Posted on Leave a comment

Mineral Resources, Energy and Irrigation- Study notes | Haryana Economy

Mineral Resources, Energy and Irrigation- Study notes | Haryana Economy

Mineral Resources, Energy and Irrigation- Study notes | Haryana Economy

Mineral Resources, Energy and Irrigation

Mineral Resources

Haryana is not known for mineral resources. That’s why it is not much developed in industries and Economy is dependent on Agriculture. However few minerals are found in the districts Mahendragarh, Bhiwani, Gurugram, Mewat, Faridabad, Yamunanagar, Ambala and Panchkula.

Asbestos : It is found in Golwa Village of Mahendragarh district.  

खनिज संसाधन

हरियाणा को खनिज संसाधनों के लिए नहीं जाना जाता है| इसलिए यह औद्योगिक रूप से बहुत ज्यादा विकसित नहीं है तथा अर्थव्यवस्था कृषि पर निर्भर है | लेकिन, महेंद्रगढ़, भिवानी, गुरुग्राम, मेवात, फरीदाबाद, यमुनानगर, अम्बाला, और पंचकुला जिलों में कुछ खनिज पाए जाते हैं |

अजबेस्टो या अदह : यह महेन्द्रगढ़ जिले के गोलवा गाँव में पाया जाता है |

Energy

Power Plants In Haryana

  • Thermal Power Projects-

Rajiv Gandhi Thermal Power Plant

This plant is situated in Khedar Village (Hisar). It is divided in two units with the total installed capacity  of 1200 MW. It was initiated in 24 Aug, 2010. This is the first project in the Northern region to be awarded Mega Project status.

ऊर्जा

हरियाणा में विद्युत संयत्र

  • ताप विद्युत संयत्र

राजीव गाँधी ताप विद्युत संयत्र

यह संयत्र खेदार गाँव (हिसार) में स्थित है | यह दो इकाइयों में विभाजित है जिनकी कुल स्थापित क्षमता 1200 मेगावाट की है | इसकी शुरुआत 24 अगस्त 2010 को की गयी थी | यह उत्तरी क्षेत्र की पहली परियोजना है जिसे मेगा प्रोजेक्ट स्टेटस का सम्मान मिला है |

Irrigation

North-Eastern Region

This region is quite fertile and maximum rainfall is recorded here. So not much irrigation arrangements are required. However, under Nangal Lift Irrigation Scheme, canal irrigation was made possible.

Central Region

Although rainfall is adequate here, other methods like tubewells, wells and canals are also used for irrigation. Maize and paddy are grown in these regions.

सिंचाई

उत्तरपूर्वी क्षेत्र

यह क्षेत्र काफी उपजाऊ है तथा यहाँ अधिकतम बारिश रिकॉर्ड की जाती है | इसलिए बहुत ज्यादा सिंचाई व्यवस्था की आवश्यकता नहीं होती | हालाँकि, नांगल उत्थान सिंचाई परियोजना के अंतर्गत, नहर द्वारा सिंचाई को संभव बनाया गया है |

मध्य भाग

हालाँकि यहाँ भी वर्षा पर्याप्त होती है, किंतु अन्य माध्यमों जैसे ट्यूबवेल, कुएँ, एवं नहरों का प्रयोग भी सिंचाई के लिए किया जाता है | इन क्षेत्रों में मक्का एवं धान को उगाया जाता है |

 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Haryana GK part 15 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 15 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 15 / 100 of total 2000 questions series

Frontier IAS coaching centre which is a part of Pinnacle New Era Education Pvt Ltd. has started Haryana general Knowledge (GK ) questions series. These questions will be useful for Haryana civil services ( HCS ) exam and Haryana staff Selection commission ( HSSC) exams.

Haryana GK  part 15/ 100 of total 2000 questions series

This series will cover everything related to Haryana. Topics will be covered under this would be:

  1. Haryana current GK
  2. Haryana History
  3. Modern Haryana
  4. Haryana politics , administration and democracy
  5. Haryana movements
  6. Haryana Geography
  7. Haryana Economy
  8. Haryana Culture and heritage
  9. Haryana sports
  10. Haryana personalities
  11. Haryana Education and science
  12. Haryana issues
  13. Haryana policies and programs
  14. Haryana Budget
  15. Haryana Economic survey

Haryana GK part 15 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK Quiz Part 15 :

Q1.Where is the famous and old temple of Sita Mata established at Haryana ?

(A) Gurgaon
(B) Hisar
(C) Narnaul
(D) Rohtak

Q2.Who was the founder of Vishal-HaryanaParty of Haryana ?

