HCS Exam Question Series: History-II
mobile-whatsapp-img
9817390373,8295688244
Baljit Dhaka
hcs prelims testseries image
hcs prelims mains testseries image
HCS Mains test series

HCS Exam Question Series: History-II

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Already Bookmark
HCS

History Multiple Choice Questions For HCS Exam

Haryana Civil Services Exam 2020

Important 20000 MCQ Series For HCS Exam: HISTORY

Q1. The script of the Indus Valley Civilization is:

(a) Kharosthi  

(b) Undeciphered

(c) Brahmi   

(d) Tamil

Ans.  (b) The script of Indus Valley civilization is yet to be deciphered. Its style is Boustrophedon.

Q2. Lothal, the dockyard site of the Indus Valley Civilization, is situated in:

(a) Gujarat  

(b) Punjab

(c) Pakistan    

(d) Haryana

Ans.  (a) Lothal is located in Gujarat.

Q3. At which of the following sites was the famous ‘Dancing Girl’ found?

(a) Harappa 

(b) Mohenjodaro

(c) Lothal  

(d) Kalibangan

Ans.  (b) The famous dancing girl made of bronze was found at   Mohenjodaro.

Q4. Name the oldest Indian civilization.

(a) Indus Valley civilization  

(b) Mesopotamian civilization

(c) Egyptian civilization  

(d) None of these

Ans.  (a) Indus Valley Civilisation is the oldest Indian civilization.

Q5. One of the following Indus Valley sites is in Pakistan:

(a) Lothal

(b) Kalibangan

(c) Alamgirpur

(d) Harappa

Ans.  (d) Harappa is located in Pakistani Punjab. Lothal is in Gujarat, Kalibangan in Rajasthan, and Alamgirpur in Uttar Pradesh.

Q6. Match the following:

1. Mohenjodaro   1. Statue of a priest

2. Harappa           2. Port

3. Kalibangan       3. Plough marks

4. Lothal               4. Red sand stone male toorso

(a) A–1, B–4, C–3, D–2

(b) A–3, B–2, C–4, D–1

(c) A–2, B–3, C–1, D–4

(d) A–1, B–4, C–2, D–3

Ans.  (a)

Q7. ‘Mohan-jo-daro’ in Sindhi means:

(a) The city of evil spirits   

(b) The food of Pashupathi

(c) The land of Shiva 

(d) The mound of the dead

Ans.  (d) Mohenjodaro means mound of the dead.

Q8. Which was the backbone of Indus Economy?

(a) Agriculture

(b) Trade

(c) Wheel Made Pottery

(d) Carpentry

Ans.  (a) As in most other contemporary civilizations, agriculture was the backbone of the Indus economy. The people made extensive use of the wooden plows. Barley and wheat were the main food crops. Findings of rice are rare.

Q9. In which of the following period Ostriches were found in India?

(a) Palaeolithic Period

(b) Neolithic Period

(c) Mesolithic Period

(d) Megalithic Period

Ans.  (a) Ostriches were found in India during the paleolithic period. Large quantities of ostrich eggshells were found at Patne in   Maharashtra. Design were engraved on some pieces, while beads were also made out of them.

Q10.   ____ is considered to be the oldest discovery of the Indus Valley Civilization?

(a) Bhirdana

(b) Mohenjodaro

(c) Rakhigarhi

(d) Allhdino

Ans.  (a) Bhirrana, also Bhirdana and Birhana, is a small village located in Fatehabad District, in the Indian state of Haryana. Its history stretches back to pre-Harappan times, as revealed by archaeological discoveries.

Q11. Mohanjodro is situated on the bank of which river?

(a) Sarasvati

(b) Ravi

(c) Ghaggar

(d) Sindhu

Ans.  Mohenjodaro – Indus

Harappa – Ravi

Chanhudaro – Indus

Ropar – Sutlej

Lothal – Bhogava (Tributary of Sabarmati)

Kalibangan – Ghaggar

Alamgirpur – Hindon

Q12. Caves and Rock Shelters of the Palaeolithic Age have been found in which of the places in India?

(a) Soan Valley

(b) Valleys of Narmada and Tungabhadra

(c) Bhimbhetka near Bhopal

(d) None of these

Ans.  (c) The Bhimbetka rock shelters are an archaeological site in central India that spans the prehistoric Paleolithic and Mesolithic periods as well as historical period.  It exhibits the earliest traces of human life on the Indian subcontinent and evidence of the Stone Age. The rock shelters and caves of Bhimbetka have a large number of paintings. The oldest paintings are found to be 10,000 years old.

Q13. In which of the following places were dogs buried along with their masters in the neolithic age?

(a) Burzahom

(b) Adamgarh

(c) Bagor

(d) Bhimbhetka

Ans.  (a) In Burzahom, dogs were buried with their masters in the neolithic age. The Burzahom archaeological site is located in the Kashmir Valley.

Q14. Who discovered the city of Harappa?

(a) Daya Ram Sahni in 1921

(b) R. D. Banerjee in 1922

(c) Y. D. Sharma in 1953

(d) B. B. Lal in 1959

Ans.  (a) Harappa – Daya Ram Sahni

       Mohenjodaro – R. D. Banerjee

       Lothal – S. R. Rao

       Kalibangan – B. B. Lal

       Ropar and Alamgirpur – Y. D. Sharma

       Chanhudaro – M. G. Majumdar

       Rangpur – M. S. Vats

Q15. Which among the following has not been found in the excavation of Harappan sites?

(a) Drains and Well

(b) Fort

(c) Reservoirs

(d) Temple with Shikhar

Ans.  (d) Although idol worship was prevalent in Indus Valley Civilisation, there were no temples.

Q16. Which of the metals was not known to the people of Indus Valley Civilization?

(a) Copper

(b) Bronze

(c) Gold

(d) Iron

Ans.  (d) Indus Valley Civilisation people were unaware of iron.

Q17. At which places were rice husks found?

(a) Lothal

(b) Rangpur

(c) Harappa

(d) Both 1 and 2

Ans.  (d) Rice husks were found at Lothal and Rangpur. Both are in Gujarat.

Q18. At which of the places was a bronze sculpture of a dog chasing a deer found?

(a) Ropar

(b) Lothal

(c) Harappa

(d) Kalibangan

Ans.  (c) A bronze sculpture of a dog chasing a deer was found at Harappa.

Q19. Which of the following was found at Kalibangan?

(a) The great bath

(b) The great granary

(c) Multi-pillared assembly hall

(d) Bangle factory

Ans.  (d) Bangle factory was found at Kalibangan.

Q20. In which of the following cities were actual remains of rhinoceros found?

(a) Amri

(b) Alamgirpur

(c) Harappa

(d) Ropar

Ans.  (a) Actual remains of Rhinoceros were found at Amri. Remains of   Camel were found at Kalibangan while those of Horse were found at Surkotada.

Q21. Which city is known as the Manchester of Indus Valley Civilization?

(a) Ropar

(b) Lothal

(c) Dholavira

(d) Sutkagendor

Ans.  (b) Lothal was called Manchester of Indus Valley Civilisation due to its expansion of cotton trade.

Q22. Which was the only city to be divided into three parts?

(a) Ropar

(b) Dholavira

(c) Harappa

(d) Mohenjodaro

Ans.  (b) Cities of Indus valley Civilisation were usually divided into two parts but Dholavira was divided into three parts.

Q23. Which of the following is true about the script of Indus Valley Civilization?

(a) It was pictographic

(b) Fish symbol is most represented

(c) It was written right to left in first-line and left to right in the second line

(d) All of these

Ans.  (d) All of these.

Q24. Which city is known as the gateway city of Indus Valley Civilization?

(a) Harappa

(b) Mohenjodaro

(c) Lothal

(d) Ropar

Ans.  (a) Harappa because of its geographical location is called the gateway of Indus Valley Civilisation.

Q25.  In which of the following cities were two rows of six granaries found?

(a) Mohenjodaro

(b) Chanduraho

(c) Daimabad

(d) Harappa

Ans.  (d) While the great granary was found at Mohenjodaro, two rows of six granaries were found at Harappa.

Q 26. TO BE CONTINUE... Click Here