Haryana GK part 2 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 2 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 2 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 2 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 2 / 100 of total 2000 questions series

Frontier IAS coaching centre which is a part of Pinnacle New Era Education Pvt Ltd has started Haryana general Knowledge (GK ) questions series. These questions will be useful for Harayana civil services ( HCS ) exam and Haryana staff Selection commission ( HSSC) exams.

This series will cover everything related to Haryana. Topics will be covered under this would be:

  1. Haryana current GK
  2. Haryana History
  3. Modern Haryana
  4. Haryana politics , administration and democracy
  5. Haryana movements
  6. Haryana Geography
  7. Haryana Economy
  8. Haryana Culture and heritage
  9. Haryana sports
  10. Haryana personalities
  11. Haryana Education and science
  12. Haryana issues
  13. Haryana policies and programs
  14. Haryana Budget
  15. Haryana Economic survey

Haryana GK part 2 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK Quiz Part 2 :

Q1.The zonal research centre of eastern zone of haryana is located at

  1. Bawal
  2. karnal
  3. Hisar
  4. Ambala

Ans : B

Q2.Who designed the high court building of chandigarh ?

  1. Edwin Lutyens
  2. Le Corbusier
  3. Laurie Baker
  4. Both A and B

Ans :B

Q3.Who was the first speaker of Haryana vidhan sabha?

  1. Manphool singh
  2. Ishwar singh
  3. Shanno Devi
  4. Kuldeep Sharma

Ans :C

Q4.The first legislative assembly election in Haryana were held in

  1. 1972
  2. 1967
  3. 1960
  4. 1968

Ans :B

Q5.The folk dance of Chhathi is performed during

  1. wedding
  2. birth
  3. holi
  4. None of the above

Ans :B

Q6.The folk dance of Phag is performed during

  1. Holi
  2. Diwali
  3. Dusshera
  4. Navrata

Ans :A

Q7.Ambala air force station was built in

  1. 1948
  2. 1950
  3. 1957
  4. 1960

Ans :A

Q8.Kundli is situated in the district of

  1. Sonipat
  2. Panipat
  3. Gurugram
  4. Mewat

Ans: A

Q9.Which of the following crop covers maximum area in Haryana?

  1. Rice
  2. Wheat
  3. Cotton
  4. Pulses

Ans :B

Q10.Which of the following country has set up an horticulture project in haryana?

  1. Iran
  2. Saudi arabia
  3. Israel
  4. Bangladesh

Ans :C

Q11.Haryana ranks first in the prioduction of

  1. Spices
  2. Nuts
  3. Cabbage
  4. Mushrooms

Ans : D

Q12.Which of the following is not a horticulture zone ?

  1. north-east
  2. south-west
  3. south-east
  4. north-west

Ans : D

Q13.Which of the following district covers maximum area under wasteland?

  1. Yamuna nagar
  2. Sonipat
  3. Gurugram
  4. Mewat

Ans : D

Q14.The tree cover area of haryana is

  1. 1382
  2. 1082
  3. 1282
  4. 1500

Ans : C

Q15.Which of the following lake is dedicated to Lord Vishnu

  1. Brahma sarovar
  2. Sannihit sarovar
  3. Sukhna lake
  4. Hathnikund

Ans : B

Q16.Which of the following district is not drained

  1. panipat
  2. sonipat
  3. karnal
  4. hisar

Ans : D

Q17.Tangri is the tributary of

  1. Markanda
  2. Sahibi
  3. Indori
  4. Yamuna

Ans : A

Q18.Haryana Panchayati raj act was passed in the year

  1. 1993
  2. 1992
  3. 1994
  4. 1995

Ans  : C

Q19.The main presence of  Aravalli hills is found in the district of

  1. Ambala
  2. Rohtak
  3. Gurugram
  4. Yamunanagar

Ans : C

Q20.Which district receive least rainfall in haryana?

  1. Hisar
  2. Sirsa
  3. Rohtak
  4. Faridabad

Ans :B

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!