Haryana GK part 14 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 14 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 14 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 14 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 14 / 100 of total 2000 questions series

Frontier IAS coaching centre which is a part of Pinnacle New Era Education Pvt Ltd. has started Haryana general Knowledge (GK ) questions series. These questions will be useful for Haryana civil services ( HCS ) exam and Haryana staff Selection commission ( HSSC) exams.

Haryana GK  part 14 / 100 of total 2000 questions series

This series will cover everything related to Haryana. Topics will be covered under this would be:

  1. Haryana current GK
  2. Haryana History
  3. Modern Haryana
  4. Haryana politics , administration and democracy
  5. Haryana movements
  6. Haryana Geography
  7. Haryana Economy
  8. Haryana Culture and heritage
  9. Haryana sports
  10. Haryana personalities
  11. Haryana Education and science
  12. Haryana issues
  13. Haryana policies and programs
  14. Haryana Budget
  15. Haryana Economic survey

Haryana GK part 14 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK Quiz Part 14 :

Q1.. First time the President’s rule was imposed in Haryana —

(A) 21st Nov.,1967

(B) 30th April, 1977

(C) 2nd Dec., 1989

(D) 6th April, 1991

Q2.Who is famous with the name of Haryana Kesari ?

(A) Pt. Neki Ram Sharma
(B) Devi Lal
(C) Bansi Lal
(D) Bhagwat Dayal Sharma

Q3.When was Ambala established as a cantonment area (Military base) ?

(A) In 1839
(B) In 1841
(C) In 1843
(D) In 1848

Q4.Who was the first Governor of Haryana ?

(A) B. N. Chakravorty
(B) R. S. Narula
(C) Dhanik Lal Mandal
(D) Dharam Veer

Q5.Who was the first Chief Minister of Haryana ?

(A) Banarsi Das Gupta
(B) Rao Virendra Singh
(C) Bhajan Lal
(D) Bhagwat Dayal Sharma

Q6.In which district of Haryana is the Mohar Singh Stadium (Mayur) situated?

(A) Faridabad
(B) Ambala
(C) Kurushetra
(D) Yamuna-Nagar

Q7.When was Bhiwani textile mill establised in Haryana ?



(A) 1932

(B) 1937

(C) 1943

(D) 1948

Q8.For which of the following industries is Rewari district of Haryana famous in India—

(A) Brass Utensils Industry

(B) Tilla Shoe Industry

(C) Hero Honda Motor Cycle Industry

(D) All the above

Q9.Which article manufactured in Haryana is exported to foreign countries?

(A) Brass Utensils
(B) Paint
(C) Liberty Shoes
(D) Wooden Furniture

Q10.Who constructed the famous ‘Sarveshwar Mahadeo Temple’ at Kurukshetra ?

(A) J. K. Birla
(B) Baba Tarak Nath
(C) Baba Sarwan Nath
(D) Baba Shivgiri

ANSWERS:-

(1).A

(2).A

(3).C

(4).D

(5).D



(6).A

(7).B

(8).D

(9).C

(10).C

YOU MAY ALSO LIKE :-

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!