(A) Rao Virendra Singh
(B) Om Prakash Chautala
(C) Hukum Singh
(D) Bhagwat Dayal Sharma

Q3.“Banwali” the main land of Indus civilization is situated in which district of Haryana—

(A) Hisar
(B) Rewari
(C) Faridabad
(D) Panchkula

Q4.At which place of Haryana did a battle between Mohd. Gauri and Prithvi Raj
Chauhan take place in Medieval period of 1191 and 1192 ?

(A) Gharonda
(B) Taraori
(C) Asandh
(D) Nising

Q5.Haryana State is the—

(A) Southern State
(B) North-Western State
(C) Eastern State
(D) South-Eastern-State

Q6.Palwal city of Haryana is in which district of the state?

(A) Panchkula
(B) Fatehabad
(C) Yamuna-Nagar
(D) Faridabad

Q7.Which state of the country is famous as ‘Land of Milk and Curd’—



(A) Himachal Pradesh
(B) Uttaranchal
(C) Haryana
(D) Punjab

Q8.Where is the Bata Shoe manufacturing factory situated in Haryana ?

(A) Panipat
(B) Faridabad
(C) Bhiwani
(D) Palwal

 

Q9.Where is the Manzi Shaib Gurudwara situated?

(A) Kaithal
(B) Jhajjar
(C) Fatehabad
(D) Rewari

Q10.The district of Haryana has miximum area is—

(A) Ambala
(B) Gurgaon
(C) Bhiwani
(D) Sonipat

 

ANSWERS:-

(1).A

(2).A

(3).A

(4).B

(5).B



(6).D

(7).C

(8).B

(9).A

(10).C

 

YOU MAY ALSO LIKE :-

Posted on Leave a comment

Haryana GK part 14 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 14 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 14 / 100 of total 2000 questions series

Frontier IAS coaching centre which is a part of Pinnacle New Era Education Pvt Ltd. has started Haryana general Knowledge (GK ) questions series. These questions will be useful for Haryana civil services ( HCS ) exam and Haryana staff Selection commission ( HSSC) exams.

Haryana GK  part 14 / 100 of total 2000 questions series

This series will cover everything related to Haryana. Topics will be covered under this would be:

  1. Haryana current GK
  2. Haryana History
  3. Modern Haryana
  4. Haryana politics , administration and democracy
  5. Haryana movements
  6. Haryana Geography
  7. Haryana Economy
  8. Haryana Culture and heritage
  9. Haryana sports
  10. Haryana personalities
  11. Haryana Education and science
  12. Haryana issues
  13. Haryana policies and programs
  14. Haryana Budget
  15. Haryana Economic survey

Haryana GK part 14 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK Quiz Part 14 :

Q1.. First time the President’s rule was imposed in Haryana —

(A) 21st Nov.,1967

(B) 30th April, 1977

(C) 2nd Dec., 1989

(D) 6th April, 1991

Q2.Who is famous with the name of Haryana Kesari ?

(A) Pt. Neki Ram Sharma
(B) Devi Lal
(C) Bansi Lal
(D) Bhagwat Dayal Sharma

Q3.When was Ambala established as a cantonment area (Military base) ?

(A) In 1839
(B) In 1841
(C) In 1843
(D) In 1848

Q4.Who was the first Governor of Haryana ?

(A) B. N. Chakravorty
(B) R. S. Narula
(C) Dhanik Lal Mandal
(D) Dharam Veer

Q5.Who was the first Chief Minister of Haryana ?

(A) Banarsi Das Gupta
(B) Rao Virendra Singh
(C) Bhajan Lal
(D) Bhagwat Dayal Sharma

Q6.In which district of Haryana is the Mohar Singh Stadium (Mayur) situated?

(A) Faridabad
(B) Ambala
(C) Kurushetra
(D) Yamuna-Nagar

Q7.When was Bhiwani textile mill establised in Haryana ?



(A) 1932

(B) 1937

(C) 1943

(D) 1948

Q8.For which of the following industries is Rewari district of Haryana famous in India—

(A) Brass Utensils Industry

(B) Tilla Shoe Industry

(C) Hero Honda Motor Cycle Industry

(D) All the above

Q9.Which article manufactured in Haryana is exported to foreign countries?

(A) Brass Utensils
(B) Paint
(C) Liberty Shoes
(D) Wooden Furniture

Q10.Who constructed the famous ‘Sarveshwar Mahadeo Temple’ at Kurukshetra ?

