HCS Exam: Multiple Choice Questions History-V
mobile-whatsapp-img
9817390373,8295688244
Baljit Dhaka
hcs prelims testseries image
hcs prelims mains testseries image
HCS Mains test series
upsc ias image
upsc ias image
upsc ias image

HCS Exam: Multiple Choice Questions History-V

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
HCS

History Multiple Choice Questions For HCS Exam

Haryana Civil Services Exam 2020

Important 20000 MCQ Series For HCS Exam: HISTORY-V

Q1.  Which area of India was known as Avantika in ancient times?

(a) Avadh

(b) Ruhelkhand

(c) Bundelkhand

(d) Malwa

Ans.  (d) Malwa

Explanation: Avanti was the ancient kingdom in the preset day Malwa region of Madhya   Pradesh. Its capital was Ujjain. It was one of the four mahajanapadas.

Q2. The First Tirthankara of the Jains was : 

(a) Arishtanemi

(b) Parshvanath

(c) Ajitanath

(d) Rishabha Dev

Ans. (d) Rishabha Dev

Explanation: There are 24 Tirthankaras in Jainism. Rishabha Dev was the first, Parshwanath was 23rd and the last Tirthankara was Mahavira. The symbol of Rishabha Dev was bull, that of Parshwanath was snake and lion was the symbol of Mahavira.

Q3. Yavanika or curtain was introduced in Indian theatre by which of the following?

(a) Shakas

(b) Parthians

(c) Greeks

(d) Kushans

Ans. (c) Greeks

Explanation: Yavanika (Curtain) was introduced in Indian theatre by the Greeks.

Q4. Who among the following was the first to invade India?

(a) Xerxes

(b) Alexander

(c) Darius-I

(d) Seleucus

Ans. (c) Darius-I

Explanation: The first foreign conquerer to successfully invade India was Cyrus from Persia (modern-day Iran). He invaded in 550 BCE. Darius-I was his grandson and invaded India in 516 BCE. Xerses was the successor of Darius-I and employed Indians in the long war against the Greeks. Seleucus was infantry general under Alexander and after the death of the latter assumed charge of the eastern region of territories won by him. He was defeated by Chandragupta Maurya.

Q5. With which of the following is the classic “Jivaka Chintamani” in Tamil associated?

(a) Jainism

(b) Buddhism

(c) Hinduism

(d) Christianity

Ans. (a) Jainism

Explanation: Jivaka Chintamani (fabulous gem) is a classical epic poem, considered one of the five great Tamil epics according to later Tamil literary tradition, the others being Manimegalai, Silappadikaram, Valayapathi, and Kundalakesi. It was composed during the 10th century CE by   Thiruthakka Thevar, a Jain monk. The epic contains the exposition of   Jain doctrines and beliefs.

Q6. Where did Lord Buddha give his maximum sermons?

(a) Shravasti

(b) Bodh Gaya

(c) Sarnath

(d) Kushinagar

Ans. (a) Shravasti (Uttar Pradesh)

Explanation: Important places related to Buddha are:

Lumbini (Nepal) – Place of birth

Bodhgaya (Bihar) – Attainment of enlightenment

Sarnath (Uttar Pradesh) – First sermon

Kushinagar (Uttar Pradesh) – Mahaparinirvana

Rajgir (Bihar) – First place to visit after Mahabhinishkramana

Q7. In Tamil literature, the glorious books ‘Shilppadikaram and Manimekhalai’ are related to

(a) Jainism

(b) Buddhism

(c) Hindusim

(d) Christianity

Ans. (b) Buddhism

Explanation: Shilppadikaram is one of the five Great Epics according to later Tamil literary tradition, the others being Manimegalai, Jivaka Cintamani, Valayapathi, and Kundalakesi. Buddhist monk Ilango Adigal is credited with this work. Manimekalai is a purely Buddhist work of the 3rd Sangam period.

Q8. Who, according to the Buddhists, is believed to be the next incarnation of Gautam Buddha?

(a) Atreya

(b) Maitreya

(c) Nagarjuna

(d) Kalki

 Ans. (b) Maitreya

Explanation: Maitreya is foretold as a future Buddha of this world in Buddhist eschatology. Atreya was one of the great Hindu Sage Atreya and a renowned scholar of Ayurveda. Nagarjuna is widely considered one of the most important Buddhist philosophers. Kalki is the tenth avatar of Lord Vishnu.

Q9.  Which among the following ‘MATH’ is related with Buddhism?

(a) Dakhm

(b) Chaity

(c) Khanga

(d) Angeri

Ans. (b) Chaitya

Explanation: A Chaitya is a Buddhist or Jain shrine including a stupa. A Dakhma is a circular, raised structure built by Zoroastrians for excarnation. Khangah is a building designed specifically for gatherings of a Sufi brotherhood.

Q10. Where was the world’s largest monolithic statue of Buddha installed?

(a) Bamiyan

(b) Hyderabad

(c) Kandy

(d) Lhasa

Ans. (a) Bamiyan

Explanation: The Buddhas of Bamiyan were two 6th century monumental statues of standing buddha carved into the side of a cliff in the Bamyan valley in the Hazarajat region of central Afghanistan. They were dynamited and destroyed in March 2001 by the Taliban.

Q11. The ‘Ajivikas’ were a

(a) sect contemporary to the Buddha

(b) breakaway branch of the Buddhists

(c) sect founded by Charvaka

(d) sect founded by Shankaracharya

Ans. (a) sect contemporary to the Buddha

Explanation: Ajivika is one of the n?stika or "heterodox" schools of Indian philosophy. Purportedly founded in the 5th century BCE by Makkhali Gosala, it was a ?rama?a movement and a major rival of Vedic religion, early Buddhism, and Jainism. Makkhali Gosala was an ascetic teacher of ancient India. He was a contemporary of Buddha, and of   Mahavira.

Q12. How was Burma (now Myanmar) known to ancient Indians?

(a) Malayamandalam

(b) Yavadwipa

(c) Suvarnabhumi

(d) Suvarnadwipa

Ans. (c) Suvarnabhumi

Explanation: Suvarnabhumi is a Sanskrit term meaning the “Golden Land” or “Land of Gold”, coined by the ancient Indians which refers broadly to the Southeast Asian region across the Gulf of Bengal and Eastern Indian Ocean; Lower Burma, Lower Thailand, Lower Malay Peninsula, and Sumatra. Although it seems to cover vast region in Southeast Asia, it is generally accepted that the name Suvarnabhumi was first used to refer more specifically to Lower Burma. Another term that was used by the ancient Indians is Suvarnadvipa which means the “Golden Peninsula/Island”. Suvarnabhumi may have been used primarily as a vague general designation of an extensive region in Southeast Asia, but, over time, different parts of it came to be designated by the additional epithets of island, peninsula, or city.

Q13. Which among the following is the sacred book of the Buddhists?

(a) Upanishad

(b) Vedas

(c) Tripitaka

(d) Jatakas

Ans. (c) Tripitaka

Explanation: Vinaya Pitaka (rules of monastic discipline for monks), Sutta Pitaka (collection of Buddha’s sermons), and Abhidhamma Pitaka (philosophies of Buddha’s teachings).

Q14. The tutor of Alexander, the Great was

(a) Darius

(b) Cyrus

(c) Socrates

(d) Aristotle

Ans. (d) Aristotle

Explanation: Alexander was a student of Aristotle, was a student of Plato, who in turn was a student of Socrates. He wrote the book politics.

Q15. Who propounded the ‘Eight-Fold Path’ for the end of the misery of mankind

(a) Mahavir

(b) Gautam Buddha

(c) Adi Shankaracharya

(d) Kabir

Ans. (b) Gautama Buddha

Explanation: It is also known as the Middle Path or Middle Way.

Q16. Buddhism made an important impact by allowing two sections of society into its fold. They were

(a) Merchants and Priests

(b) Moneylenders and Slaves

(c) Warriors and Traders

(d) Women and Sudras

 Ans. (d) Women and Sudras

Explanation: Buddha was against caste. His religion was open to all, to Shudras, women, and even repentant criminals (Like Angulimala). The Buddhist scriptures were available to all men and women. Buddhism encouraged the abolition of distinctions in society and strengthened the principle of social equality.

Q17. The language used to write source materials in ancient time was

(a) Sanskrit

(b) Pali

(c) Brahmi

(d) Kharosthi

Ans. (b) Pali

Explanation: Pali is a Middle Indo-Aryan language (of Prakrit group) of the Indian subcontinent.

Q18. ‘Bull’ in Buddhism is associated with which event of Buddha’s life?

(a) Birth

(b) Great departure

(c) Enlightenment

(d) Mahaparinirvan

Ans. (a) Bull

Explanation: Birth - Lotus and Bull

The Great Departure (Mahabhinishkramana) – Horse Enlightenment (Nirvana) – Bodhi Tree First Sermon (Dhammachakraparivartan) – Eight spoked Wheel Death (Parinirvana) – Stupa

Q19. ‘Buddha’ means

(a) The Enlightened one

(b) The Religious Preacher

(c) The Genius

(d) The Powerful

Ans. (a) The Enlightened one

Explanation: Buddha’s original name was Siddhartha Gautama. His father’s name was Shudhodhana and his mother’s name was Mahamaya. Gautami was his stepmother. Yashodhara was his wife and Rahul his son. Kanthak was his horse. His first teacher was Alar Kalam.

Q20. Name the clan Buddha belonged to

(a) Gnathrika  

(b) Maurya

(c) Sakya

(d) Kuru

Ans. (c) Sakya

Explanation: Shakya was an ancient tribe (janapada) of the Indian Subcontinent in the 1st millennium BCE. In Buddhist texts, the Shakyas, the inhabitants of Shakya janapada, are mentioned as a Kshatriya clan of Gotama gotra.

Q21. Mention the place where Buddha attained enlightenment.

(a) Sarnath

(b) Bodh Gaya

(c) Kapilavastu

(d) Rajgriha

Ans. (b) Bodh Gaya

Explanation: Prayer flags and pilgrim under the bodhi tree at Bodh Gaya, India, the site of the Buddha's enlightenment. During this period the place of the Buddha's enlightenment at Bodh Gaya was the most important pilgrimage center, and it remained so throughout much of Buddhist history.

Q22. Which one of the following was the last Buddhist text produced In India?

(a) Divya Vandana 

(b) Dohakosa

(c) Vajrachedika

(d) Vamsathapakasini

Ans. (d) Vamsathapakasini

Explanation: Vamsathapakasini is among the last Buddhist texts produced in India.   It gives us information about the origin of the Mauryas.

Q23. Alexander and Porus fought a battle at

(a) Hydaspes

(b) Haldighati

(c) Panipat

(d) Tarain

Ans. (b) Jhelum

Explanation: The Battle of the Hydaspes was fought in 326 BC between Alexander the Great and King Porus of the Paurava kingdom on the banks of the Jhelum River.

Q24. After Alexander’s death, the Eastern part of his empire came under

(a) Seleucus Nicator

(b) Menander

(c) Rudradaman

(d) Kanishka

Ans. (a) Seleucus Nicator

Explanation: After the death of Alexander in June 323 BC, Seleucus initially supported Perdiccas, the regent of Alexander's empire, and was appointed Commander of the Companions and chiliarch at the Partition of Babylon in 323 BC. Seleucus ruled not only Babylonia but the entire enormous eastern part of Alexander's empire.

Q25. The early Buddhist scriptures were composed in :

(a) Prakrit texts

(b) Pali texts

(c) Sanskrit texts

(d) Pictographical texts

Ans. (b) Pali texts

Explanation: The sacred book of Buddhism is called the Tripitaka (called Tipitaka in Pali). It is also called the Pali Canon, after the language in which it was first written.

Q26TO BE CONTINUE... Click Here