HCS Question Series Topic Wise: Biology-III
mobile-whatsapp-img
9817390373,8295688244
Baljit Dhaka
hcs prelims testseries image
hcs prelims mains testseries image
HCS Mains test series

HCS Question Series Topic Wise: Biology-III

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
HCS

Biology Multiple Choice Questions For HCS Exam

Haryana Civil Services Exam 2020

Important 20000 MCQ Series For HCS Exam: BIOLOGY PART-III

Q1. A person having blood type B could safely donate blood to persons with blood types

(a) A and 0  

(b) B and O

(c) A and AB  

(d) B and AB

Ans. (d)

Explanation: AB blood group persons are considered universal recipients therefore they can accept blood from any blood group persons. And blood can be easily transferred to same blood group individuals as there will be no complications later on.

Q2. Blood does not clot in the blood vessels due to the presence of

(a) Thrombin

(b) Fibrinogen

(c) Heparin  

(d) Prothrombin

Ans. (c)  

Explanation: Heparin is an anticoagulant which does not allow the blood to clot in the blood vessels 

Q3. The DPT vaccine is given to young babies to protect them from

(a) Diphtheria, polio and tetanus

(b) diphtheria, pneumonia and tuberculosis

(c) Diphtheria, smallpox and tetanus

(d) diphtheria, whooping cough and tetanus

Ans. (d)

Explanation: DPT is a class of combination vaccines against three infectious diseases in humans:  diphtheria, pertussis (whooping cough), and tetanus. The vaccine components include diphtheria and tetanus toxoids and killed whole cells of the bacterium that causes pertussis.

Q4. Hemophilia is

(a) an organic disorder

(b) a metabolic disorder

(c) a genetic disorder

(d) a hormonal disorder

Ans. (c)

Explanation: Hemophilia is usually an inherited bleeding disorder in which the blood does not clot properly. This can lead to spontaneous bleeding as well as bleeding following injuries or surgery. Blood contains many proteins called clotting factors that can help to stop bleeding. People with hemophilia have low levels of either factor VIII (8) or factor IX (9). 

Hemophilia is caused by a mutation or change, in one of the genes, that provides instructions for making the clotting factor proteins needed to form a blood clot.

Q5. The blood vessel supplying blood to the kidney is

(a) the renal artery

(b) the hepatic artery

(c) the pulmonary artery

(d) the carotid artery

Ans. (a)

Explanation:

Renal artery - Kidney

Hepatic artery - liver

Pulmonary Artery - Lungs

Carotid artery - brain 

Q6. The organ which stores carbohydrates as glycogen in the human body is

(a) Intestine

(b) Stomach

(c) Pancreas

(d) Liver

Ans. (d)

Explanation:

Functions of liver:

Bile production and excretion.

Excretion of bilirubin, cholesterol, hormones, and drugs.

Metabolism of fats, proteins, and carbohydrates.

Enzyme activation.

Storage of glycogen, vitamins, and minerals.

Synthesis of plasma proteins, such as albumin, and clotting factors.

Q7. Hemoglobin is an important constituent of

(a) Red blood cells

(b) White blood cells

(c) Platelets

(d) Plasma

Ans. (a)

Explanation: Hemoglobin is a molecule inside the red blood cells of human blood. It has two parts: the heme and the globin. The heme contains iron and transports oxygen from the lungs to the tissues as well as takes carbon dioxide from the tissues to the lungs.

Q8. Blood pressure is the pressure exerted by blood on the walls of

(a) Heart

(b) Veins

(c) Arteries

(d) Capillaries

Ans. (c)

Explanation: Blood pressure is the force of blood against the walls of the arteries. Blood pressure is recorded as systolic pressure over diastolic pressure. Systolic pressure is created during the contraction of the heart, while diastolic pressure is created during relaxation.

Q9. Which one of the Endocrine glands is known as master gland?

(a) Pituitary

(b) Adrenal

(c) Thyroid

(d) Parathyroid

Ans. (a)

Explanation: Pituitary gland: The main endocrine gland. It is a small structure in the head. It is called the master gland because it produces hormones that control other glands and many body functions including growth. The pituitary consists of the anterior and posterior pituitary.

Q10. Bile is produced by the

(a) Liver

(b) Stomach

(c) Pancreas

(d) Duodenum

Ans. (a)

Explanation: Bile, or gall, is a dark-green-to-yellowish-brown fluid produced by the liver of most vertebrates that aids the digestion of lipids in the small intestine. In humans, bile is produced continuously by the liver (liver bile) and stored and concentrated in the gallbladder.

Q11. Which part of the nervous system controls the activities of internal organs?

(a) Spinal cord

(b) Cerebrum

(c) Cerebellum

(d) Medulla Oblongata

Ans. (d)

Explanation: The medulla oblongata helps regulate breathing, heart, and blood vessel function, digestion, sneezing, and swallowing. This part of the brain is a center for respiration and circulation. Sensory and motor neurons (nerve cells) from the forebrain and midbrain travel through the medulla

Q12. In the human body, fats are stored in the

(a) Epidermis

(b) Adipose tissue

(c) Liver

(d) Epithelium

Ans. (b)

Explanation: Adipose tissue or fatty tissue is a connective tissue consisting mainly of fat cells (adipose cells, or adipocytes), specialized to synthesize and contain large globules of fat, within a structural network of fibers. 

