HPSC Question Series Topic Wise: Biology-II
mobile-whatsapp-img
9817390373,8295688244
Baljit Dhaka
hcs prelims testseries image
hcs prelims mains testseries image
HCS Mains test series

HPSC Question Series Topic Wise: Biology-II

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
HCS

Biology Multiple Choice Questions For HCS Exam

Haryana Civil Services Exam 2020

Important 20000 MCQ Series For HCS Exam: BIOLOGY PART-II

Q1. Which of the creatures is oviparous?

(a) Frog

(b) Rabbit 

(c) Mouse 

(d) Squirrel 

Ans. (a) Frog

Explanation: Frogs are oviparous. They lay eggs, which then develop outside of the mother. Ovoviviparous animals develop from eggs, but the mother does not lay eggs, the eggs remain inside the mother's body and hatch while still inside the mother, the young are then born sometime after the eggs hatch.  

Q2. Which of the following acids is present in ant bites? 

(a) Formic Acid  

(b) Malic Acid  

(c) Perchloric Acid 

(d) Nitric Acid 

Ans. (a) Formic Acid

Explanation: The acid produced by ants is called formic acid. The name comes from the Latin word for ant, which is “formica.” 

Q3. Which of the following is the smallest bird in the world? 

(a) Finch

(b) Diamond Firetail

(c) Bee Hummingbird 

(d) Robin

Ans. (c) Bee Hummingbird

Explanation: The bee hummingbird is a species of hummingbird which is the world's smallest bird. It is endemic to Cuba.

Q4. The energy derived from the heat of the earth is called _______

(a) Geothermal Energy

(b) Ansar Energy

(c) Biogas 

(d) Tidal Energy

Ans. (a) Geothermal Energy

Explanation: Geothermal energy is heat derived within the sub-surface of the earth. Water and/or steam carry the geothermal energy to the Earth's surface.

Q5. Who discovered the first vaccine for smallpox?

(a) Louis Pasteur

(b) Edward Jenner 

(c) Alexander Fleming 

(d) John Hunter

Ans. (b) Edward Jenner

Explanation: Smallpox vaccine, the first successful vaccine to be developed, was introduced by Edward Jenner in 1796. 

Q6. In which part of the female flower does fertilization take place?

 (a) Ovary

(b) Stigma

(c) Filament 

(d) Style 

Ans. (a) Ovary

Explanation: Fertilization takes place in the ovary of the female flower. When a carrying agent like wind/water/animals carry pollen grains from male anthers to the female flower part i.e. stigma, a pollen tube forms and the pollen grain travels down the style and finally reaches the ovary where it fertilizes an ovule.

Q7. The phrase ‘Survival of the fittest’ as a way of describing the mechanism of natural selection was coined by __________.

(a) Louis Pasteur 

(b) Charles Babbage 

(c) Herbert Spencer 

(d) Marie Curie

Ans. (c) Herbert Spencer

Explanation: Herbert Spencer first used the phrase, after reading Charles Darwin's On the Origin of Species, in his Principles of Biology (1864), in which he drew parallels between his own economic theories and Darwin's biological ones.

Q8. Night blindness is caused by the deficiency of vitamin _____.

(a) K

(b) A

(c) C

(d) B12

Ans. (b) A

Explanation: Night blindness (nyctalopia) is the inability to see well at night or in poor light. Its causes include glaucoma medications and cataracts.

Q9. About 70% of the Sun is made up of ____. 

(a) Hydrogen

(b) Oxygen 

(c) Carbon 

(d) Helium 

Ans. (a) Hydrogen

Explanation: The Sun is a huge, glowing sphere of hot gas. Most of this gas is hydrogen (about 70%) and helium (about 28%). Carbon, nitrogen and oxygen make up 1.5% and the other 0.5% is made up of small amounts of many other elements such as neon, iron, silicon, magnesium and sulfur.

Q10. DNA is stored majorly in ___ of the cell. 

(a) golgi body

(b) cytoplasm 

(c) plasma membrane

(d) nucleus

Ans. (d) nucleus

Explanation: Nearly every cell in a person's body has the same DNA. Most DNA is located in the cell nucleus (where it is called nuclear DNA), but a small amount of DNA can also be found in the mitochondria (where it is called mitochondrial DNA or mtDNA).

Q11. Blue litmus paper turns ___ on contact with an acidic Ansution. 

(a) red

(b) brown

(c) green 

(d) yellow

Ans. (a) red

Explanation: Blue litmus paper turns red when in contact with acidic Ansution.

Q12. Name the tissue that transports food to various parts of a plant. 

(a) Parenchyma  

(b) Xylem

(c) Phloem 

(d) Sclerenchyma

Ans. (c) Phloem

Explanation: The xylem tissue transports water and minerals from the roots to the leaves whereas the phloem tissue transports food from the leaves to the other parts of the plant.

Q13. Which is the distinctive characteristic of ‘marsupials’? 

(a) They lay eggs 

(b) They hibernate in winter

(c) They carry young ones in pouches 

(d) They migrate from one place to another

Ans. (c) They carry young ones in pouches

Explanation: All extant marsupials are endemic to Australasia and the Americas. A distinctive characteristic common to these species is that most of the young are carried in a pouch. Well-known marsupials include kangaroos, wallabies, koalas, possums, opossums, wombats, and Tasmanian devils.

Q14. ________ is that branch of Botany which is related to structure and study of Biology.

(a) Ecology 

(b) Anatomy 

(c) Chronobiology

(d) Mycology 

Ans. (b)

Explanation: Anatomy (Greek anatom?, "dissection") is the branch of biology concerned with the study of the structure of organisms and their parts. Anatomy is a branch of natural science which deals with the structural organization of living things.

Q15. The enzyme, Lipase is produced by which organ of the body?

(a) Lung

(b) Salivary Gland

(c) Liver 

(d) Pancreas

Ans. (d)

Explanation: It hydrolyzes (breaks down) dietary fat molecules in the human digestive system, it is one of the main digestive enzymes, converting triglyceride substrates like 1 found in ingested oils to monoglycerides 3 and free fatty acids 2a and 2b.

Q16. The joint process of vapourisation and condensation is called: 

(a) Sublimation

(b) Chromatography

(c) Distillation

(d) Crystallisation

Ans. (c) 

Explanation: Distillation is the process of separating the components or substances from a liquid mixture by using selective boiling and condensation. Distillation may result in essentially complete separation, or it may be a partial separation that increases the concentration of selected components in the mixture.

Q17. The National Institute of Nutrition is located in :

(a) Shillong

(b) Indore 

(c) Mumbai

(d) Hyderabad

Ans. (d)

Explanation: The National Institute of Nutrition is an Indian Public health, Nutrition and Translational research center located in Hyderabad, India. The institute is one of the oldest research centers in India, and the largest center, under the Indian Council of Medical Research, located in the vicinity of Osmania University

Q18. The ‘World Blood Donor Day’ was celebrated around the world on __________ 2019 with the theme ‘Safe Blood For All’.

(a) 16th March

(b) 29th April

(c) 14th June 

(d) 25th May

Ans. (c) 

Explanation: The slogan for the campaign is "Safe blood for all" to raise awareness about the universal need for safe blood in the delivery of health care. The host country for World Blood Donor day 2019 is Rwanda. the global event will be held in Kigali, Rwanda on 14 June 2019.

Q19. Where is Rhodopsin, also called visual purple, located in the human body?

(a) Hair

(b) Hand 

(c) Nail

(d) Eye

Ans. (d)

Explanation: Rhodopsin is a biological pigment found in the rods of the retina and is a G-protein-coupled receptor (GPCR). It belongs to opsins. Rhodopsin is extremely sensitive to light, and thus enables vision in low-light conditions. When rhodopsin is exposed to light, it immediately photobleaches.

Q20. The term ‘Mitochondria’ was coined by:

(a) J E Salk

(b) Carl Benda 

(c) Charles Laveran 

(d) Antonie van Leeuwenhoek 

Ans. (b)

Explanation: Richard Altmann, in 1890, established them as cell organelles and called them "bioblasts". The term "mitochondria" was coined by Carl Benda in 1898.

Q21. Deficiency of which of the following nutrients is the most common cause of goiters? 

(a) Iron

(b) Vitamin C 

(c) Calcium 

(d) Iodine 

Ans. (d)

Explanation: A goitre, or goiter, is a swelling in the neck resulting from an enlarged thyroid gland. A goitre can be associated with a thyroid that is not functioning properly. Worldwide, over 90% of goitre cases are caused by iodine deficiency.

Q22. Which day has been proclaimed as The International Day for Biological Diversity (IDB) to increase understanding and awareness of biodiversity issues by The United Nations?

(a) 18 October 

(b) 10 November 

(c) 24 April   

(d) 22 May 

Ans. (d)

Explanation: The International Day for Biological Diversity is a United Nations-sanctioned international day for the promotion of biodiversity issues. It is currently held on May 22.

Q23. Which of the following is NOT a water borne disease?

(a) Typhoid    

(b) Mumps 

(c) Hepatitis 

(d) Cholera 

Ans. (b)

Explanation: Typhoid is a bacterial infection that can lead to a high fever, diarrhea, and vomiting. It can be fatal. It is caused by the bacteria Salmonella typhi. The infection is often passed on through contaminated food and drinking water, and it is more prevalent in places where handwashing is less frequent.

Mumps is a viral disease caused by the mumps virus.

Hepatitis A and E viruses, while unrelated to one another, are both transmitted via the faecal-oral route, most often through contaminated water and from person to person.

A bacterial (Vibrio cholerae) disease causing severe diarrhoea and dehydration, usually spread in water.

Q24. Which of the following are flowerless plants that produce cones and seeds in which seeds are not encased within an ovary?  

(a)Gymnosperms 

(b)Angiosperms 

(c) Bryophytes 

(d) Hydrophytes 

Ans. (a)

Explanation: Gymnosperms are flowerless plants that produce cones and seeds. The term gymnosperm literally means "naked seed," as gymnosperm seeds are not encased within an ovary. Rather, they sit exposed on the surface of leaf-like structures called bracts

Q25. Somatotropin' is another name for_____.

(a)Digestive juice

(b)Laughing gas  

(c)Tear gas 

(d)Growth hormone

Ans. (d)

Explanation: Growth Hormone (GH) or somatotropin, also known as Human Growth Hormone (HGH) in its human form, is a peptide hormone that stimulates growth, cell reproduction, and cell regeneration in humans and other animals.

Q26. TO BE CONTINUE...Click Here