MCQs on Indian Constitution
mobile-whatsapp-img
9817390373,8295688244
Baljit Dhaka
hcs prelims image
upsc ias image

MCQs on Indian Constitution

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
Polity

MCQs on Indian Constitution

The name, Indian Constitution, itself elaborates its importance as it forms the very basis of the Indian Polity. If you want to understand the Polity of India, then you have to study the Constitution of India first. Being a Civil Services Aspirant, it is a must that you have a command over the topic of the Indian Constitution. You can have an idea of the importance of the topic if you see the Previous Year UPSC Prelims Papers. A number of questions are asked in UPSC, HCS, RAS, UPPSC, and other State Civil Services Exams. In this article, you will find some important MCQs on Indian Constitution.

MCQs on Indian Constitution

Q1. Who has termed the Constitution a sacred document?

(a) BR Ambedkar  

(b) Mahatma Gandhi 

(c) Deendayal Upadhyay 

(d) Mohammad Ali Jinnah 

Ans.(a) 

Explanation: 

BR Ambedkar termed the Constitution a sacred document because it derives its power from the people. The Constitution not only ensures material betterment and maintains a democratic setup, but that it also recognizes that the personality of every individual is sacred. 

 

Q2. Which of the following statements regarding the Constituent Assembly are true?

  1. It was not based on an adult franchise. 
  2. It resulted from direct elections. 
  3. It was a multi-party body.  
  4. It worked through several committees. 

Select the correct answer from the codes given below: 

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4  

Ans.(c) 

Explanation: 

The Constituent Assembly was not directly elected by the people of India on the basis of Adult Franchise but the voting was by the method of proportional representation by means of a single transferable vote. It represented almost all sections of Indian Society. It had Congress Party, Muslim League, and other small and Independent groups making it a multi-party Assembly. It appointed several Committees to deal with different tasks of Constitution-Making.

 

Q3. The Indian parliamentary system is different from the British parliamentary system in that India has

(a) both a real and a nominal executive

(b) a system of collective responsibility

(c) bicameral legislature 

(d) the system of judicial review

Ans.(d) 

Explanation: 

Parliamentary sovereignty is a principle of the UK constitution. It makes Parliament the supreme legal authority in the UK, which can create or end any law. Generally, the courts cannot overrule its legislation and no Parliament can pass laws that future Parliaments cannot change.

 

Q4. Who among the following called the Preamble as the ‘identity card of the Constitution.’

(a) BN Roy

(b) BR Ambedkar

(c) NA Palkhivala

(d) Jawaharlal Nehru  

Ans.(c) 

Explanation: 

N A Palkhivala, an eminent jurist and constitutional expert, called the Preamble the ‘identity card of the Constitution.’ 

 

Q5. The National Commission to Review the Working of the Constitution  was set up in

(a) 2000

(b) 2001

(c) 2002

(d) 2003

Ans.(a) 

Explanation: 

The National Commission to Review the Working of the Constitution (NCRWC) was set up by a resolution of the Government of India in 2000. 

Read also: Polity Top 50 MCQs: Questions with Detailed Explanation: UPSC/HCS Exam Preparation

 

Q6. What was the procedure followed for the adoption of the Constitution of India? 

(a) It was submitted to the people of India for ratification

(b) It was submitted to the Governor-General for his assent 

(c) It was adopted when the interim government approved it 

(d)  It was adopted when it received the signature of the President and Members of the Constituent Assembly

Ans.(d) 

Explanation: 

The third reading of the draft started on November 14, 1949. Dr. B R Ambedkar moved a motion—‘the Constitution as settled by the Assembly be passed. The motion on Draft Constitution was declared as passed on November 26, 1949, and received the signatures of the members and the president. Out of a total of 299 members of the Assembly, only 284 were actually present on that day and signed the Constitution. This is also the date mentioned in the Preamble as the date on which the people of India in the Constituent Assembly adopted, enacted, and gave to themselves this Constitution. 

 

Q7. Consider the following statements regarding the Republic. 

  1. In a republic, the head of the state is only elected directly. 
  2. It means vesting of political sovereignty in the people. 
  3. Absence of any privileged class. 

Which of the above statements is/are correct? 

(a) 1,2

(b) 1,3

(c) 2,3

(d) 1,2,3

Ans.(c) 

Explanation: 

In a republic, the head of the state is always elected directly or indirectly for a fixed period, eg, the USA. Therefore, the term ‘republic’ in our Preamble indicates that India has an elected head called the president. He is elected indirectly for a fixed period of five years.

A republic also means two more things: one, vesting of political sovereignty in the people and not in a single individual like a king; second, the absence of any privileged class and hence all public offices being opened to every citizen without any discrimination.

 

Q8. Which of the following words indicates that “People have the Supreme right to make decisions” in our Preamble? 

(a) Republic

(b) Sovereign

(c) Secular 

(d) None of the above 

Ans.(b) 

Explanation: 

The word SOVEREIGN means People have the supreme right to make decisions on internal as well as external matters. No external power can dictate the government of India.

Through the words of the Preamble, what is sought to be established is the oneness of the people of India (not the people of different states but of one nation), that the sovereignty vests in the collectivity, and that the people of India are not subordinate to any external authority. With the enactment of the Constitution India was no longer a ‘dominion’ it was a ‘republic’.

 

Q9. In the Constitution of India, the Fundamental Rights

(a) formed a part of the original Constitution

(b) were added by the Fourth Amendment

(c) were added by the Parliament in 1952

(d) were added under the Forty Second Amendment

Ans.(a) 

Explanation: 

The Constitution offers all citizens, individually and collectively, some basic freedoms. These are guaranteed in the Constitution in the form of six broad categories of Fundamental Rights, which are justiciable. Article 12 to 35 contained in Part III of the Constitution deal with Fundamental Rights.

 

Q10. Which is the highest law of the land?

(a) Indian Penal Code 

(b) Indian Constitution

(c) Civil Procedure Code

(d) Criminal Procedure Code

Ans. (b) 

Explanation: 

The Constitution is the supreme law of the land. Asserting the supremacy of the Constitution, the Supreme Court ruled in 2007 that it is the supreme law of the land and even the highest court of the country cannot deliver a judgment that violates it. The ruling was handed down by a bench, comprising Justices A.K. Mathur and Markandey Katju.

Read also: Polity Notes about The President of India: Articles 52-62

 

Q11. Who amongst the following was not a member of the 7-member team of the drafting committee?

(a) Dr. K.M. Munshi

(b) T.T Krishnamachari

(c) Jawaharlal Nehru

(d) Syed Mohammad Saadullah

Ans. (c) 

Explanation: 

Drafting committee:

It consisted of seven members.

1)Dr. BR Ambedkar (Chairman)

2)N Gopalaswamy Ayyangar

3)Alladi Krishnaswamy Ayyar

4)Dr. K.M. Munshi

5)Syed Mohammad Saadullah

6)N.Madhava Rau(He replaced B L Mitter)

7)T.T Krishnamachari( He replaced D P Khaitan)

 

Q12. Consider the following statements. 

  1. The Indian Constitution embodies the positive concept of secularism. 
  2. A democratic polity, as stipulated in the Preamble, is based on the doctrine of popular sovereignty.
  3. The term ‘democratic’ used in the Preamble, embraces only political and social democracy. 
  4. Which of the above statements is/are correct?  

(a) 1 only

(b) 1,2

(c) 1,3

(d) 2,3

Ans.(b) 

Explanation: 

The Indian Constitution embodies the positive concept of secularism i.e., all religions in our country (irrespective of their strength) have the same status and support from the state.

A democratic polity, as stipulated in the Preamble, is based on the doctrine of popular sovereignty, that is, possession of supreme power by the people.

The term ‘democratic’ is used in the Preamble in the broader sense embracing not only political democracy but also social and economic democracy.

 

Q13. Which of the following are the manifestations of the democratic character of the Indian polity. 

  1. Universal adult franchise
  2. Periodic elections 
  3. Rule of Law
  4. Independence of judiciary 

Select the correct answer code:

(a) 1,2,3

(b) 2,3,4

(c) 1,3,4

(d) 1,2,3,4

Ans.(d) 

Explanation: 

Universal adult franchise, periodic elections, rule of law, independence of the judiciary, and absence of discrimination on certain grounds are the manifestations of the democratic character of the Indian polity.

 

Q14. Socialism is opposed to:

(a) Social Security scheme 

(b) Equal distribution of wealth 

(c) Unrestricted competition 

(d) Collective ownership and management 

Ans.(c) 

Explanation: 

Socialist ideals include production for use, rather than for-profit; an equitable distribution of wealth and material resources among all people; no more competitive buying and selling in the market; and free access to goods and services.



Q15. Which of the following features and their source is wrongly matched? 

(a) Judicial review – British practice 

(b) Concurrent List – Australian Constitution 

(c) Directive Principles – Irish Constitution 

(d) Fundamental Rights – US Constitution 

Ans.(a) 

Explanation: 

The Indian Constitution adopted the Judicial Review on lines of the U.S. Constitution. It is not a British practice.

 

Q16. The Constitution of India is designed to work as a unitary government:

(a) in normal times 

(b) in times of Emergency 

(c) when the Parliament so desires 

(d) at the will of the President 

Ans.(b) 

Explanation: 

The constitution of India is designed to work as a unitary government in times of emergency. In India, the emergency provisions are such that the constitution itself enables the federal government to acquire the strength of a unitary government whenever the situation demands.

 

Q17. Freedom of religion is guaranteed by:

(a) The Preamble 

(b) Convention 

(c) Fundamental Rights 

(d) Directive Principles

Ans.(c) 

Explanation: 

Freedom of religion in India is a fundamental right guaranteed by Article 25-28 of the Constitution of India.

 

Q18. At present how many Fundamental Duties are in the Constitution of India?

(a) 6

(b) 7

(c) 10

(d) 11

Ans.(d) 

Explanation: 

As of now, there are 11 Fundamental duties. Originally, the Constitution of India did not contain these duties. Fundamental duties were added by 42nd and 86th Constitutional Amendment acts. Citizens are morally obligated by the Constitution to perform these duties.

 

Q19. Which of the following Schedules of the Constitution of India has to be amended to provide for the formation of a new State? 

(a) First Schedule  

(b) Fourth Schedule  

(c) Third Schedule  

(d) Tenth Schedule 

Ans.(a) 

Explanation: 

The first schedule contains the list of states and union territories and their territories.

So, it needs to be amended when to provide for the formation of a new State.

 

Q20. The most important feature of the Indian Parliament is that

(a) it is the Union Legislature in India

(b) it also comprises the President

(c) it is bicameral in nature 

(d) the Upper House of the Parliament is never dissolved

Ans.(d) 

Explanation: 

Although all the four options form the distinctive features of the Indian Parliament, the most important feature is that its upper house (Rajya Sabha) is permanent. It doesn’t get dissolved, unlike the Lok Sabha.

Read also: Vice President of India Article 63-71: Frontier IAS

 

Q21. Which was described by Dr. B.R. Ambedkar as the ‘heart and soul’ of the Constitution?

(a) Right to Equality

(b) Right against Exploitation

(c) Right to Constitutional Remedies

(d) Right to Freedom of Religion

Ans.(c) 

Explanation: 

Ambedkar called Article 32 of the Indian Constitution i.e. Right to Constitutional remedies as ' the heart and soul of the Constitution'. It was made so because the mere declaration of the fundamental right without effective machinery for enforcement of the fundamental rights would have been meaningless.

 

Q22. What is the basis of the classification of governments as unitary and federal?

(a) Relationship between the legislature and executive 

(b) Relationship between executive and judiciary 

(c) Relationship between the Centre and States

(d) Relationship between the legislature, executive, and judicial wings of government 

Ans.(c) 

Explanation: 

The basic principles of federalism are the distribution of powers between the Centre and the States.

 

Q23. Which of the following is not a feature of the Indian Constitution?

(a) Parliamentary form of Government

(b) Independence of Judiciary

(c) Presidential form of Government

(d) Federal Government

Ans.(c) 

Explanation: 

‘Presidential Form of Government’ is not a feature of the Indian Constitution.

 

Q24. 'Equality before law' in India is derived from

(a) Case Law

(b) Political Conventions

(c) Constitution

(d) Gandhian Philosophy

Ans.(c) 

Explanation: 

Article 14: Equality before law. The State shall not deny to any person equality before the law or the equal protection of the laws within the territory of India Prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex, or place of birth.

 

Q25. In the Parliamentary form of Government “He is the first among equals". Who is he?

(a) President

(b) Prime Minister

(c) Leader of Opposition

(d) Speaker of lower house

Ans.(b) 

Explanation: 

The Prime Minister is the leader of Government in the PArliamentary system. He or she is sometimes called "first among equals." This means that even though all members of the Cabinet are equal, he or she is the most powerful.

 

Q26. The Constitution of India assures economic justice to citizens through

(a) Fundamental Rights

(b) Fundamental duties

(c) Preamble

(d) Directive Principles of State Policy

Ans.(d) 

Explanation: 

These principles contemplate the ideology of socialism and lay down the framework of a democratic socialist state. The concept envisages providing social and economic justice, so that state should achieve the optimum norms of the welfare state.

 

Q27 The concept of Sovereign Parliament originated in :

(a) England/ इंग्लैंड

(b) India/ भारत

(c) France/ फ्रांस

(d) Japan/ जापान

Ans.(a) 

Explanation: 

The concept of Parliamentary sovereignty holds that the legislative body may change or repeal any previous legislation, and so that it is not bound by written law (in some cases, even a constitution) or by precedent. It is a principle of the UK constitution. It makes Parliament the supreme legal authority in the UK, which can create or end any law. Generally, the courts cannot overrule its legislation and no Parliament can pass laws that future Parliaments cannot change.

 

Q28. Which of the following is CORRECT with respect to the Indian Constitution?

(a) It is a mixture of several Constitutions

(b) It is completely based on British Constitution 

(c) It is made only on the basis of the Government of India Act

(d) It is completely based on the Constitution of Canada 1935

Ans.(a) 

Explanation: 

The Indian Constitution is known as a bag of borrowings and draws its features from the Constitutions of many countries. Dr. BR Ambedkar rightly said that it was created after ransacking the known Constitutions across the world.

 

Q29. The success of democracy depends upon the

(a) Right to criticize

(b) Right to association

(c) Right to personal liberty

(d) Right to property

Ans.(c) 

Explanation: 

The right to personal liberty is the bedrock of any democratic setup. In India, the right to life and personal liberty is available to all people and so is the right to freedom of religion. Time and again, the Supreme Court has reiterated that the word liberty is a very comprehensive word.

 

Q30. The essential feature of democracy is giving prominence to the:

(a) Executive

(b) Judiciary

(c) Citizen

(d) Civil Society

Ans.(c) 

Explanation: 

The essential feature of democracy is giving prominence to the citizens. One of the key features of democracy is the rule of the people, for the people, and by the people. People occupy the center stage here.

Read also: Polity Questions with Explanation

 

Q31. The political right does not include which of the following?

(a) Right to vote

(b) Right to life

(c) Right to contest in election

(d) Right to lodge complaint against executive bodies of the Government

Ans.(b) 

Explanation: 

Right to Life is not a political right. It is a civil right.

Some of the political rights are given below : 

1)Right to Vote

2)Right to get Elected

3)Right to hold Public Office

4)Right to Petition

5)Right to Criticise, etc.

