Posted on Leave a comment

MCQs on Public Sector Units | Economics | UPSC – IAS

MCQs on Public Sector Units | Economics | UPSC – IAS
Q1. Among the following, for which industries licensing is compulsory? / निम्नलिखित में से किस उद्योग के लिए लाइसेंसिंग अनिवार्य है ?
  1. Aerospace / एयरोस्पेस
  2. All chemicals / सभी रसायनें
  3. Tobacco and related products / तम्बाकू और सम्बंधित उत्पादें
  4. Alcohol / अल्कोहल
Select the correct answer using the codes given below: / नीचे दिए गए संकेतों का प्रयोग कर सही उत्तर चुनें :
  1. 1, 2 and 3 / 1, 2 और 3
  2. 2, 3 and 4 / 2, 3 और 4
  3. 1, 3 and 4 / 1, 3 और 4
  4. 1, 2, 3 and 4 / 1, 2, 3 और 4
[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans.c [/showhide] Q2. Who advises on the rehabilitation and reconstruction of the Sick units? / कमजोर इक्कैयों के पुनर्निर्माण व पुनर्स्थापन पर कौन सुझाव देता है ?
  1. RBI / आरबीआई
  2. SEBI / सेबी
  3. Corporate boards / कॉर्पोरेट बोर्ड
  4. Board for Industrial and Financial Reconstruction / औद्योगिक व वित्तीय पुनर्गठन बोर्ड
[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans.d
  • Sick unit is a unit(having existed for at least 5 years) which is found at the end of any financial year to have incurred accumulated losses equal to or exceeding its entire net worth./ कमजोर इकाई वह इकाई है ( जो कम से कम 5 वर्षों का हो ) जिसकी कुल संचित हानियाँ इसके कुल शुद्ध आगम के बराबर या उससे अधिक किसी वित्तीय वर्ष के अंत में पाई गई हो |
[/showhide] Q3. Which of the following reforms have been taken to improve the working of PSUs?  / सार्वजानिक क्षेत्र इकाई  के कार्यों को बेहतर बनाने के लिए निम्नलिखित में से कौन से सुधार किये गए हैं ?
  1. De-Reservation  / डी-आरक्षण
  2. Reforming Maharatnas, Navratnas and Miniratnas. / महारत्न, मिनीरत्न और नवरत्न को सुधारना
  3. Liberal FDI norms / उदारी एफडीआई नियमें
Select the correct answer using the codes given below: / नीचे दिए गए संकेतों का प्रयोग कर सही उत्तर चुनें :
  1. 1 and 2 / 1 और 2
  2. 2 and 3 / 2 और 3
  3. 1 and 3 / 1 और 3
  4. 1, 2 and 3 / 1, 2 और 3
[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans.d [/showhide] Q4.   Consider the following statements: / निम्नलिखित कथनों पर विचार करें :
  1. Disinvestment is the sale of shares of the government. / विनिवेश सरकार के अंशों की बिक्री है |
  2. In disinvestment, the management is handed from public to private hands. / विनिवेश में, प्रबंध सार्वजनिक से निजी हाथों में सौंपा जाता है |
  3. Disinvestment is aimed at reducing the financial burden of the government. / विनिवेश का लक्ष्य सरकार के वित्तीय बोझ को कम करना है |
Which of the statement(s) given above is/are correct? / उपरोक्त में से कौन से कथन सत्य हैं ?
  1. 1 and 2 / 1 और 2
  2. 1 and 3 / 1 और 3
  3. 2 and 3 / 2 और 3
  4. 1, 2 and 3 / 1, 2 और 3
[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans.b Disinvestment is the sale of shares of the government to the retail public or employees or mutual funds or the FIIs. / विनिवेश आम जनता या कर्मचारियों या म्यूच्यूअल निधियों या एफआईआई को सरकार के अंशों की बिक्री है | [/showhide] Q5.    In which of the following sector(s) FDI has been prohibited? / निम्नलिखित में से किस क्षेत्र में एफडीआई निषिद्ध है?
  1. Single and Multi brand product retailing / एकल और मल्टी ब्रांड उत्पाद खुदरा बिक्री
  2. Atomic energy / परमाणु ऊर्जा
  3. Lottery business / लाटरी व्यवसाय
Select the correct answer using the codes given below: / नीचे दिए गए संकेतों का प्रयोग कर सही उत्तर चुनें :
  1. 1 and 2 / 1 और 2
  2. 1 and 3 / 1 और 3
  3. 2 and 3 / 2 और 3
  4. 1, 2 and 3 / 1, 2 और 3
[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans.c [/showhide] Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)   