(A) J. K. Birla
(B) Baba Tarak Nath
(C) Baba Sarwan Nath
(D) Baba Shivgiri

ANSWERS:-

(1).A

(2).A

(3).C

(4).D

(5).D



(6).A

(7).B

(8).D

(9).C

(10).C

YOU MAY ALSO LIKE :-

Posted on Leave a comment

Haryana GK part 13 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 13 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 13 / 100 of total 2000 questions series

Frontier IAS coaching centre which is a part of Pinnacle New Era Education Pvt Ltd. has started Haryana general Knowledge (GK ) questions series. These questions will be useful for Haryana civil services ( HCS ) exam and Haryana staff Selection commission ( HSSC) exams.

Haryana GK  part 13/ 100 of total 2000 questions series

This series will cover everything related to Haryana. Topics will be covered under this would be:

  1. Haryana current GK
  2. Haryana History
  3. Modern Haryana
  4. Haryana politics , administration and democracy
  5. Haryana movements
  6. Haryana Geography
  7. Haryana Economy
  8. Haryana Culture and heritage
  9. Haryana sports
  10. Haryana personalities
  11. Haryana Education and science
  12. Haryana issues
  13. Haryana policies and programs
  14. Haryana Budget
  15. Haryana Economic survey

Haryana GK part 13 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK Quiz Part 13 :

Q1.Which district of haryana has highest percentage of rural population ?

  1. Mewat
  2. Fatehabad
  3. Karnal
  4. Sonipat

Q2.Which among the following cities of Haryana evidence of Barley is found ?

  1. Kunal
  2. Banawali
  3. Agroha
  4. Naurangabad

Q3. The earliest reference of word ‘Haryana’ is found in

  1. Mahabharata
  2. Rigveda
  3. Chahamana
  4. Ramayana

Q4.Who said the original home of Aryans was haryana ?

  1. AC Das
  2. DR mukherji
  3. HR Gupta
  4. SN Triwedi

Q5.During the period of Mohammad shah india suffered invasion of

  1. Nadir shah
  2. Bahadur shah
  3. Albruni
  4. none of these

Q6.During which year,haryana came under the control of Britishers ?

  1. 1803
  2. 1804
  3. 1805
  4. 1806

Q7.Who was the leader of Ladwa revolt in 1845 in haryana ?


  1. Jodh singh
  2. Ajit singh
  3. Jobit kha
  4. Pratap singh

Q8.During which year Sacchar Formula was introduced ?

  1. 1947
  2. 1948
  3. 1949
  4. 1946

 

Q9.Which district does not come under the semi desert plain in Haryana ?

  1. Sirsa
  2. Fatehabad
  3. Hisar
  4. Karnal

Q10.The tajewala barrage is located in the district of

  1. Karnal
  2. Yamuna nagar
  3. Panipat
  4. Sonipat

 

ANSWERS:-

(1).A

(2).B

(3).C

(4).A

(5).A



(6).C

(7).B

(8).C

(9).D

(10).B

 

YOU MAY ALSO LIKE :-

Posted on Leave a comment

Haryana GK part 12 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 12 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 12 / 100 of total 2000 questions series

Frontier IAS coaching centre which is a part of Pinnacle New Era Education Pvt Ltd. has started Haryana general Knowledge (GK ) questions series. These questions will be useful for Haryana civil services ( HCS ) exam and Haryana staff Selection commission ( HSSC) exams.

Haryana GK  part 12/ 100 of total 2000 questions series

This series will cover everything related to Haryana. Topics will be covered under this would be:

  1. Haryana current GK
  2. Haryana History
  3. Modern Haryana
  4. Haryana politics , administration and democracy
  5. Haryana movements
  6. Haryana Geography
  7. Haryana Economy
  8. Haryana Culture and heritage
  9. Haryana sports
  10. Haryana personalities
  11. Haryana Education and science
  12. Haryana issues
  13. Haryana policies and programs
  14. Haryana Budget
  15. Haryana Economic survey

Haryana GK part 12 / 100 of total 2000 questions series

 

Haryana GK Quiz Part 12 :

Q1.How much amount is given by the Government of Haryana for marriage of eligible girls of BPL and SC families under the “Indira Gandhi Priyadarshini Vivah Shagun Yojana”?
(A) 15000   (B)  21000
(C) 31000   (D)  51000

Q2.Which among the following two cities of Haryana were established by Firoz Shah Tughlaq
(A) Hissar and Ballabhgarh
(B) Hissar and Faridabad
(C) Hissar and Fatehabad
(D) Kaithal and Hissar

Q3.What is the approximate current power generation capacity of Haryana?
(A) 1580 MW (B) 2245 MW
(C) 3480 MW (D) 4200 MW

Q4.Who got the Gita translated into Persian?

(A) Shah Jahan (B) Akbar

(C) Murad (D) Dara Shikoh

Q5.Famous Indian classical vocalist Pandit Jasraj was born in ______ .

