Posted on Leave a comment

Vice President II Indian Polity Video , MCQ

Vice President II Indian Polity Video , MCQ

1. Consider the following statements regarding the election of the Vice-President:/उपराष्ट्रपति के चुनाव के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

  1. The Vice-President is elected by the elected members of both the Houses  of the Parliament./उपराष्ट्रपति का निर्वाचन संसद के दोनों सदनों के चुने हुए सदस्यों द्वारा होता है |
  2. The Vice-President is elected by the process of First Past the Post system./उपराष्ट्रपति का निर्वाचन इस आधार पर होता है की  “ज्यादा मत प्राप्त करने वाला विजयी होगा”
  3. His election is an indirect election and done by an open ballot./उपराष्ट्रपति का निर्वाचन एक खुले मतपत्र द्वारा किया जाता है।

Select the incorrect statement (s):/

गलत कथन का चयन करें:

(a)Only 1 

(b)1 and 2

(c)1 and 3

(d)1, 2 and 3

2. Which of the following statement (s) is/are not false regarding the Vice-President?/निम्नलिखित में से कौन सा कथन उपराष्ट्रपति के संबंध में गलत नहीं है?

(1)The Vice-President cannot be a member of any House of Parliament./उपराष्ट्रपति संसद के किसी भी सदन का सदस्य नहीं होता है |

(2)The Vice-President can be a member of either House of State Legislature./उपराष्ट्रपति किसी भी राज्य विधान सभा का सदस्य हो सकता है

(3)The nomination of a candidate contesting for the office of Vice-President must be subscribed by at least 50 electors as proposers and 50 electors as seconders./ उपराष्ट्रपति के पद के लिए चुनाव लड़ने वाले उम्मीदवार के नामंकन पत्र पर 50 प्रस्तावकों एवं  50 अनुमोदकों के हस्ताक्षर होना अनिवार्य है |

Select the correct option:/सही विकल्प का चयन करें:

(a)1 and 2

(b)2 and 3

(c)Only 1

(d)1 and 3

3. Which of the following statement (s) is/are correct ?/निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही है ?

(1)Art. 66 deals with the Election of the Vice-President./अनुच्छेद 66 का संबंध उपराष्ट्रपति के निर्वाचन से है |

(2)The Vice-President can be removed from his office on the ground of ‘violation of the Constitution’./उपराष्ट्रपति को ‘संविधान का उल्लंघन’ करने के आधार पर अपने कार्यालय से हटाया जा सकता है

(3)The Vice-President can resign from his office by writing to the Speaker of Lok Sabha./उपराष्ट्रपति अपना त्याग पत्र लोकसभा के अध्यक्ष को  लिखित रूप में दे सकता है | 

Select the correct option:/सही विकल्प का चयन करें:

(a)1 and 2

(b)2 and 3

(c)1 and 3

(d)Only 1

4. Which rank is occupied by the Vice-President in warrant of Precedence?/पूर्वता अधिपत्र में उपराष्ट्रपति को  कौन सा रैंक अधिकृत किया जाता है 

(1) First rank/प्रथम रैंक

(2)Second rank / द्वितीय रैंक

(3)Rank next to the President of India/भारत के राष्ट्रपति से अगला रैंक  

(4)Rank before the Prime Minister/प्रधान मंत्री से पहले का रैंक

Select the correct option/सही विकल्प का चयन करें 

(a)1 and 3

(b)2 and 3

(c)2, 3 and 4

(d)1 and 4

5. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें 

(1)The Vice-President is the ex-officio chairman of Rajya Sabha./उपराष्ट्रपति राज्यसभा का पदेन अध्यक्ष होता हैं। 

(2)The Vice-President acts as the President when there is a vacancy in the office of President because of delay in holding elections to the office of President./राष्ट्रपति के पद के चुनाव में होने में देरी होने पर ,जब राष्ट्रपति के पद पर रिक्ति होती है  तो उपराष्ट्रपति राष्ट्रपति के रूप में कार्य करता है |

Select the correct statement (s)/सही कथन का चयन करें-

(a)Only 1

(b)Only 2

(c)1 and 2

(d)None of these

Join our complete course





Posted on Leave a comment

Features of Indian Constitution | Indian Polity | UPSC | IAS

Features of Indian Constitution | Indian Polity | UPSC | IAS
Q1. Which of the following is a feature of Indian Constitution?/निम्नलिखित में से कौन सी भारतीय संविधान की एक विशेषता है?
  1. Unwritten Constitution/अलिखित संविधान
  2. Democratic nature of the State/राज्य की लोकतांत्रिक प्रकृति
  3. Special provision for scheduled areas/निर्धारित क्षेत्रों के लिए विशेष प्रावधान
  4. Self-government/स्वशासन
Select the correct option:/सही विकल्प का चयन करें:
  1. 1, 2 and 3/1, 2 और 3
  2. 2, 3 and 4/2, 3 और 4
  3. 1, 2 and 4/1, 2 और 4
  4. 1, 2 , 3 and 4/1, 2, 3 और 4
[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans.b [/showhide] Q2. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:
  1. The Constitution originally contained 448 Articles in 25 Parts./संविधान में मूल रूप से 25 भागों में 448 अनुच्छेद शामिल थे।
  2. The Constitution lays down special procedure for Constitutional Amendments./संविधान में संवैधानिक संशोधन के लिए विशेष प्रक्रिया शामिल है |
  3. The Constitution is the Supreme law of the land./संविधान देश का सर्वोच्च कानून है।
Which of the statements given above is/are not incorrect?/ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा गलत नहीं है?
  1. 1 and 2/1 और 2
  2. 2 and 3/2 और 3
  3. 1 and 3/1 और 3
  4. 1, 2 and 3/1, 2 और 3
[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans.b [/showhide] Q3. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:
  1. Fundamental Rights are absolute./मौलिक अधिकार असीमित हैं
  2. Directive Principles are non justiciable./निर्देशक सिद्धांत गैर न्यायोचित है।
  3. Directive Principles serve as a negative directions to the State./निर्देशक सिद्धांत राज्य के लिए एक नकारात्मक दिशा के रूप में काम करते हैं।
Which of the statements given above is/are false?/ऊपर दिए गए कथन में से कौन सा गलत है?
  1. 1 and 2/1 और 2
  2. 2 and 3/2 और 3
  3. 1 and 3/1 और 3
  4. 1, 2 and 3/1, 2  और 3
[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans.c [/showhide] Q4. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:
  1. The Constitution makers preferred stable government over responsible government./संविधान निर्माताओं ने जिम्मेदार सरकार से ज्यादा स्थिर सरकार को प्राथमिकता दी।
  2. Democratic Decentralisation is a feature of Indian Constitution./लोकतान्त्रिक विकेंद्रीकरण भारतीय संविधान की एक विशेषता है |
  3. The Seventh Schedule consists of 22 languages recognised by the Constitution./सातवीं अनुसूची में संविधान द्वारा मान्यता प्राप्त 22 भाषाएँ शामिल हैं।
Which of the statements given above is/are not incorrect?/ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा गलत नहीं है?
  1. 1 and 2/1 और 2
  2. Only 1 /केवल 1
  3. Only 2/केवल 2
  4. Only 3/केवल 3
[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans.c [/showhide] Q5. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:
  1. Art. 12-35 deals with the Fundamental Rights./अनुच्छेद 12-35 मौलिक अधिकारों से संबंधित है |
  2. Art. 365 deals with the Amendment of the Constitution./अनुच्छेद 365 संविधान के  संशोधन से सम्बंधित है।
  3. There are 11 Schedules in the Constitution of India./भारत के संविधान में 11 अनुसूचियां हैं|
Which of the statements given above is/are correct?/ऊपर दिए गए कथन में से कौन सा सही है?
  1. 1 and 2/1 और 2
  2. Only 1/केवल 1
  3. Only 2/केवल 2
  4. 2 and 3/2 और 3
[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”] Ans.b [/showhide] Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time. HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2) IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)      RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview) Click Here to subscribe Our YouTube Channel
Posted on Leave a comment

Indian Polity Notes | State Legislature | HCS-RAS

Indian Polity Notes | State Legislature | HCS-RAS
State Legislature:
  • Art. 168-212 under Part VI of the Constitution deals with the State Legislature.
  • The Constitution provides for a Legislature for every state.
  • There are many similarities between Parliament and State Legislatures.
Constitutional Provisions:
  • Art. 168 provides that the Legislature of every State consists of the Governor or one or two Houses.
  • The Legislature in the State can be unicameral (consisting of one House) or bicameral (consisting of two Houses).
  • States of Jammu & Kashmir, Bihar, Maharashtra, Karnataka, Andhra Pradesh, Uttar Pradesh and Telangana have bicameral Legislature.
  • Unicameral Legislature consists of Legislative Assembly only whereas Bicameral Legislature consists of Legislative Assembly and Legislative Council.
राज्य विधायिका:
  • संविधान के भाग VI के तहत अनु. 168-212 में राज्य विधानमंडल के बारे में बताया गया है।
  • संविधान प्रत्येक राज्य के लिए एक विधानमंडल के लिए प्रदान करता है।
  • संसद और राज्य विधानमंडलों के बीच बहुत समानताएं हैं।
संवैधानिक प्रावधान:
  • अनु. 168 में बताया गया है कि हर राज्य का विधानमंडल राज्यपाल एवं एक या दो सदनों से मिलकर बनता हैं |
  • राज्य में विधान मंडल एकसदनीय (एक सदन से मिलकर) या द्विसदनीय (दो सदनों से मिलकर) हो सकता है।
  • जम्मू और कश्मीर, बिहार, महाराष्ट्र, कर्नाटक, आंध्र प्रदेश, उत्तर प्रदेश और तेलंगाना राज्यों में द्विसदनीय विधानमंडल हैं।
  • एकसदनीय विधानमंडल में विधान सभा का ही गठन होता है, जबकि द्विसदनीय  विधानमंडल में विधान सभा और विधान परिषद होते हैं।
Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)   

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

State Legislature | Indian Polity | UPSC Exams

State Legislature | Indian Polity | UPSC Exams State Legislature:
  • Art. 168-212 under Part VI of the Constitution deals with the State Legislature.
  • The Constitution provides for a Legislature for every state.
  • There are many similarities between Parliament and State Legislatures.
Constitutional Provisions:
  • Art. 168 provides that the Legislature of every State consists of the Governor or one or two Houses.
  • The Legislature in the State can be unicameral (consisting of one House) or bicameral (consisting of two Houses).
  • States of Jammu & Kashmir, Bihar, Maharashtra, Karnataka, Andhra Pradesh, Uttar Pradesh and Telangana have bicameral Legislature.
  • Unicameral Legislature consists of Legislative Assembly only whereas Bicameral Legislature consists of Legislative Assembly and Legislative Council.
राज्य विधायिका:
  • संविधान के भाग VI के तहत अनु. 168-212 में राज्य विधानमंडल के बारे में बताया गया है।
  • संविधान प्रत्येक राज्य के लिए एक विधानमंडल के लिए प्रदान करता है।
  • संसद और राज्य विधानमंडलों के बीच बहुत समानताएं हैं।
संवैधानिक प्रावधान:
  • अनु. 168 में बताया गया है कि हर राज्य का विधानमंडल राज्यपाल एवं एक या दो सदनों से मिलकर बनता हैं |
  • राज्य में विधान मंडल एकसदनीय (एक सदन से मिलकर) या द्विसदनीय (दो सदनों से मिलकर) हो सकता है।
  • जम्मू और कश्मीर, बिहार, महाराष्ट्र, कर्नाटक, आंध्र प्रदेश, उत्तर प्रदेश और तेलंगाना राज्यों में द्विसदनीय विधानमंडल हैं।
  • एकसदनीय विधानमंडल में विधान सभा का ही गठन होता है, जबकि द्विसदनीय  विधानमंडल में विधान सभा और विधान परिषद होते हैं।
Composition of Legislative Assembly: 
Legislative Assembly (Vidhan Sabha): It is the popular House of the State.
  1. Composition of Legislative Assembly:The maximum strength of Legislative Assembly can be 500 and the minimum strength is 60. (Legislative Assembly of Mizoram and Goa should have 40 members each.)
  2. The members of the Legislative Assembly are elected directly by the people on the basis of Universal Adult Franchise from territorial constituencies of the State.
विधानसभा : यह राज्य का लोकप्रिय सदन होता है |
  1. विधान सभा का बनावट :इसकी अधिकतम संख्या 500 और न्यूनतम 60 है | (मिजोरम और गोवा के लिए विधान सभा के लिए 40 सदस्य होंगे |)
  2. विधान सभा के प्रतिनिधियों का निर्वाचन  प्रत्यक्षत: राज्य के निर्वाचन क्षेत्र  से व्यस्क मताधिकार के द्वारा किया जाता है |
For More Articles You Can Visit On Below Links : Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview) 

RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Federal System of India | UPSC IAS Prelims Exam | Indian Polity MCQs

Federal System of India | UPSC IAS Prelims Exam | Indian Polity MCQs

Federal System of India | UPSC IAS Prelims Exam | Indian Polity MCQs

Q1. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The government is classified into Unitary and Federal on the basis of the nature of relations between the national and the regional government./ राष्ट्रीय और क्षेत्रीय सरकार के बीच संबंधों की प्रकृति के आधार पर सरकार को एकात्मक और संघीय में वर्गीकृत किया जाता है।

(2)The government can be classified into Parliamentary and Presidential on the basis of nature of the relations between the legislature and the Executive./ सरकार को विधायिका और कार्यकारी के बीच के संबंधों की प्रकृति के आधार पर संसदीय और राष्ट्रपति के रूप में वर्गीकृत किया जा सकता है।

(3)In Unitary form of government, no regional government should exist./ सरकार की एकात्मक रूप में, कोई क्षेत्रीय सरकार मौजूद नहीं होना चाहिए।

Which of the statement (s) given above is/are not untrue?/  ऊपर दिए गए कथनों  में से कौन सा असत्य नहीं है?

(a)1 and 2/ 1 और  2

(b)2 and 3/ 2 और  3

(c)1 and 3/  1 और  3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और  3

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.a

The government is classified into Unitary and Federal on the basis of the nature of relations between the national and the regional government.

[/showhide]

Q2. Which of the following are the Unitary features of a government?/ इनमें से कौन एक सरकार की एकात्मक विशेषताएं हैं?

(1)Single government/ एकल सरकार

(2)Constitution as the Supreme law of the land/ देश के सर्वोच्च कानून के रूप में संविधान

(3)Bicameral or Unicameral Legislature/ द्विसदनीय या एक सदनीय विधानमंडल

Select the correct option (s):/ सही विकल्प चुनें:

(a)1 and 2/ 1 और 2

(b)2 and 3/ 2 और 3

(c)1 and 3/ 1 और 3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और 3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

[/showhide]

Q3. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)A Federation can be formed by way of integration of states./ एक संघ राज्यों के एकीकरण के माध्यम से बन सकता है।

(2)America was formed as a result of integration of states./ राज्यों के एकीकरण के परिणामस्वरूप अमेरिका का गठन किया गया था।

(3)Federation of Canada was formed as a result of disintegration of states./ राज्यों के विघटन के परिणामस्वरूप कनाडा का संघ गठन किया गया था।

Which of the statement (s) given above is/are true?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा सत्य है?

(a)1 and 2/ 1 और 2

(b)2 and 3/2 और 3

(c)1 and 3/1 और 3

(d)1, 2 and 3/1, 2 और 3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

A federation is a new state formed through a treaty or agreement between the various units. A federation can be formed by way of  integration or by way of disintegration.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements regarding similarity between Indian and Canadian Federal features:/ भारतीय और कनाडाई संघीय विषेशताओं के बीच समानता के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)Both are formed by way of disintegration./ दोनों विघटन के माध्यम से बनते हैं

(2)Both have a centralising tendency and are biased towards centre./ दोनों एक केंद्रीकृत प्रवृत्ति है और केंद्र के प्रति पक्षपाती हैं।

(3)India as well Canada consider themselves as a ‘Union’ and have used the term ‘Union’ instead of ‘Federation’./ भारत और कनाडा भी खुद को ‘संघ’ के रूप में मानते हैं और ‘फेडरेशन’ के बजाय ‘संघ’ शब्द का इस्तेमाल करते हैं।

Which of the statement (s) given above is/are not incorrect?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा गलत नहीं है?

(a)1 and 2/ 1 और 2

(b)2 and 3/ 2 और 3

(c)1 and 3/ 1 और 3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और 3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

[/showhide]

Q5. Which of the following form a part of the Unitary features of the Indian Constitution?/ निम्नलिखित में से कौन सी भारतीय संविधान की एकात्मक विशेषताओं का एक हिस्सा है?

(1)All- India Services/ अखिल भारतीय सेवाएँ

(2)Integrated Election Machinery/ एकीकृत चुनाव मशीनरी

(3)Absolute veto enjoyed by the President over State bills/ राष्ट्रपति के पास राज्य विधायकों पर वीटो अधिकार है

(4)Independent Judiciary/ स्वतंत्र न्यायपालिका

Select the correct option (s):/ सही विकल्प चुनें:

(a)1, 2 and 3/ 1, 2  और 3

(b)2, 3 and 4/ 2, 3  और 4

(c)1, 3 and 4/  1, 3  और 4

(d)1, 2, 3 and 4/1, 2, 3  और 4

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.a

[/showhide]

 

 

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Indian Polity Fundamental Rights :: Solved Questions | Frontier IAS Coaching

Indian Polity Fundamental Rights :: Solved Questions | Frontier IAS Coaching

Indian Polity Fundamental Rights :: Solved Questions | Frontier IAS Coaching

Indian Polity Fundamental Rights
Q1. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर  विचार करें:

(1)Art. 28-30 deals with Cultural and Educational rights./सांस्कृतिक और शैक्षिक अधिकारों अनुच्छेद 28-30 से संबंधित है।

(2)Art. 29 grants ‘any section of citizens’ right to conserve their culture./अनुच्छेद 29  ‘किसी भी भाग के नागरिको ‘अपनी संस्कृति का संरक्षण करने का अधिकार देता  हैं

(3)The expression ‘any section of citizens’ in Art. 29 includes minority as well as majority community./अभिव्यक्ति  ‘नागरिकों का कोई भी हिस्सा’ अनुच्छेद 29 में अल्पसंख्यक और बहुसंख्यक समुदाय शामिल है

Which of the statement(s) given above is/are correct?/ऊपर दिए कथनों में से कौन सा सही है ?

(a)1 and 2/1 और  2

(b)2 and 3/2 और 3

(c)1 and 3/1 और  3

(d)1, 2 and 3/1, 2 और 3

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

Art. 29-30 deals with Cultural and Educational rights.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर  विचार करें:

(1)Only the Supreme Court is empowered to issue writs in cases of violation of Fundamental rights./मौलिक अधिकारों के उल्लंघन के मामलों में केवल उच्चतम न्यायालय को राइट जारी करने का अधिकार है।

(2)Supreme Court can refuse a petition under Art. 32, if an alternate legal remedy is available./सुप्रीम कोर्ट अनुच्छेद 32 के तहत याचिका को अस्वीकार कर सकता है, यदि कोई वैकल्पिक कानूनी उपाय उपलब्ध हो ।

Which of the statement(s) given above is/are correct?/ऊपर दिए कथनों में से कौन सा सही है ?

(a)Only 1/केवल 1

(b)Only 2/केवल 2

(c)Both 1 and 2/1 और 2 दोनों

(d)None of these/इनमे से कोई नहीं

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

Both the Supreme Court and the High Court are empowered to issue writs for enforcement of other fundamental rights specified under Part III of the Constitution.

[/showhide]

Q3. Consider the following :/निम्नलिखित पर विचार करें:

(1)Art. 26-Freedom to manage religious affairs/अनुच्छेद 26- धार्मिक मामलों के प्रबंधन की स्वतंत्रता

(2)Art. 30-Protection of language, script and culture of minorities/अनुच्छेद 30- अल्पसंख्यकों की भाषा, लिपि और संस्कृति का संरक्षण

(3)Art. 21-Right to elementary education/अनुच्छेद  21 – प्राथमिक शिक्षा का अधिकार

(4)Art. 20- Protection in respect of conviction for offences/अनुच्छेद 20-अपराधों के लिए सजा के संबंध में संरक्षण

(5)Art. 18-Abolition of titles except military and academic/अनुच्छेद  18- सैन्य और शैक्षणिक को छोड़कर उपाधि का उन्मूलन

Which of the statement(s) given above is/are correctly matched?/ऊपर दिए कथनों में से कौन सा सही से मिलाया गया है?

(a)1, 3 and 5/1, 3 और 5

(b)1, 4 and 5/1, 4 और 5

(c)1, 2, 4 and 5/1, 2, 4 और 5

(d)1, 3, 4 and 5/1, 3, 4 और 5

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

Art. 26 deals with ‘Freedom to manage religious affairs’.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements regarding writs issued by Supreme Court:/सर्वोच्च न्यायालय द्वारा जारी किए गए रिटों के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)Writs of ‘Mandamus’ and ‘Certiorari’ can be issued against state and individual both./राज्य और व्यक्तिगत दोनों के खिलाफ ‘परमादेश’ और ‘उत्प्रेषण-लेख’ के रिट जारी किए जा सकते हैं।

(2)Writ of ‘Mandamus’ can be issued only against judicial or quasi-judicial authorities./’परमादेश’ के रिट केवल न्यायिक या अर्ध-न्यायिक प्राधिकरणों के खिलाफ जारी किए जा सकते हैं।

(3)Writ of ‘Prohibition’ issued by a higher court to a court subordinate to it to prevent it from exceeding its jurisdiction./एक उच्च न्यायालय द्वारा जारी किए गए ‘निषेध’ के रिट को इसकी अधीनता वाले न्यायालय में इसे अपने अधिकार क्षेत्र से अधिक होने से रोकने के लिए है।

(4)Writ of ‘Certiorari’ is both preventive as well as curative in nature./ ‘उत्प्रेषण-लेख’ के रिट  प्रकृति में दोनों निरोधक और साथ ही रोगनिवारक हैं।

Which of the statement(s) given above is/are not untrue?/ऊपर दिए गए कथनों  में से कौन सा गलत नहीं है?

(a)1, 2 and 3/1, 2 और 3

(b)3 and 4/3 और 4

(c)2, 3 and 4/2, 3 और 4

(d)1, 2 and 4/1, 2 और 4

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

Writs of ‘Mandamus’ and ‘Certiorari’ can be issued only against the state and not an individual.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)Fundamental rights are sacrosanct in nature./मौलिक अधिकार प्रकृति में पुण्यमय हैं

(2)The State should grant compensation when it acquires the property of minority educational institution./राज्य को अल्पसंख्यक शिक्षा संस्थान की संपत्ति का अधिग्रहण करने पर मुआवजा देना चाहिए।

(3)Fundamental rights enunciated under Art. 15, Art. 16, Art. 19 and Art. 30 are available to both citizens and foreigners./अनुच्छेद 15, अनुच्छेद 16, अनुच्छेद 19 और अनुच्छेद 30 के तहत तैयार किए गए मौलिक अधिकार नागरिक और विदेशियों दोनों के लिए उपलब्ध हैं

(4)Art. 31C cannot be subjected to judicial review./अनुच्छेद 31C को न्यायिक समीक्षा के अधीन नहीं किया जा सकता है

Which of the statement(s) given above is/are false?/उपरोक्त कथनों में से कौन सा गलत है?

(a)1, 3 and 4/ 1, 3 और 4

(b)1, 2 and 4/1, 2 और 4

(c)1, 2 and 3/1, 2 और 3

(d)2, 3 and 4/2, 3 और 4

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.a

Fundamental rights are not sacrosanct in nature. It means that they can be abolished by the Parliament and they are not permanent.

[/showhide]

 

 

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Indian Polity System of Government-Parliamentary System | Solved Questions

Indian Polity System of Government-Parliamentary System | Solved Questions

Indian Polity System of Government-Parliamentary System | Solved Questions

Q1. Consider the following statements regarding forms of government:/ सरकार के रूपों के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The government are classified as Parliamentary and Presidential on the basis of nature of relations between the national governments and the regional government./ राष्ट्रीय सरकारों और क्षेत्रीय सरकार के बीच संबंधों को प्रकृति के आधार पर सरकार को संसदीय और राष्ट्रपति के रूप में वर्गीकृत किया जाता है।

(2)Art. 74 and Art. 75 deal with the Parliamentary system at the Centre./ अनुच्छेद 74 और 75 केन्द्र में संसदीय व्यवस्था से सम्बंधित है

(3)Art. 163 and Art. 164 deal with the Parliamentary system in the states./अनुच्छेद 163 और 164 राज्यों में संसदीय व्यवस्था से सम्बंधित है

Which of the statement (s) given above is/are true?/  ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा  सही हैं?

(a)1 and 2/ 1 और  2

(b)2 and 3/ 2 और  3

(c)1 and 3/ 1 और  3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और  3

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

The government are classified as Parliamentary and Presidential on the basis of nature of relations between the Executive and the Legislature.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements regarding President in the American form of government:/  अमेरिका में राष्ट्रपति सरकार के रूपों के  बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The President can be removed by passing a vote of no-confidence in the Lower House./ निम्न सदन में अविश्वास के मत को पारित करके राष्ट्रपति को हटाया जा सकता है।

(2)The President has a fixed tenure of 5 years./ राष्ट्रपति के पास 5 साल की एक निश्चित अवधि होती है

(3)He can dissolve the Lower House of Congress./ वह कांग्रेस के निम्न सदन को भंग कर सकते हैं।

Which of the statement (s) given above is/are incorrect?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा गलत है?

(a)1 and 2/ 1 और 2

(b)2 and 3/ 2 और 3

(c)1 and 3/ 1 और 3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और 3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

In American form of government, the President can only be removed by the process of Impeachment for a grave constitutional act.

[/showhide]

Q3. Which of the following is/are a feature of Presidential form of Government?/ निम्नलिखित में से कौन सा सरकार के राष्ट्रपति पद की एक विशेषता है?

(1)Government by people with expertise/ विशेषज्ञता वाले लोगों द्वारा सरकार

(2)Harmonious relationship between Legislature and Executive/ विधानमंडल और कार्यकारी के बीच सामंजस्यपूर्ण संबंध

(3)Stability of Government/ सरकार की स्थिरता

Select the correct option (s):/ सही विकल्प चुनें:

(a)1 and 2/ 1 और 2

(b)2 and 3/ 2 और 3

(c)1 and 3/ 1 और 3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और 3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

Presidential form of government consists of experts and it is a stable government.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements regarding Parliamentary form of Government:/ सरकार के संसदीय रूप से सम्बंधित निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)India has adopted Parliamentary form of government./ भारत ने सरकार का संसदीय स्वरूप अपनाया है

(2)The Constitution makers gave more preference to responsibility than stability while choosing a system of government for India./ भारत के लिए सरकार की व्यवस्था का चयन करते समय संविधान निर्माताओं ने स्थिरता की ज़िम्मेदारी को अधिक प्राथमिकता दी।

(3)The Parliamentary form of government consists of dual executive./ सरकार के संसदीय स्वरूप में दोहरी कार्यकारी शामिल हैं।

(4)Swaran Singh Committee recommended replacing Parliamentary form of government with the Presidential one./ स्वर्ण सिंह समिति ने राष्ट्रपति के साथ संसदीय रूप की जगह लेने की सिफारिश की।

Which of the statement (s) given above is/are correct?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा सही है?

(a)1, 2 and 3/ 1, 2 और 3

(b)2, 3 and 4/ 2, 3 और 4

(c)1, 2 and 4/ 1, 2 और 4

(d)1, 2, 3 and 4/ 1, 2, 3 और 4

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.a

India has adopted Parliamentary form of government because of familiarity of the Constitution makers with the system and they preferred responsibility over responsibility.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The ‘Shadow Cabinet’ is formed by the ruling party to prepare its members for future ministerial office./ ‘छाया कैबिनेट’ का गठन शासक दल द्वारा अपने सदस्यों को भावी मंत्री कार्यालय के लिए तैयार करने के लिए किया जाता है।

(2)The Parliamentary form of government is based on the doctrine of fusion of powers./ सरकार का संसदीय स्वरूप शक्तियों के संलयन के सिद्धांत पर आधारित है।

(3)In the Constituent Assembly, K T Shah favoured the adoption of the Presidential system of government./ संविधान सभा में, के टी शाह ने राष्ट्रपति शासन प्रणाली को अपनाने का पक्ष लिया।

Which of the statement (s) given above is/are not false?/ उपरोक्त कथनों में से कौन सा गलत नहीं है?

(a)1 and 2/ 1 और 2

(b)2 and 3/ 2 और 3

(c)1 and 3/ 1 और 3

(d)1, 2 and 3/ 1, 2 और 3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

The ‘Shadow Cabinet’ is formed by the opposition party to balance the ruling cabinet and to prepare its members for future ministerial office.

[/showhide]

 

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Indian Polity System of Governance :: Solved Questions | UPSC-IAS | PCS

Indian Polity System of Governance :: Solved Questions | UPSC-IAS | PCS

Indian Polity System of Governance :: Solved Questions | UPSC-IAS | PCS

Q1. The first law officer of the Government of India is known as:/भारत के प्रथम विधि अधिकारी को इस नाम से जाना जाता है:

(a)Advocate General of India/ भारत का महाधिवक्ता

(b)Advocate General of State/ राज्य का महाधिवक्ता

(c)Attorney General of India/ भारत का महान्यायवादी

(d)Attorney General of State/ राज्य का महान्यायवादी

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

Attorney General of India is known as the first law officer of India. Advocate General of State is known as the first law officer of State.

[/showhide]

Q2. The Lok Sabha consists of:/ लोकसभा में सम्मिलित है :

(a) 550 members, out of which 530 are from states, 18 from Union  Territories and 2 nominated from Anglo-Indian community. /550 सदस्य जिनमे 530 सदस्य राज्यों से,18 सदस्य केन्द्रशासित प्रदेशों से, तथा 2 मनोनीत सदस्य आंग्ल  भारतीय समुदाय से होते हैं|

(b)552 members, out of which 530 are from states, 20 from Union Territories and 2 nominated from Anglo-Indian community./ 552 सदस्य जिनमे 530 राज्यों से ,20 केन्द्रशासित प्रदेशों से तथा 2 मनोनीत सदस्य आंग्ल भारतीय समुदाय से होते हैं|
(c)250 members, out of which 238 are elected members and 12 nominated by President./250 सदस्य जिनमे 238 निर्वाचित सदस्य तथा 12 सदस्य राष्ट्रपति द्वारा मनोनीत होते हैं |

(d)255 members, out of which 240 are elected members and 15 nominated by President./255 सदस्य जिनमे 240 निर्वाचित सदस्य तथा 15 सदस्य राष्ट्रपति द्वारा मनोनीत होते हैं|

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

The Lok Sabha consists of 552 members, out of which 530 are from states, 20 from Union Territories and 2 are nominated from Anglo-Indian community. The Rajya Sabha consists of 250 members, out of which 238 are elected members and 12 are nominated by President.

[/showhide]

Q3. The popular House of the Parliament is known as:संसद का लोकप्रिय सदन कहा जाता है :

(a)Lok Sabha / लोक सभा

(b)Rajya Sabha/ राज्य सभा
(c)House of the people/ लोगों का सदन

(d)Both (a) and (c) / (a) तथा (c) दोनों

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

The Lok Sabha is also known as House of the people or popular House of the Parliament.

[/showhide]

Q4. The strength of Legislative Council should:/ विधान परिसद की क्षमता होनी चाहिए :

(a)not be less than 35 and shall not exceed one-fifth of the total members of Legislative Assembly of that State./ राज्य विधानसभा के कुल सदस्यों की संख्या    के 1/5 से अधिक नहीं तथा 35 से कम नहीं |

(b) not be less than 35 and shall not exceed one-third of the total members of Legislative Assembly of that State./राज्य विधान सभा के कुल सदस्यों की संख्या  के एक तिहाई से अधिक नहीं तथा 35 से कम नहीं |

(c)not be less than 40 and shall not exceed one-third of the total members of Legislative Assembly of that State./ राज्य विधानसभा के कुल सदस्यों की संख्या   के एक तिहाई से अधिक नहीं व 40 से कम नहीं |

(d)not be less than 40 and shall not exceed one-fifth of the total members of Legislative Assembly of that State./ राज्य विधानसभा के कुल सदस्यों की संख्या   के 1/5 से अधिक नहीं तथा 40 से कम नहीं |

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

The strength of Legislative Council should not be less than 40 and shall not exceed one-third of the total members of Legislative Assembly of that State.

[/showhide]

Q5.Panchayats came into existence by ………….and it is not mandatory to have an intermediate level in states with population ………../ पंचायतें ………… के द्वारा अस्तित्व में आयीं तथा वैसे राज्य जिनकी जनसँख्या ………………… है, वहां  मध्यवर्ती पंचायत का होना अनिवार्य नहीं है |

(a)73rd Constitutional Amendment Act, less than 15 lakhs/ (a) 73 वे संवैधानिक संशोधन अधिनियम, 15 लाख से कम

(b)74rd Constitutional Amendment Act, less than 15 lakhs/74 वे संवैधानिक संशोधन अधिनियम , 15 लाख से कम

(c)74rd Constitutional Amendment Act, less than 20 lakhs/74 वे संवैधानिक संशोधन अधिनियम, 20 लाख से कम

(d)73rd Constitutional Amendment Act, less than 20 lakh/73 वे संवैधानिक संशोधन अधिनियम, 20 लाख से कम |

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

The Panchayats came into existence by 73rd Constitutional Amendment Act and Municipalities came into existence by 74th Constitutional Amendment Act.

Panchayati raj institutions follow 3 tier system, village level, intermediate level and district levels. But in the states with population less than 20 lakhs, it is not mandatory to have an intermediate level.

[/showhide]

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

 

Posted on Leave a comment

Indian Polity Fundamental Rights Solved Questions :: UPSC IAS Civil Services Exam

Indian Polity Fundamental Rights Solved Questions :: UPSC IAS Civil Services Exam

Indian Polity Fundamental Rights Solved Questions :: UPSC IAS Civil Services Exam

Indian Polity Fundamental Rights
Q1. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)Art. 12-35 in Part IV of the Constitution deals with the Fundamental Rights./संविधान के भाग IV में अनुच्छेद 12-35  मौलिक अधिकारों का वर्णन करता है

(2)They are non-justiciable in nature./वे प्रकृति में गैर-न्यायी हैं

Which of the statements given above is/are incorrect?/ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा  गलत है?

a)Only 1/केवल 1

(b)Only 2/केवल 2

(c)Both 1 and 2/1 और 2

(d)None of these/ इनमे से कोई नहीं

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

Explanation:

  • Art. 12-35 in Part III of the Constitution deals with the Fundamental Rights.
  • Fundamental Rights are justiciable in nature, i.e., in case of violation of Fundamental Rights a person can approach the court.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements regarding the Fundamental Rights:/मौलिक अधिकारों के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें

(1)They cannot be amended./उन्हें संशोधित नहीं किया जा सकता है।

(2)They are qualified in nature./वे प्रकृति में योग्य हैं

(3)They are borrowed from the Constitution of USA i.e., Bill of Rights./इसे संयुक्त राज्य अमेरिका के संविधान से लिया गया  हैं, अर्थात् बिल ऑफ राइट्स।

Which of the statements given above is/are true?/ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा सही है?

(a)1 and 2/1 और  2

(b)2 and 3/2 और  3

(c)1 and 3/1 और  3

(d)1, 2 and 3/1, 2 और  3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

  • Fundamental Rights can be amended provided that it does not violate the ‘Basic Structure of the Constitution’.
  • Fundamental Rights are not absolute but qualified, means the State can impose reasonable restrictions on them on certain grounds.
  • Fundamental Rights are borrowed from the Constitution of USA i.e., Bill of Rights.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)Art. 14 deals with ‘Equality before law and equal protection of laws’./अनुच्छेद 14 ‘कानून से पहले समानता और कानूनों के समान संरक्षण’ से संबंधित है

(2)Equality before law is a positive concept./कानून से पहले समानता एक सकारात्मक अवधारणा है

(3)Concept of ‘Rule of Law’ was propounded by A.V. Dicey./’कानून का नियम’ की अवधारणा ए.वी.  डीसी द्वारा प्रस्तावित की गई थी।

Which of the statements given above is/are not untrue?/ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा गलत नहीं है?

(a)1 and 2/1 और 2

(b)2 and 3/2 और 3

(c)1 and 3/1 और 3

(d)1, 2 and 3/1, 2 और 3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

  • Art. 14 deals with ‘Equality before law and equal protection of laws’.
  • Equality before law is a negative concept as it does not allows the State to confer special privileges on some sections of society.
  • Concept of ‘Rule of Law’ was given by A.V. Dicey.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)Art. 15 of the Constitution prohibits discrimination on the grounds of religion, race, caste, sex, descent, place of birth or residence./ संविधान के अनुच्छेद 15 आधार पर धर्म, जाति, जाति, लिंग, वंश, जन्म स्थान या निवास के आधार पर भेदभाव पर रोक लगाई गई है।

(2)Art. 15 is enforceable against the State as well as an individual./अनुच्छेद 15 राज्य के साथ-साथ एक व्यक्ति के विरुद्ध लागू होते हैं।

(3)Fundamental Right under Art. 15 can be enjoyed by citizens as well as foreigners./ मौलिक अधिकार अनुच्छेद 15  के तहत नागरिकों के साथ-साथ विदेशियों द्वारा भी लाभ उठाया जा सकता है

Which of the statements given above is/are not true?/ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा सही  नहीं है?

(a)1 and 2/1 और 2

(b)2 and 3/2 और 3

(c)1 and 3/ 1 और 3

(d)1, 2 and 3/1, 2 और 3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.d

  • Art. 15 of the Constitution prohibits discrimination only on the grounds of religion, race, caste, sex, descent, place of birth (not residence) or any of these.
  • Art. 15 is enforceable only against the State.
  • Fundamental Right given under Art. 15 is enjoyed only by the citizens of India.

[/showhide]

Q5.  Which of the following right is not included under Freedom of speech and expression?/निम्नलिखित अधिकारों में से कौन सा भाषण और अभिव्यक्ति की स्वतंत्रता के तहत शामिल नहीं है?

(1)Freedom of press/प्रेस की स्वतंत्रता

(2)Right to Strike/हड़ताल का अधिकार

(3)Right to tap telephonic conversations/टेलीफ़ोनिक बातचीत को टैप करने का अधिकार

Select the correct option (s):/सही विकल्प चुनें:

(a)1 and 2/1 और 2

(b)2 and 3/2 और 3

(c)1 and 3/1 और 3

(d)1, 2 and 3/1, 2 और 3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

  • Freedom of Press is included under Freedom of speech and expression.
  • Right to strike is not included under Freedom of speech and expression.
  • Right against tapping telephonic conversations is included under Freedom of speech and expression.

[/showhide]

Q6. Consider the following statements regarding ex-post facto laws:/

पूर्वव्यापी वास्तविक कानूनों के बारे में निम्नलिखित कथनों  पर विचार करें:

(1)Ex-post facto laws have a retrospective effect./पूर्वव्यापी के बाद वास्तविक कानूनों में पूर्वव्यापी प्रभाव पड़ता है।

(2)Protection against ex-post facto laws is available against both the criminal and civil law./पूर्वव्यापी वास्तविक कानूनों के खिलाफ सुरक्षा दोनों आपराधिक और नागरिक कानून के खिलाफ उपलब्ध है।

(3)A person under preventive detention can claim immunity under this provision./  निवारक निरोध के तहत एक व्यक्ति इस प्रावधान के अंतर्गत प्रतिरक्षा का दावा कर सकता है।

Which of the statement(s) given above is/are not true?/ऊपर दिए कथनों में से कौन सा सही नहीं है ?

(a)1 and 2/1 और  2

(b)2 and 3/2 और  3

(c)1 and 3/1 और 3

(d)1, 2 and 3/1, 2 और  3

[showhide type=”links6″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

  • Ex-post facto law is the law that imposes penalties retrospectively i.e., upon acts already done or which increases the penalties for such acts.

[/showhide]

Q7. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों  पर विचार करें:

(1)Doctrine of  ‘process established by law’ protects individual from executive and legislative actions./’कानून द्वारा स्थापित प्रक्रिया’ का सिद्धांत कार्यकारी और विधायी कार्यों से व्यक्ति की सुरक्षा करता है

(2)’Due process of law’ also takes into account ‘intention of the law’./’कानून की प्रक्रिया’ भी ‘कानून के इरादे’ को ध्यान में रखती है।

(3)Art. 20 cannot be suspended during National Emergency./ राष्ट्रीय आपातकाल के दौरान अनुच्छेद 20 को निलंबित नहीं किया जा सकता

Which of the statement(s) given above is/are true?/ऊपर दिए कथनों में से कौन सा सही  है ?

(a)1 and 2/1 और 2

(b)2 and 3/2 और 3

(c)1 and 3/1 और 3

(d)1, 2 and 3/1, 2 और 3

[showhide type=”links7″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

  • Doctrine of  ‘process established by law’ protects individual only from executive actions.

[/showhide]

 

 

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Polity Salient Features of Constitution MCQs :: Frontier IAS Coaching

Polity Salient Features of Constitution MCQs :: Frontier IAS Coaching

Polity Salient Features of Constitution MCQs :: Frontier IAS Coaching

Polity Salient Features
Q1. Which of the following is a feature of Indian Constitution?/निम्नलिखित में से कौन सी भारतीय संविधान की एक विशेषता है?

(1)Unwritten Constitution/अलिखित संविधान

(2)Democratic nature of the State/राज्य की लोकतांत्रिक प्रकृति

(3)Special provision for scheduled areas/निर्धारित क्षेत्रों के लिए विशेष प्रावधान

(4)Self-government/स्वशासन

Select the correct option:/सही विकल्प का चयन करें:

(a)1, 2 and 3/1, 2 और 3

(b)2, 3 and 4/2, 3 और 4

(c)1, 2 and 4/1, 2 और 4

(d)1, 2 , 3 and 4/1, 2, 3 और 4

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

  • Indian Constitution is the longest written Constitution.
  • The nature of the State is Sovereign, Socialist, Secular, Democratic and Republic.
  • Indian Constitution has special provision for Scheduled Areas and self local government.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The Constitution originally contained 448 Articles in 25 Parts./संविधान में मूल रूप से 25 भागों में 448 अनुच्छेद शामिल थे।

(2)The Constitution lays down special procedure for Constitutional Amendments./संविधान में संवैधानिक संशोधन के लिए विशेष प्रक्रिया शामिल है |

(3)The Constitution is the Supreme law of the land./संविधान देश का सर्वोच्च कानून है।

Which of the statements given above is/are not incorrect?/ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा गलत नहीं है?

(a)1 and 2/1 और 2

(b)2 and 3/2 और 3

(c)1 and 3/1 और 3

(d)1, 2 and 3/1, 2 और 3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

  • Originally the Constitution contained a Preamble, 395 Articles in 22 Parts, 8 Schedules and 5 appendices.
  • Presently it contains 448 Articles in 25 parts, 12 Schedules and 5 Appendices.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)Fundamental Rights are absolute./मौलिक अधिकार असीमित हैं

(2)Directive Principles are non justiciable./निर्देशक सिद्धांत गैर न्यायोचित है।

(3)Directive Principles serve as a negative directions to the State./निर्देशक सिद्धांत राज्य के लिए एक नकारात्मक दिशा के रूप में काम करते हैं।

Which of the statements given above is/are false?/ऊपर दिए गए कथन में से कौन सा गलत है?

(a)1 and 2/1 और 2

(b)2 and 3/2 और 3

(c)1 and 3/1 और 3

(d)1, 2 and 3/1, 2  और 3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

  • Fundamental rights are not absolute, they are subjected to some limitations.
  • Directive Principles are non justiciable because they cannot be enforced in a court of law.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)The Constitution makers preferred stable government over responsible government./संविधान निर्माताओं ने जिम्मेदार सरकार से ज्यादा स्थिर सरकार को प्राथमिकता दी।

(2)Democratic Decentralisation is a feature of Indian Constitution./लोकतान्त्रिक विकेंद्रीकरण भारतीय संविधान की एक विशेषता है |

(3)The Seventh Schedule consists of 22 languages recognised by the Constitution./सातवीं अनुसूची में संविधान द्वारा मान्यता प्राप्त 22 भाषाएँ शामिल हैं।

Which of the statements given above is/are not incorrect?/ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा गलत नहीं है?

(a)1 and 2/1 और 2

(b)Only 1 /केवल 1

(c)Only 2/केवल 2

(d)Only 3/केवल 3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.c

  • The Constitution makers preferred Parliamentary system (responsible government) over Presidential System (stable government).

[/showhide]

Q5. Consider the following statements:/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

(1)Art. 12-35 deals with the Fundamental Rights./अनुच्छेद 12-35 मौलिक अधिकारों से संबंधित है |

(2)Art. 365 deals with the Amendment of the Constitution./अनुच्छेद 365 संविधान के  संशोधन से सम्बंधित है।

(3)There are 11 Schedules in the Constitution of India./भारत के संविधान में 11 अनुसूचियां हैं|

Which of the statements given above is/are correct?/ऊपर दिए गए कथन में से कौन सा सही है?

(a)1 and 2/1 और 2

(b)Only 1/केवल 1

(c)Only 2/केवल 2

(d)2 and 3/2 और 3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.b

  • Art. 12-35 in Part III of the Constitution deals with the Fundamental Rights.
  • Art. 368 in Part XX of the Constitution deals with the amendment of the Constitution.

[/showhide]

Q6. Which of the following is also called a ‘living document’?/निम्नलिखित में से कौन सा एक ‘जीवित दस्तावेज’ भी कहलाता है?

(a)Constitution/संविधान

(b)Preamble/प्रस्तावना

(c)Fundamental Rights/मौलिक अधिकार

(d)Recordings of Parliamentary Proceedings/संसदीय कार्यवाही को अभिलेखबद्ध करना

[showhide type=”links6″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans.a

Constitution is also known as a ‘living document’ because it provides the required framework to the government for a democratic governance.

[/showhide]

 

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel