HCS 2020 MCQ Series: History-IV
mobile-whatsapp-img
9817390373,8295688244
Baljit Dhaka

HCS 2020 MCQ Series: History-IV

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
HCS

History Multiple Choice Questions For HCS Exam

Haryana Civil Services Exam 2020

Important 20000 MCQ Series For HCS Exam: HISTORY-IV

Q1. ‘Jorwe Culture’ was a Chalcolithic archaeology site located in the present-day Indian state of _______

(a) Assam

(b) Maharashtra

(c) Gujarati

(d) Bihar

Ans.  (b) Maharashtra

Explanation: The Jorwe culture was a Chalcolithic archaeological culture that existed in large areas of what is now Maharashtra state in Western India, and also reached north into the Malwa region of Madhya   Pradesh. It is named after the type site of Jorwe.

Q2. Which one of the following is INCORRECTLY matched?

(a) Sama-Veda-knowledge of Science

(b) Rig Veda-knowledge of the Hymns of Praise  

(c) Atharva-Veda-knowledge of the magic formulas

(d) Yajur-Veda-knowledge of the sacrificial formulas

Ans.  (a) Sama-Veda

Explanation: Sama Veda is a collection of melodies. It consists of Dhrupad Raga.

Q3. Which of the following is false as per Vedic theory?

(a)The Kshatriyas, or warrier rulers, came from Purusha’s arms

(b)The Vaishyas, or the commoners, came from Purusha’s thighs

(c)The Brahmans, or priests, came from Purusha’s ears

(d)The Shudras, or labourers and servants, came from Purusha’s feet

Ans.  (c) The Brahmans, or priests, came from Purusha’s ears

Explanation: The Brahmans, or priests, came from Purusha’s mouth.

Q4. Which among the following is called the ‘Vedanta’?

(a)Vedanga

(b)Brahman  

(c)Upanishad 

(d)Aranyaka

Ans. (c) Upanishad

Explanation: The word Vedanta literally means the end of the Vedas and originally referred to the Upanishads because they came at the last phase of the Vedic period. Vedangas are the limbs of Vedas. They are the treatise of science and arts. The sages dwelling in the forests explained Vedic texts to their pupils in form of Aryankas. Aryanya means the forest.

Q5. In the context of Hindu Mythology, which of the following options is not among the ten avatars of Lord Vishnu?

(a)Garud

(b)Matsya

(c)Kurm

(d)Varah

Ans.  (a) Garud

Explanation: Garuda is the vehicle mount of Lord Vishnu.

10 Avtars of Lord Vishnu !!!

  1. The First Avatar: Matsya (The Fish)
  2. The Second Avatar: Kurma (The Tortoise)
  3. The Third Avatar: Varaha (The Boar)
  4. The Fourth Avatar: Narasimha (The Man-Lion)
  5. The Fifth Avatar: Vamana (The Dwarf)
  6. The Sixth Avatar: Parasurama (The Angry Man)
  7. The Seventh Avatar: Lord Rama (The Perfect Man)
  8. The Eighth Avatar: Lord Krishna (The Divine Statesman)
  9. The Ninth Avatar: Balarama (Krishna's Elder Brother)
  10. The Tenth Avatar: Kalki (The Mighty Warrior)

Q6. The archeological site Inamgaon is situated in:

(a)Karnataka

(b)Uttar Pradesh

(c)Gujarat

(d)Maharashtra

Ans.  (d) Maharashtra

Explanation: Inamgaon is a post-Harappan agrarian village and archaeological site located in Maharashtra, western India. Situated along the right bank of the Ghod River, it is considered to be the 'regional center' of the Bhima Valley.

Q7. Which of the following is associated to the Sanskrit Mahabharata?

(a)Gitagovinda    

(b)Yuddha Kanda

(c)Shanti Parva

(d)Kathasaritasagar

Ans.  (c) Shanti Parv

Explanation: The Shanti Parva is the twelfth of eighteen books of the Indian Epic   Mahabharata. The Shanti Parva recites the duties of the ruler, dharma, and good governance, as counseled by the dying Bhishma and various Rishis. Gitagovinda is a work composed by the 12th-century Indian poet, Jayadeva. It describes the relationship between Krishna and the gopis of Vrindavana, and in particular one gopi named Radha. The Yuddha Kanda (also referred to as Lanka Kanda) is one of the main episodes in the great epic Ramayana. The Yuddha Kandam narrates the War between the army of Rama and the army of Ravana. The Kath?sarits?gara is a famous 11th-century collection of Indian legends, fairy tales, and folk tales as retold in Sanskrit by Somadeva, an   11th century CE writer from Kashmir.

Q8. The archaeological site of Koldihwa is located at :

(a)Maharashtra

(b)Bihar

(c)Uttar Pradesh

(d)Madhya Pradesh

Ans.  (c) Uttar Pradesh

Explanation: It is located on the Southeast of Allahabad on the left bank of the Belan   River in the Meja sub-division of Allahabad district, Uttar Pradesh,   India. The site represents three occupational levels: the Neolithic,   Chalcolithic, and Iron Age phases.

Q9. The goddess Aryani is the goddess of ____ as per the Rigvedic period.

(a)Dawn

(b)Forest

(c)Wind

(d)Earth

Ans.  (b) Forest

Explanation: Aryani is the goddess of the forest. Ushas is the goddess of dawn. Marut is the personified storm. Prithvi is the goddess of Earth.

Q10. Which among the following is the largest among the four ancient civilizations?

(a)Mesopotamia  

(b)China

(c)Egypt

(d) Indus Valley Civilization

Ans.  (d) Indus Valley civilization

Explanation: Indus Valley civilization is the largest while Mesopotamian is the oldest.

