Haryana GK part 8 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 8 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 8 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 8 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 8 / 100 of total 2000 questions series

Frontier IAS coaching centre which is a part of Pinnacle New Era Education Pvt Ltd has started Haryana general Knowledge (GK ) questions series. These questions will be useful for Haryana civil services ( HCS ) exam and Haryana staff Selection commission ( HSSC) exams.

Haryana GK  part 8 / 100 of total 2000 questions series

This series will cover everything related to Haryana. Topics will be covered under this would be:

  1. Haryana current GK
  2. Haryana History
  3. Modern Haryana
  4. Haryana politics , administration and democracy
  5. Haryana movements
  6. Haryana Geography
  7. Haryana Economy
  8. Haryana Culture and heritage
  9. Haryana sports
  10. Haryana personalities
  11. Haryana Education and science
  12. Haryana issues
  13. Haryana policies and programs
  14. Haryana Budget
  15. Haryana Economic survey

Haryana GK part 8 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK Quiz Part 8 :

Q1.Which of the following districts of Haryana is Richest in mineral resources

  1. Faridabad
  2. Gurugram
  3. Rohtak
  4. Mahendragarh

Ans : D

Q2.Which of the following is the earliest evidence of writing records Barahkhadi

  1. Records obtained from Dhun
  2. Records obtained from Sirsa
  3. Records obtained from Hansi
  4. Records obtained from Rakhigadi

Ans :A

Q3.Which district of Haryana has highest percentage of area under forest cover

  1. Faridabad
  2. Gurugram
  3. Rohtak
  4. Panchkula

Ans :B

Q4.Ancient site Mithathal is situated in which  district of Haryana?

  1. Rohtak
  2. Sirsa
  3. bhiwani
  4. Bahadurgarh

Ans :C

Q5.According to which  legendary mythology, King Kuru free the Kurukshetra by running the plough in Dwaitvan?

  1. MatsyaPurana
  2.  VaamanPurana
  3. VayuPurana
  4. Vishnu Purana

Ans :B

Q6.Whose records shows that the knowledge  found from PEHOWA shows that PEHOWA was famous for horses?

  1. Prithviraj  II
  2. Bhojdev
  3. Vigrhraj
  4. Ashoka

Ans : B

Q7.Which Mewat administrator challenged the army of Gauri?

  1. Tejpal
  2. Hemraj
  3. Ibrahim
  4. None of these

Ans : B

Q8.Which are  the major commercial crops of Haryana?

  1. Wheat, rice
  2. sugar cane, cotton
  3. cotton, chickpea
  4. sugar cane, wheat

Ans :B

Q9.Why the Shrine KAMODHA is famous?

  1. Sage of saint Augusta
  2. preaches of Gita
  3. exile of the Pandavas
  4. None of the above

Ans :C

Q10.Which member of the Commission, including the Kharar tehsil in Haryana, including Chandigarh revealed heresy?

  1. Balwant Tayal Commission
  2. Fazal Ali commission
  3. J C Shah Commission
  4. Sachar Commission

Ans : C

Q11.Which one of the following is situated in Gurgaon of Haryana ?



  1. Manufacturing of Rajdoot Motor Cycle
  2.  Manufacturing of Maruti Cars
  3. Manufacturing of Tata-Sumo
  4. All the above

Ans : B

Q12.In which of the following years was each village of Haryana electrified?

  1. 1967
  2. 1968
  3. 1969
  4. 1970

Ans : D

Q13.According to 2011 census what is the percentage of Literacy in Haryana ?

  1. 62.40%
  2. 70.50%
  3. 75.55%
  4. 85.30%

Ans  : C

Q14.Where has the National Research Institute in Haryana been established?

  1. Karnal
  2. Hisar
  3. Jind
  4. Rohtak

Ans : A

Q15.Which one of the following folk dances belongs to Haryana ?

  1. Baoul
  2. Yaksha-Gaan
  3. Gidda
  4. Bihu

Ans :C

Q16.Where is the Atlas Industry in Haryana situated?

  1. Sonipat
  2. Faridabad
  3. Panipat
  4. Hisar

Ans :A

Q17.Thaneasar is the old name of which of the following districts?

  1. Fatehabad
  2. Kurukshetra
  3. Sonipat
  4. Panipat

Ans : B

Q18.The First Battle of Panipat was fought during which year?

  1. 1526
  2. 1536
  3. 1634
  4. 1626

Ans : A

Q19.Which one of the following was not the person who took part in the Revolt of 1857 in Haryana ?

  1. Ahmed Ali
  2. Nahar Singh
  3. Risal singh
  4. Akbar Ali

Ans :C

Q20.Husdon annexed Rohtak under what state?

  1. Bhiwani
  2. Jind
  3. Sonipat
  4. Panipat

Ans : B

YOU MAY ALSO LIKE :-

http://baljitdhaka.com/blog/hcs-syllabus-guidance-approach-coaching/

http://baljitdhaka.com/blog/hpsc-naib-tehsildar-new-online-coaching-batch-from-7th-jan/

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!