(A) Kaithal (B) Panipat
(C) Hisar (D) Sonipoat

Q6.The highest dam in India, Bhakra, is built on which river ?

(A) Vyas river (B) Jhelum river
(C) Sutlej river (D) Ghaghara river

Q7.What is the rank of Haryana in terms of literacy rate in the country ?

(A) 21 (B) 23
(C) 22 (D) 20

Q8.Which among the following districts of Haryana has highest male literacy rate ?

(A) Hisar (B) Rewari
(C) Ambala (D) Karnal

Q9.In which year, Haryana Board of School Education was established ?

(A) 1979 (B) 1961
(C) 1969 (D) 1963

Q10.In which year, Haryana open school was established by Haryana Board of Education ?

(A) 1990 (B) 1981
(C) 1994 (D) 1995

Q11.At which of the following excavation sites of Harappan civilisation, kings crown was discovered



(A) Banawali (B) Rakhigarhi
(C) Kunal (D) Agroha

Q12.Which of the following is the most extensive site of harappan civilization discovered in Haryana

(A) Banawali (B) Agroha
(C) Naurangabad (D) Rakhigarhi

Q13.At which of the following districts Kunal pre-Harappan site was discovered ?

(A) Hisar (B) Fatehabad
(C) Sirsa (D) Jind

Q14.Thanesar is the old name of which of the following districts ?

(A) Fatehabad (B) Kurukshetra

(C) Sonipat (D) Panipat

Q15.Chinese Pilgrim Huien Tsang visited during Harshavardhan period at ?

(A) Agroha (B) Thanesar
(C) Palwal (D) Narnaul

Q16.’Panprastha’ is the old name of which of the following districts ?

(A) Sonipat (B) Kurukshetra
(C) Panipat (D) Kaithal

Q17.’Kannaur’ is the old name of

(A) Karnal (B) Mahendragarh
(C) Rewari (D) Palwal

Q18.The Battle of Karnal was fought between –

(A) Nadir Shah and Shah Alam I
(B) Nadir Shah and Mohammad Shah
(C) Shah Alam II and Mohammad Shah
(D) Nadir Shah and Aurangzeb

Q19.Who among the following established a fort at Hisar in 1354 to further fortify the region ?

(A) Prithviraj chauhan
(B) Mohammad Ghori
(C) Firoz Shah Tughlaq
(D) None of these

Q20.Which  district is a major producer of tuberose flowers?

(a) Faridabad

(b) Yamunanagar

(c) Panchkula

(d) Bhiwani

ANSWERS:-

(1).C                                        (11).D

(2).C                                        (12).D

(3).C                                        (13).B

(4).D                                        (14).B

(5).C                                        (15).B



(6).C                                      (16).C

(7).C                                      (17).B

(8).B                                      (18).B

(9).C                                      (19).C

(10).B                                     (20).A

YOU MAY ALSO LIKE :-

Posted on Leave a comment

Haryana GK part 11 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 11 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 11 / 100 of total 2000 questions series

Frontier IAS coaching centre which is a part of Pinnacle New Era Education Pvt Ltd. has started Haryana general Knowledge (GK ) questions series. These questions will be useful for Haryana civil services ( HCS ) exam and Haryana staff Selection commission ( HSSC) exams.

Haryana GK  part 11 / 100 of total 2000 questions series

This series will cover everything related to Haryana. Topics will be covered under this would be:

  1. Haryana current GK
  2. Haryana History
  3. Modern Haryana
  4. Haryana politics , administration and democracy
  5. Haryana movements
  6. Haryana Geography
  7. Haryana Economy
  8. Haryana Culture and heritage
  9. Haryana sports
  10. Haryana personalities
  11. Haryana Education and science
  12. Haryana issues
  13. Haryana policies and programs
  14. Haryana Budget
  15. Haryana Economic survey

Haryana GK part 11 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK Quiz Part 11 :

Q1.Ramesh kumar is associated with the sport of

  1. Cricket
  2. Wrestling
  3. Boxing
  4. Football

Q2.Virender sehwag born in the district of

  1. Jhajjar
  2. Jind
  3. Rohtak
  4. Chandigarh

Q3.Dhanak and julaha are the clans of

  1. Rajput
  2. Jat
  3. Harijan
  4. Gujjarrs

Q4.The number of administrative devision in haryana is

  1. 4
  2. 3
  3. 5
  4. 6

Q5.Kalka constituency comes under the district of

  1. Ambala
  2. Panchkula
  3. Rohtak
  4. Karnal

Q6.Which dance form is conducted in the form of question and answers

  1. Phag
  2. Dhamal
  3. Loor
  4. Jhumar

Q7.Which among the following is an art of making shawl ?