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel


Posted on Leave a comment

Agriculture of India | Economics MCQs | State PSC | UPSC – IAS Exam

Agriculture of India | Economics MCQs | State PCS | UPSC – IAS Exam

Agriculture of India | Economics MCQs | State PCS | UPSC – IAS Exam

Q1. Consider the following statements: / निम्नलिखित कथनों पर विचार करें :

  1. Minimum Support Price is the minimum guaranteed price for the farmers offered by the government for their produce in case the market prices fall below that level. / न्यूनतम समर्थन मूल्य वह न्यूनतम गारंटीड मूल्य है जो सरकार किसानों को उनके उत्पादन के लिए उस परिस्थिति में देती है यदि बाजार का मूल्य उस स्तर से नीचे गिर जाता है |
  2. Even if the market offers higher price than MSP, the farmers are bound to sell their produce at MSP to the government. / भले ही बाजार की कीमत एमएसपी से ज्यादा हो तो भी किसान सरकार को अपना उत्पादन एमएसपीपर ही बेचने के लिए बाध्य है |

Which of the statements given above is/are incorrect? / उपरोक्त में से कौन सा / से कथन असत्य है / हैं ?

(a) Only 1 / सिर्फ 1

(b) Only 2 / सिर्फ 2

(c) Both 1 and 2 / 1 और 2 दोनों

(d) Neither 1 nor 2 / 1 और 2 दोनों नहीं |

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

Minimum Support Price is the minimum guaranteed price for the farmers offered by the government for their produce in case the market prices fall below that level. / न्यूनतम समर्थन मूल्य वह न्यूनतम निश्चित मूल्य है जो सरकार किसानों को उनके उत्पादन के लिए तब भी देती है जब बाजार की कीमत उस मूल्य के स्तर से नीचे हो जाती है |

[/showhide]

Q2.Which of the following was/were the recommendations given by Swaminathan Committee Report on Food security? / खाद्य सुरक्षा पर स्वामीनाथन समिति रिपोर्ट द्वारा निम्नलिखित में से कौन से अनुशंसाएं की गई थीं ?

  1. Implement a universal public distribution system. / सार्वभौमिक सार्वजनिक वितरण प्रणाली का कार्यान्वयन |
  2. Eliminate micronutrient deficiency / सूक्ष्मपोषण कमी का खात्मा |
  3. Formulating a National Food Guarantee Act / राष्ट्रीय खाद्य गारंटी अधिनियम का निर्माण |

Select the correct answer using the codes given below: / नीचे दिए गए संकेतों का प्रयोग कर सही उत्तर चुनें :

(a) 1 and 2 / 1 और 2

(b) 1 and 3 / 1 और 3

(c) 2 and 3 / 2 और 3

(d) 1, 2 and 3 / 1, 2 और 3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

Implement a universal public distribution system. / एक सार्वभौमिक सार्वजनिक वितरण प्रणाली का कार्यान्वयन |

[/showhide]

Q3. Which of the following objectives must be satisfied by Agricultural Marketing? / कृषि विपणन द्वारा निम्नलिखित में से कौन से उद्देश्य पूरे किये जाने चाहिए ?

  1. Ensure a remunerative price for the farmer / किसानों के लिए एक लाभकारी कीमत सुनिश्चित करना |
  2. Reduce the difference between the price a farmer gets and the price at which it is sold to the consumers / कीमत के उस अंतर को कम करना जो के किसान को प्राप्त होता है और जिसपर एक उपभोक्ता को बेचा जाता है |
  3. Minimising the role of middlemen / मध्यस्थों की भूमिका को न्यूनतम करना |

Select the correct answer using the codes given below: / नीचे दिए गए संकेतों का प्रयोग कर सही उत्तर चुनें :

(a) 1 and 2 / 1 और 2

(b) 1 and 3 / 1 और 3

(c) 2 and 3 / 2 और 3

(d) 1, 2 and 3 / 1, 2 और 3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

[/showhide]

Q4. Which of the following measures has/have been taken by the government for the improvisation of the agricultural sector? / कृषि क्षेत्र के बेहतरी के लिए सरकार द्वारा निम्नलिखित में से कौन से उपाय किये गए हैं ?

  1. Provision of Warehousing facilities / वेयरहाउसिंग सुविधाएं प्रदान करना |
  2. Setting up of Regulated markets / विनियमित बाजारों की स्थापना |
  3. Facilitating grading and standardization of agricultural goods / कृषि वस्तुओं के ग्रेडिंग और मानकीकरण की सुविधा देना
  4. Setting up of special boards for commodities like rice, jute etc. / चावल, जूट इत्यादि जैसे वस्तुओं के लिए विशेष बोर्डों की स्थापना |

Select the correct answer using the codes given below: / नीचे दिए गए संकेतों का प्रयोग कर सही उत्तर चुनें :

(a) 1 and 2 / 1 और 2

(b) 1, 3 and 4 / 1, 3 और 4

(c) 1, 2 and 4 / 1, 2 और 4

(d) 1, 2, 3 and 4 / 1, 2, 3 और 4

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

[/showhide]

Q5. Consider the following statements: / निम्नलिखित कथनों पर विचार करें :

  1. Agricultural goods are labelled as ‘AGMARK’. / कृषि वस्तुएँ ‘एगमार्क’ से मुद्रित होते हैं |
  2. NAFED is an apex organisation of marketing cooperatives for agricultural produce in India./ नाफेड भारत में कृषि उत्पादन के लिए सहकारी विपणन के लिए एक सर्वोच्च संगठन है |

Which of the statements given above is/are true? / उपरोक्त में से कौन सा / से कथन सत्य है / हैं ?

(a) Only 1 / सिर्फ 1

(b) Only 2  / सिर्फ 2

(c) Both 1 and 2 / 1 और 2 दोनों

(d) Neither 1 nor 2 / 1 और 2 दोनों नहीं

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

Grading and standardization of agricultural goods is facilitated by enacting Agricultural Produce (Grading and Standardization) Act. The graded goods are labelled as ‘AGMARK’. / कृषि वस्तुओं के ग्रेडिंग और मानकीकरण की सुविधा कृषि उत्पादन ( ग्रेडिंग और मानकीकरण ) अधिनियम को विनियमित कर प्रदान की जाती है | ग्रेडेड वस्तुओं को ‘एगमार्क’ से मुद्रित किया जाता है |

[/showhide]

 

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Economics Topic PSU – Public Sector Units Questions | Civil Services Examination

Economics Topic PSU – Public Sector Units Questions | Civil Services Examination

Economics Topic PSU – Public Sector Units Questions | Civil Services Examination

Economics Topic PSU
Q1. Among the following, for which industries licensing is compulsory? / निम्नलिखित में से किस उद्योग के लिए लाइसेंसिंग अनिवार्य है ?

  1. Aerospace / एयरोस्पेस
  2. All chemicals / सभी रसायनें
  3. Tobacco and related products / तम्बाकू और सम्बंधित उत्पादें
  4. Alcohol / अल्कोहल

Select the correct answer using the codes given below: / नीचे दिए गए संकेतों का प्रयोग कर सही उत्तर चुनें :

(a) 1, 2 and 3 / 1, 2 और 3

(b) 2, 3 and 4 / 2, 3 और 4

(c) 1, 3 and 4 / 1, 3 और 4

(d) 1, 2, 3 and 4 / 1, 2, 3 और 4

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

Licensing is compulsory for following industries: / निम्नलिखित उद्योगों के लिए लाइसेंसिंग अनिवार्य है :

  • Distillations and brewing of alcoholic drinks; / एल्कोहोलिक पेय के आसवन और मदिरा निर्माण
  • Cigars and cigarettes of tobacco and manufactured tobacco substitutes; / तम्बाकू के सिगार और सिगरेट और निर्मित तम्बाकू विकल्प ;

[/showhide]

Q2. Who advises on the rehabilitation and reconstruction of the Sick units? / कमजोर इक्कैयों के पुनर्निर्माण व पुनर्स्थापन पर कौन सुझाव देता है ?

(a) RBI / आरबीआई

(b) SEBI / सेबी

(c) Corporate boards / कॉर्पोरेट बोर्ड

(d)Board for Industrial and Financial Reconstruction / औद्योगिक व वित्तीय पुनर्गठन बोर्ड

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

Sick unit is a unit(having existed for at least 5 years) which is found at the end of any financial year to have incurred accumulated losses equal to or exceeding its entire net worth./ कमजोर इकाई वह इकाई है ( जो कम से कम 5 वर्षों का हो ) जिसकी कुल संचित हानियाँ इसके कुल शुद्ध आगम के बराबर या उससे अधिक किसी वित्तीय वर्ष के अंत में पाई गई हो |

[/showhide]

Q3. Which of the following reforms have been taken to improve the working of PSUs?  / सार्वजानिक क्षेत्र इकाई  के कार्यों को बेहतर बनाने के लिए निम्नलिखित में से कौन से सुधार किये गए हैं ?

