Posted on Leave a comment

UPSC Geography Important Questions || Civil Services Examination

UPSC Geography Important Questions || Civil Services Examination

UPSC Geography Important Questions || Civil Services Examination

Q1. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें :

1. Coal, Petroleum, Natural gas are considered as Conventional sources of energy./ कोयला, पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक गैस परंपरागत ऊर्जा के साधन माने जाते हैं |

2. Bituminous is a low grade soft brown coal, having high moisture content./ बिटुमिनस एक निम्न कोटि का भूरा कोयला होता है जो मुलायम होने के साथ साथ अधिक नमीयुक्त होता है |

3. Damodar Valley , Raniganj, Jharia, are the major coal fields in Gondwana coal fields./ गोंडवाना कोयला क्षेत्र में दामोदर घाटी, रानीगंज, झरिया प्रमुख कोयला क्षेत्र हैं |

Which of the above statement/s is/are correct :/ उपरोक्त में से कौन सा/ से कथन सत्य है/हैं ?

(a) only 1/ केवल 1

(b) 1 and 3/ 1 और 3

(c) 2 and 3/ 2 और 3

(d) 1,2,3/ 1,2,3

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct  Coal, Petroleum, Natural gas are considered as Conventional sources of energy.
  • Statement 2 is not correct  Lignite is a low grade soft brown coal, having high moisture content.
  • Statement 3 is correct Damodar Valley , Raniganj, Jharia,Bokaro, Giridih, Karanpura are the famous coal fields in Gondwana coal fields.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें :

1. Ankleshwar accounts for about 63 per cent of India’s petroleum production./ भारत के पेट्रोलियम उत्पादन का लगभग 63 % अंकलेश्वर से प्राप्त होता है |

2. The eastern part of India has greater potential for the development of solar energy .भारत के पूर्वी भाग में सौर ऊर्जा के विकास की अधिक संभावनाएं हैं |

3. In India Rajasthan and Jharkhand have large deposits of Uranium./ भारत में राजस्थान और झारखण्ड में यूरेनियम के विशाल निक्षेप हैं |

Which of the above statement/s is/are correct:-/ उपरोक्त में से कौन सा/ से कथन सत्य है/हैं ?

(a) only 3/ केवल 3

(b) 1 and 3/ 1 और 3

(c) 2 and 3/ 2 और 3

(d) 1,2,3/ 1,2,3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. A is correct.

  • Statement 1 is not correct  Mumbai High accounts for about 63 per cent of India’s petroleum production
  • Statement 2 is not correct  The western part of India has greater potential for the development of solar energy in Gujarat and Rajasthan.
  • Statement 3 is correct In India Rajasthan and Jharkhand have large deposits of Uranium.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें :

(a) Thorium deposits are mainly obtained from monazite and ilmenite along the coast of Kerala and Tamil Nadu./ थोरियम निक्षेप मुख्यतः केरल और तमिलनाडु के तटीय क्षेत्र की बीच की बालू में मोनेज़ाइट और इल्मेनाइट से प्राप्त किया जाता है |

(b) Local winds, land and sea breezes can not be used to produce electricity./ स्थानीय हवाओं, स्थलीय और जलीय पवनों को विद्युत् पैदा करने के लिए प्रयुक्त नहीं  किया जा सकता है |

(c) The largest wind farm cluster is located in Tamil Nadu from Nagercoil to Madurai./ पवन ऊर्जा फार्म की विशालतम पेटी तमिलनाडु में नागरकोइल से मदुरई तक स्थित है |

Which of the above statement/s is/are correct:-/उपरोक्त में से कौन सा/ से कथन सत्य है/हैं ?

(a) only 2/ केवल 2

(b) 1 and 2/ 1 और 2

(c) 1 and 3/ 1 और 3

(d) 1,2,3/ 1,2,3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. C is correct.

  • Statement 1 is correct Thorium deposits mainly obtained from monazite and ilmenite along the coast of Kerala and Tamil Nadu.
  • Statement 2 is not correct The permanent wind systems such the trade winds, westerlies and seasonal wind like monsoon have been used as source of energy. Local winds, land and sea breezes can also be used to produce electricity.
  • Statement 3 is correct The largest wind farm cluster is located in Tamil Nadu from Nagercoil to Madurai.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें :

1. In India, ideal places for tidal energy are Gulf of Khambhat, the Gulf of Kachchh in Gujarat./ भारत में गुजरात में खम्बात की खाड़ी और कच्छ की खाड़ी ज्वारीय ऊर्जा के लिए आदर्श स्थान है |

2. Geothermal energy exists because, the earth grows progressively hotter with increasing depth./ भू-तापीय ऊर्जा इसलिए अस्तित्व में होती है क्योंकि बढ़ती गहराई के साथ पृथ्वी प्रगामी ढंग से तप्त होती  जाती है |

3. Groundwater is very hot in areas with high geothermal gradient and it turns into steam on reaching to earth surface./ अधिक भू- तापीय प्रवणता वाले क्षेत्र में भूमिगत जल बहुत तप्त होता है और पृथ्वी के सतह पर पहुंचकर भाप में परिवर्तित हो जाता है |

Which of the above statement/s is/are correct:-/ उपरोक्त में से कौन सा/ से कथन सत्य है/हैं

(a) only 1/ केवल 1

(b) 1 and 2/ 1 और 2

(c) 2 and 3/ 2 और 3

(d) 1,2,3/ 1,2,3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. D is correct.

  • Statement 1 is correct In India, ideal places for tidal energy are Gulf of Khambhat, the Gulf of Kachchh in Gujarat .
  • Statement 2 is correct  Geothermal energy exists because, the earth grows progressively hotter with increasing depth.
  • Statement 3 is correct Groundwater is very hot in areas with high geothermal gradient and it turns into steam on reaching to earth surface.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें :

1. Biogas has higher thermal efficiency in comparison to kerosene, dung cake and charcoal./ बायोगैस की तापीय समक्षता मिट्टी के तेल, उपलों और चारकोल की अपेक्षा अधिक होती है |

2. Biogas plants can be set up at municipal level only./ बायोगैस संयंत्र केवल नगरपालिका स्तर पर ही लगाए जा सकते हैं |

3. Puga Valley, Ladakh is famous because experimental project to harness geothermal energy has been set up here./ लद्दाख का पूगा घाटी भू-तापीय ऊर्जा के दोहन के लिए लगाए गए प्रायोगिक परियोजना के लिए प्रसिद्ध है |

Which of the above statement/s is/are correct:/ उपरोक्त में से कौन सा/से कथन सत्य है/हैं ?

(a) only 3/ केवल 3

(b) 1 and 3/ 1 और 3

(c) 2 and 3/ 2 और 3

(d) 1,2,3/ 1,2,3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct  Biogas has higher thermal efficiency in comparison to kerosene, dung cake and charcoal.
  • Statement 2 is not correctBiogas plants are set up at municipal, cooperative and individual levels.
  • Statement 3 is correct Two experimental projects have been set up in India to harness geothermal energy. One is located in the Parvati valley near Manikaran in Himachal Pradesh and the other is located in the Puga Valley, Ladakh.

[/showhide]

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Art and Craft || Haryana Special- Study Material & Notes

Art and Craft || Haryana Special- Study Material & Notes

Art and Craft || Haryana Special- Study Material & Notes

Famous Craft Work of Haryana

The handicraft industry of Haryana offers an extensive range of art and craft including pottery making, handlooms, woven furniture and woodcarving. The handloom culture of Haryana is widespread. The textile town, Panipat is popular for its rugs and upholstery fabric. Moreover, pottery of Haryana is also famous because of their artistic decorative pots. Rohtak district makes some beautiful pitchers with clay. The villages of Haryana are centers of these local crafts. Other crafts of Haryana include tilla juttis of Rewari, educational toys of Gurgaon and much more.

हरियाणा का प्रसिद्ध शिल्प कार्य

हरियाणा का हस्तशिल्प उद्योग कला एवं शिल्प की एक विस्तृत श्रृंखला को समाहित करता है जिसमें मिट्टी के बर्तनों का निर्माण, हथकरघा, बुनी हुई फर्नीचर सामग्रियाँ तथा  लकड़ी पर की जाने वाली नक्काशी शामिल है | हरियाणा की हथकरघा संस्कृति विस्तृत है | वस्त्र शहर, पानीपत अपनी कालीनों तथा असबाब रेशे के लिए लोकप्रिय है | हरियाणा अपने कलात्मक सजावटी बर्तनों के लिए भी प्रसिद्ध है | रोहतक जिले में चिकनी मिट्टी से कुछ बेहद ख़ूबसूरत घड़ों का निर्माण किया जाता है | हरियाणा के गाँव इन स्थानीय शिल्पों के केंद्र हैं | हरियाणा के अन्य शिल्पों में रेवाड़ी की तिल्ला जूतियाँ, गुडगाँव के शिक्षानिक खिलौने तथा कई अन्य चीजें शामिल हैं |

Weaving and Embroidery

Pottery

Pottery making in Haryana is as popular as in any other state of India. Pots are made of clay, which come very cheap and easy, which is why this craft is so common in most places. The potter works on a wheel with clay to create the pots and other things like toys.  And the women of the family make the designs and colors the pots and toys.

बुनाई और कढ़ाई

मृद्भांड अथवा मिट्टी के बर्तनों का निर्माण

हरियाणा में मृद्भांड निर्माण उतना ही लोकप्रिय है जितना कि भारत के अन्य राज्यों में | घड़ों का निर्माण मिट्टी से किया जाता है जो काफी सस्ती एवं आसानी से उपलब्ध है | यही कारण है कि यह शिल्प अधिकांश स्थानों में बेहद आम है | कुम्हार चाक पर मिट्टी का प्रयोग करके घड़ों और अन्य वस्तुओं जैसे खिलौनों का निर्माण करता है | तथा परिवार की महिलायें डिजाईन बनाती हैं तथा साथ ही घड़ों और खिलौनों रंगाई भी करती हैं |

Museums in Haryana

Sri Krishna Museum(1987) ,Kurukshetra

The Sri Krishna Museum is wonderful place which reflects the history of Mahabharata and depicts many scenes, it is worth visiting for excellent art works by Great but unknown Indian artists over the ages.

हरियाणा के संग्रहालय

श्री कृष्ण संग्रहालय ( 1987), कुरुक्षेत्र

श्री कृष्ण संग्रहालय एक शानदार स्थल है जो महाभारत के इतिहास को दर्शाता है तथा कई दृश्यों का वर्णन करता है |  महान किंतु गुमनाम भारतीय कलाकारों द्वारा कई अवधियों में की गयी रचनाओं को देखने के लिए इस स्थान की यात्रा अवश्य की जानी चाहिए |

 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Minerals & Energy Resources – Indian Geography MCQs || UPSC IAS Exam

Minerals & Energy Resources – Indian Geography MCQs || UPSC IAS Exam

Minerals & Energy Resources – Indian Geography MCQs || UPSC IAS Exam

Q1. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें –

1. In Igneous and Metamorphic rocks minerals are found in the cracks, crevices, faults or joints./आग्नेय और कायांतरित चट्टानों में खनिज दरारों, जोड़ों, भ्रंशों और विदरों में मिलते हैं |

2. In metamorphic rocks, minerals occur in beds or layers./कायांतरित चट्टानों में खनिज संस्तरों और परतों में पाए जाते हैं |

3. Placer deposits generally contain minerals, which are not corroded by water./प्लेसर निक्षेप में साधारणतः वैसे खनिज होते हैं जो जल द्वारा घर्षित नहीं होते |

Which of the above statement/s is/are correct :/ उपर्युक्त कथनो में से कौन सा /से  सही है / हैं ?

(a) only 1/केवल  1

(b) 1 and 3/1 और 3

(c) 2 and 3/2 और 3

(d) 1,2,3 /1 ,2 ,3

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct  In Igneous and Metamorphic rocks minerals are found in the cracks, crevices, faults or joints. / कथन 1 सत्य है| आग्नेय और कायांतरित चट्टानों में खनिज दरारों, जोड़ों, भ्रंशों और विदरों में मिलते हैं|
  • Statement 2 is not correct In sedimentary rocks, minerals occur in beds or layers. / कथन 2 असत्य है| अवसादी चट्टानों में, खनिज संस्तरों और परतों में पाए जाते हैं |
  • Statement 3 is correct Placer deposits generally contain minerals, which are not corroded by water / कथन ३ सत्य है| प्लेसर निक्षेप में साधारणतः वैसे खनिज होते हैं जो जल द्वारा घर्षित नहीं होते |

[/showhide]

Q2. Consider the following statements/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें –

1. Manganese and chromites are the examples of non-ferrous minerals/मैंगनीज और क्रोमाइट अलौह खनिज के उदाहरण हैं|

2. The North-Eastern Plateau belt of mineral distribution consist of Chhotanagpur , Odisha, West Bengal and parts of Chhattisgarh./खनिज वितरण की उत्तर- पूर्वी पठार पट्टी के अंतर्गत छोटानागपुर, ओडिशा, पश्चिम बंगाल और छत्तीसगढ़ के कुछ हिस्से आते हैं |

3. High grade iron ore, manganese and limestone are the major minerals in North-eastern Plateau Region. / उच्च गुणवत्ता वाले  लौह अयस्क, मैंगनीज और चूना पत्थर उत्तर- पूर्वी पठार क्षेत्र के प्रमुख खनिज हैं|

Which of the above statement/s is/are correct:-/ उपर्युक्त कथनो में से कौन सा /से  सही है / हैं ?

(a) only 2/केवल 2

(b) 1 and 3/1 और 3

(c) 2 and 3/2 और 3

(d) 1,2,3/1,2,3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. A is correct. 

  • Statement 1 is not correct  Manganese and chromites are the examples of ferrous minerals / कथन 1 असत्य है| मैंगनीज और क्रोमाइट लौह खनिज के उदाहरण हैं|
  • Statement 2 is correct  The North-Eastern Plateau belt of mineral distribution consist of Chhotanagpur , Odisha, West Bengal and parts of Chhattisgarh./ कथन 2 सत्य है| खनिज वितरण की उत्तर- पूर्वी पठार पट्टी के अंतर्गत छोटानागपुर, ओडिशा, पश्चिम बंगाल और छत्तीसगढ़ के कुछ हिस्से आते हैं
  • Statement 3 is not correct : High grade iron ore, manganese and limestone are the major minerals in South-western Plateau Region/ कथन 3 असत्य है| उच्च गुणवत्ता वाले  लौह अयस्क , मैंगनीज और चूना पत्थर दक्षिण- पश्चिमी पठार क्षेत्र के प्रमुख खनिज हैं|

[/showhide]

Q3. Consider the following statements / निम्नलिखित कथनों पर विचार करें –

1. Ferrous minerals account for about three fourths of the total value of the production of metallic minerals./ लौह खनिज धात्विक खनिजों के उत्पादन मूल्य के तीन-चौथाई भाग का योगदान करते हैं |

2. India ranks 4th in reserves of iron ore in Asia./ लौह अयस्क के संचित भंडार में भारत का एशिया में चौथा स्थान है|

3. Odisha (Badampahar mines) has High grade hematite ore ./ओडिशा ( बदामपहाड़ खानों ) में उच्च गुणवत्ता वाले  हेमाटाइट अयस्क पाए जाते हैं |

Which of the above statement/s is/are correct:/उपर्युक्त कथनो में से कौन सा /से  सही है / हैं ?

