Most Important MCQs on Mughal Empire
mobile-whatsapp-img
9817390373,8295688244
Baljit Dhaka
hcs prelims testseries image
hcs prelims mains testseries image
HCS Mains test series
upsc ias image
upsc ias image
upsc ias image

Most Important MCQs on Mughal Empire

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
Modern Indian History

Most Important MCQs on Mughal Empire

The beginning of the Mughal Empire marks the beginning of Modern History in the Indian Subcontinent. This makes it one of the most important topics of Modern Indian History. Almost every state civil services exam like HCS, RAS, and UPPSC asks a number of questions from this topic. UPSC Civil Services Exam also puts a considerable number of questions every year from this area. You can check this by visiting this link Previous year's prelims papers for UPSC prelims.

In this article, you will find the 50 Most Important MCQs based on the Mughal Empire.

Most Important MCQs on Mughal Empire

 

Q1. The famous Peacock Throne of Shah Jahan was taken away in 1739 by 

(a) Afghan invader Ahmed Shah Abdali 

(b) Persian invader Nadir Shah 

(c) Mongol invader Chengiz Khan 

(d) British East India Company 

Ans. (b) Persian invader Nadir Shah

Explanation:

The Peacock Throne, called Takht-e Tavus in Persian, is the name originally given to a Mughal throne of India. Nader Shah invaded the Mughal Empire in 1738, and returned to Persia in 1739 with the original Peacock Throne as well as many other treasures, amounting to a very large reduction in Indian wealth, taken from the Mughal emperor Muhammad Shah.

 

Q2. What was the name of the Hall of Worship constructed by Akbar?

(a) Diwan-e-Khas

(b) Diwan-e-Aam 

(c) Ibadat Khana 

(d) Buland Darwaza

Ans. (c) Ibadat Khana

Explanation:

The Ibadat Khana was a meeting house built in 1575 CE by the Mughal Emperor Akbar at his palace in Fatehpur Sikri to gather religious leaders of many faiths in the discussion. He built it originally as a debating house open only to Sunni Muslims, but following a series of petty squabbles which turned ugly, Akbar encouraged Hindus, Roman Catholics, and even atheists to participate. Religious leaders and philosophers from around this diverse empire, as well as those passing through, were invited to Akbar's Thursday evening discussions.

 

Q3. The Mir Bakshi of the Mughal Emperors was the head of 

(a) Intelligence 

(b) Foreign affairs 

(c) Army organization 

(d) Finance

Ans. (c) Army organization

Explanation:

During the Mughal rule, the Mir Bakshi Headed military departments, nobility, information, and intelligence agencies. In provincial administration, the Bakshi was the head of the military department. Diwan used to be responsible for all income and expenditure and had control over Khalisa and Jagir land.

 

Q4. The Mughal Emperor who discouraged ‘Sati’ was-

(a) Babur 

(b) Humayun 

(c) Akbar 

(d) Jehangir

Ans. (c) Akbar

Explanation:

Akbar encouraged widow re-marriage, discouraged child marriage, outlawed the practice of sati, and persuaded Delhi merchants to set up special market days for women, who otherwise were secluded at home. His attempt to ban voluntary sati also met with opposition by some prominent Hindus of his kingdom, including some of his ministers, and he agreed not to pursue the matter further.

 

Q5. During the decline of the Mughal Empire, the Jats were organized into a political force by

(a) Badan Singh 

(b) Rajaram 

(c) Churaman

(d) Suraj Mal

Ans. (d) Suraj Mal

Explanation:

Maharaja Suraj Mal or Sujan Singh was a Hindu Jat ruler of Bharatpur in Rajasthan, India. The Jats, under Suraj Mal, overran the Mughal garrison at Agra. Suraj Mal was killed in an ambush by the Mughal Army on the night of 25 December 1763 near Hindon River, Shahadra, Delhi.

Read also: 50 Most Important MCQs on Vedic Period

 

Q6. The Mughal firman of free trade in Bengal was granted to the English in 

(a) 1756

(b) 1650

(c) 1696

(d) 1717

Ans. (d) 1717

Explanation:

In 1615 sir Thomas roe gained the right to establish a factory in surat. Over the years a massive expansion of their trading operations was happening and after a long time in 1717 Mughal Emperor Farrukhsiyar granted a Firman to the East India Company for duty-free trading rights in Bengal.