  1. Shunning
  2. Robing
  3. Bagh
  4. All of these

Q8.Gopal Mochan fair is held in the district of

  1. Ambala
  2. Panipat
  3. Hisar
  4. Nuh

Q9.Gauri shankar temple is in district of

  1. Bhiwani
  2. Gurugram
  3. Panipat
  4. Rohtak

Q10.Renewable Energy Policy of Haryana is formulated ?

  1. 2001
  2. 2004
  3. 2005
  4. 2007

Q11.The largest sugar mill of india and asia is located in the district of


  1. Yamunanagar
  2. Panchkula
  3. Hansi
  4. Faridabad

Q12.The largest Paper mill of india and asia is located in the district of

  1. Yamunanagar
  2. Panchkula
  3. Hansi
  4. Faridabad

Q13.In which year ,Joint Forest Management Programme was started ?

  1. 1972
  2. 1970
  3. 1971
  4. 1973

Q14.Whch forest covers maximum area in Haryana ?

  1. Reserved forest
  2. Compact forest
  3. Strip forest
  4. Unclassed forest

Q15.The soil of sonipat district is

  1. Sandy
  2. Domut
  3. Both a and b
  4. None of these

Q16.Asbestos is found in which district of haryana ?

  1. Hisar
  2. Gurugram
  3. Karnal
  4. Mahendragarh

Q17.Which district is rich in copper ?

  1. Mahendragarh
  2. Karnal
  3. Hisar
  4. Rewari

Q18.Which is the biggest Lake of Haryana ?

  1. Badhkal lake
  2. Damdama lake
  3. Karnal lake
  4. Brahma sarovar lake

Q19.Bhindawas lake is located in

  1. Sirsa
  2. Rohtak
  3. Panipat
  4. Kurukshetra

Q20.Shivalik hills are not found in the district of

  1. Ambala
  2. Panchkula
  3. Sirsa
  4. Yamunanagar

ANSWERS:-

(1).B                                       (11).A

(2).A                                        (12).A

(3).C                                        (13).A

(4).A                                        (14).C

(5).B                                        (15).C



(6).C                                      (16).D

(7).C                                      (17).A

(8).A                                      (18).B

(9).A                                      (19).C

(10).C                                     (20).C

YOU MAY ALSO LIKE :-

Posted on Leave a comment

Haryana GK part 10 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 10 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 10 / 100 of total 2000 questions series

Frontier IAS coaching centre which is a part of Pinnacle New Era Education Pvt Ltd. has started Haryana general Knowledge (GK ) questions series. These questions will be useful for Haryana civil services ( HCS ) exam and Haryana staff Selection commission ( HSSC) exams.

Haryana GK  part 10 / 100 of total 2000 questions series

This series will cover everything related to Haryana. Topics will be covered under this would be:

  1. Haryana current GK
  2. Haryana History
  3. Modern Haryana
  4. Haryana politics , administration and democracy
  5. Haryana movements
  6. Haryana Geography
  7. Haryana Economy
  8. Haryana Culture and heritage
  9. Haryana sports
  10. Haryana personalities
  11. Haryana Education and science
  12. Haryana issues
  13. Haryana policies and programs
  14. Haryana Budget
  15. Haryana Economic survey

Haryana GK part 10 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK Quiz Part 10 :

Q1.Blue Jay and Bulbul tourist complex is situated in the district of

  1. Panipat
  2. gurugram
  3. Sirsa
  4. Hisar

Q2.Who is the architect of pinjore garden ?

  1. Aurangzeb
  2. Jhangir
  3. Nawab Fidai Khan
  4. Shah jahan

Q3.Baisakhi in Haryana is mainly popular  in

  1. Jhajjar
  2. Pinjore
  3. Pehowa
  4. All of these

Q4.In which district Baba Mast Nath fair is conducted in haryana

  1. Rewari
  2. Rohtak
  3. Sirsa
  4. Hisar

Q5.Jat community of haryana is popular for the manufacturing of

  1. Phulkari shawl
  2. chope
  3. Bagh
  4. Durries

Q6.Which dance form is performed by standing on Thali ?

  1. Dhamal
  2. Jhumar
  3. Ghoomar
  4. Gugga

Q7.Which folk dance of Haryana is most ancient one ?

  1. Ghoomar
  2. Saang
  3. Khoria
  4. Dhamal

Q8.Which district of haryana has lowest sex ratio ?

  1. Sonipat
  2. Gurugram
  3. Hisar
  4. Jhajjar

Q9.Mewat was carved from the district of

  1. Gurugram
  2. Panipat
  3. Sonipat
  4. Hisar

Q10.Who has been the Chief minister of Haryana for maximum number of times ?

  1. Devi lal
  2. Bhajan lal
  3. Bansi lal
  4. Om Prakash chautala

Q11.Who was the first governor of Haryana ?

  1. Shri B N Chakraborty
  2. Shri Dharam vira
  3. Shri R S Narula
  4. Shri G D Tapase

Q12.During which year seat of Punjab High court shifted to Chandigarh ?

  1. 1947
  2. 1950
  3. 1951
  4. 1955

Q13.Which district of Haryana has least number of Gram Panchayat?

  1. Panchkula
  2. Gurugram
  3. Rohtak
  4. Faridabad

Q14.Gram Panchayat get funds from

  1. District Panchayat
  2. Central Government
  3. State Finance commission
  4. None of the Above

Q15.Gujjars are mainly found in the district of

  1. Karnal
  2. Jhajjar
  3. Kurukshetra
  4. Panipat

Q16.Mandhars and Chauhans are the clan of

  1. Rajput
  2. Jats
  3. Gujjars
  4. none of these

Q17.Haryana Chess Association is formed in the year

  1. 2004
  2. 2005
  3. 2008
  4. 2010

Q18.Sir Chhotu ram stadium is situated in the district of

  1. Kaithal
  2. Karnal
  3. Rohtak
  4. Palwal

Q19.Second Battle of Tarain was fought in the year

  1. 1182
  2. 1192
  3. 1162
  4. 1172

Q20.During which year battle of Karnal was fought

  1. 1761
  2. 1658
  3. 1739
  4. 1719

ANSWERS:-

  1. A             11.B
  2. C             12.D
  3. B             13.A
  4. B             14.C
  5. D             15.A
  6. B             16.B
  7. D             17.C
  8. B             18.C
  9. A             19.B
  10. D             20.C

YOU MAY ALSO LIKE :-

Posted on Leave a comment

Haryana GK part 9 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 9 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 9 / 100 of total 2000 questions series

Frontier IAS coaching centre which is a part of Pinnacle New Era Education Pvt Ltd has started Haryana general Knowledge (GK ) questions series. These questions will be useful for Haryana civil services ( HCS ) exam and Haryana staff Selection commission ( HSSC) exams.

Haryana GK  part 9 / 100 of total 2000 questions series

This series will cover everything related to Haryana. Topics will be covered under this would be:

  1. Haryana current GK
  2. Haryana History
  3. Modern Haryana
  4. Haryana politics , administration and democracy
  5. Haryana movements
  6. Haryana Geography
  7. Haryana Economy
  8. Haryana Culture and heritage
  9. Haryana sports
  10. Haryana personalities
  11. Haryana Education and science
  12. Haryana issues
  13. Haryana policies and programs
  14. Haryana Budget
  15. Haryana Economic survey

Haryana GK part 9 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK Quiz Part 9 :

Q1.According to Census 2011,the child sex ratio of haryana is

  1. 854
  2. 834
  3. 860
  4. 880

Q2.Which district of Haryana has highest urban literacy rate ?

  1. Ambala
  2. Gurugram
  3. Panchkula
  4. Rewari

Q3.Which of the following districts Kunal pre harrapan site was discovered ?

  1. hisar
  2. sirsa
  3. Fatehabad
  4. bhiwani

Q4.3rd Battle of Panipat was fought during which year ?

  1. 1761
  2. 1526
  3. 1556
  4. 1739

Q5.In which year,the first sanatan Dharma in Haryana started at Jhajjar ?

  1. 1896
  2. 1880
  3. 1886
  4. 1890

Q6.Who is known as punjab kesari

  1. Bal gangadhar tilak
  2. Bipin chandra pal
  3. Gopi chand
  4. Lala lajpat rai

Q7.The highest point of the Morni hills is known as

  1. Karoh Peak
  2. Garoh Peak
  3. Tosa Peak
  4. Grasher Peak

Q8.Following river known as Aruna in ancient Period ?

  1. Sahibi
  2. Indori
  3. Markanda
  4. Ghaggar

Q9.The Tajewala barrage is located at the river

  1. Yamuna
  2. Ghaggar
  3. Saraswati
  4. Markanda

Q10.Narnaul is Famous for minning of

  1. Gypsum
  2. Limestone
  3. Iron ore
  4. Slate

 

ANSWERS:-

  1. B
  2. B
  3. C
  4. A
  5. C
  6. D
  7. D
  8. C
  9. A
  10. C

YOU MAY ALSO LIKE :-

Posted on Leave a comment

Haryana GK part 8 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 8 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 8 / 100 of total 2000 questions series

Frontier IAS coaching centre which is a part of Pinnacle New Era Education Pvt Ltd has started Haryana general Knowledge (GK ) questions series. These questions will be useful for Haryana civil services ( HCS ) exam and Haryana staff Selection commission ( HSSC) exams.

Haryana GK  part 8 / 100 of total 2000 questions series

This series will cover everything related to Haryana. Topics will be covered under this would be:

  1. Haryana current GK
  2. Haryana History
  3. Modern Haryana
  4. Haryana politics , administration and democracy
  5. Haryana movements
  6. Haryana Geography
  7. Haryana Economy
  8. Haryana Culture and heritage
  9. Haryana sports
  10. Haryana personalities
  11. Haryana Education and science
  12. Haryana issues
  13. Haryana policies and programs
  14. Haryana Budget
  15. Haryana Economic survey

Haryana GK part 8 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK Quiz Part 8 :

Q1.Which of the following districts of Haryana is Richest in mineral resources

  1. Faridabad
  2. Gurugram
  3. Rohtak
  4. Mahendragarh

Ans : D

Q2.Which of the following is the earliest evidence of writing records Barahkhadi

  1. Records obtained from Dhun
  2. Records obtained from Sirsa
  3. Records obtained from Hansi
  4. Records obtained from Rakhigadi

Ans :A

Q3.Which district of Haryana has highest percentage of area under forest cover

  1. Faridabad
  2. Gurugram
  3. Rohtak
  4. Panchkula

Ans :B

Q4.Ancient site Mithathal is situated in which  district of Haryana?

  1. Rohtak
  2. Sirsa
  3. bhiwani
  4. Bahadurgarh

Ans :C

Q5.According to which  legendary mythology, King Kuru free the Kurukshetra by running the plough in Dwaitvan?

  1. MatsyaPurana
  2.  VaamanPurana
  3. VayuPurana
  4. Vishnu Purana

Ans :B

Q6.Whose records shows that the knowledge  found from PEHOWA shows that PEHOWA was famous for horses?

  1. Prithviraj  II
  2. Bhojdev
  3. Vigrhraj
  4. Ashoka

Ans : B

Q7.Which Mewat administrator challenged the army of Gauri?

  1. Tejpal
  2. Hemraj
  3. Ibrahim
  4. None of these

Ans : B

Q8.Which are  the major commercial crops of Haryana?

  1. Wheat, rice
  2. sugar cane, cotton
  3. cotton, chickpea
  4. sugar cane, wheat

Ans :B

Q9.Why the Shrine KAMODHA is famous?

  1. Sage of saint Augusta
  2. preaches of Gita
  3. exile of the Pandavas
  4. None of the above

Ans :C

Q10.Which member of the Commission, including the Kharar tehsil in Haryana, including Chandigarh revealed heresy?

  1. Balwant Tayal Commission
  2. Fazal Ali commission
  3. J C Shah Commission
  4. Sachar Commission

Ans : C

Q11.Which one of the following is situated in Gurgaon of Haryana ?



  1. Manufacturing of Rajdoot Motor Cycle
  2.  Manufacturing of Maruti Cars
  3. Manufacturing of Tata-Sumo
  4. All the above

Ans : B

Q12.In which of the following years was each village of Haryana electrified?

  1. 1967
  2. 1968
  3. 1969
  4. 1970

Ans : D

Q13.According to 2011 census what is the percentage of Literacy in Haryana ?

  1. 62.40%
  2. 70.50%
  3. 75.55%
  4. 85.30%

Ans  : C

Q14.Where has the National Research Institute in Haryana been established?

  1. Karnal
  2. Hisar
  3. Jind
  4. Rohtak

Ans : A

Q15.Which one of the following folk dances belongs to Haryana ?

  1. Baoul
  2. Yaksha-Gaan
  3. Gidda
  4. Bihu

Ans :C

Q16.Where is the Atlas Industry in Haryana situated?

  1. Sonipat
  2. Faridabad
  3. Panipat
  4. Hisar

Ans :A

Q17.Thaneasar is the old name of which of the following districts?

  1. Fatehabad
  2. Kurukshetra
  3. Sonipat
  4. Panipat

Ans : B

Q18.The First Battle of Panipat was fought during which year?

  1. 1526
  2. 1536
  3. 1634
  4. 1626

Ans : A

Q19.Which one of the following was not the person who took part in the Revolt of 1857 in Haryana ?

  1. Ahmed Ali
  2. Nahar Singh
  3. Risal singh
  4. Akbar Ali

Ans :C

Q20.Husdon annexed Rohtak under what state?

  1. Bhiwani
  2. Jind
  3. Sonipat
  4. Panipat

Ans : B

YOU MAY ALSO LIKE :-

https://baljitdhaka.com/blog/hcs-syllabus-guidance-approach-coaching/

https://baljitdhaka.com/blog/hpsc-naib-tehsildar-new-online-coaching-batch-from-7th-jan/

Posted on Leave a comment

Haryana GK part 7 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 7 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 7 / 100 of total 2000 questions series

Frontier IAS coaching centre which is a part of Pinnacle New Era Education Pvt Ltd has started Haryana general Knowledge (GK ) questions series. These questions will be useful for Haryana civil services ( HCS ) exam and Haryana staff Selection commission ( HSSC) exams.

Haryana GK  part 7 / 100 of total 2000 questions series

This series will cover everything related to Haryana. Topics will be covered under this would be:

  1. Haryana current GK
  2. Haryana History
  3. Modern Haryana
  4. Haryana politics , administration and democracy
  5. Haryana movements
  6. Haryana Geography
  7. Haryana Economy
  8. Haryana Culture and heritage
  9. Haryana sports
  10. Haryana personalities
  11. Haryana Education and science
  12. Haryana issues
  13. Haryana policies and programs
  14. Haryana Budget
  15. Haryana Economic survey

Haryana GK part 7 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK Quiz Part 7 :

Q1.Nahar Singh International Stadium is situated in the district of

  1. Faridabad
  2. Gurugram
  3. Rohtak
  4. Chandigarh

Ans :A

Q2.Who founded the Bhiwani Boxing Club ?

  1. Jagdish singh
  2. Manoj Kumar
  3. Vijender singh
  4. Jasjeet Kaur

Ans :A

Q3.The Brahman caste “Bias” comes from

  1. Rajasthan
  2. Gujarat
  3. Maharashtra
  4. Punjab

Ans :B

Q4.Rao tula ram revolted in the 1857 revolt is the leader of

  1. Ahirs
  2. Jats
  3. Rajputs
  4. Meos

Ans :A

Q5.On which date Haryana Panchayati Raj Act came into force ?

  1. 1st april,1994
  2. 22nd april,1994
  3. 1st april, 1993
  4. 23 april, 1994

Ans :B

Q6.How many assembly seats are reserved for scheduled castes in Haryana ?

  1. 20
  2. 17
  3. 16
  4. 22

Ans : B

Q7.Badli constituency comes under the district of

  1. Rohtak
  2. Jhajjar
  3. Bhiwani
  4. Gurugram

Ans : B

Q8.Panchkula is famous for

  1. Watches
  2. Utensils
  3. Electronic
  4. Sun glasses

Ans :C

Q9.Chhathi dance is a romantic dance and performed at

  1. night time
  2. morning time
  3. noon time
  4. evening time

Ans :A

Q10.Which of the following dance forms is performed only by Males ?

  1. Ratvai
  2. Gugga
  3. Saang
  4. Loor

Ans : B

Q11.Pathri Mata ka Mela is held in which district of Haryana

  1. Panipat
  2. Sirsa
  3. Karnal
  4. Bilaspur

Ans : A

Q12.Lord Parsuram Temple is situated in Haryana in the district of

  1. Panipat
  2. Bhiwani
  3. Rewari
  4. Palwal

Ans : D

Q13.In which of the following districts Kakori Hydel Project is located

  1. Panipat
  2. Rohtak
  3. Sonipat
  4. Gurugram

Ans  : C

Q14.The NH-2 in haryana passes through the district of

  1. Gurugram
  2. Kurukshetra
  3. Karnal
  4. Faridabad

Ans : D

Q15.Which of the following is known as Brass town of Haryana ?

  1. Jagadhri
  2. Narnaul
  3. Kaithal
  4. Kundli

Ans :A

Q16.Which of the following major tree species covers maximum area in Haryana ?

  1. Kikar
  2. Eucalyptus
  3. Khair
  4. Shisham

Ans :B

Q17.Saline soil occurs in parts of

  1. Sonipat
  2. Rohtak
  3. Gurugram
  4. All of these

Ans : D

Q18.The soil of Ambala suffer from the problem of



  1. Wind erosion
  2. soil erosion
  3. Salinity
  4. Alkalinity

Ans : B

Q19.Which of the following lake is a wild life sanctuary also ?

  1. Badhkal lake
  2. Damdama lake
  3. Bhindawas lake
  4. Karnal sarovar Lake

Ans :C

Q20.Which of the following states of haryana lies in its east ?

  1. Rajasthan
  2. Uttar Pradesh
  3. Himachal Pradesh
  4. Punjab

Ans : B

YOU MAY ALSO LIKE :-

https://baljitdhaka.com/blog/hcs-syllabus-guidance-approach-coaching/

https://baljitdhaka.com/blog/hpsc-naib-tehsildar-new-online-coaching-batch-from-7th-jan/