Haryana GK part 4 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 4 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 4 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 4 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 4 / 100 of total 2000 questions series

Frontier IAS coaching centre which is a part of Pinnacle New Era Education Pvt Ltd has started Haryana general Knowledge (GK ) questions series. These questions will be useful for Haryana civil services ( HCS ) exam and Haryana staff Selection commission ( HSSC) exams.

Haryana GK  part 4 / 100 of total 2000 questions series

This series will cover everything related to Haryana. Topics will be covered under this would be:

  1. Haryana current GK
  2. Haryana History
  3. Modern Haryana
  4. Haryana politics , administration and democracy
  5. Haryana movements
  6. Haryana Geography
  7. Haryana Economy
  8. Haryana Culture and heritage
  9. Haryana sports
  10. Haryana personalities
  11. Haryana Education and science
  12. Haryana issues
  13. Haryana policies and programs
  14. Haryana Budget
  15. Haryana Economic survey

Haryana GK part 4 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK Quiz Part 4 :

Q1.Who was awarded with the title of “Rai Bahadur”

  1. Bansi Lal
  2. Chaudhary Devi Lal
  3. Sir Chottu Ram
  4. Om Prakash Chautala

Ans :C

Q2.Baba Ramdev was born in the village of alipur in the district of

  1. Mahendragarh
  2. karnal
  3. Palwal
  4. kurukshetra

Ans :A

Q3.Which of the following district is known as “little cuba” in Haryana,India due to large number of boxers

  1. Rohtak
  2. Bhiwani
  3. Sonipat
  4. Jind

Ans :B

Q4.Urdu is mainly spoken in the district of

  1. Gurugram
  2. Kurukshatra
  3. Panipat
  4. Panchkula

Ans :A

Q5.Which is the largest community group in haryana

  1. Rajput
  2. Gujjar
  3. Jat
  4. Banias

Ans :C

Q6.How many districts are there in haryana?

  1. 20
  2. 21
  3. 22
  4. 23

Ans :C

Q7.Haryana Legislative Assembly is________in nature.

  1. unicameral
  2. bicameral
  3. both (a)and (b)
  4. None of these

Ans :A

Q8.PEPSU stands for

  1. Pathankot and east punjab state union
  2. Pathankot and east patiala state union
  3. Pathankot and east pakistan state union
  4. Patiala and East punjab state union

Ans : D

Q9.Bawal constituency comes under which district of haryana ?

  1. Rohtak
  2. Bhiwani
  3. Rewari
  4. Hisar

Ans :C

Q10.Uptill now,how many times President rule has been imposed in haryana ?

  1. one
  2. two
  3. three
  4. four

Ans : C

Q11.Following district does not border with faridabad

  1. Jhajjar
  2. Palwal
  3. Mewat
  4. Gurugram

Ans :A

Q12.Which district was added as 22nd district of haryana ?

  1. Palwal
  2. Mewat
  3. Panchkula
  4. Charkhi Dadri

Ans : D

Q13.Who is known as kalidas of haryana ?

  1. Deep chand Bahman
  2. Kishan Lal Bhatt
  3. Swami Hardev
  4. Pandit Bhartu Qutbi

Ans  : A

Q14.Which dance form is popular among farmers ?

  1. Loor
  2. Daph
  3. Gugga
  4. Ratvai

Ans :B

Q15.Which handloom uses the geometrical designs ?

  1. Chope
  2. Bagh
  3. Durries
  4. Lungis

Ans :B

Q16.Mural style of painting are famous at

  1. Pehowa
  2. Banawali
  3. mithathal
  4. Bhiwani

Ans :A

Q17.Which fair is held in sirsa ?

  1. Gangore mela
  2. Pathri mata ka mela
  3. Dehati mela
  4. Pehowa mela

Ans :A

Q18.Sangat sahib gurudwara is located in which district of haryana

  1. Panipat
  2. Faridabad
  3. Ambala
  4. Palwal

Ans :C

Q19.In which year Haryana tourism corporation was established

  1. 1966
  2. 1996
  3. 1976
  4. 1968

Ans :A

Q20.Indira gandhi super thermal power project is situated at ?

  1. Jind
  2. sirsa
  3. Jhajjar
  4. Hisar

Ans :C

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!