Haryana GK part 1 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK  part 1 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 1 / 100 of total 2000 questions series

Haryana GK part 1 / 100 of total 2000 questions series 

Haryana GK  part 1 / 100 of total 2000 questions series

Frontier IAS coaching centre which is a part of Pinnacle New Era Education Pvt Ltd has started Haryana general Knowledge (GK ) questions series. These questions will be useful for Harayana civil services ( HCS ) exam and Haryana staff Selection commission ( HSSC) exams.

This series will cover everything related to Haryana. Topics will be covered under this would be:

  1. Haryana current GK
  2. Haryana History
  3. Modern Haryana
  4. Haryana politics , administration and democracy
  5. Haryana movements
  6. Haryana Geography
  7. Haryana Economy
  8. Haryana Culture and heritage
  9. Haryana sports
  10. Haryana personalities
  11. Haryana Education and science
  12. Haryana issues
  13. Haryana policies and programs
  14. Haryana Budget
  15. Haryana Economic survey

Haryana GK 2000 questions series part 1 / 100

Haryana GK Quiz Part 1 :

Q1.For which of the following industries is Rewari district of Haryana famous in India”

  1. Brass Utensils Industry
  2. Tilla Shoe Industry
  3. Hero-Honda-Motor Cycle Industry
  4. All the above

Ans : D

Q2.Which article manufactured in Haryana is exported to foreign countries?

  1. Brass Utensils
  2. Paint
  3. Liberty Shoes
  4. Wooden Furniture

Ans : C

Q3.Which of the following factories are established at Faridabad ?

  1. Rubber Tyre
  2. Tractor
  3. Refrigerator
  4. All these

Ans : D

Q4.Who constructed the famous ‘Sarveshwar Mahadeo Temple’ at Kurukshetra ?

  1. J. K. Birla
  2. Baba Tarak Nath
  3. Baba Sarwan Nath
  4. Baba Shivgiri

Ans :C

Q5.Where is the famous and old temple of Sheetla Mata established at Haryana ?

  1. Gurgaon
  2. Hisar
  3. Narnaul
  4. Rohtak

Ans : A

Q6.At which place of Haryana did a battle between Mohd. Gauri and Prithvi Raj Chauhan take place in Medieval period of 1191 and 1192 ?

  1. Gharonda
  2. Tarawari
  3. Asandh
  4. Nising

Ans : B

Q7.The tomb of Ibrahim Lodi is situated at

  1. Panipat
  2. Gurgaon
  3. Mahendragarh
  4. Rohtak

Ans : A

Q8.Haryana is bounded by

  1. Himachal Pradesh in the North, Uttar Pradesh and Delhi in the east, Rajasthan in the South and South-East and Punjab and Chandigarh in the North-West
  2. Himachal Pradeshin the East, Chhattisgarh in the North, Punjab in the South and Uttar Pradesh in the West
  3. Jammu Kashmir in the West, Punjab in the East, Uttar Pradesh in the North and Uttaranchal in the South
  4. None of these

Ans : A

Q9.Haryana State is the

  1. Southern State
  2. North-Western State
  3. Eastern State
  4. South-Eastern-State

Ans : B

Q10.Palwal became the 21st district of Haryana on

  1. 15 August 2008
  2. 26 August 2008
  3. 15 August 2007
  4. 26 August 2007

Ans : A

Q11.Who is the present Governor of Haryana ?

  1. Babu Permanand
  2. T. V. Rajeshwar
  3. Kailash Pati Misra
  4. Kaptan Singh Solanki

Ans : D

Q12.First novel written in Haryanbi language is

  1. Heru-ki-Kahin
  2. Dan Lila
  3. Surahi Gaiya
  4. Jharufiri

Ans : D

Q13.Who was the founder of Vishal-Haryana Party of Haryana ?

  1. Rao Virendra Singh
  2. Bansi Lal
  3. Hukum Singh
  4. Bhagwat Dayal Sharma

Ans : A

Q14.In which part of Haryana are the Siwalik Ranges situated?

  1. South-Eastern
  2. North-Western
  3. North-East
  4. South-West

Ans : C

Q15.“Banwali” the main land of Indus civilization is situated in which district of Haryana.

  1. Hisar
  2. Rewari
  3. Faridabad
  4. Panchkula

Ans : A

Q16.Haryana day is celebrated

  1. 1st Nov.
  2. 13th Nov.
  3. 1st Dec.
  4. 8th Dec.

Ans : A

Q17.Which state of the country is famous as ‘Land of Milk and Curd’

  1. Himachal Pradesh
  2. Uttaranchal
  3. Haryana
  4. Punjab

Ans : C

Q18.Where is the Bata Shoe manufacturing factory situated in Haryana ?

  1. Panipat
  2. Faridabad
  3. Bhiwani
  4. Palwal

Ans : B

Q19.Total forested area in Haryana is

  1. 1586 km2
  2. 6940 km2
  3. 2440 km2
  4.  4230 km2

Ans : A

Q20.The working field of famous Nawab Pataudi is

  1. Literature (Poetry)
  2. Amphitheatre
  3. Sports (Cricket)
  4. Politics

Ans : C

 

Comments ( 3 )

  • Sunil

    Q. No. 10 & 19 are having old data and facts

    10. Palwal is altogether a new district

    19. New Area is 1582 sq km

    • sunil thanks for the update,I will get it corrected.

  • really one year old!!! crazy how time flies by 😉 Happy birthday to Kaylin!!!! I hope you and her have a wonderful day! HUGSLori and MIienllepurelytwchs

Leave a Reply

error: Content is protected !!