It is found mainly under the skin but also in deposits between the muscles, in the intestines and in their membrane folds, around the heart, and elsewhere. The fat stored in adipose tissue comes from dietary fats or is produced in the body. Fats are not stored in areolar tissue, cartilage, or bone marrow. 

Q13. Which one of the following is a condition of delayed blood clotting?

(a) Haemorrhage

(b) Hematuria

(c)Haemophilia

(d) Anaemia

Ans. (c)

Explanation: Hemophilia delays the clotting of the blood, causing difficulty in controlling bleeding due to lack of clotting factor protein in the blood. ... Severe hemophilia can lead to bleeding spontaneously when there is no obvious cause for the bleeding. Hemophilia affects mostly males.

Q14. Housefly spreads

(a) Common cold

(b) Malaria

(c) Flu

(d) Typhoid

Ans. (d)

Explanation: House flies are known to carry and spread these diseases: Cholera, Conjunctivitis, Dysentery, Gastroenteritis, Salmonellosis, Tuberculosis, Typhoid fever.

Q15. 'Lockjaw' is the last phase of which of the following diseases?

(a) Diptheria

(b) Pneumonia

(c) Syphilis 

(d) Tetanus

Ans. (d)

Explanation: House flies are known to carry and spread these diseases: Cholera, Conjunctivitis, Dysentery, Gastroenteritis, Salmonellosis, Tuberculosis, Typhoid fever.

Q16. Reflex actions are controlled by

(a) the Brain

(b) the Spinal Chord

(c) the Nerves

(d) the Cells

Ans. (b)

Explanation: A reflex arc is a neural pathway that controls a reflex. In invertebrates, most sensory neurons do not pass directly into the brain, but synapse in the spinal cord. This allows for faster reflex actions to occur by activating spinal motor neurons without the delay of routing signals through the brain.

Q17. The floral part that receives pollen-grains during pollination is

(a) ovary

(b) style

(c) stigma

(d) ovules

Ans. (c)

Explanation: A stigma is a part of a flower that gets pollen from pollinators such as bees. The stigma is part of the female reproductive part of a flower, the pistil. The stigma is on top of the style. The stigma can be either hairy or sticky, or both to trap pollen.

Q18. Which of these is a micronutrient for plants?

(a) Carbon

(b) Oxygen

(c) Nitrogen

(d) Boron

Ans. (d)

Explanation: 

Macronutrients: N, K, Ca, Mg, P, and S, and

Micronutrients: Cl, Fe, B, Mn, Zn, Cu, Mo, and Ni

Q19. The following sugar gives energy most readily

(a) Lactose

(b) Cellulose

(c) Maltose

(d) Glucose

Ans. (d)

Explanation: Glucose is called as source of instant energy because it gets rapidly absorbed by our body. Glucose is simple sugar which is formed when carbohydrate get broken. Also, the carbohydrates get digested into glucose. Since glucose does not have to be digested, it acts as an instant source of energy.

Q20. A plant which reproduces by means of spores

(a) Mustard 

(b) Coriander

(c) Ferns

(d) Petunia

Ans. (c) 

Explanation: There are some non-flowering plants that don't produce seeds. Instead, they use spores to reproduce. Spore producing plants include plants such as mosses and ferns. Spores are tiny organisms that usually contain only a single cell.

Q21.  An edible underground stem is

(a) Ginger

(b) Sweet-potato

(c) Sugarcane

(d) Radish

Ans. (a)

Explanation: Many plants have underground modified stems that may be mistaken for roots. Examples of underground stems include corms, such as taro (left); rhizomes, such as ginger (center); and tubers, such as potatoes (right).

Sweet potato (Ipomoea batatas) is a root vegetable. It's a dicot plant, and the “sweet potato” we eat is a modified, enlarged root (or lateral root) called a root-tuber, for the purpose of storing starch to support the plant's new growth in the spring

The modified roots may be underground or aerial. (i) Fusiform: It is a modified tap root. The primary root is swollen in the middle while both the ends gradually taper forming a spindle-shaped structure, e.g., Radish

Q22. Plants get water through the roots because' of—

(a) elasticity  

(b) capillarity

(c) viscosity

(d) photosynthesis

Ans. (b)

Explanation: Plants absorb water from their root hairs on the root via osmosis. It is then transported to other parts of the plant (through the network of xylem vessels) through a combination of capillary action and "transpirational pull." Water moves through the plant by means of capillary action.

Q23. The central control of respiratory activity in human body is exercised by

(a) cerebrum

(b) cerebellum

(c) medulla oblongata

(d) hypothalamus

 Ans. (c)

Explanation: The medulla oblongata is a portion of the hindbrain that controls autonomic functions such as breathing, digestion, heart and blood vessel function, swallowing, and sneezing.

Q24. Potassium meta-bisulfite is used as a food preservative for

(a) Squash

(b) Tomato Ketchup

(c) Fruit Juices

(d) Pickles

Ans. (d)

Explanation: Potassium metabisulfite is a common wine or must additive, in which it forms sulfur dioxide (SO2). Sulfur dioxide is a disinfectant. It also acts as a potent antioxidant, protecting both the color and delicate flavors of wine.

It is used in some pickles as a preservative.

Q25. Which of these joints is a Hinge joint?

(a) Hip

(b) Elbow

(c) Shoulder 

(d) Wrist

Ans. (b)

Explanation: A hinge joint is a common class of synovial joint that includes the ankle, elbow, and knee joints. Hinge joints are formed between two or more bones where the bones can only move along one axis to flex or extend.

Q26. TO BE CONTINUE...Click Here