Haryana GK part 6 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 6 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 6 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 6 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 6 / 100 of total 2000 questions series

Frontier IAS coaching centre which is a part of Pinnacle New Era Education Pvt Ltd has started Haryana general Knowledge (GK ) questions series. These questions will be useful for Haryana civil services ( HCS ) exam and Haryana staff Selection commission ( HSSC) exams.

Haryana GK  part 6 / 100 of total 2000 questions series

This series will cover everything related to Haryana. Topics will be covered under this would be:

  1. Haryana current GK
  2. Haryana History
  3. Modern Haryana
  4. Haryana politics , administration and democracy
  5. Haryana movements
  6. Haryana Geography
  7. Haryana Economy
  8. Haryana Culture and heritage
  9. Haryana sports
  10. Haryana personalities
  11. Haryana Education and science
  12. Haryana issues
  13. Haryana policies and programs
  14. Haryana Budget
  15. Haryana Economic survey

Haryana GK part 6 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK Quiz Part 6 :

Q1.Chander Shekhar Gurera is a famous

  1. Politician
  2. Cartoonist
  3. Higher
  4. Sitar player

Ans :B

Q2.Balwant Singh Sangwal is associated with the game of

  1. Shotput
  2. Wrestling
  3. Volleyball
  4. None of these

Ans :C

Q3. Sasrut and Bhardwaja are common castes among

  1. Jats
  2. Banias
  3. Brahmans
  4. Gujjars

Ans :C

Q4.Which of the following is the lowest unit of Panchayati Raj in Haryana ?

  1. Gram Panchayat
  2. Block Panchayat
  3. Panchayat Samiti
  4. None of these

Ans :A

Q5.After Partition, East Court of Punjab was established at

  1.  Delhi
  2. Chandigarh
  3. Shimla
  4. Lahore

Ans :C

Q6.How many Vidhan sabha seats are there in Haryana?

  1. 80
  2. 85
  3. 90
  4. 95

Ans : C

Q7.How many MP are elected to Rajya Sabha from haryana ?

  1. 3
  2. 5
  3. 7
  4. 6

Ans : B

Q8.Narwana constituency comes under which district of haryana

  1.  sonipat
  2. jind
  3. panipat
  4. ambala

Ans :B

Q9.Which district in Haryana has highest sex ratio

  1. Mewat
  2. Faridabad
  3. Sirsa
  4. Rewari

Ans :A

Q10.The Ras Leela is popular in the district of

  1. Gurugram
  2. Hisar
  3. Rewari
  4. Faridabad

Ans : D

Q11.Musical instrument “Daph” is associated with

  1. Damru
  2. Flute
  3. Drum
  4. None of these

Ans : C

Q12.Maharaja Tej Singh Palace is an example of

  1. Mughal Painting
  2. Rajput Painting
  3. Mural Painting
  4. None

Ans : B

Q13.The Fair of Basdoda is held in

  1. Gurugram
  2. Faridabad
  3. Rewari
  4. Hisar

Ans  : C

Q14.District of Haryana is also known as “Little Kashi” ?

  1. Kaithal
  2. Hisar
  3. Bhiwani
  4. Fatehabad

Ans :A

Q15.District of Hisar and sirsa are dependent for irrigation on

  1. Tubewells
  2. Canal
  3. Rainfall
  4. Drip irrigation

Ans :A

Q16.Haryana Electricity Reform Act was passed in the year ?

  1. 1997
  2. 1998
  3. 1999
  4. 2000

Ans :A

Q17.Which is the oldest Radio station in haryana ?

  1. All India Radio Hisar
  2. allindia radio Rohtak
  3. all india radio Sirsa
  4. all india radio Nuh

Ans :B

Q18.Jagadhari is situated in the district of

  1. Yamunanagar
  2. Sirsa
  3. Panipat
  4. Fatehabad

Ans : A

Q19.Which kharif crop covers maximum area in Haryana ?

  1. Wheat
  2. Rice
  3. maize
  4. Pulses

Ans :B

Q20.During which year Kalesar was declared as National park ?

  1. 2000
  2. 2001
  3. 2002
  4. 2003

Ans : D



No Comments

Leave a Reply