 

Q32. Which of the following is/are not the federal features of the Indian Constitution? / 

  1. The Constitution is written and not easily amendable. 
  2. Equal representation of all states in Rajya Sabha 
  3. State governments derive authority from the Centre. 

Select the correct answer code:

(a) 1,2

(b) 2,3

(c) 1,3

(d) 1,2,3

Ans. (b) 

The division of powers established by the Constitution as well as the supremacy of the Constitution can be maintained only if the method of its amendment is rigid. Hence, the Constitution is rigid to the extent that those provisions are concerned with the federal structure. State governments derive their authority from the constitution, not the Centre. The states are given representation in the Rajya Sabha on the basis of population. Hence, the membership varies from 1 to 31.

 

Q33. Judicial review in the Indian Constitution is based on:

(a) Rule of Law

(b) Due process of Law

(c) Procedure established by Law

(d) Precedents and Conventions

Ans.(c) 

Explanation: 

Judicial Review in India is governed by the principle: 'Procedure Established by Law'. Under it the court conducts one test, i.e., whether the law has been made in accordance with the powers granted by the Constitution to the law-making body and follows the prescribed procedure or not.

 

Q34. The term “Greater India" denotes 

(a) Political unity

(b) Cultural unity

(c) Religious unity

(d) Social unity

Ans.(b) 

Explanation: 

The term Greater India is used to encompass the historical and geographic extent of all political entities of the Indian subcontinent, and the regions which are culturally linked to India or received significant Sanskritization and Indian cultural influence.

 

Q35. The final authority to interpret our Constitution is the

(a) President

(b) Parliament

(c) Prime Minister

(d) Supreme Court

Ans.(d) 

Explanation: 

The Supreme Court is the highest tribunal in the Nation for all cases and controversies arising under the Constitution or the laws. As the final arbiter of the law, the Court is charged with ensuring the people the promise of equal justice under law and, thereby, also functions as guardian and interpreter of the Constitution.

 

Q36. What was the exact constitutional position of the Indian Republic when the Constitution was brought into force with effect from 26th January 1950?

(a) A Democratic Republic

(b) A Sovereign Democratic Republic 

(c) A Sovereign Secular Democratic Republic

(d) A Sovereign Secular Socialist Democratic Republic

Ans.(b) 

Explanation: 

It was after the 42nd Amendment act that the words Secular and Socialist were officially used in the Constitution i.e. Preamble. Before that constitutional position of the Indian Republic was the Sovereign Democratic Republic.

 

Q37. In a federal Government, the states enjoy 

(a) original powers

(b) powers delegated by the Centre 

(c) powers given by the Constitution

(d) powers given by the people

Ans.(c) 

Explanation: 

In a federation, the division of power between federal and regional governments is usually outlined in the constitution. Almost every country allows some degree of regional self-government, in federations the right to self-government of the component states is constitutionally entrenched.

 

Q38. Political equality is found in: 

(a) the absence of privileges

(b) universal adult suffrage

(c) equal distribution of wealth

(d) the rationality of the individual

Ans.(b) 

Explanation: 

India has a democratic setup with all citizens having equal rights. This could have been farther from the truth if the concept of universal adult suffrage was not adopted. As a promoter of political equality, India managed to do away with the restrictions on the exercise of the vote for adults.

 

Q39. Direct Democracy is a system of Government in which

(a) People choose the Civil Servants

(b) People directly elect their Representatives 

(c) People take part directly in the policy making and administration of the country

(d) Government officials consult people on various appointments.

Ans.(c) 

Explanation: 

Direct democracy or pure democracy is a form of democracy in which people decide on policy initiatives directly. This differs from the majority of currently established democracies, which are representative democracies.

 

Q40. In the Constitution of India, the ‘Right to Constitutional Remedies’ has been provided in Article

(a) 30

(b) 31

(c) 32

(d) 35

Ans.(c) 

Explanation: 

Article 32 of the Indian Constitution gives the right to individuals to move to the Supreme Court to seek justice when they feel that their right has been ‘unduly deprived’. The apex court is given the authority to issue directions or orders for the execution of any of the rights bestowed by the constitution as it is considered ‘the protector and guarantor of Fundamental Rights.’

Read also: Central Council of Ministers : Civil Services Exam Preparation

 

Q41. The majority of the provisions of the Indian Constitution can be amended

(a) by the State Legislatures acting together

(b) by the Parliament alone

(c) with the joint approval of the Parliament and State Legislatures

(d) only on ratification by half of the States

Ans.(b) 

Explanation: 

The majority of the provisions in the Constitution need to be amended by a special majority of the Parliament, that is, a majority (that is, more than 50 percent) of the total membership of each House and a majority of two-thirds of the members of each House present and voting.

 

Q42. Separation of the judiciary from the executive has been provided in one of the following parts of the Indian Constitution:

(a) The Preamble

(b) The Fundamental Rights

(c) The Directive Principles of State Policy 

(d) The Seventh Schedule

Ans.(c) 

Explanation: 

Under DPSPs Article 50: Separation of judiciary from the executive.

The State shall take steps to separate the judiciary from the executive in the public services of the State.

 

Q43. The Preamble to our Constitution makes no mention of

(a) Justice

(b) Fraternity

(c) Equality of status

(d) Adult franchise

Ans.(d) 

Explanation: 

The very Text of the Preamble of the Constitution of India does not mention the adult franchise.

 

Q44. What kind of Indian constitution is?

(a) Only federal 

(b) only unitary  

(c) only parliamentary 

(d) federal in form and unitary in spirit 

Ans.(d) 

Explanation: 

A unitary system is composed of one central government that holds all the power, but a federal system divides power between national and local forms of government.

India is a federal country. But not once in the constitution is the word “federation” ever mentioned. Instead what is said is that India is a “Union of States’.

We can also say that the Indian Constitution is federal in form and unitary in spirit. It means that though the state governments have the right to administer their own states, the central government can dismiss the state governments under Article 356.

 

Q45. How many times the word “Secular” appears in our constitution?

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Ans.(b) 

Explanation: 

It comes twice in the constitution. In Preamble and article 25 a. Secularism in India means equal treatment of all religions by the state.

 

Q46. Which one of the following offices have NOT been provided by the Indian Constitution? 

(a) Deputy Prime Minister

(b) Deputy Chairman of Rajya Sabha 

(c) Deputy Speaker of Lok Sabha  

(d) Deputy Speaker of State Legislative Assembly 

Ans.(a) 

Explanation: 

The Deputy Prime Minister of India is a member of the Union Council of Ministers in the Government of India. Not a constitutional office, it seldom carries any specific powers. A deputy prime minister usually also holds a cabinet portfolio such as a home minister or finance minister. 

 

Q47. The Indian Constitution recognizes minorities on the basis of- 

(a) Religion 

(b) Caste 

(c) Colour 

(d) Percentage of the population of the group to the total population 

Ans.(d) 

Explanation: 

The law defines a ‘minority’ as “A group numerically inferior to the rest of the population in a non-dominant position.” In the politics of some countries, a minority is an ethnic group that is recognized as such by the respective laws of its country and therefore has some rights that other groups lack. 

 

Q48. Which features of the Indian constitution have borrowed from Germany?

(a) Provision concerning suspension of fundamental rights during National Emergency

(b) Idea of the federation

(c) Fundamental Duties

(d) Fundamental Rights

Ans.(a) 

Explanation: 

Suspension of Fundamental Rights during Emergency from the Weimar Constitution of Germany.

 

Q49. Dr. BR Ambedkar was elected to the constituent assembly from which among the following? 

(a) United provinces

(b) West Bengal 

(c) The Bombay Presidency

(d) Punjab

Ans.(b) 

Explanation: 

Dr. BR Ambedkar was elected to the constituent assembly from West Bengal.

 

Q50. Who presided over the inaugural meeting of the Constituent Assembly of India?

(a) Dr. Rajendra Prasad 

(b) P. Upendra 

(c) Sachchidananda Sinha

(d) Dr. B. R. Ambedkar

Ans.(c) 

Explanation: 

Dr. Sachchidananda Sinha was the first chairman (temporary) of the Constituent Assembly. Later Dr. Rajendra Prasad was elected as the president and Its vice-president was Harendra Coomar Mookerjee, a Christian from Bengal and former vice-chancellor of Calcutta University.

 

UPSC / HCS/ State PCS : Important topics for guidance I information I study material

Attend UPSC/ HCS/ UPPCS / RAS State PCS related Free quizzes

HPSC HCS Previous year papers

Free practice questions for UPSC/ HCS/ UPPCS / RAS/ State PCS

RPSC RAS Previous Year Papers

Take Free Sample Mock test for UPSC/ HCS/ UPPCS / RAS/ State PCS

Answer writing skills program

Explore Online courses for  UPSC/ HCS/ UPPCS / RAS/ State PCS

HPSC HCS Mains Hindi compulsory syllabus in details

Free Daily factual current affairs for UPSC/ HCS/ UPPCS / RAS/ State PCS

HPSC HCS Mains English compulsory Syllabus in Details

Free Monthly factual current Affairs for UPSC/ HCS/ UPPCS / RAS/ State PCS

HPSC HCS Mains General Studies syllabus in details

Guidance videos for HPSC HCS exam 

HPSC HCS mains Public administration syllabus in details

Guidance program for UPSC

HPSC HCS mains Sociology syllabus in details

Previous year UPSC IAS mains topic wise questions 

HPSC HCS Mains Geography syllabus in details

Previous year essays for UPSC mains essay paper

HPSC HCS Mains History syllabus in details

Previous year English compulsory papers for UPSC mains

HPSC HCS age related information

Previous year prelims papers for UPSC prelims

HPSC HCS Interview guidance and facts

UPSC Prelims syllabus

Best books for HPSC HCS exam

UPSC Mains GS Paper 1 Syllabus

Best ebook for HPSC HCS exam

UPSC Mains GS Paper 2 Syllabus

Best test series for HCS exam

UPSC Mains GS Paper 3 Syllabus

Best online coaching for HCS exam

UPSC Mains GS Paper 4 Syllabus

Best online coaching for HCS Mains exam

HPSC HCS Prelims syllabus new pattern

HCS mains 2014 question papers

HPSC HCS Mains list of optional papers 

last one year updated current affairs for HCS

 

Relevant topics to study 

Buddhism and Jainism Notes

Indus Valley Civilisation- History

Drainage System Of India

Introduction to Economics- Basic Concepts

How are environmental science and ecology related

Most relevant MCQ for Economics asked in UPSC, HCS exam

50 Most Important MCQs on Vedic Period

Coal And Petroleum Notes

Important MCQs on Buddhism

50 Most Important MCQs on Vedic Period

How to prepare for current affairs for UPSC?

Functions and Powers of the Prime Minister

Coronavirus : How Online Coaching is Beneficial during the Covid - 19 pandemic

Physiographic Division of India-The Northern Plains

Frequently Asked Geography MCQs In UPSC / HCS Exam

How to Improve Writing Skills in Civil Services Examination

Vice President of India Article 63-71 : Frontier IAS

Motivational tips for studying at home

How to stay motivated during this coronavirus pandemic?

Physiographic Division of India Notes

Geography Notes For Competitive Exams: Geological History of India

100 Most Important Multiple choice questions on Economics asked in various Competitive exams

You should follow us on 

Frontier IAS Youtube Channel Frontier IAS Facebook Page Frontier IAS Telegram Channel  Frontier IAS Whatsapp 
Pinnacle Youtube Channel Pinnacle Facebook Page Pinnacle Telegram Channel Pinnacle website