Q11. Who among the following archaeologists was the first to identify similarities between a pre-Harappan culture and the mature Harappan culture?

(a) Amalanada Ghosh

(b) R.D. Banerjee

(c) Dayaram Sahani

(d) Sir John Marshal

Ans.  (a) Amalanada Ghosh

Explanation: In 1965, Amalanada Ghosh was the first person to identify these similarities during his research on Sothi culture in Rajasthan. So this is an early archaeological site of the Indus Valley Civilization, located in the Hanumangarh district of Rajasthan.

Q12. Which of the following describes the nature of religion according to Rigveda?

(a) Rigvedic religion can be described as naturalistic polytheism.

(b) There are striking similarities between the Rigvedic religion and the ideas in the Iranian Avesta.

(c) Vedic sacrifices were of two kinds.

(d) All of these.

Ans.  (d) All of these

Explanation: The rig vedic religion venerates several gods which were personified forces of nature. The Aryans came from central asia and some of them settled in India while some of them settled in Iran. That is why there are striking resemblances between rig vedic religion and iraninan avesta. There were two kinds of vedic sacrifices, one were performed by everyone while the other were so elaborate that they required priests.

Q13. Which one of the following statements about Rigveda is not correct?

(a) Deities were worshipped through prayer and sacrificial rituals.

(b) The Gods are presented as powerful who could be pleased with sacrifices.

(c) Offerings to Gods were made through fire.

(d) The sacrifices were performed in the temples.

Ans.  (d) The sacrifices were performed in the temples.

Explanation: The prayers and sacrifices associated with rig veda were not performed in the temples. The Gods are presented as powerful who could be pleased with sacrifices and offerings to Gods were made through fire.

Q14. The polity of the Harappan people as derived from materialistic evidence was

(a) Secular federalists

(b) Theocratic federalists

(c) Oligarchic

(d) Theocratic unitary

Ans.  (d) Theocratic unitary

Explanation: The polity of Harappan civilization was governed by a deity or divine power. The standardization of sizes of bricks, weights, and measures, etc suggests a unitary form of government.

Q15. Who among the following cultures were the first to paint their pottery?

(a) Mesolithic 

(b) Chalcolithic

(c) Neolithic

(d) Iron age

Ans.  (c) Neolithic

Explanation: Wall paintings were painted in the Mesolithic period as can be seen in Bhimbetka but the pottery was painted in the neolithic period.

Q16. Which one among the following Indus cities was known for water management?

(a) Lothal

(b) Mohenjodaro

(c) Harappa

(d) Dholavira

Ans.  (d) Dholavira

Q17. Which one among the following is not a characteristic of Rigvedic Aryans?

(a) They were acquainted with horses and chariots

(b) They were acquainted with the use of Iron

(c) They were acquainted with the use of Copper and Bronze

(d) The cow was an important form of wealth

Ans.  (b) They were acquainted with the use of Iron 

Explanation: Rig Vedic people were not acquainted with iron. Iron arrived in India in later Vedic or the mahajanpad period only (around 600 BCE).

Q18. Ayurveda is associated with …

(a) Rigveda

(b) Yajurveda

(c) Samveda

(d) Atharvaveda

Ans.  (a) Rigveda

Ayurveda – Rigveda

Gandharvaveda – Samaveda

Dhanurveda – Yajurveda

Shilpveda - Atharvaveda

Q19. Who according to Rigveda is the most important god?

(a) Purandar

(b) Varuna

(c) Agni

(d) Surya

Ans.  (a) Purandar

Explanation: Indra was addressed as purandar in rig veda.

Q20. Which is the oldest epic of the world?

(a) Rig-Veda

(b) Ramayana

(c) Mahabharata

(d) Manu Smriti

Ans.  (b) Ramayana

Explanation: Ramayana is also known as Adi Kavya. Originally it contained verses but presently it has 24000 verses. Mahabharata originally contained 8800 verses and was call Jay   Samhita. Now it has 100,000 verses, making it the world’s largest epic.

Q21.  Which is the oldest Purana?

(a) Rig-Veda

(b) Matsya Purana

(c) Vishnu Purana

(d) Garud Purana

Ans.  (b) Matsya Purana

Q22.  The word ‘Satyameva Jayate’ has been derived from which Upanishad?

(a) Akshi Upanishad

(b) Mundaka Upanishad

(c) Garuda Upanishad

(d) Mahavakya Upanishad

Ans.  (b) Mundaka Upanishad

Explanation: Satyameva Jayate (Truth Alone Triumphs) is a mantra from the ancient   Indian scripture Mundaka Upanishad. Upon independence of India, it was adopted as the national motto. It is inscribed in Devanagari script at the base of the national emblem.

Q23. Which god was considered an intermediary between God and people?

(a) Indra

(b) Varuna

(c) Agni

(d) Surya

Ans.  (c) Agni

Q24. The most mentioned river in Rigveda is?

(a) Ganges

(b) Saraswati

(c) Indus

(d) Yamuna

Ans.  (c) Indus

Explanation: Indus is the most mentioned river while Saraswati is the most pious river.

Q25.  Who is the founder of Yog Darshan?

(a) Maharishi Patanjali

(b) Maharishi Gautam

(c) Maharishi Kapil

(d) Maharishi Jaimini

Ans.  (a) Maharishi Patanjali

Explanation: Yog Darshan – Maharishi Patanjali

Sankhya Darshan – Maharishi Kapil

Nyaya Darshan – Maharishi Gautam

Vaisheshika Darshan – Maharishi Uluka

Mimasa Darshan – Maharishi Jaimini

Vedant Darshan – Maharishi Badrayan

Q26TO BE CONTINUE... Click Here