HCS Exam: Question Series History-III
mobile-whatsapp-img
9817390373,8295688244
Baljit Dhaka

HCS Exam: Question Series History-III

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
HCS

 

History Multiple Choice Questions For HCS Exam

Haryana Civil Services Exam 2020

Important 20000 MCQ Series For HCS Exam: HISTORY-III

Q1. The home of Gargi, Maitreya, and Kapila was at:

(a) Vidisha

(b) Ujjain

(c) Patliputra

(d) Mithila

Ans.  (d) Mithila

Explanation: The name ‘Mithila‘ goes back to Puranic times. It occurs in the   Mahabharata and in Pali literature. According to the Puranic tradition the name has been derived from that of Mithi, King of Ayodhya and grandson of Manu who founded a kingdom which was called Mithila after him. It is associated with Valmiki, Ashtavakra, Yajnavalkya, Udayana, Mahavira, Kanada, Jaimini, and Kapila as well as the women philosophers, such as Gargi, Maitreyi, Bharati, and Katyayani. Gargi was an ancient Indian philosopher. She had profound knowledge of Vedas. She is known for her debate with Yajnavalkya. Maitreyi was an Indian philosopher who lived during the later Vedic period in ancient India. She was one of two wives of the Yajnavalkya. Kapila was a Vedic sage and founder of Sankhya school of Hindu Philosophy.

Q2. Which of the following Vedas provides information about the civilization of the Early Vedic Age?

(a) Rig-veda

(b) Yajur-veda

(c) Atarva-veda

(d) Sama-veda

Ans.  (a) Rig-veda

Explanation: Rig-veda is one of the oldest religious texts of the world. It provides information about the civilization of the Early Vedic Age. It contains Vedic Sanskrit hymns.

Sama-Veda is collection of melodies.

Yajur-Veda deals with the procedures of rituals and sacrifices.

Atharva-Veda is a book of magical spells. It was initially not counted among the Vedas.

Q3. The most important text of Vedic mathematics is:

(a) Satapatha Brahman

(b) Atharva Veda

(c) Sulva Sutras

(d) Chhandogya Upanishad

Ans.  (c) Sulva Sutras

Explanation: The Shulba Sutras contain geometry related to fire-altar construction. The Shatapatha Brahmana (Brahmanas are prose commentary on the   Vedas) is a commentary on the ?ukla (white) Yajurveda. The Chandogya Upanishad is a Sanskrit text embedded in the  Chandogya Brahmana of the Sama Veda.

Q4.Which of the following Craftsmanship was not practiced by the Aryans?

(a) Pottery

(b) Jewellery

(c) Carpentry

(d) Blacksmith

Ans.  (d) Blacksmith

Explanation: Iron was not known to Vedic period people.

Q5. Who is hailed as the “God of Medicine” by the practitioners of Ayurveda?

(a) Susruta

(b) Chyavana

(c) Dhanwantari

(d) Charaka

Ans.  (c) Dhanvantari

Explanation: Dhanvantari is regarded as the god of medicine.

Sushruta is regarded as the father of surgery.

Chyavana was a sage and son of Bhrigu (one of the Saptrishis). He is said to have rejuvenated himself with a herbal paste known as Chyavanaprash.

Charaka was one of the principal contributors to Ayurveda and is regarded as the father of Indian medicine.

Q6.  The word ‘Veda’ means?

(a) Knowledge

(b) Wisdom

(c) Skill

(d) Power

Ans.  (a) Knowledge

Explanation: The Vedas have been derived from the root word Vid which means to know.   Vedas are called Apaurasheya, which means not created by man but gifted by God, and Nitya, which means existing in all eternity.

Q7. Which metal was first used by the Vedic people?

(a) Silver

(b) Gold

(c) Iron

(d) Copper

Ans.  (d) Copper

Explanation: Vedic people extensively used copper and bronze.

Q8. The caste system of India was created for :

(a) Immobility of labor

(b) Recognition of the dignity of labor

(c) Economic uplift

(d) Occupational division of labour

Ans.  (d) Occupational division of labour.

Explanation: The caste system was created for occupational division of labour and was flexible during the Vedic period. It was defined by a person’s profession. It started getting rigid during the later Vedic period.

Q9. The crop which was not known to Vedic people is:

(a) Barley

(b) Wheat

(c) Rice

(d) Tobacco

Ans.  (d) Tobacco

Explanation: Barley, wheat, and rice were the food of the Vedic people.

Q10. The staple food of the Vedic Aryans was :

(a) Barley and rice

(b) Milk and its products

(c) Rice and pulses

(d) Vegetables and fruits

Ans.  (b) Milk and its products

Explanation: The Vedic economy mostly revolved around cow and dairy products.   That is the reason why cows were considered aghanya i.e. not to be killed.

Q11. Which one of the following stages of the life of man in Aryan Society, in ascending order of age, is correct?

(a) Brahmacharya – Grihastha – Vanaprastha – Sanyasa

(b) Grihastha – Brahmacharya – Vanaprastha – Sanyasa

(c) Brahmacharya – Vanaprastha – Sanyasa – Grihastha

(d) Grihastha – Sanyasa – Vanaprastha – Brahmacharya

Ans.  (a) Brahmacharya – Grihastha – Vanaprastha – Sanyasa

Explanation: The life of Vedic people was divided into four parts. The period of each was of 25 years.

Q12. That the Rig-Vedic Aryans were a pastoral people is borne out by the fact that:

(a) There are many references to the cow in the Rig Veda

(b) Most of the wars were fought for the sake of cows

(c) Gifts made to priests were usually cows and not land

(d) All of the above

Ans.  (d) All of the above

Explanation: Cow was considered extremely valuable in Vedic times, even more, valuable than the land. But in later Vedic period, land became more valuable than the cow.

Q13. The Aryans succeeded in their conflicts with the pre-Aryans because: 

(a) they used elephants on a large scale

(b) they were taller and stronger

(c) they were from an advanced urban culture

(d) they used chariots driven by horses

Ans.  (d) they used chariots driven by horses

Explanation: The Aryans’ success can partly be attributed to the superiority of their technology, particularly weapon technology. The Aryans had advanced bronze weapons and horse-drawn chariots.

 Q14. Which one of the following Vedas contains sacrificial formulae?

(a) Sama Veda

(b) Rig Veda

(c) YajurVeda

(d) Atharva Veda

Ans.  (c) Yajur-veda

Explanation: Yajur Veda deals with sacrificial formulae. It is divided into Black Yajur Veda and White Yajur Veda.

Q15. The subject matter which Manu Smriti deals with is related to

(a) Economics

(b) Politics

(c) Law

(d) Arts

Ans. c

Explanation: Manu Smriti is the law code of Hindu society.

Q16. Name the temple in Indonesia where scenes from Ramayana and Mahabharatha are depicted.

(a) Borobudur

(b) Kailashnath

(c) Angkor Wat

(d) Brihadeshwara

Ans. a

Explanation: Borobudur Temple is located in Indonesia. Angkor Wat Temple is located in Cambodia. Brihadishvara Temple is in Thanjavur, Tamil   Nadu. Kailashanatha is in Ellora Caves, Maharashtra.

Q17. Which one of the following tribal assemblies was normally involved in the election of the tribal chief?

(a) Samiti

(b) Sabha

(c) Gana

(d) Vidata

Ans. a

Explanation: The election of the king was done by the tribal assembly called Samiti. The Samiti was the National Assembly of people while the sabha was the Council of Elders. Gana was an assembly of warriors. Vidatha was an assembly meant for secular, religious, and military purposes.

Q18. The term ‘Upanishad’ literally implies

(a) Knowledge

(b) Wisdom

(c) Sitting near

(d) Recitation

Ans.  (c) Sitting near

Explanation: Upanishad means “sitting down near”, referring to the student sitting down near the teacher while receiving esoteric knowledge.

Q19. The origin of Indian music can be traced to which of the following Vedic Samhitas?

(a) Rigveda

(b) Samaveda

(c) Yajurveda

(d) Atharvaveda

Ans. b Samaveda

Explanation: The origin of Indian music can be traced to Samaveda in Vedic Samhita.

Q20. The Earliest Settlements of Aryan tribes were at

(a) Uttar Pradesh

(b) Bengal

(c) Sapta Sindhu

(d) Delhi

Ans.  (c) Sapta Sindhu

Explanation: The Sapta Sindhu region consisted of seven rivers. Nandi Tara (Saraswati), Indus and its five tributaries, namely Vitasta (Jhelum), Askini (Chenab), Vipas (Beas), Parushni (Ravi), and Sutudri (Sutlej).

Q21. The first to invade India were the

(a) Aryans

(b) Greeks

(c) Persians

(d) Arabs

Ans.  (a) Aryans

Q22. Find the odd one :

(a) Samveda

(b) Yajurveda

(c) Vishnu Purana

(d) Rigveda

Ans.  (c) Vishnu Purana

Q23. The Upanishads are the

(a) Great Epics

(b) Story Books

(c) Source of Hindu Philosophy

(d) Law Books

Ans.  (c) Source of Hindu Philosophy

Explanation: Upanishads are the Source of Hindu Philosophy, Law is covered in manusmriti. Great Epics of Hinduism are Ramayana and  Mahabharata.

Q24. The Veda which deals with the rituals is known as

(a) Rigveda

(b) Yajurveda

(c) Samaveda

(d) Atharvaveda

Ans. b Yajur Veda

Explanation: The Yajur Veda (“Worship Knowledge” or “Ritual Knowledge”) consists of recitations, ritual worship formulas, mantras, and chants directly involved in worship services. Like the Sama Veda, its content derives from the Rig Veda but the focus of its 1,875 verses is on the liturgy of religious observances.

Q25. The Sage who is said to have Aryanised South India was

(a) Yagnavalkya

(b) Vashistha

(c) Agastya

(d) Vishwamitra

Ans.  (c) Agastya

Explanation: Sage Agastya is associated with the Aryanization of South India. The Yadavas of South India were the first to be Aryanized. Agastya compiled the first Tamil grammar called Agathiyam. His wife’s name was Lopamudra.

Q.26. TO BE CONTINUE... Click Here