(a) only 2/ केवल 2

(b) 1 and 2/1 और 2

(c) 1 and 3/1 और 3

(d) 1,2,3/ 1,2,3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. C is correct.

  • Statement 1 is correct  Ferrous minerals account for about three fourths of the total value of the production of metallic minerals./ कथन 1 सत्य  है|लौह खनिज धात्विक खनिजों के उत्पादन मूल्य के तीन-चौथाई भाग का योगदान करते हैं |
  • Statement 2 is not correct India has highest reserves of iron ore in Asia./ कथन 2 असत्य है | भारत में एशिया का विशालतम लौह अयस्क का संचित भंडार है|
  • Statement 3 is correct Odisha (Badampahar mines,Mayurbhanj district) has High grade hematite ore ./ कथन 3 सत्य है| ओड़िशा (बदामपहार खान, मयूरभंज) में उच्च गुणवत्ता वाले हेमाटाइट अयस्क पाए जाते हैं |

[/showhide]

Q4. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें –

1. Rajasthan is the largest producer of manganse./ राजस्थान मैंगनीज का सबसे बड़ा उत्पादक राज्य है|

2. Nearly 10 kg of manganese is required to manufacture one tonne of steel./ एक टन इस्पात बनाने में लगभग 10  किग्रा मैंगनीज की आवश्यकता होती है |

3. Singhbhum, Balaghat and Khetri mines are the major producers of copper./ सिंघभूम, बालाघाट और खेतरी तांबे की मुख्य उत्पादक खानें हैं |

Which of the above statement/s is/are correct:-/ उपर्युक्त कथनो में से कौन सा /से  सही है / हैं ?

(a) only 1/ केवल 1

(b) 1 and 2/1 और 2

(c) 2 and 3/2 और 3

(d) 1,2,3/1, 2, 3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. C is correct.

  • Statement 1 is not correct Odisha is the largest producer of manganse.
  • Statement 2 is correct  Nearly 10 kg of manganese is required to manufacture one tonne of steel.
  • Statement 3 is correct  Singhbhum district (Jharkhand), Balaghat district (Madhya Pradesh) and Khetri mines (Rajasthan)are the major producers of copper.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें –

1. Odisha is the largest producer of bauxite./ओडिशा बॉक्साइट का सबसे बड़ा उत्पादक राज्य है |

2. Mica has  low dielectric strength, insulating properties and resistance to high voltage/अभ्रक में निम्न परावैद्युत शक्ति, विंसवाहन के गुण और उच्च वोल्टेज की प्रतिरोधिता होती है |

3. Jharkhand is the leading producer of mica./ झारखण्ड अभ्रक का अग्रणी उत्पादक राज्य है |

Which of the above statement/s is/are correct:-/ उपर्युक्त कथनो में से कौन सा /से  सही है / हैं ?

(a) only 3/केवल 3

(b) 1 and 3/1 और  3

(c) 2 and 3/2 और 3

(d) 1,2,3/1,2,3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct  Odisha is the largest producer of bauxite.
  • Statement 2 is not correct Mica has  high dielectric strength, insulating properties and resistance to high voltage
  • Statement 3 is correct Jharkhand is the leading producer of mica.

[/showhide]

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Education System in Haryana || Haryana GK – Study Content & Notes

Education System in Haryana || Haryana GK – Study Content & Notes

Education System in Haryana || Haryana GK – Study Content & Notes

Education System in Haryana

Educational Status of Haryana(Census , 2011)

  • Haryana Literacy Rate – 75.60 %
  • Haryana Male Literacy Rate – 84.60 %
  • Haryana Female Literacy Rate – 65.9 %
  • Literate Population – 1,65,98,988
  • Literate Male Population – 97,94,067

हरियाणा की शैक्षिक स्थिति (जनगणना, 2011)

  • हरियाणा साक्षरता दर – 75.60%
  • हरियाणा पुरुष साक्षरता दर – 84.60%
  • हरियाणा महिला साक्षरता दर – 65.9%
  • साक्षर जनसंख्या – 1,65,98,988
  • साक्षर पुरुष जनसंख्या – 9 7, 9 4,067

Major Deemed University

National Brain Research Institute

  • First announcement of the National Brain Research Centre by Dr. Manju Sharma, Secretary, Department of Biotechnology was on 14th November 1997.
  • The institute at Manesar was formally dedicated to the nation by the Hon’ble President of India, Dr. A.P.J. Kalam on December 16, 2003.

Indian National Defence University (INDU)- is a under construction university of defence by the Government of India which will be established at Binola on Delhi-Jaipur NH 48 in Gurgram district of Haryana state in India.

मेजर डीम्ड यूनिवर्सिटी

राष्ट्रीय मस्तिष्क अनुसंधान संस्थान

  • जैव प्रौद्योगिकी विभाग के सचिव डॉ मंजू शर्मा द्वारा राष्ट्रीय मस्तिष्क अनुसंधान केंद्र की पहली घोषणा 14 नवंबर 1997 को हुई थी।
  • मानेसर का संस्थान भारत के माननीय राष्ट्रपति डॉ एपीजे कलाम द्वारा औपचारिक रूप से 16 दिसंबर, 2003 को देश को समर्पित किया गया था।

भारतीय राष्ट्रीय रक्षा विश्वविद्यालय (आईएनडीयू)- भारत सरकार के द्वारा एक निर्माणाधीन विश्वविद्यालय है जो भारत के हरियाणा राज्य के गुरुग्राम जिले में दिल्ली-जयपुर एनएच 48 पर बिनोला में स्थापित किया जाएगा।

Major University of Haryana

Maharshi Dayanand University

  • Established  in 1976
  • Located in Rohtak

Central University

  • Situated in Jant Pali (Mahendergarh)
  • Established under central University  Act , 2009
  • This university is running temporarily in Narnaul Govt. College

हरियाणा के मुख्य विश्वविद्यालय

महर्षि दयानंद विश्वविद्यालय

  • 1976 में स्थापित।
  • रोहतक में स्थित है।

केंद्रीय विश्वविद्यालय

  • जंतपाली (महेंद्रगढ़) में स्थित है।
  • केंद्रीय विश्वविद्यालय अधिनियम, 2009 के तहत स्थापित है।
  • यह विश्वविद्यालय नारनौल सरकारी  कॉलेज में अस्थायी रूप से चल रहा है।

 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Geography Practice Questions :: Forest and Wildlife Resources || UPSC IAS

Geography Practice Questions :: Forest and Wildlife Resources || UPSC IAS

Geography Practice Questions :: Forest and Wildlife Resources || UPSC IAS

Q1. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

1. Grazing, firewood collection by tribals is strictly regulated in wildlife Sanctuaries/ वन्यजीव अभ्यारण्य में आदिवासियों को चराई तथा  लकड़ी संग्रह के लिए सख्त दिशा-निर्देश होते है |

2. There are 18 wildlife sanctuaries in India/भारत में 18 वन्यजीव अभयारण्य हैं।.

3. Unlike a National park, where certain rights can be allowed, in a wildlife sanctuary, no rights are allowed/एक नेशनल पार्क के विपरीत, जहां कुछ अधिकारों की अनुमति दी जा सकती है, अभयारण्य में, किसी भी अधिकार की अनुमति नहीं है।

Which of the above statement/s is/are correct /इनमें से कौन सा कथन सही हैं

(a) only 1

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) None of the above

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. A is correct.

  • Statement 1 is correct  Grazing, firewood collection by tribals is allowed but strictly regulated in wildlife Sanctuaries.
  • Statement 2 is not correct There are more than 500 wildlife sanctuaries in India.
  • Statement 3 is not correct Unlike a Sanctuary, where certain rights can be allowed, in a National Park, no rights are allowed.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें

1. Man and Biosphere programmewas started by UNESCO in 1971 and later introduced in India in 1986/जीव मंडल प्रोग्राम  1971 में यूनेस्को द्वारा शुरू किया गया और बाद में 1986 में भारत में लागू किया गया |

2. Project Tiger was implemented since 1980/प्रोजेक्ट टाइगर 1980 से लागू किया गया था.

3. Project Elehant aims at ensuring long-term survival of elephants in their natural habitat/प्रोजेक्ट एलिफेंट  का उद्देश्य उनके प्राकृतिक निवास स्थान में हाथियों के दीर्घकालिक अस्तित्व को सुनिश्चित करना है।.

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही हैं:-

(a) only 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct Man and Biosphere programme was started by UNESCO in 1971 and later introduced in India in 1986.
  • Statement 2 is not correct Project Tiger was implemented by India since 1973.
  • Statement 3 is correct : Project elephant  was aimed at ensuring long-term survival of identified viable population of elephants in their natural habitat.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें

1. India is the first country in the world to have made provisions for the conservation of environment in its constitution./भारत दुनिया का एकमात्र ऐसा देश है जिसके संविधान में पर्यावरण के रक्षण और सरंक्षण  के लिए प्रावधान है |

2. The plants in Schedule VI are prohibited from cultivation and planting./अनुसूची 6 में शामिल पादप खेती और रोपण से निषिद्ध हैं।

3. Schedule V includes the animals which are endangered and can not be hunted./अनुसूची 5 में ऐसे जानवर शामिल हैं जो लुप्तप्राय हैं और इनका  शिकार नहीं किया जा सकता है।

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही हैं:-

(a) only 2

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct India is the first country in the world to have made provisions for the protection and  conservation of environment in its constitution.
  • Statement 2 is correct  The plants in Schedule VI are prohibited from cultivation and planting.
  • Statement 3 is not correct Schedule V includes the animals which may be hunted.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें

1. Under Wildlife protection act, 1972, only state government has the authority to declare wildlife sanctuary./वन्यजीव संरक्षण अधिनियम 1972 के तहत, केवल राज्य सरकार को वन्यजीव अभयारण्य घोषित करने का अधिकार है।

2. There are 88 identified elephant corridors in India/भारत में 88 एलिफेंट कॉरिडोर हैं.

3. Haathi Mere Saathi Campaign to protect elephants, was launched by the Ministry of environment and forest (MoEF) in 2003./हाथियों की रक्षा के लिए हाथी मेरे साथी अभियान, 2003 में पर्यावरण और वन मंत्रालय  द्वारा शुरू किया गया था।

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही हैं:-

(a) only 2

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. A is correct.

  • Statement 1 is not correct  Under Wildlife Protection Act of 1972 State Government can declare an area as wildlife sanctuaries if it is of adequate ecological, geomorphological and natural significance. The Central Government may also declare a sanctuary under certain conditions.
  • Statement 2 is correct  There are 88 identified elephant corridors in India.
  • Statement 3 is not correct  Haathi Mere Saathi Campaign was launched by the Ministry of environment and forest (MoEF) in partnership with the, wildlife trust of India in 2011.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:-

1. Sacred groves are found in Khasi and Jaintia Hills in Meghalaya/तपोवन मेघलय में खासी और जयंतिया पहाड़ियों में पाए जाते है |

2. Community Reserves can be declared by the State Government in any private or community land, not comprised within a National Park, Sanctuary or a Conservation Reserve/राज्य सरकार किसी भी निजी अथवा  समुदाय की भूमि ,नेशनल पार्क में न आने वाली भूमि,अभ्यारण अथवा संरक्षित क्षेत्र को सामुदायिक आरक्षित क्षेत्र के अंतर्गत घोषित कर सकती है |

3. The rights of people living inside a Conservation Reserve are not affected/सरंक्षित निचय के अंदर संरक्षण रिजर्व के अंदर रहने वाले लोगों के अधिकार प्रभावित नहीं होते हैं।

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही हैं:-

(a) only 3

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. D is correct.

  • Statement 1 is correct Sacred groves are found in Khasi and Jaintia Hills in Meghalaya, Aravalli Hills of Rajasthan, Western Ghat regions of Karnataka etc.
  • Statement 2 is correct Community Reserves can be declared by the State Government in any private or community land, not comprised within a National Park, Sanctuary or a Conservation Reserve, where an individual or a community has volunteered to conserve wildlife and its habitat.
  • Statement 3 is correct  The rights of people living inside a Conservation Reserve are not affected.

[/showhide]

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Mineral Resources, Energy and Irrigation- Study notes | Haryana Economy

Mineral Resources, Energy and Irrigation- Study notes | Haryana Economy

Mineral Resources, Energy and Irrigation- Study notes | Haryana Economy

Mineral Resources, Energy and Irrigation

Mineral Resources

Haryana is not known for mineral resources. That’s why it is not much developed in industries and Economy is dependent on Agriculture. However few minerals are found in the districts Mahendragarh, Bhiwani, Gurugram, Mewat, Faridabad, Yamunanagar, Ambala and Panchkula.

Asbestos : It is found in Golwa Village of Mahendragarh district.  

खनिज संसाधन

हरियाणा को खनिज संसाधनों के लिए नहीं जाना जाता है| इसलिए यह औद्योगिक रूप से बहुत ज्यादा विकसित नहीं है तथा अर्थव्यवस्था कृषि पर निर्भर है | लेकिन, महेंद्रगढ़, भिवानी, गुरुग्राम, मेवात, फरीदाबाद, यमुनानगर, अम्बाला, और पंचकुला जिलों में कुछ खनिज पाए जाते हैं |

अजबेस्टो या अदह : यह महेन्द्रगढ़ जिले के गोलवा गाँव में पाया जाता है |

Energy

Power Plants In Haryana

  • Thermal Power Projects-

Rajiv Gandhi Thermal Power Plant

This plant is situated in Khedar Village (Hisar). It is divided in two units with the total installed capacity  of 1200 MW. It was initiated in 24 Aug, 2010. This is the first project in the Northern region to be awarded Mega Project status.

ऊर्जा

हरियाणा में विद्युत संयत्र

  • ताप विद्युत संयत्र

राजीव गाँधी ताप विद्युत संयत्र

यह संयत्र खेदार गाँव (हिसार) में स्थित है | यह दो इकाइयों में विभाजित है जिनकी कुल स्थापित क्षमता 1200 मेगावाट की है | इसकी शुरुआत 24 अगस्त 2010 को की गयी थी | यह उत्तरी क्षेत्र की पहली परियोजना है जिसे मेगा प्रोजेक्ट स्टेटस का सम्मान मिला है |

Irrigation

North-Eastern Region

This region is quite fertile and maximum rainfall is recorded here. So not much irrigation arrangements are required. However, under Nangal Lift Irrigation Scheme, canal irrigation was made possible.

Central Region

Although rainfall is adequate here, other methods like tubewells, wells and canals are also used for irrigation. Maize and paddy are grown in these regions.

सिंचाई

उत्तरपूर्वी क्षेत्र

यह क्षेत्र काफी उपजाऊ है तथा यहाँ अधिकतम बारिश रिकॉर्ड की जाती है | इसलिए बहुत ज्यादा सिंचाई व्यवस्था की आवश्यकता नहीं होती | हालाँकि, नांगल उत्थान सिंचाई परियोजना के अंतर्गत, नहर द्वारा सिंचाई को संभव बनाया गया है |

मध्य भाग

हालाँकि यहाँ भी वर्षा पर्याप्त होती है, किंतु अन्य माध्यमों जैसे ट्यूबवेल, कुएँ, एवं नहरों का प्रयोग भी सिंचाई के लिए किया जाता है | इन क्षेत्रों में मक्का एवं धान को उगाया जाता है |

 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Indian Geography Forests and wildlife resources :: Practice Questions

Indian Geography Forests and wildlife resources :: Practice Questions

Indian Geography Forests and wildlife resources :: Practice Questions

Q1. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:-

1. An ecosystem is a community of living organisms only/ पारिस्थितिकी तंत्र केवल जीवित प्राणियों का एक समुदाय है

2. India accounts for 8 per cent of the total number of species in the world/दुनिया की कुल प्रजातियों की कुल संख्या का 8 प्रतिशत भारत में  है

3. India is the only country in the world that has both tigers and lions/भारत दुनिया का एकमात्र देश है जिसमें बाघ और शेर दोनों हैं

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही है –

(a) only 2

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) None of the above

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. C is correct.

  • Statement 1 is not correct  An ecosystem is a community of living organisms in conjunction with the nonliving components of their environment like air, water and mineral interacting as a system.
  • Statement 2 is correct  India has nearly 8 per cent of the total number of species in the world
  • Statement 3 is correct India is the only country in the world that has both tigers and lions.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:-

1. The country has about 13% of the world’s total species of birds and 12% of the world’s species of fish/देश में पक्षियों की लगभग 2,000 प्रजातियां (दुनिया के कुल में से 13%) 2,546 प्रजातियां मछलियां हैं|

2. One-horned rhinoceroses are mainly found in swampy land of Gir forest in Gujarat/एक सींग वाला गेंडा मुख्यतः गुजरात के गिर जंगल के दलदल मैदान में पाए जाते हैं|

3. Wild ass are mainly found in arid areas of the Rann of Kachchh/जंगली गधे मुख्य रूप से कच्छ के रण  के शुष्क क्षेत्रों में पाए जाते हैं

Which of the above statement/s is/are correct /इनमें से कौन सा कथन सही है:-

(a) only 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct India has about 13% of the world’s total species of birds and 12% of the world’s species of fish.
  • Statement 2 is not correct One-horned rhinoceroses are mainly found in swampy and marshy lands of Assam and West Bengal and not in Gir forest of Gujarat.
  • Statement 3 is correct Wild ass are mainly found in arid areas of the Rann of Kachchh

[/showhide]

Q3. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें

1. cattle, sal, pine, rodents come under normal species category/पशु, साल ,चीड़ , कृन्तक सामान्य प्रजाति श्रेणी में आते हैं |

2. Blackbuck, crocodile, Indian wild ass are the example of rare species./काला  हिरण,मगरमच्छ, भारतीय जंगली गधा दुर्लभ प्रजातियों का उदाहरण हैं।

3. Species which are found in any particular area are called Endemic species/किसी विशेष क्षेत्र में पाए जाने वाले प्रजातियों को स्थानिक प्रजाति कहा जाता है।.

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही है:-

(a) only 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct  cattle, sal, pine, rodents are the example of  normal species,whose population levels are considered to be normal for their survival.
  • Statement 2 is not correct  blackbuck, crocodile, Indian wild ass, Indian rhino, lion tailed macaque, sangai (brow antlered deer in Manipur), etc are the example of endangered species.
  • Statement 3 is correct Species which are found in any particular area usually isolated by natural or geographical barriers are called endemic species.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें :-

1. The forest area is the area notified and recorded as the forest land irrespective of the existence of trees, while the actual forest cover is the area occupied by forests with canopy/वनीय क्षेत्र से हमारा अभिप्राय वनीय भूमि से है जिसके अंदर वृक्षों को सम्मिलित नहीं किया गया है जबकि वास्तविक वन आच्छादित क्षेत्र से हमारा अभिप्राय वन तथा वृक्षों से है |

2. Social forestry is the protection of forests and afforestation on barren lands for environmental, social and rural development/सामाजिक वानिकी का अर्थ है पर्यावरणीय, सामाजिक और ग्रामीण विकास के उद्देश्य से वनों की  सुरक्षा तथा ऊसर भूमि पर वनरोपण |.

3. Urban forestry  is raising of trees on public and privately owned lands in and around urban centres (greenbelts, parks etc)/शहरों और इनके इर्द-गिर्द निजी व् सार्वजनिक भूमि ,जैसे – हरित पट्टी,पार्क में वनरोपण |

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही है:-

(a) only 1

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. D is correct.

  • Statement 1 is correct The forest area is the area notified and recorded as the forest land irrespective of the existence of trees, while the actual forest cover is the area occupied by forests with canopy.
  • Statement 2 is correct  Social forestry is the management and protection of forests and afforestation on barren lands with the purpose of helping in the environmental, social and rural development.
  • Statement 3 is correct  Urban forestry  is Raising and management of trees on public and privately owned lands in and around urban centres such as greenbelts, parks, roadside avenues, industrial and commercial green belts, etc.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें :-

1. In Reserved Forests, all activities are prohibited unless permitted while in Protected Forests, all activities are permitted unless prohibited./संरक्षित वनों में बिना अनुमति के सभी गतिविधियों पर रोक है जबकि रक्षित वनों में सभी गतिविधियां की जा सकती है जब तक की कोई रोक न हो |

2. An area notified under the provisions of Indian Forest Act having limited degree of protection is known as Reserved forest/भारतीय वन सरंक्षण  अधिनियम के अनुसार वे वन जिनका संरक्षण सीमित है संरक्षित वनों के अंतर्गत आते है |

3. Unclassed Forest is an area recorded as forest but not included in reserved or protected forest category/वह  क्षेत्र जो जंगल के रूप में दर्ज किया गया है लेकिन आरक्षित या संरक्षित वन वर्ग में शामिल नहीं है अवर्गीकृत वनों में आता है |  

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही है:-

(a) only 3

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct In Reserved Forests, all activities are prohibited unless permitted while in Protected Forests, all activities are permitted unless prohibited.
  • Statement 2 is not correct An area notified under the provisions of Indian Forest Act having limited degree of protection is known as protected forest.
  • Statement 3 is correct  Unclassed Forest is an area recorded as forest but not included in reserved or protected forest category.

[/showhide]

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

Last 12 Months Daily current affairs video + PDF for competitive exams

Last 12 Months Daily current PDF

29th Aug PDF Video
28th Aug PDF Video
27th Aug PDF Video
26th Aug PDF Video
25th Aug PDF Video
24th Aug PDF Video
23rd Aug PDF Video
22nd Aug PDF Video
21st Aug PDF Video
20th Aug PDF Video Video
19th Aug PDF Video Video
18th Aug PDF Video Video
17th Aug PDF Video Video
16th Aug PDF Video Video
15th Aug PDF Video Video
14th Aug PDF Video Video
13th Aug PDF Video Video
12th Aug PDF Video Video
11th Aug PDF Video Video
10th Aug PDF Video Video
9th Aug PDF Video Video
8th Aug PDF Video Video
7th Aug PDF Video Video
6th Aug PDF Video Video
5th Aug PDF Video Video
4th Aug PDF Video Video
3rd Aug PDF Video Video
2nd Aug PDF Video Video
1st Aug  PDF Video Video
31st July PDF Video Video
30th July PDF Video Video
29th July PDF Video Video
28th July PDF Video Video
27th July PDF Video Video
26th July PDF Video Video
25th July PDF Video Video
24th July PDF Video Video
23rd July PDF Video Video
22nd July PDF Video Video
21st July PDF Video Video
20th July PDF Video Video
19th July PDF Video Video
18th July PDF Video Video
17th July PDF Video Video
16th July PDF Video Video
15th July PDF Video Video
14th July PDF Video Video
13th July PDF Video Video
12th July PDF Video Video
11th July PDF Video Video
10th July PDF Video Video
9th July PDF Video Video
8th July PDF Video Video
7th July PDF Video Video
6th July PDF Video Video
5th July PDF Video Video
4th July PDF Video Video
3rd July PDF Video Video
2nd July PDF Video Video
1st July PDF Video Video
30th June PDF Video Video
29th June PDF Video Video
28th June PDF Video Video
27th June PDF Video Video
26th June PDF Video Video
25th June PDF Video Video
24th June PDF Video Video
23rd June PDF Video Video
22nd June PDF Video Video
21st June PDF Video Video
20th June PDF Video Video
19th June PDF  Video Video
18th June PDF Video Video
17th June PDF Video Video
14th June PDF Video Video
13th June PDF Video Video
12th June PDF Video Video
11th June PDF Video Video
10th June PDF Video Video
9th June PDF Video Video
8th June PDF Video Video
7th June PDF Video Video
6th June PDF Video Video
5th June PDF Video Video
4th June PDF Video Video
3rd June PDF Video Video
2nd June PDF Video Video
1st June PDF Video Video
31st May PDF Video Video
30th May PDF Video Video
29th May PDF Video Video
28th May PDF Video Video
27th May PDF Video Video
26th May PDF Video Video
25th May PDF Video Video
24th May PDF Video Video
23rd May PDF Video Video
22nd May PDF Video Video
21st May PDF Video Video
20th May PDF Video Video
19th May PDF Video Video
18th May PDF Video Video
17th May PDF Video Video
16th May PDF Video Video
15th May PDF Video Video
14th May PDF Video Video
13th May PDF Video Video
12th May PDF Video Video
11th May PDF Video Video
10th May PDF Video Video
9th May PDF Video Video
8th May PDF Video Video
7th May PDF Video Video
6th May PDF Video Video
5th May PDF Video Video
4th May PDF Video Video
3rd May PDF Video Video
2nd May PDF Video Video
1st May PDF Video Video
30th April PDF Video Video
29th April PDF Video Video
28th April PDF Video Video
27th April PDF Video Video
26th April PDF Video Video
25th April PDF Video Video
24th April PDF Video Video
23rd April PDF Video Video
22nd April PDF Video Video
21st April PDF Video Video
20th April PDF Video Video
19th April PDF Video Video
18th April PDF Video Video
17th April PDF Video Video
16th April PDF Video Video
15th April PDF Video Video
14th April PDF Video Video
13th April PDF Video Video
12th April PDF Video
11th April PDF Video
10th April PDF Video
3rd April PDF Video Video
2nd April PDF Video Video
1st April PDF Video Video
31st March PDF Video Video
30th March PDF Video Video
29th March PDF Video Video
28th March PDF Video Video
27th March PDF Video Video
26th March PDF Video Video
25th March PDF Video Video
24th March PDF Video Video
23rd March PDF Video Video
22nd March PDF Video Video
21st March PDF Video Video
20th March PDF Video Video
19th March PDF Video Video
18th March PDF Video Video
17th March PDF Video Video
16th March PDF Video Video
15th March PDF Video Video
14th March PDF Video Video
13th March PDF Video Video
12th March PDF Video Video
11th March PDF Video Video
10th March PDF Video Video
9th March PDF Video Video
8th March PDF Video Video
7th March PDF Video Video
6th March PDF Video Video
5th March PDF Video Video
4th March PDF Video Video
3th March PDF Video Video
2nd March PDF Video Video
1st March PDF Video Video
28th Feb PDF Video Video
27th feb PDF  Video Video
26th feb PDF Video Video
25th feb PDF Video Video
24th feb PDF Video Video
23rd Feb PDF Video Video
22nd feb PDF Video Video
21st feb PDF Video Video
20th feb PDF Video Video
19th feb PDF Video Video
18th feb PDF Video Video
17th feb PDF Video Video
16th Feb PDF Video Video
15th Feb PDF Video Video
14th feb PDF Video Video
13th feb PDF Video Video
12th feb PDF Video Video
11th feb PDF Video Video
10th feb PDF Video Video
9th feb PDF Video Video
8th feb PDF Video Video
7th feb PDF Video Video
6th feb PDF Video Video
5th feb PDF Video Video
4th feb PDF Video Video
3rd feb PDF Video Video
2nd Feb PDF Video Video
1st feb PDF Video Video
31st Jan PDF Video Video
30th Jan PDF Video Video
29th Jan PDF Video Video
28th Jan PDF Video Video
27th Jan PDF Video Video
26th Jan PDF Video Video
25th Jan PDF Video Video
24th Jan PDF Video Video
23rd Jan PDF Video Video
22nd Jan PDF Video Video
21st Jan PDF Video Video
20th Jan PDF Video Video
19th Jan PDF Video Video
18th Jan PDF Video Video
17th Jan PDF Video Video
16th Jan PDF Video Video
15th Jan PDF Video Video
14th Jan PDF Video Video
13th Jan PDF Video Video
12th Jan PDF Video Video
11th Jan PDF Video Video
10th Jan PDF Video Video
9th Jan PDF Video Video
8th Jan PDF Video Video
7th Jan PDF Video Video
6th Jan PDF Video Video
5th Jan PDF Video Video
4th Jan PDF Video Video
3rd Jan PDF Video Video
2nd Jan PDF Video Video
1st Jan PDF Video Video
31st Dec PDF Video Video
30th Dec PDF Video Video
29th Dec PDF Video Video
28th Dec PDF Video Video
27th Dec PDF Video Video
26th Dec PDF Video Video
25th Dec PDF Video Video
24th Dec PDF Video Video
23rd Dec PDF Video Video
22nd Dec PDF Video Video
21st Dec PDF Video Video
20th Dec PDF Video  Video 
19th Dec PDF Video  Video 
18th Dec PDF Video  Video 
17th Dec PDF Video  Video 
16th Dec PDF Video  Video 
15th Dec PDF Video  Video 
14th Dec PDF Video  Video 
13th Dec PDF Video  Video 
12th Dec PDF Video  Video 
11th Dec PDF Video  Video 
10th Dec PDF Video  Video 
9th Dec PDF Video  Video 
8th Dec PDF Video  Video 
7th Dec PDF Video  Video 
6th Dec PDF Video  Video 
5th Dec PDF Video  Video
4th Dec PDF Video  Video 
3rd Dec PDF Video Video
2nd Dec PDF Video Video
1st Dec PDF Video  Video 
30th Nov PDF Video  Video
29th Nov PDF Video  Video 
28th Nov PDF Video  Video
27th Nov PDF Video  Video
26th Nov PDF Video  Video
25th Nov PDF Video  Video
24th Nov PDF Video Video
23rd Nov PDF Video Video
22nd Nov PDF Video Video
21st Nov PDF Video Video
20th Nov PDF Video Video
19th Nov PDF Video Video
12th Nov-18th Nov PDF Video
17th Nov PDF Video Video
16th Nov PDF Video Video
15th Nov PDF Video Video
14th Nov PDF Video Video
13th Nov PDF Video Video
12th Nov PDF Video Video
11th Nov PDF Video Video
10th Nov PDF Video Video
8th & 9th Nov PDF Video Video
7th Nov PDF Video Video
6th Nov PDF Video Video
October month PDF Video
5th Nov PDF Video Video
4th Nov PDF Video Video
3rd Nov PDF Video Video
2nd Nov PDF Video Video
1st Nov PDF Video Video
31st Oct PDF Video Video
30th Oct PDF Video Video
29th Oct PDF Video Video
28th Oct PDF Video Video
27th Oct PDF Video Video
26th Oct PDF Video Video
25th Oct PDF Video Video
24th Oct PDF Video Video
23rd Oct PDF Video Video
22nd Oct PDF Video Video
21st Oct PDF Video Video
20th Oct PDF Video Video
19th Oct PDF Video Video
18th Oct PDF Video Video
17th Oct PDF Video Video
16th Oct PDF Video Video
15th Oct PDF Video Video
14th Oct PDF Video Video
13th Oct PDF Video Video
12th Oct PDF Video Video
NOBEL Prize 100 MCQ PDF Video
11th Oct PDF Video video
10th Oct PDF Video Video
9th Oct PDF Video Video
8th Oct PDF Video Video
7th Oct PDF Video Video
6th Oct PDF Video Video
5th Oct PDF Video Video
4th Oct PDF Video Video
3rd Oct PDF Video Video
2nd Oct PDF Video Video
1st Oct PDF Video Video
30th Sept PDF Video Video
29th Sept PDF Video Video
28th Sept PDF Video Video
27th Sept PDF Video
26th Sept PDF Video
25th Sept PDF Video
24th Sept PDF Video
23rd Sept PDF Video
22nd Sept PDF Video
21st Sept PDF Video
20th Sept PDF Video
19th Sept PDF Video
18th Sept PDF Video
17th Sept PDF Video
16th Sept PDF Video
15th Sept PDF Video
14th Sept PDF Video
13th Sept PDF Video
12th Sept PDF Video
11th Sept PDF Video
10th Sept PDF Video
9th Sept PDF Video
8th Sept PDF Video
7th Sept PDF Video
Asian Games PDF Video
6th Sept PDF Video
5th Sept PDF Video
4th Sept PDF Video
3 rd Sept PDF Video
2nd Sept PDF Video
1st Sept PDF Video
31st August PDF Video
30th August PDF Video
29th August PDF Video
28th August PDF Video
27th August PDF Video
26th August PDF Video
25th August PDF Video
24th August PDF Video
23rd August PDF Video
22nd August PDF Video
21st August PDF Video
20th August PDF Video
19th August PDF Video
18th August PDF Video
17th August PDF Video
16th August PDF Video
15th August PDF Video
14th August PDF Video
13th August PDF Video
12th August PDF Video
11th August PDF Video
10th August PDF Video
9th August PDF Video
8th August PDF Video
7th August PDF Video
6th August Video
5th August
4th August
3rd August
2nd August
1st August
Posted on Leave a comment

Haryana GK Notes :: Transportation and Communication | Economy

Haryana GK Notes :: Transportation and Communication | Economy

Haryana GK Notes :: Transportation and Communication | Economy

Transport and Communication

Road Transport :-

Roads are the basic means of communication for the development of any economy.  Haryana has a fleet of about 4250 buses being operated by 24 depots, each headed by a General Manager, and 13 sub-depots functioning under the depot concerned. There are total 100 modern bus stands in Haryana.

  • Haryana govt. has started services like Sarthi, Haryana Gaurav (for common man), Haryana Uday (CNG) for the convenience of common masses.

सड़क परिवहन :-

सड़कें किसी भी अर्थव्यवस्था के विकास के लिए संचार का बुनियादी साधन होती हैं | हरियाणा के पास लगभग 4250 बसों का बेड़ा है जिनका संचालन 24 डिपो द्वारा किया  जा रहा है | इनमें से प्रत्येक डिपो की अध्यक्षता एक महाप्रबंधक के द्वारा की जाती है, तथा साथ ही 13 उप-डिपो भी हैं जो सम्बंधित डिपो के अंतर्गत कार्य कर रहे हैं | हरियाणा में कुल 100 आधुनिक बस स्टैंड हैं |

  • हरियाणा सरकार ने आम लोगों की सहूलियत के लिए सारथी, हरियाणा गौरव ( आम आदमी के लिए), हरियाणा उदय (सीएनजी) जैसी सेवायें शुरू की हैं |

Expressways

  • Delhi-Gurugram Expressway

It is a part of Golden Quadrilateral Project. It was inaugurated on 23 January 2008.

  • Panipat Expressway

It is an uplift of NH-1 and 10 km long.

  • Kundli-Manesar-Palwal Expressway

It connects NH-1, 2, 10 and 8.

एक्सप्रेसवे

  • दिल्लीगुड़गांव एक्सप्रेसवे

यह स्वर्णिम चतुर्भुज योजना का एक भाग है | इसका उदघाटन 23 जनवरी 2008 को किया गया था |

  • पानीपत एक्सप्रेसवे

यह एनएच 1 का उत्थान है तथा 10 किमी लंबा है |

  • कुंडलीमानेसरपलवल एक्सप्रेसवे

यह एनएच – 1,2 10 और 8 को जोड़ता है |

Haryana Roadways Engineering Corporation (HREC),  Gurgaon :-

This corporation was incorporated in Nov 1987 and is registered under companies Act 1956. Initially at the time of its incorporation, the authorized Share Capital of this corporation was Rs. 2.00 crore and now it has been gradually increased upto 6.60 Crore.

The main objects of the HREC are:-

  • To promote, establish, administer and manage Bus Body Building Workshop.

हरियाणा रोडवेज अभियांत्रिकी निगम , गुड़गाँव :-

इस निगम को नवम्बर 1987 में निगमित किया गया था तथा इसका निबंधन कंपनी अधिनियम, 1956 के अंतर्गत हुआ है | आरंभ में, इसके निगमन के समय, इस निगम की अधिकृत अंश पूँजी 2.00 करोड़ रुपये थी तथा अब इसे धीरे-धीरे बढ़ाकर 6.60 करोड़ तक कर दिया गया है |

हरियाणा रोडवेज अभियांत्रिकी निगम के मुख्य उद्देश्य :-

  • बस ढांचा निर्माण कार्यशाला की स्थापना, प्रशासन, प्रबंधन करना और इसे बढ़ावा देना |

 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel

Posted on Leave a comment

UPSC Exam : Indian Geography Important Questions – Frontier IAS

UPSC Exam : Indian Geography Important Questions – Frontier IAS

UPSC Exam : Indian Geography Important Questions – Frontier IAS

Q1. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें

1. Subtropical Broad-leaved Forests have mean annual rainfall above 200 cm./उपोष्णकटिबंधीय  चौड़ी पत्तियों वाले वनों का औसत वार्षिक वर्षा-स्तर 200 सेमी से अधिक होता है |

2. Subtropical broad leaved forest have species like evergreen oaks, chestnuts, ash, beech, sals and pines./उपोष्ण कटिबंधीय चौड़ी पत्ती वाले वनों में पाए जाने वाली  प्रजातियां सदाबहार ओक, चेस्टनट, प्रभूर्ज वृक्ष, छाल ,साल और चीड़ हैं।

3. Subtropical moist pine forest are found in western Himalayas at elevations between 1000 to 2000 metres above sea level./आर्द्र  उपोष्णकटिबंधीय चीड़ वाले वन पश्चिमी हिमालय में समुद्र तल से 1000 से 2000 मीटर की ऊंचाई के बीच पाए जाते है |

Which of the above statement/s is/are correct/इनमे से कौन सा कथन सही है :-

(a) only 2

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) None of the above

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. C is correct.

  • Statement 1 is not correct  Subtropical Broad-leaved Forests have mean annual rainfall between 75 cm to 125 cm.
  • Statement 2 is correct  Commonly found species in subtropical broad leaved forest are evergreen oaks, chestnuts, ash, beech, sals and pines..
  • Statement 3 is correct Subtropical moist pine forest are found in western Himalayas at elevations between 1000 to 2000 metres above sea level.

[/showhide]

Q2. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:-

(a) Subtropical Dry Evergreen Forests have annual rainfall between  50-100 cm /उपोष्णकटिबंधीय शुष्क सदाबहार वनों का वार्षिक वर्षा-स्तर  50-100 सेमी के बीच होता है |

(b) Deodar and Indian chestnut are important species of wet Temperate Forests/देवदार और देशी चेस्टनट बरसाती शीतोष्ण वन की प्रमुख प्रजातियां है |

(c) Moist Temperate forest are mainly composed of coniferous species/आर्द्र शीतोष्ण वन मुख्य रूप से कम ऊंचाई वाले वृक्षों की प्रजातियों से निर्मित होते है |

Which of the above statement/s is/are correct/इनमे से कौन सा कथन सही है :-

(a) only 2

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. D is correct.

  • Statement 1 is correct Subtropical Dry Evergreen Forests have annual rainfall between  50-100 cm
  • Statement 2 is correct Important species of wet Temperate Forests are deodar and Indian chestnut are
  • Statement 3 is correct Moist Temperate forest are mainly composed of coniferous species.

[/showhide]

Q3. Consider the following statements about dry temperate forest/शुष्क शीतोष्ण वनों के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:-

(a) Dry Temperate Forests have rainfall between 100-200 cm/शुष्क शीतोष्ण वनों में वर्षा 100-200 सेमी के बीच होती है

(b) These  forest have mainy xerophytic shrubs like which deodar, oak etc./इन वनों में मुख्य रूप से शुष्कतानुकूली पादप जैसे देवदार,ओक आदि पाए जाते है |

(c) These forest are mainly found in Ladakh, Lahul and Sikkim/ये जंगल मुख्य रूप से लद्दाख, लाहौल और सिक्किम में पाए जाते हैं।

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही है :-

(a) only 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. C is correct.

  • Statement 1 is not correct Precipitation in these forest is below 100 cm and is mostly in the form of snow.
  • Statement 2 is correct  Coniferous forests with xerophytic shrubs in which deodar, oak, ash, olive, etc are the main trees.
  • Statement 3 is correct Such forests are found in the inner dry ranges of the Himalayas ,Ladakh, Lahul, Chamba, Kinnaur, Garhwal and Sikkim.

[/showhide]

Q4. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:-

(a) Alpine forest are a mixture of  coniferous and broad-leaved trees/अल्पाइन जंगल शंकुधारी और चौड़ी पत्ती वाले वृक्षों का मिश्रण है |

(b) Littoral forest are mainly distributed in the Andaman and Nicobar Islands and the Sunderbans of West Bengal/तटीय वन(वेलांचली वन) मुख्य रूप से अंडमान निकोबार द्वीप समूह और पश्चिम बंगाल के सुंदरबन में पाए जाते है |

(c) Littoral forest  can survive and grow only in  brackish water/वेलांचली वन केवल खारे पानी में ही फल-फूल सकते है |.

Which of the above statement/s is/are correct/इनमें से कौन सा कथन सही हैं:-

(a) only 1

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. B is correct.

  • Statement 1 is correct Alpine forest are a mixture of  coniferous and broad-leaved trees     
  • Statement 2 is correct Littoral forest are mainly distributed in the Andaman and Nicobar Islands and the Sunderbans of West Bengal.
  • Statement 3 is not correct  Littoral forest  can survive and grow both in fresh as well as brackish water.

[/showhide]

Q5. Consider the following statements/निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:-

(a) In Littoral forest, the important species found are Fir, spruce, rhododendron/वेलांचली वनों में फर ,स्प्रूस, बुरांस आदि  महत्वपूर्ण प्रजातियां हैं।

(b) Sundri, agar, screw pines, canes and palms, etc. are important species. of alpine forest/अल्पाइन वनों में पाई जाने वाली महत्वपूर्ण प्रजातियां सुंदरी वृक्ष,ऍंगार,चीड़,गन्ना तथा खजूर आदि है |.

(c) Pines, cedars, silver firs, spruce, etc. are most important trees of moist temperate forest/आर्द्र शीतोष्ण वनों में  चीड़ , देवदार, सिल्वर-फर , स्प्रूस, आदि सबसे महत्वपूर्ण वृक्ष हैं।.

Which of the above statement/s is/are correct /इनमें से कौन सा कथन सही हैं:-

(a) only 3

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1,2,3

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answer” less_text=”Hide Answer”]

Ans. A is correct.

  • Statement 1 is not correct In Littoral forest, the important species found are Sundri, agar, screw pines, canes and palms, etc.
  • Statement 2 is not correct Fir, spruce, rhododendron are important species. of alpine forest.
  • Statement 3 is correct Pines, cedars, silver firs, spruce, etc. are most important trees. of moist temperate forest.

[/showhide]

 

Join Frontier IAS Online Coaching Center to prepare for UPSC/HCS/RAS Civil Service comfortably at your home at your own pace/time.

HCS(Prelims+Mains+Interview)   HCS Prelims(Paper 1+Paper 2)

IAS+HCS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    

  RAS+IAS Integrated(Prelims+Mains+Interview)    RAS(Prelims+Mains+Interview)     RAS Prelims     UPSC IAS Prelims      UPSC  IAS (Prelims+Mains+Interview)

Click Here to subscribe Our YouTube Channel