 

Q7. What was the age of Akbar at the time of his coronation at Kalanaur? 

(a) Thirteen 

(b) Fifteen 

(c) Eighteen

(d) Twenty

Ans. (a) Thirteen

Explanation:

On January 24, 1556, Mughal ruler Humayun died and was succeeded by his son, Akbar who was only thirteen years old. On February 14, 1556, in a garden at Kalanaur in Punjab, Akbar was enthroned as the Emperor. At the time of his accession to the throne, the Mughal rule was confined to Kabul, Kandahar, parts of Punjab, and Delhi.

 

Q8. Which Mughal emperor prohibited the use of tobacco? 

(a) Muhammad Shah

(b) Aurangzeb

(c) Jahangir

(d) Babur

Ans. (c) Jahangir

Explanation:

Tobacco use was a novelty in the first decade of the 17th century. But, its use became widespread by 1617, not only among the nobility but even among the common people. Jahangir had to issue a decree forbidding the smoking of tobacco to protect the health of the people and control the habit.

 

Q9. Which of the following Mughal emperors is credited with the composition of Hindi songs?

(a) Babar 

(b) Akbar 

(c) Jahangir 

(d) Shahjehan 

Ans. (c) Jahangir

Explanation:

Mughal emperor Jahangir, too, like his father Akbar, evinced a keen interest in music and composed many songs in Hindi that were sufficiently melodious.

 

Q10. The famous court poet of Akbar was 

(a) Abdul Rahim Khanakhana

(b) Tulsidas 

(c) Birbal

(d) Abul Fazal

Ans.(a) Abdul Rahim Khanakhana

Explanation:

Khanzada Mirza Khan Abdul Rahim Khan-e-Khana (17 December 1556 – 1627), also known as Rahim, was a poet who lived during the rule of Mughal emperor Akbar. He was one of the nine important ministers (dewan) in his court, also known as the Navaratnas. Rahim is known for his Hindi dohe (couplets) and his books on astrology.

Read also: Important MCQs on Buddhism

 

Q11. Humayun had to run away from India after he was defeated in the battle of_________.

(a) Panipat 

(b) Gogra 

(c) Khanwa 

(d) Kannauj

Ans. (d) Kannauj

Explanation:

Sher Shah defeated Humayun in the Battle of Kannauj (Chausa) in 1540 and established the rule of the Suri Dynasty (1540-1555).

 

Q12. The conflict between the Mughals and the Marathas began during the reign of 

(a) Aurangzeb

(b) Jahangir

(c) Akbar 

(d) Shah Jahan 

Ans. (a) Aurangzeb

Explanation:

The Mughal–Maratha Wars, also called the Maratha War of Independence, was fought between the Maratha Empire and the Mughal Empire from 1680 to 1707. The Deccan Wars started in 1680 with the Mughal emperor Aurangzeb's invasion of the Maratha enclave in Bijapur established by Chatrapati Shivaji.

 

Q13. Where did Aurangzeb die ?

(a) Pune 

(b) Aurangabad 

(c) Ahmad Nagar 

(d) Mumbai 

Ans. (c) Ahmad Nagar

Explanation:

Aurangzeb died in Ahmednagar in the state of Maharashtra in 1707 at the age of 88. His modest open-air grave in Khuldabad is located in the courtyard of the shrine of the Sufi saint Shaikh Burhamu’d-din Gharib, who was a disciple of Nizamuddin Auliya of Delhi.

 

Q14. Who among the following accepted Din-e -iIlahi? 

(a) Mian Tansen 

(b) Raja Todarmal 

(c) Birbal 

(d) Raja Man Singh

Ans. (c) Birbal

Explanation:

The Dīn-i Ilāhī or Divine Faith was a syncretic religion propounded by the Mughal emperor Akbar in 1582 AD, intending to merge some of the elements of the religions of his empire, and thereby reconcile the differences that divided his subjects. Birbal (born Mahesh Das), was a Hindu advisor and main commander (Mukhya Senapati) of the army in the court of the Mughal emperor, Akbar. He was the only Hindu to adopt Din-i Ilahi, the religion founded by Akbar.

 

Q15. Which of the following Mughal Emperors wrote their autobiographies? 

(a) Shah Alam and Farukh Siyar 

(b) Babur and Jahangir 

(c) Jahangir and Shah Jahan 

(d) Akbar and Aurangzeb

Ans. (b) Babur and Jahangir

Explanation:

Babur wrote his memoirs which form the main source for details of his life. They are known as the Baburnama. Jahangir, too, wrote his autobiography entitled Tuzuk-i-Jahangiri.

 

Q16. Which of the following forts was not built by Akbar? 

(a) Gwalior Fort 

(b) Agra Fort 

(c) Lahore Fort 

(d) Allahabad Fort 

Ans. (a) Gwalior Fort

Explanation:

Gwalior Fort is an 8th-century hill fort near Gwalior, Madhya Pradesh. The fort consists of a defensive structure and two main palaces, Gurjari Mahal and Man Mandir, built by Man Singh Tomar in the 8th century A.D.

 

Q17. Which Mughal Emperor transferred the Mughal Capital from Agra to Delhi? 

(a) Jahangir 

(b) Aurangzeb 

(c) Shahjahan 

(d) Bahadur Shah

Ans. (c) Shahjahan

Explanation:

The capital of the Mughal empire was changed from Agra to Delhi (traditionally known as Shahjahanabad) by Shah Jahan in the year 1638. The tenure of Shah Jahan was 1628-1658 A.D.

 

Q18. Who constructed Humayun’s tomb in Delhi? 

(a) Gulbadan Begam 

(b) Akbar 

(c) Haji Begam 

(d) Humayun 

Ans. (c) Haji Begam

Explanation:

Humayun’s Tomb was commissioned by his first wife Bega Begum (Haji Begum) in 1569-70. It was designed by Mirak Mirza Ghiyas, a Persian architect has chosen by Bega Begum. It was the first garden-tomb on the Indian subcontinent. It is located in Nizamuddin East, Delhi.

 

Q19. In which language did Babar write his Autobiography? 

(a) Arabi 

(b) Urdu

(c) Turki 

(d) Persian 

Ans. (c) Turki

Explanation:

Baburnama is an autobiographical work, originally written in the Chagatai language, known to Babur as Turki (meaning Turkic). It is also known as Tuzk-e-Babri.

 

Q20. Who was the ruler of India when the East India Company was set up? 

(a) Aurangzeb 

(b) Humayun 

(c) Akbar 

(d) Jahangir 

Ans. (c) Akbar

Explanation:

The East India Company was established in 1600 during the reign of Mughal Emperor Akbar (1556-1605).

Read also: Indus Valley Civilisation- History

 

Q21. Which of the following is not included in Mughal paintings? 

(a) Islamic themes 

(b) Portraits 

(c) Hunting scenes 

(d) Flowers and plants

Ans. (a) Islamic themes

Explanation:

The theme which is not included in the Mughal paintings is the Islamic Themes. Mughal paintings are a particular style of South Asian painting. These paintings were evolved during the rule of Mughal Emperors in India and revolved around themes like battles, legendary stories, hunting scenes, wildlife, royal life, mythology, etc.

 

Q22. Who invited Babur to invade India?

(a) Alam Khan 

(b) Bairam Khan

(c) Dilawar Khan 

(d) Ahmed Khan

Ans. (a) Alam Khan

Explanation:

Daulat Khan was one of Ibrahim's chief opponents, along with the ruler's own uncle, Alam Khan  (also known as Ala-ud-din).

 

Q23. Which Mughal ruler drove away from the Portuguese from Hughli? 

(a) Akbar 

(b) Shah Jahan 

(c) Aurangzeb 

(d) Jahangir 

Ans. (b) Shah Jahan

Explanation:

Shah Jahan wished in restricting the acts of the Portuguese in Bengal. In February 1632, Qasim Khan sent an army led by his son, Inayatullah Khan. The Mughals finally took possession of Hugli in September for three months. They slew about 10,000 Firingi men and women and drove the rest out from the town.

 

Q24. Todar Mal, the brilliant revenue officer served under: 

(a) Sher Shah 

(b) Bhagwan Das 

(c) Aurangzeb 

(d) None of these

Ans. (a) Sher Shah

Explanation:

Before serving Akbar, Todar Mal worked under Sher Shah Suri. He started his career from the humble position of a writer but slowly moved up the ranks when Sher Shah Suri committed him to the charge of building a new fort of Rohtas in Punjab. After the Suri dynasty was overthrown by the Mughals, he joined Akbar’s court.

 

Q25. Panditraj Jagannath was the poet laureate of which of the following rulers? 

(a) Akbar 

(b) Shah Jahan 

(c) Aurangzeb 

(d) Humayun

Ans. (b) Shah Jahan

Explanation:

Pandit Jagannath was a famous poet and literary critic in the courts of the Mughal emperors Jehangir and Shah Jahan. As a literary theorist or rhetorician, he is renowned for his Rasagagadhara, a work on poetic theory. He was granted the title of Paanditaraja by the Mughal emperor Shah Jahan, at whose court he received patronage.

 

Q26. Kalanaur is known as a place of 

(a) Marriage ceremony of Humayun

(b) Akbar's birthplace

(c) Proclamation of Akbar as the emperor 

(d) None of the above 

Ans. (c) Proclamation of Akbar as the emperor

Explanation:

Kalanaur is known as a place of the proclamation of Akbar as the emperor. In Kalanaur, Punjab, the 13-year-old Akbar was enthroned by Bairam Khan on a newly constructed platform, which still stands. He was proclaimed Shahanshah (Persian for "King of kings"). Bairam Khan ruled on his behalf until he came of age.

 

Q27. Which of the following tombs is placed in the center of a large garden and resembles as a prototype of the Taj Mahal? 

(a) Akbar's tomb at Sikandara 

(b) Shershah's tomb at Sasaram 

(c) Humayun's tomb at Delhi 

(d) Itmaduddaula's tomb at Agra 

Ans. (c) Humayun's tomb at Delhi

Explanation:

Humayun’s tomb is situated in Delhi. It was commissioned by his First wife Empress Bega Begum, in 1558.

 

Q28. During Aurangzeb's reign, whose duty was it to see that people lived their lives in accordance with the 'Sharia'? 

(a) Muhtasibs 

(b) Ahadis 

(c) Walashuhis 

(d) Mansabhdars 

Ans. (a) Muhtasibs

Explanation:

A muḥtasib was a supervisor of bazaars and trade in medieval Islamic countries. His duty was to ensure that public business was conducted in accordance with the law of sharia. The Mughal Emperors maintained small standing armies. The emperor's own troops were called Ahadis. They were directly recruited by the Mughal emperor himself, mainly from the emperor's own blood relatives and tribesmen. Walashuhis were royal bodyguards. The term mansabdar referred to an individual holding a mansab, meaning a position or rank. It was a grading system used by the Mughals to fix rank, salary, and military responsibilities. The mansabdars were assigned to military responsibilities.

 

Q29. Military Commanders during the Rule of Akbar were known as______.

(a)Kotwal

(b)Faujdars

(c)Bakhshi

(d)Sadr

Ans. (b) Faujdars

Explanation:

Faujdar was a title awarded by Mughal and other Muslim rulers in South Asia to garrison commanders. In pre-Mughal times, the term referred to a military officer but did not refer to a specific rank. With the administrative reforms performed by Mughal emperor Akbar, this rank was systemized.

 

Q30. The terms 'Jat and Sawar' are related to which of the following administrative systems?

(a) Zamindari System 

(b) Iqtadari System

(c) Mansabdari System

(d) Jotedari System 

Ans. (c) Mansabdari System

Explanation:

The Mansabdari system was the administrative system of the Mughal Empire introduced by Akbar. The zat and sawar were parameters of defining a mansabdar's “level”. The zat was a rank conferred by the king on the mansabdar, whereas the sawar was a count of horsemen that were to be maintained.

Read also: Buddhism and Jainism Notes

 

Q31. Which Mughal emperor abolished the old custom of Sizda?

(a) Bahadurshah 

(b) Aurangzeb 

(c) Akbar 

(d) Shahjahan

Ans. (d) Shahjahan

Explanation:

Sizda was a prostration before the king or ruler as a mark of respect. It means to turn down head towards the King and on the ground.

 

Q32. Which queen died fighting Mughal armies while defending Garha Katanga in 1564?

(a) Rani Avantibai 

(b) Rani Rudrambara

(c) Rani Durgavati 

(d) Rani Ahilyabai 

Ans. (c) Rani Durgavati

Explanation:

Rani Durgavati Madavi (October 5, 1524 – June 24, 1564) was a ruling Queen of Gondwana from 1550 until 1564. She was born in the family of Chandel king Keerat Rai. She was born at the fort of Kalinjar (Banda, Uttar Pradesh). She died fighting the Mughal armies while defending Garha Katanga in 1564.

 

Q33. At the Mughal court who were known as Turanis?

(a) Those who came from Iraq 

(b) Those who hailed from regions of central Asia 

(c) Those who belonged to Afghanistan 

(d) Those who came from Iran 

Ans. (b) Those who hailed from regions of central Asia

Explanation:

Turan is a historical region in Central Asia. The term is of Iranian origin and may refer to a particular prehistoric human settlement, a historic geographical region, or a culture. The original Turanians were an Iranian tribe of the Avestan age.

 

Q34. Which Mughal emperor imprisoned Shaikh Ahmad Sirhindi? 

(a) Aurangzeb 

(b) Jahangir 

(c) Shahajahan 

(d) Akbar 

Ans. (b) Jahangir

Explanation:

As Sirhindi's fame increased, his order became strong. Thus, he was prosecuted and imprisoned by Shah Jahangir. After one year in prison, he was released due to his followers' pressure on Jahangir. However, Jahangir made him stay with him in the military camp.

 

Q35. Who were 'Jagirdars' during the reign of Akbar? 

(a) Autonomous rulers under Akbar 

(b) Revenue collectors

(c) Large estate owners 

(d) Officials of state who were given 'jagir' in place of cash pay 

Ans. (d) Officials of state who were given 'jagir' in place of cash pay

Explanation:

The Jagirdars were the king's officials who enjoyed the land gifted from the King. They were the rank (mansab) holder given by the king called mansabdar. They were allotted a non-inheritable land area equivalent to their fee amount called Jagir. The jagirdar system was introduced by the Delhi Sultanate and continued during the Mughal Empire. After the collapse of the Mughal Empire, the system of jagirs was retained by Rajput, JAAT, Saini, and Sikh jat kingdoms, and later in a form by the British East India Company. The jagirdar system was abolished by the Indian government in 1951.

 

Q36. The Mansabdari System introduced by Akbar was borrowed from the system followed in

(a) Mongolia

(b) Turkey 

(c) Persia 

(d) Afghanistan 

Ans. (a) Mongolia

Explanation:

The Mansabdar was a military unit within the administrative system of the Mughal Empire introduced by Akbar. The word mansab is of Arabic origin meaning rank or position. The system determined the rank and status of a government official and military generals.

 

Q37. After a lengthy trial, Bahadur Shah Zafar was exiled along with some of his family members. Who was his Begum, who accompanied him? 

(a) Begum Hazrat Mahal

(b) Mumtaz Mahal 

(c) Sikander Begum 

(d) Zinat Mahal 

Ans. (d) Zinat Mahal

Explanation:

Begum Sahiba Zeenat Mahal was the de facto Empress who ruled the Mughal Empire on behalf of Emperor Bahadur Shah II Zafar. She was his favorite wife.

 

Q38. Mughal rulers expanded their empire gradually: 

  1. Aurangzeb annexed Berar 
  2. Shahjahan annexed Bijapur and Golconda
  3. Akbar annexed Ahmednagar 
  4. Jehangir annexed Kangra  

Select the code for correct statements

(a) Only 4

(b) 3 and 4

(c) Only 2

(d) 1 and 2

Ans. (a) Only 4

Explanation:

Berar was ceded to Emperor Akbar by Chand Bibi in 1596. Aurangzeb annexed Bijapur and Golconda in 1685-86 and 1687 respectively.

Shahjahan conquered Ahmednagar in 1636.

Jehangir annexed Kangra in 1620.

 

Q39. During Aurangzeb's reign, which of the following were not included in his government?

(a) All of these 

(b) Rajputs 

(c) Marathas 

(d) Pathans 

Ans. (c) Marathas

Explanation:

The Mughal–Maratha Wars, also called the Maratha War of Independence, was fought between the Maratha Empire and the Mughal Empire from 1680 to 1707. They took place in Aurangzeb’s reign.

 

Q40. Seeing Bahadur Shah II's old age, Lord Dalhousie recognized the success of his son. Who was he?

(a) Nizam-ul-Mulk

(b) Faqir-ud-din 

(c) Bakht Khan 

(d) Najm-ud-daulah 

Ans. (b) Faqir-ud-din

Explanation:

Shahzada Mirza Fath-ul-Mulk Bahadur also known as Mirza Fakhru (c. 1816 or 1818 – 10 July 1856) was the last Crown Prince of the Mughal Empire. Fath-ul-Mulk was named Crown Prince in 1853. However, he predeceased his father, dying of cholera in 1856. Other sources suggest that he was poisoned.

 

Q41. The theory of Sullh-i-Kul was propounded by 

(a) Nizamuddin Auliya 

(b) Akbar 

(c) Shaikh Nasiruddin Chiragh

(d) Zainul Abidin 

Ans. (b) Akbar

Explanation:

Sulh-i kul is an Arabic term literally meaning “peace with all,” “universal peace,” or “absolute peace,” drawn from a Sufi mystic principle. As applied by the third Mughal Emperor of India, Akbar (who reigned 1556-1605), it described a peaceful and harmonious relationship among different religions.

 

Q42. Which one among the following books was authored by a lady of the Mughal Royal House? 

(a) Babur Nama

(b) Akbar Nama 

(c) Badshah Nama 

(d) Humayun Nama 

Ans. (d) Humayun Nama

Explanation:

It was written by Humayun’s sister, Gulbadan Begum.

 

Q43. The Mughal emperor ________ adopted the title of Alamgir.

(a)Akbar

(b)Shah Jahan

(c)Aurangzeb

(d)Jahangir

Ans. (c) Aurangzeb

Explanation:

Muhi-ud-Din Muhammad (3 November 1618 – 3 March 1707), commonly known as Aurangzeb (Persian: "Ornament of the Throne") or by his regnal title Alamgir (Persian: "Conqueror of the World"), was the sixth Mughal emperor, who ruled over almost the entire South Asia for a period of 49 years.

 

Q44. The Mahabharata translated from Sanskrit to Persian in the Mughal period is known as ______.

(a)Tutinama 

(b)Shahnama 

(c)Razmnama 

(d)Badshahnama 

Ans. (c) Razmnama

Explanation:

In the 1580s, Emperor Akbar ordered the translation of the Sanskrit Mahabharata into Persian.

 

Q45. Who had built the Badshahi Masjid in Lahore?

(a)Shahjahan 

(b)Humayun 

(c)Aurangzeb 

(d)Akbar 

Ans. (c) Aurangzeb

Explanation:

The Badshahi Mosque or "Emperor's Mosque" was built in 1673 by the Mughal Emperor Aurangzeb in Lahore, Pakistan. It is one of the city's best-known landmarks and a major tourist attraction epitomizing the beauty and grandeur of the Mughal era.

 

Q46. Who had defeated Rana Sanga in the battle of Khanwa in 1527?

(a)Babur 

(b)Jahangir 

(c)Humayun 

(d)Akbar 

Ans. (a) Babur

Explanation:

On 16 March 1527, the armies of Babur and Rana Sanga fought against each other in the battle of Khanwa. Once again the Cannons and Guns of Babur wreaked havoc in the opposition camp. The Rajputs under Rana Sanga were defeated and Babur became the undisputed ruler of India.

 

Q47. Who among the following Mughal Emperors was called Darvesh or a Zinda Fakir?

(a)Aurangzeb

(b)Shah Jahan

(c)Humayun

(d)Babur

Ans. (a) Aurangzeb

Explanation:

Aurangzeb sat on the throne of the Mughal empire in 1658 with the title Alamgir. Aurangzeb was an ardent follower of Islam. Some of the highlights of his religious nature are as follows:-

  • Aurangzeb destroyed the temples and broke the idols.
  • He lived like a Fakir and that’s why he was called Jinda Fakir.
  • He never tasted wine and slept on the ground.
  • He made skull caps in his free time.
  • He ordered the ban on music everywhere.
  • He reintroduced Jazia.

 

Q48. On whom emperor Akbar conferred the title of 'Jagat Guru'? 

(a) Dastur Meherji Rana 

(b) Hari Vijay Suri 

(c) Devi 

(d) Purushottam 

Ans. (b) Hari Vijay Suri

Explanation:

Hiravijaya (1526–1595 C.E) (also known as Muni Hiravijayji and Hiravijay Suri) was the supreme pontiff of Tapa Gachcha order of Jain Svetambara tradition. He is famous for propounding the Jain philosophy to Emperor Akbar and turning him towards vegetarianism.

 

Q49. The Mughal-Mewar peace treaty was concluded during the times of? 

(a) Humayun 

(b) Jahangir 

(c) Shah Jahan 

(d) Akbar 

Ans. (b) Jahangir

Explanation:

After Mewar was devastated financially and in manpower due to several battles against the Mughals, Maharana Amar Singh I(the then Maharana of Mewar and the eldest son and successor of Maharana Pratap) thought it prudent to start negotiations with them and finally, entered into a treaty with Shah Jahan (who negotiated on behalf of Jahangir) in 1615.

 

Q50. Whose tomb among the following is not located in India?

(a) Jehangir 

(b) Itmad-ud-daula 

(c) Akbar 

(d) Humayun 

Ans. (a) Jehangir

Explanation:

The Tomb of Jahangir is a 17th-century mausoleum built for the Mughal Emperor Jahangir. The mausoleum dates from 1637 and is located in Shahdara Bagh in Lahore, Punjab, Pakistan, along the banks of the Ravi River.

UPSC / HCS/ State PCS : Important topics for guidance I information I study material

Attend UPSC/ HCS/ UPPCS / RAS State PCS related Free quizzes

HPSC HCS Previous year papers

Free practice questions for UPSC/ HCS/ UPPCS / RAS/ State PCS

RPSC RAS Previous Year Papers

Take Free Sample Mock test for UPSC/ HCS/ UPPCS / RAS/ State PCS

Answer writing skills program

Explore Online courses for  UPSC/ HCS/ UPPCS / RAS/ State PCS

HPSC HCS Mains Hindi compulsory syllabus in details

Free Daily factual current affairs for UPSC/ HCS/ UPPCS / RAS/ State PCS

HPSC HCS Mains English compulsory Syllabus in Details

Free Monthly factual current Affairs for UPSC/ HCS/ UPPCS / RAS/ State PCS

HPSC HCS Mains General Studies syllabus in details

Guidance videos for HPSC HCS exam 

HPSC HCS mains Public administration syllabus in details

Guidance program for UPSC

HPSC HCS mains Sociology syllabus in details

Previous year UPSC IAS mains topic wise questions 

HPSC HCS Mains Geography syllabus in details

Previous year essays for UPSC mains essay paper

HPSC HCS Mains History syllabus in details

Previous year English compulsory papers for UPSC mains

HPSC HCS age-related information

Previous year prelims papers for UPSC prelims

HPSC HCS Interview guidance and facts

UPSC Prelims syllabus

Best books for HPSC HCS exam

UPSC Mains GS Paper 1 Syllabus

Best ebook for HPSC HCS exam

UPSC Mains GS Paper 2 Syllabus

Best test series for HCS exam

UPSC Mains GS Paper 3 Syllabus

Best online coaching for HCS exam

UPSC Mains GS Paper 4 Syllabus

Best online coaching for HCS Mains exam

HPSC HCS Prelims syllabus new pattern

HCS mains 2014 question papers

HPSC HCS Mains list of optional papers 

last one year updated current affairs for HCS

Relevant topics to study 

Polity Questions with Explanation

Drainage System Of India

Introduction to Economics- Basic Concepts

How are environmental science and ecology-related

Most relevant MCQ for Economics asked in UPSC, HCS exam

Coal And Petroleum Notes

Important MCQs on Buddhism

50 Most Important MCQs on Vedic Period

How to prepare for current affairs for UPSC?

Coronavirus: How Online Coaching is Beneficial during the Covid - 19 pandemic

Physiographic Division of India-The Northern Plains

Frequently Asked Geography MCQs In UPSC / HCS Exam

How to Improve Writing Skills in Civil Services Examination

Vice President of India Article 63-71: Frontier IAS

Motivational tips for studying at home

How to stay motivated during this coronavirus pandemic?

Physiographic Division of India Notes

Geography Notes For Competitive Exams: Geological History of India

100 Most Important Multiple choice questions on Economics asked in various Competitive exams

HCS Study Material: Indian Polity Notes for HCS Exam

You should follow us on 

Frontier IAS Youtube Channel Frontier IAS Facebook Page Frontier IAS Telegram Channel  Frontier IAS Whatsapp 
Pinnacle Youtube Channel Pinnacle Facebook Page Pinnacle Telegram Channel Pinnacle website