  1. De-Reservation  / डी-आरक्षण
  2. Reforming Maharatnas, Navratnas and Miniratnas. / महारत्न, मिनीरत्न और नवरत्न को सुधारना
  3. Liberal FDI norms / उदारी एफडीआई नियमें

Select the correct answer using the codes given below: / नीचे दिए गए संकेतों का प्रयोग कर सही उत्तर चुनें :

(a) 1 and 2 / 1 और 2

(b) 2 and 3 / 2 और 3

(c) 1 and 3 / 1 और 3

(d) 1, 2 and 3 / 1, 2 और 3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

Many reforms have been done in working of PSUs after Economic Reforms of 1991 such as: / 1991 के आर्थिक सुधार के बाद कई सारी सुधार सार्वजानिक क्षेत्र इकाई  के कार्यप्रणाली में किये गए हैं :

  • De-Reservation / डी-आरक्षण
  • Strategic sale / रणनीतिक बिक्री

Subjecting them to market discipline by listing them on stock exchanges. / स्टॉक एक्सचेंजों पर उन्हें सूचीबद्ध कर बाजार नियमों के अधीन करना

[/showhide]

Q4. Consider the following statements: / निम्नलिखित कथनों पर विचार करें :

  1. Disinvestment is the sale of shares of the government. / विनिवेश सरकार के अंशों की बिक्री है |
  2. In disinvestment, the management is handed from public to private hands. / विनिवेश में, प्रबंध सार्वजनिक से निजी हाथों में सौंपा जाता है |
  3. Disinvestment is aimed at reducing the financial burden of the government. / विनिवेश का लक्ष्य सरकार के वित्तीय बोझ को कम करना है |

Which of the statement(s) given above is/are correct? / उपरोक्त में से कौन से कथन सत्य हैं ?

(a) 1 and 2 / 1 और 2

(b) 1 and 3 / 1 और 3

(c) 2 and 3 / 2 और 3

(d) 1, 2 and 3 / 1, 2 और 3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

Disinvestment is the sale of shares of the government to the retail public or employees or mutual funds or the FIIs. / विनिवेश आम जनता या कर्मचारियों या म्यूच्यूअल निधियों या एफआईआई को सरकार के अंशों की बिक्री है |

[/showhide]

Q5. In which of the following sector(s) FDI has been prohibited? / निम्नलिखित में से किस क्षेत्र में एफडीआई निषिद्ध है?

  1. Single and Multi brand product retailing / एकल और मल्टी ब्रांड उत्पाद खुदरा बिक्री

2.Atomic energy / परमाणु ऊर्जा

  1. Lottery business / लाटरी व्यवसाय

Select the correct answer using the codes given below: / नीचे दिए गए संकेतों का प्रयोग कर सही उत्तर चुनें :

(a) 1 and 2 / 1 और 2

(b) 1 and 3 / 1 और 3

(c) 2 and 3 / 2 और 3

(d) 1, 2 and 3 / 1, 2 और 3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

FDI is prohibited only in the following sectors: / एफडीआई सिर्फ निम्नलिखित क्षेत्रों में प्रतिबंधित हैं :

  • Retail trading (except single brand product retailing) / खुदरा व्यापार ( एकल ब्रांड उत्पाद रिटेलिंग को छोड़कर )
  • Atomic energy / परमाणु ऊर्जा

[/showhide]

Q6. Which of the following condition(s) is/are needed to be satisfied to be eligible to be recognised as a ‘Maharatna’? / ‘महारत्न’ के रूप में मान्यता प्राप्त करने के लिए पात्रित होने हेतु निम्नलिखित में से कौन सी शर्त / शर्तें आवश्यक हैं / हैं ?

  1. 3 years with an average annual net profit of over Rs. 5,000 crore / 3 वर्ष तक रु. 5,000 करोड़ से ज्यादा के शुद्ध औसत वार्षिक लाभ
  2. Average annual Net worth of Rs. 10,000 crore for 3 years / 3 वर्ष तक औसत वार्षिक शुद्ध संपत्ति रु. 10,000 करोड़

Select the correct answer using the codes given below: / नीचे दिए गए संकेतों का प्रयोग कर सही उत्तर चुनें :

(a) Only 1 is sufficient. / सिर्फ 1 काफी है |

(b) Only 2 is sufficient. / सिर्फ 2 काफी है |

(c) Both 1 and 2 are necessary. / 1 और 2 दोनों आवश्यक हैं |

(d) Either 1 or 2 is sufficient. / या तो 1 या 2 आवश्यक है |

[showhide type=”links6″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

To be eligible as a ‘Maharatna’: / ‘महारत्न’ होने के लिए :

  • 3 years with an average annual net profit of over Rs. 5,000 crore; OR / 3 वर्ष तक शुद्ध औसत वार्षिक लाभ रु. 5,000 करोड़ से भी ज्यादा ; या
  • Average annual Net Worth of Rs. 10,000 crore for 3 years; OR / 3 वर्षों तक शुद्ध औसत वार्षिक संपत्ति रु. 10,000 करोड़ ; या
  • Average annual turnover of Rs. 20,000 crore for 3 years. / 3 वर्षों तक रु. 20,000 करोड़ की औसत वार्षिक बिक्री |

[/showhide]

 

 

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel