3. The height of the Western Ghats progressively decreases from north to south./ पश्चिमी घाट की ऊंचाई उत्तर से दक्षिण की ओर  घटती है

Which of the above statement/s is/are NOT correct:/निम्नलिखित कथन/कथनों में से कौन सा/से  सही नहीं है

(a) Only 3

(b) 1 and 3

(c) 1 and 2

(d) 2 and 3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. option A is correct.

  • Statement 1 is correct Western ghat are continuous and can be passed through passes only- Thal, Bhor and Pal Ghats, while the Eastern Ghats are discontinuous and irregular and dissected by rivers draining into the Bay of Bengal
  • Statement 2 is  correct Western ghat are Higher than the Eastern Ghats. Their average elevation is 900-1600 metres as against 600 m of the Eastern Ghats
  • Statement 3 is not correct  The height of the Western Ghats progressively increases from north to south.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements about peninsular plateau of India:/

भारत के प्रायद्वीपीय पठार के बारे में निम्नलिखित कथनों  पर विचार करें:

  1. Deccan Plateau has general slope from west to east./दक्कन के पठार की  पश्चिम से पूर्व तक सामान्य ढलान है
  2. Average elevation of Marwar Plateau is 250-500 m above sea level. /मारवाड़ पठार की औसत ऊंचाई समुद्र तल से 250-500 मीटर है।
  3. Bundelkhand Plateau spreads only over five districts of Uttar Pradesh./बुंदेलखंड पठार उत्तर प्रदेश के केवल पांच जिलों में फैला हुआ  है।

Which of the above statements is/are true?/निम्नलिखित कथन/कथनों में से कौन सा/से  सही है

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. Solution: option B is correct.

  • Statement 1 is correct Deccan Plateau has general slope from west to east.
  • Statement 2 is  correct Average elevation of Marwar Plateau is 250-500 m above sea level.
  • Statement 3 is not correct  Bundelkhand Plateau spreads over five districts of Uttar Pradesh and four districts of Madhya Pradesh.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements about peninsular plateau of India:/भारत के प्रायद्वीपीय पठार के बारे में निम्नलिखित कथनों  पर विचार करें:

  1. Malwa plateau is composed of extensive lava flow and is covered with black soils./यह पठार  लावा से बना है और पूरा काली मिटटी से ढका हुआ है |
  2. Chhotanagpur Plateau is mostly in Jharkhand, Odisha, Chhatisgarh and West Bengal./ छोटानागपुर पठार मुख्यतः झारखंड, उड़ीसा, छत्तीसगढ़ और पश्चिम बंगाल में हैं।
  3. Garo-Rajmahal Gap separates Meghalaya plateau from the main block.

Which of the above statement/s is/are correct?/निम्नलिखित कथन/कथनों में से कौन सा/से  सही है

(a) only 1

(b) 1,2

(c) 2,3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. Solution: option D is correct.

  • Statement 1 is correct Malwa plateau is composed of extensive lava flow and is covered with black soils.
  • Statement 2 is  correct Chhotanagpur Plateau is mostly in Jharkhand, Odisha, Chhatisgarh and West Bengal.
  • Statement 3 is correct  Garo-Rajmahal Gap (formed by down-faulting i.e. a block of earth slides downwards) separates Meghalaya plateau from the main block.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements about hill ranges of peninsular plateau:

प्रायद्वीपीय पठार की पर्वत श्रृंखलाओ  के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें

  1. Most of the hills in the peninsular region are of the residual hills./प्रायद्वीपीय क्षेत्र में अधिकांश पहाड़ियों अवशिष्ट पहाड़ियां हैं
  2. Aravali range is one of the youngest fold mountains of the world and the youngest in India./ अरावली संसार के  सबसे नवीनतम वलित पर्वतों में से एक हैं । यह भारत के भी सबसे नवीनतम वलित पर्वत हैं
  3. Vindhyan range is simple, continuous chain of mountain ridges./विन्ध्याचल पर्वत शृंखला एक सरल और निरंतर पर्वत श्रृंखला है

Which of the above statement/s is/are correct?/निम्नलिखित कथन/कथनों में से कौन सा/से  सही है

(a) only 1

(b) 1 and 3

(c) 1 and 2

(d)only 3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. Solution: option A is correct.

  • Statement 1 is correct Most of the hills in the peninsular region are of the residual hills.
  • Statement 2 is not correct  Aravali range is one of the oldest fold mountains of the world and the oldest in India.
  • Statement 3 is not correct  Vindhyan range is complex, discontinuous chain of mountain ridges

[/showhide]

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Indian Geography : Physiographic Divisions of India- Northern Plains

Indian Geography : Physiographic Divisions of India- Northern Plains

Indian Geography : Physiographic Divisions of India- Northern Plains

Q1. Consider the following statements regarding Indo Gangetic brahmaputra plains:

भारत के गंगा  ब्रह्मपुत्र मैदानों के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें

  1. It is Formed of alluvial soil./इसका निर्माण जलोढ़ मिट्टी से हुआ है
  2. Bordered in south by a wavy irregular line along the northern edge of the Peninsular India ./ दक्षिण में सीमा पर स्थित प्रायद्वीपीय भारत के उत्तरी किनारे पर निर्मित अव्यवस्थित श्रेणी
  3. Its width increases from west to east./इसकी चौड़ाई पश्चिम से पूर्व चलने पर बढ़ती है |
  4. Average elevation is 400 m above mean sea level./समुद्र तल से 400 मीटर की  ऊंचाई पर स्थित है |

Which of the above statement/s is/are correct:/इनमें से कौन सा कथन सही है |

(a) 1 and 2

(b) 1,2,3

(c) 2,3,4

(d) 1,2,3,4

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. Solution: option A is correct.

  • Statement 1 is correct  It is formed of alluvial soil
  • Statement 2 is  correct  Northern border: Shiwaliks . Southern border: wavy irregular line along the northern edge of the Peninsular India.
  • Statement 3 is not correct  The width of the plain varies from region to region. and decreases from west to east.
  • Statement 4 is not correct Average elevation is 200 m above mean sea level,

[/showhide]

Q2. Which among the following statement about Punjab plains is/are NOT correct?

निम्नलिखित में कौन-सा कथन पंजाब के मैदान के बारे में सही नहीं है ?

  1. This plain is formed by  important rivers of Ganga river system.
  2. The total area of this plain is about 1.75 lakh sq km.
  3. The eastern boundary of Punjab plain is marked by Delhi-Aravali ridge.
  4. The depositional process by the rivers have given it a homogenous appearance.

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) All correct

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. Solution: option A is correct.

  • Statement 1 is not correct This plain is formed by five important rivers of Brahmaputra river system.
  • Statement 2 is correct   The total area of this plain is about 1.75 lakh sq km.
  • Statement 3 is  correct  The eastern boundary of Punjab plain is marked by Delhi-Aravali ridge.
  • Statement 4 is  correct  Doab” is made of two words-’do’ meaning ‘two’ and ‘ab’ meaning   ‘water’ . The depositional process by the rivers has united these doabs giving an homogenous appearance.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements about Ganga plains.

गंगा के मैदान के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें –

  1. The general slope of the entire plain is to the west and South west.
  2. Almost all the rivers in this plain keep on shifting their courses making this area prone to frequent floods.
  3. smallest unit of the Great Plain of India.
  4. Stretching from Delhi to Kolkata (about 3.75 lakh sq km).

Which of the above statement/s is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 2 and 4

(d) None

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. Solution: option C is correct.

  • Statement 1 is not correct The general slope of the entire plain is to the East and South east.
  • Statement 2 is  correct Almost all the rivers in this plain keep on shifting their courses making this area prone to frequent floods. The Kosi river is very notorious in this respect. It has long been called the ‘Sorrow of Bihar’.
  • Statement 3 is  not correct Largest unit of the Great Plain of India.
  • Statement 4 is  correct Stretching from Delhi to Kolkata (about 3.75 lakh sq km).

[/showhide]

Q4. Consider the following statements about Brahmaputra plains.

ब्रह्मपुत्र मैदान के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें –

  1. They are also known as the Assam Plains.
  2. On eastern side they are bordered by Purvanchal hills.
  3. Ganga Brahmaputra delta,the largest delta in the world, is formed by these plains.

Which of the above statement/s is/are correct?

(a) Only 1

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) All correct.

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. Solution: option D is correct.

  • Statement 1 is correct They are also known as the Assam Plains.
  • Statement 2 is correct    On eastern side they are bordered by Purvanchal hills.
  • Statement 3 is  correct  Ganga Brahmaputra delta,the largest delta in the world, is formed by these plains.

[/showhide]

Q5. Find the correct statement/s about Bhabar region:

भाबर क्षेत्र के बारे में सही कथन चुनें –

  1. Bhabhar region are porous which is caused by because of the deposition of huge number of pebbles and rock debris across the alluvial fans.
  2. This area is most suitable for agriculture
  3. This is  northernmost stretch of Indo-Gangetic plain.

(a) Only 1

(b) 1 and 3

(c) only 2

(d) 1,2,3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. Solution: option B is correct.

  • Statement 1 is correct The most unique feature of Bhabhar region is its porosity which is caused by the deposition of huge number of pebbles and rock debris across the alluvial fans.
  • Statement 2 is  not correct This area is not suitable for agriculture, only big trees with large roots can thrive in this belt.
  • Statement 3 is  correct  This is  northernmost stretch of Indo-Gangetic plain.

[/showhide]

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Physiographic Divisions of India- Geography Questions for UPSC IAS

Physiographic Divisions of India- Geography Questions for UPSC IAS

Physiographic Divisions of India- Geography Questions for UPSC IAS

Q1. Consider the following statements and identify the right one/s:

निम्नलिखित कथनो पर विचार करें और सही कथन की जांच करें

  1. The Greater Himalayas are known for their profound continuity./महान हिमालय अपनी गहन निरंतरता के लिए जाना जाता है।
  2. The Lesser Himalayas are characterized by their valleys and  its hill stations like Kullu-Manali, Mussoorie, Darjeeling etc./लघु हिमालय अपनी घाटियों और कुल्लू-मनाली, मसूरी, दार्जिलिंग आदि जैसे हिल स्टेशनों की वजह से जाना जाता है |
  3. The Shiwalik is the outer Himalayas which is youngest in the origin./शिवालिक बाह्य हिमालय है जो अपनी उत्पत्ति के आधार पर नवीनतम है |

(a)  I and II only

(b) II and III only

(c) None

(d) All

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. Option D is correct.

Statement 1 is correct

Greater Himalayas , the northernmost region of the Himalayas are Highest and most continuous range of Himalaya.

Statement 2 is correct

Lesser Himalaya known as middle Himalayas and are famous for its scenic beauty and hill stations like Kullu-Manali, Mussoorie, Darjeeling etc.

Statement 3 is correct

Shivaliks are the most recent part of the Himalayas .

[/showhide]

Q2. Himalayas have also been divided on the basis of regions from west to east. Which among the following is /are correctly matched?

हिमालय को पश्चिम से पूर्वी क्षेत्रों के आधार पर विभाजित करने पर निम्नलिखित में से कौन सा विकल्प सुमेलित है

  1. Indus-Satluj- Kashmir/Punjab Himalayas  (सिंधु -सतलुज-कश्मीर और पंजाब हिमालय  )
  2. Satluj-Kali– Kumaon Himalayas/सतलुज-काली-कुमाऊं हिमालय
  3. Kali-Kosi-Sikkim Himalayas /काली-कोसी-सिक्किम हिमालय
  4. Teesta-Dihang-Assam Himalayas/तीस्ता-दीहंग-असम हिमालय

(a) Only 1

(b) 2 and 3

(c) 1, 2, 4

(d) 1, 2, 3 ,4

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. Option C is correct.

Statement 1 is correct

Indus-Satluj division of Himalaya is known as Kashmir/Punjab Himalayas

Statement 2 is correct Satluj-Kali division of Himalaya is known as Kumaon Himalayas

Statement 3 is not correct Kali-Kosi division of Himalaya is known as Nepal Himalayas not Sikkim Himalayas.

Statement 4 is correct Teesta-Dihang division of Himalaya is known as Assam Himalayas

[/showhide]

Q3.Consider the following statements about Trans Himalayas:

पारहिमालय के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिये

  1. It is Created due to the collision between Indian plate and  Eurasian plate./इसका निर्माण भारतीय प्लेट और यूरेशियन प्लेट के बीच टकराव के कारण हुआ है |
  2. It is Extension of Tibetan plateau around the Himalayas./यह हिमालय के चारों ओर तिब्बती पठार का विस्तारण है।
  3. The Zaskar, the Ladakh, the Kailas and the Karakoram are the main ranges./जास्कर , लद्दाख, कैलाश और काराकोरम मुख्य श्रृंखला है |
  4. Northern most range is Ladakh range./सबसे उत्तरी श्रेणी लद्दाख श्रृंखला है

Which of the above statement/s is/are correct?/उपरोक्त कथनों में से कौन सा कथन सही है ?

(a) 2 and 3

(b) 1, 2,3

(c) 2 and 3

(d) 2,3,4

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. Correct option is B.

Statement 1 is correct-Trans Himalayas are Created due to the collision between Indian plate and  Eurasian plate.

Statement 2 is correct It is Extension of Tibetan plateau around the Himalayas.

Statement 3 is correct  The Zaskar, the Ladakh, the Kailas and the Karakoram are the main ranges.

Statement 4 is not correct Northern most range of Trans Himalaya is Karakoram range.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements regarding passes of Great Himalayas:

महान हिमालय के संबंध में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें |

(a) Zoji la pass is situated in Zaskar range in Jammu and Kashmir./ज़ोजिला दर्रा जम्मू और कश्मीर की जास्कर  श्रृंखला में स्थित है।

(b) Shipki la pass is situated in Zaskar range, Himachal Pradesh/शिपकी दर्रा हिमाचल प्रदेश की जास्कर श्रृंखला में स्थित है |

(c) Bara Lacha la in karakoram range, Jammu and Kashmir. /बड़ालाचा दर्रा जम्मू-कश्मीर की कारकोरम श्रृंखला में स्थित है

(d) Mana la pass is situated in Kumaon range, Uttarakhand./माना दर्रा उत्तराखंड की कुमाऊं श्रृंखला में स्थित है |

Which of the above statement/s is/are correct:/निम्नलिखित में से कौन सा कथन सत्य है |

(a) 1 and 2

(b) 1, 2, 4

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3,4

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. Option B is correct.

Statement 1 is correct-Zoji la pass is situated in Zaskar range in Jammu and Kashmir.

Statement 2 is correct-Shipki la pass is situated in Zaskar range, Himachal Pradesh

Statement 3 is not correct-Bara Lacha la is in Zaskar, Himachal Pradesh

Statement 4 is correct-Mana la pass is situated in Kumaon range, Uttarakhand.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements regarding Physiography of India:

भारत के प्रकृति भूगोल के संबंध में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें

(a) Mainland extends between 8°4’N and 37°6’N latitude and 68°7’E and 97°25’E longitude./भारतीय महाद्वीप 8° 4′ और 37° 6′ उत्तरी अक्षांशों तथा 68°7′ और 97°25′ पूर्वी देशान्तरों के बीच अवस्थित है।

(b) North-south extent- 5214 km/भारत की उत्तर-दक्षिण सीमा- 3214 कि.मी.

(c) West-East extent- 3944 km/भारत की पश्चिम-पूर्व सीमा- 2 9 44 कि.मी.

(d) India is the 7th largest country in the world i.e. 2.4% of the total geographic area./भारत दुनिया का 7 वां सबसे बड़ा देश है, य़ह दुनिया के कुल भौगोलिक क्षेत्र का लगभग 2.4% हिस्सा है

Which of the above statement/s is /are correct:/इनमें से कौन सा कथन सही है

(a) Only 1

(b) 1 and 3

(c) 1 and 4

(d) 1,2,3,4

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. Option C is correct.

Statement 1 is correct: Mainland of India extends between 8°4’N and 37°6’N latitude and 68°7’E and 97°25’E longitude.

Statement 2 is not correct:

North-south extent of India – 3214 km

Statement 3 is not correct:

West-East extent of India- 2944 km

Statement 4 is correct:

India is the 7th largest country in the world i.e. 2.4% of the total geographic area.

[/showhide]

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

UPSC IAS Preparation Mock Test- Civil Services Exam Preparation

UPSC IAS Preparation Mock Test- Civil Services Exam Preparation

UPSC IAS Preparation Mock Test- Civil Services Exam Preparation

Q1. Consider the following statement/s  about Pangea,the Supercontinent:

पैंजिया, महाद्वीप के बारे में निम्नलिखित कथन पर विचार करें

  1. The concept of Pangea  was proposed by Alfred wegener./ पैंजिया  की अवधारणा को एलफ्रेड वेगेनर द्वारा प्रस्तावित किया गया था।
  2. It was surrounded by a large sea called Panthalasa./ यह एक बड़े समुद्र से घिरा हुआ था जिसे पैंथालासा कहते हैं।
  3. Pangea which means “All the earth” broke up into two continents 200 million years ago./ पैंजिया का अर्थ है “सम्पूर्ण पृथ्वी ” दो सौ मिलियन वर्ष पूर्व दो भागों में विभाजित हो गई थी

Select the correct statement/s/ उचित कथन का चयन करें

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) 1, 2, 3

(d) None

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. option B is correct.

Statement 1 is correct as in 1912 a German meteorologist named Alfred Wegener (1880 -1931) hypothesized a single proto-supercontinent named Pangea that divided up into the continents.

Statement 2 is correct    Pangaea, therefore, means “all the Earth.” Around the single protocontinent or Pangaea was a single ocean called Panthalassa (all the sea).

Statement 3 is not  correct  Pangea broke up into 2 continent 150 million years ago not 200 million years ago.

[/showhide]

Q2. Consider the following statement/s regarding formation and properties  of Himalayas.

हिमालय के गठन और विषेशताओं से संबंधित निम्नलिखित कथन पर विचार करें।

  1. Himalayas were formed because of the collision between the Indian Plate and the Eurasian Plate./ भारतीय प्लेट और यूरेशियन प्लेट के बीच टकराव की वजह से हिमालय का निर्माण हुआ
  2. They only pass through the nations of India, Pakistan, China, Bhutan and Nepal./ यह  केवल भारत, पाकिस्तान, चीन, भूटान और नेपाल जैसे देशों से ही गुजरता हैं।
  3. They are formed of the sediments of Tethys sea./ यह टेथिस सागर के अवक्षेपों से बना है |

Which of the above statement/ s are correct/ उपरोक्त कथन में से कौन-सा कथन सही है

(a) only 1

(b) 1 and 3

(c) 1 and 2

(d) 1,2,3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. option B is correct.

Statement 1 is correct  After the collision of Indian plate with Eurasian plate, Tethys Ocean floor was completely subducted; most of the thick sediments on the Indian margin of the ocean were scraped off. These scraped-off sediments are what now form the Himalayan mountain range.

Statement 2 is not correct    The Himalayas stretch across the northeastern portion of India. They cover approximately 2,400 km and pass through the nations of India, Pakistan, Afghanistan, China, Nepal, Bhutan.

Statement 3 is correct Explained above.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements about geological history of India.

भारत के भू-गर्भ विज्ञान के इतिहास के विषय में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें

  1. India is geologically divided into two regions, The Himalayas and  Peninsular plateau./ भौगोलिक रूप से भारत दो क्षेत्रों में विभाजित है- हिमालय और प्रायद्वीपीय पठार।
  2. Continental drift theory was proposed by Alfred Wegner in 1912./ महाद्वीपीय विस्थापन का सिद्धांत का प्रस्ताव 1912 में अल्फ्रेड वेग्नर ने दिया |
  3. By the end of Cretaceous period, the continents started separating into land masses that look like our modern day continents./ चाकमय कल्प के अंत तक,महाद्वीप भू-भागों में विभाजित हो गए जैसा हमारा वर्तमान महाद्वीप दिखाई देता है |

Find the correct statement/s/ सही कथन का चयन करें

(a) Only 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. Option B is correct.

Statement 1 is not correct  India can be geologically divided into 3 parts:

  1. Peninsular Plateau
  2. Himalayan Ranges
  3. Indo- Ganga-Brahmaputra Plain

Statement 2 is correct    In 1912 a German meteorologist named Alfred Wegener (1880 -1931) proposed continental drift theory and  hypothesized a single proto-supercontinent named pangea that divided up into the continents.

Statement 3 is correct   By the end of Cretaceous period, the continents were separating into land masses that look like our modern day continents.

  • 150 million years ago, Indian Plate broke from Gondwanaland and started its journey towards North.

Later, India broke up from Madagascar and started its journey towards Eurasian Plate.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements regarding Peninsular Plateau of India:

भारत के प्रायद्वीपीय पठार के बारे में निम्नलिखित कथनो पर विचार करें:

  1. It extends from the south of Indo-Ganga Plain to Kanyakumari/ यह सिंधु-गंगा मैदान के  दक्षिण से कन्याकुमारी तक फैला हुआ है |
  2. It is originally the part of Gondwana land and is one of the oldest surfaces of the Earth./ यह मूल रूप से गोंडवाना का भू-भाग है  और पृथ्वी की प्राचीनतम परत है |
  3. It has been a very unstable shield which has gone through high structural changes since its formation./ यह एक बहुत ही अस्थिर ढलान है एवं इसके गठन के बाद तक इसमें बहुत परीवर्तन हुए है |

Find the Incorrect statement:/ गलत कथन का चयन करें

(a) Only 3

(b) only 1

(c) 1 and 2

(d) 2 and 3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. Option A is correct.

Statement 1 is correct  The triangular shaped Peninsular Plateau of India extends from the south of Indo-Ganga Plain to the Cape Comorin (now Kanyakumari).

Statement 2 is correct   This plateau is one of the oldest surfaces of the Earth and represents a segregated part of the old Gondwanaland.

Statement 3 is not correct   It has been a stable shield which has gone through little structural changes since its formation.

[/showhide]

Q5. Consider the following statement about Indo Ganga Brahamaputra plains:

भारत गंगा ब्रह्मपुत्र मैदानों के बारे में निम्नलिखित कथनो पर विचार करें

  1. These plains are formed by glaciers of Himalayas which supplied more alluvium to intensify the filling of the trough created by collision of Indian -Eurasian plate./ ये मैदान हिमालय के ग्लेशियरों द्वारा बने है ,जिन्होंने  भारतीय-यूरेशियन प्लेट के टकराव के बाद बने गर्त को भरने के लिए जलोढ़ मृदा प्रदान की है |
  2. These are known as monotonous aggradational plain./ यह  एकलयि उच्चभूमि वाला मैदान है
  3. The western border of Indo-Ganga-Brahmaputra plains is marked by Sulaiman and Kirthar ranges. and the eastern border by Rajmahal hills./ सिंधु -गंगा-ब्रह्मपुत्र मैदानों की पश्चिमी सीमा सुलेमान और किर्थर पर्वतमाला द्वारा एवं पूर्वी सीमा राजमहल की पहाड़ियों द्वारा चिह्नित की गई है|

Find the correct statement/s:/ सही कथन बताएं

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1, 2, 3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. Option B is correct.

Statement 1 is correct  After the upliftment of Himalayas, northern movement of Indian Plate also created a trough to the south of Himalayas. The raising of Himalayas and subsequent formation of glaciers gave rise to many new rivers which supplied more alluvium to intensify the filling of the trough.

Statement 2 is correct  Gradually, the depression got completely filled with alluvium, gravel, rock debris (conglomerates) and the Tethys Sea completely disappeared leaving behind a monotonous aggradational plain

Statement 3 is not correct  It stretches for about 3,200 km from the mouth of the Indus to the mouth of the Ganga. Indian sector of the plain accounts for 2,400 km. The northern boundary is well marked by the Shiwaliks and the southern boundary is a wavy irregular line along the northern edge of the Peninsular India.

[/showhide]

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel